Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 27.10.2012

Opava - Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklisty a další události (11 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče

K dopravní nehodě došlo dne 27.října 2012 v době kolem 02:30 hodin v Opavě na ulici Provaznické v areálu tamní společnosti. Třiadvacetiletý muž z Opavy prováděl v areálu, který není uzavřen a je veřejně přístupný, s vozidlem tovární značky VW couvání, přičemž měl levou zadní částí vozidla VW narazit do levé zadní části zde zaparkovaného automobilu tovární značky Chrysler. Po nehodě měl řidič pokračovat dále v jízdě po ulici Provaznické, kde byl následně u jednoho z domů zastaven hlídkou opavských policistů.
Policisté opavského obvodního oddělení řidiče vyzvali k podrobení se odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 1,56 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,45 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Vyšetřující dopravní policisté mu na místě dopravní nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Policisté opavského obvodního oddělení poté řidiče, z důvodu aby ve svém protiprávním jednání dále nepokračoval, převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Při nehodě nedošlo ke zranění osob, způsobená hmotná škoda na obou vozidlech byla odhadnuta na částku 40.000,- Kč.
Předmětná dopravní nehoda je šetřena jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Opatření na podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let na Hlučínsku a Kravařsku

Hlučínští a kravařští policisté provedli v nočních hodinách z 26.října na 27.října 2012 v rámci územních teritorií Obvodního oddělení Hučín a Kravaře bezpečnostní opatření zaměřené na dodržování zákazu podávání a požívání alkoholických nápojů osobami mladšími osmnácti let. Akce byla současně také zaměřena na požívání alkoholu a jiných návykových látek ze strany řidičů motorových i nemotorových vozidel.
V rámci Obvodního oddělení Hlučín bylo do akce nasazeno celkem 8 policistů z Obvodního oddělení Hlučín a 2 strážníci Městské Policie Hlučín. V průběhu opatření policisté přistihli tři osoby mladší osmnácti let, u kterých policisté pomocí přístroje Drager provedli pozitivní dechové zkoušky. O tomto policisté následně informovali jejich rodiče a Orgán sociálně právní ochrany dětí. Nyní budou policisté zjišťovat, kdo nezletilým osobám alkoholické nápoje podal či prodal. Ten, kdo prodá, podá nebo jinak umožní požití alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky osobě mladší osmnácti let, je podezřelý z přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu policisté zkontrolovali v rámci tohoto opatření celkem 42 motorových vozidel. Zjistili přitom tři přestupky. V jenom případě věc oznámili k dalšímu šetření Odboru dopravy Městského úřadu v Hlučíně, dva přestupky vyřešili na místě v blokovém řízení.
V rámci Obvodního oddělení Kravaře se shora uvedené akce zúčastnilo celkem 15 policistů (5 policistů z Obvodního oddělení Kravaře, 2 policisté Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, 7 policistů Speciálně pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a policejní kynolog se služebním psem), dále 2 strážníci Městské policie a dvě pracovnice Orgánu sociálně právní ochrany dětí Městského úřadu Kravaře. V rámci opatření byla provedena kontrola restaurací a barů či diskotékových klubů v obcích Velké Hoštice, Kravaře, Bolatice, Kobeřice a Štěpánkovice. V průběhu kontrol policisté přistihli celkem 16 nezletilých osob, u kterých bylo pomocí přístroje Drager zjištěno požití alkoholických nápojů.  
Pokus vloupání do prodejny v Hlučíně - Darkovičkách

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 26. na 27.října 2012 v Hlučíně – Darkovičkách na ulici Kozmické. Do prodejny vnikl po předchozím vyhnutí části kovové mříže a rozbití okna nade dveřmi skladu. Vnitřní prostory prodejny pachatel sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, rozbitím okna a poškozením mříže způsobil opavskému obchodnímu družstvu škodu v předběžné výši 3.000,- Kč.
Hlučínští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.  
Vloupal se do objektu a poté i do dvou zde zaparkovaných automobilů
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci. Vyjmenovaných skutků se dopustil v noční době z 26. na 27. října 2012 v Ludgeřovicích. Po předchozím překonání oplocení vnikl do areálu tamní prodejny automobilů. V areálu následně vnikl, po rozbití okna pravých posuvných dveří, do zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Peugeot. Z úložného prostoru vozu odcizil čtyři zimní pneumatiky a autorádio, toto v celkové hodnotě 12.000,- Kč. Rozbitím okna dveří způsobil pachatel navíc škodu ve výši 15.000,- Kč.
Z dalšího v  areálu zaparkovaného automobilu pachatel po demontáži odcizil čtyři kompletní kola se zimními pneumatikami a s alu disky, v celkové hodnotě 80.000,- Kč, to vše ke škodě jedné společnosti se sídlem na Hlučínsku.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Vyhlášení pátrání po odcizeném motocyklu Ducati Monster
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 27.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v nočních hodinách z 26. na 27. října 2012 v Opavě na ulici Englišové, kde se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného motocyklu tovární značky Ducati Monster, registrační značky 4T 5589. Motocykl byl černé barvy, roku výroby 1999. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel třiadvacetiletému muži z Opavska škodu ve výši 50.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili opavští policisté po odcizeném motocyklu celostátní pátrání.
Je podezřelý z krádeže plechů

