Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 27.11.2009

Vloupání do rekreační chaty, skok muže z okna v Hlučíně a další...(9 případů) 

 

Zadržení podnapilého cyklisty v obci Velké Hoštice

Dne 27.11.2009 v době kolem 17:30 hod. si policejní hlídka z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava všimla cyklisty, který v obci Velké Hoštice jel po ulici Opavské a následně odbočil směrem na obec Chlebičov, kdy přejížděl ze strany vozovky na stranu druhou, ohrožoval tím BESIP a ostatní řidiče, kteří ho předjížděli. Cyklista byl policisty zastaven ze služebního vozidla předepsaným způsobem, a to za použití modrých majáků a červeným nápisem STOP, kdy byl následně vyzván, aby se podrobil odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger ke zjištění, zda-li není ovlivněn alkoholem případně jinou návykovou látkou. Cyklista, a to muž ročníku narození 1976 z Opavy-Kateřinek doznal předchozí požití alkoholických nápojů (údajně vypil 3 x 12° pivo a 0,5 litrů vína), kdy dechová zkouška vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 2,59 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovná dechová zkouška byla rovněž pozitivní s výsledkem 2,54 promile alkoholu v jeho dechu. Na místě bylo s třiatřicetiletým mužem sepsáno oznámení o dopravním přestupku, kdy s naměřenou hodnotou souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a byla mu v té chvíli zakázána další jízda na jízdním kole. Případ je nadále v šetření.


Poškození bezpečnostní kamery na restauraci Café bar Gross na ulici Zacpalové v Opavě – známý pachatel, objasnění

Dne 26.11.2009 opavští policisté z obvodního oddělení PČR zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1979 z Holasovic tím, že dne 8.8.2009 v době kolem 23:00 hod. na budově restaurace Café bar Gross na ulici Zacpalové v Opavě úmyslně poškodil kameru bezpečnostního systému, a to tak, že z kamery vytrhl elektrické kabely, čímž došlo k vyzkratování základní desky kamery a jejího zdroje umístěného v PC, kdy výše uvedeným jednáním způsobil muži ročníku narození 1972 z Kravař celkovou škodu ve výši 7.400,- Kč. Případ je nadále v šetření.


Oznámení o zraněném muži na ulici Mařádkové v Opavě

Dne 27.11.2009 na základě telefonického oznámení od staniční sestry z oddělení JIP Slezské nemocnice v Opavě zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě úkony trestního řízení ve věci „Ublížení na zdraví“, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 25.11.2009 v blíže neupřesněné době od 16:00 hod. do 18:45 hod. mohl být neznámým pachatelem spáchán shora uvedený trestný čin, poněvadž za dosud nezjištěných okolností a příčin došlo ke zranění poškozeného muže ročníku narození 1947 z Opavy, který byl v té době na chodníku před Domem mládeže na ulici Mařádkové v Opavě nalezen s vážným poraněním hlavy. Sanitním vozidlem RZS byl následně převezen do Slezské nemocnice v Opavě, dne 26.11.2009 v odpoledních hodinách však na svá zranění zemřel. Opavští policisté žádají případné svědky, které by mohly poskytnout jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění celé záležitosti, nechť volají, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání PČR čísla 158. Jedná se hlavně o informace týkající se způsobenému zranění dvaašedesátiletého muže, kde a kdy k tomuto došlo, za jakých okolností a jakým způsobem a zda-li má na jeho zranění vliv nějaká jiná osoba. Případ je nadále v šetření.


Krádež mobilního telefonu a podvodné jednání neznámého pachatele s vylákáním finanční částky ve Vítkově

Dne 27.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Podvod“, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že v době kolem 00:30 hod. dne 25.11.2009 telefonicky kontaktoval muže ročníku narození 1958 z Kružberku, a to odcizeným mobilním telefonem jeho kolegy z práce s tím, že tento muž ročníku narození 1948 z Vítkova měl nyní dopravní nehodu a potřebuje okamžitě zapůjčit peníze. Neznámý muž pod touto nepravdivou záminkou tedy vylákal na jednapadesátiletém muži z Kružběrku finanční částku na hotovosti ve výši 5.000,- Kč, kterou mu poškozený muž předal dne 25.11.2009 v době kolem 01:00 hod. ve dvoře jednoho z domů na ulici Husové ve Vítkově. K žádné dopravní nehodě však nedošlo a poškozený muž tedy následně zjistil, že byl ze strany neznámého pachatele podveden. Vítkovští policisté šetří případ tohoto podvodného jednání jako trestný čin a rovněž šetří i případ protiprávního jednání majetkového charakteru kvalifikovaného jako přestupek proti majetku, a to odcizení mobilního telefonu jednašedesátiletému muži z Vítkova.


Vloupání do motorového vozidla na parkovišti hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel

Dne 27.11.2009 v době od 10:05 hod. do 10:15 hod. neznámý pachatel spáchal na parkovišti před hypermarketem Globus na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po vypáčení zámku předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, ze kterého odcizil 2 ks kufříků červené a černé barvy v celkové hodnotě 14.000,- Kč, ve kterých se nacházely neznačkové dioptrické brýle dosud neustanoveného počtu, různých barev a provedení v hodnotě 140.000,- Kč, dále odcizil papírovou krabici s 30 ks neznačkových dioptrických brýlí v hodnotě 5.000,- Kč, autonavigaci značky TomTom v hodnotě 3.000,-Kč, kdy na zámku dveří automobilu způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, čímž byla společnosti Europack CZ Liberec způsobena celková škoda ve výši 164.000,- Kč. Z tohoto vozidla dále odcizil sportovní tašku světlemodré barvy značky Budmil v hodnotě 800,- Kč, ve které se nacházel svazek 15 klíčů v hodnotě 200,- Kč a dále odcizil diplomatku černé barvy v hodnotě 300,- Kč, ve které se nacházely různé druhy písemností, čímž byla ženě ročníku narození 1979 z Krnova, okres Bruntál způsobena škoda ve výši 1.300,- Kč. Celková škoda tudíž činí 165.300,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky ze šatní skříňky v dámské šatně fitcentra AB Squash centrum na ulici Fugnerové v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Dne 26.11.2009 v době od 19:00 hod. do 19:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Fugnerové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ tím, že ve shora uvedené době v objektu fitcentra AB Squash centrum vnikl dosud přesně nezjištěným způsobem do jedné ze šatních skříněk v šatně žen, kdy z peněženky, kterou zde měla poškozená žena ročníku narození 1971 z Opavy-Kylešovic uloženou, odcizil finanční částku na hotovosti 7.000,- Kč a stravenky v hodnotě 1.500,- Kč, čímž byla shora uvedené poškozené ženě způsobena celková škoda ve výši 8.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Vloupání do rekreační chaty na katastru obce Čermná ve Slezsku – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 16:00 hod. dne 22.11.2009 do 10:45 hod. dne 27.11.2009 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Čermná ve Slezsku trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušováni domovní svobody“ tím, že odstranil visací zámek z mříže vstupních dveří a vypáčil vstupní dveře do objektu bývalého havířského muzea, v současné době do rekreační chaty