Vítkovští policisté sdělili dne 27.října 2012 třiadvacetiletému muži z Vítkova podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 4.října 2012 v době kolem 17:30 hodin ve Vítkově na ulici Švermové. Společně s dalšími dvěma muži (ve věku 25ti a 29ti let) měli vstoupit  na nezajištěný pozemek tamní vítkovské společnosti, odkud měli ze střechy budovy (v úmyslu odcizit) odstranit dva vlnité plechy v předběžné hodnotě 500,- Kč. Vzhledem k rozměrům plechů však tyto měli zanechat na místě, a to ukryté ve křoví. Pro připravené plechy si měli dojít v pozdějších hodinách. Při odchodu z areálu firmy byli ale přistiženi hlídkou strážníků Městské policie Vítkov.
Vzhledem k tomu, že se při prověřování skutku strážníky Městské policie zjistilo, že třiadvacetiletý podezřelý muž se majetkové trestné činnosti v posledních třech letech již dopustil, případ si do své kompetence převzala Policie České republiky. Jmenovaný byl rozsudkem Okresního soudu Opava v měsíci červenci tohoto roku odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do července roku 2014. Vítkovští policisté nyní případ podezřelého muže šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Zbylí dva, shora jmenovaní muži jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti majetku.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty dne 27.října 2012 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem šest dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků těžké zranění a jedna osoba byla zraněna lehce. Způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 212.000,- Kč.
 
 
Vyhlášení pátrání po odcizeném automobilu Škoda Octavia
Hlučínští policisté zahájili dne 27.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil dne 27.října 2012 v době od 14:30 hodin do 15:30 hodin v Hlučíně na ulici Jaroslava Seiferta. Na této ulici se pachatel neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavi combi, registrační značky 7T9 6393, barvy stříbrné metalízy. Vozidlo bylo standardně vybaveno, v  nádrži se tou dobou nacházelo 25 litrů motorové nafty. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel šestadvacetiletému muži škodu ve výši 130.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili hlučínští policisté po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Odcizil kabelku volně odloženou v baru
Kravařští policisté zahájili dne 27.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 27.října 2012 v době od půlnoci do 01:30 hodin v baru v obci Kobeřice. Zde se pachatel neoprávněně zmocnil hnědé kožené kabelky, kterou měla sedmnáctiletá dívka odloženou na dřevěné lavici u stolu. Poškozená dívka měla v kabelce mobilní telefon značky Nokia, svazek klíčů, parfém a modrou koženou peněženku, která obsahovala osobními doklady dívky, dále finanční hotovost 300,- Kč, půlroční předplatné na autobusovou dopravu v hodnotě 4.500,- Kč a platební kartu. Odcizením kabelky způsobil neznámý pachatel shora jmenované celkovou škodu ve výši 6.950,- Kč.
Krádež hliníkového lešení
Činu se dopustil neznámý dne 27.října 2012 v době od 09:00 hodin do 12:00 hodin v Opavě na ulici Nákladní. Z prostoru hlavní dvorany rozestavěného nákupního centra demontoval a následně odcizil modulové hliníkové lešení, se spodním modulem na kolečkách. Lešení bylo vysoké čtyři metry a dlouhé téměř dva a půl metru. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel jedné novojičínské společnosti škodu ve výši 50.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
                      
Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklisty
K dopravní nehodě došlo dne 27.října 2012 v době kolem 15:25 hodin v obci Dolní Benešov na ulici Opavské. Dle sdělení třiadvacetiletého řidiče osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia a jeho spolujedoucí došlo k nehodě následovně: Motorové vozidlo a jízdní kolo jelo ve stejném směru jízdy, a to ze směru od Hlučína na Kravaře. Sedmdesátiletý cyklista měl na přímém úseku shora uvedené komunikace jet na svém jízdním kole v levém (protisměrném) jízdním pruhu. V době, kdy měl být osobní automobil v bezprostřední blízkosti jízdního kola, měl cyklista bez otočení za sebe a ukázání paží o změně směru jízdy vybočit ze svého směru jízdy a přejet z levého jízdního pruhu do pravého jízdního pruhu. Následně došlo ke střetu mezi přední částí jízdního kola s levou přední částí vozidla Škoda. Po střetu upadl cyklista na vozovku.
Při dopravní nehodě utrpěl cyklista těžké, lékařem blíže nespecifikované zranění. Vozidlem rychlé záchranné služby byl převezen nejprve do opavské nemocnice, v nočních hodinách pak do nemocnice v Ostravě. Dechová zkouška řidiče automobilu byla negativní, u cyklisty policisté nařídili odběr vzorku krve v rámci jeho lékařského vyšetření. Způsobená hmotná škoda byla odhadnuta na částku 1.000,- Kč.
Dopravní policisté nyní žádají svědky této dopravní nehody, aby se přihlásili vyšetřujícímu policistovi prap. Michalu Mičkerovi na telefonním čísle 974 737 574. Své informace mohou svědkové rovněž podat prostřednictvím tísňové linky čísla 158, popřípadě osobně, a to přímo v budově opavského dopravního inspektorátu v Hrnčířské ulici.
  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 

vytisknout  e-mailem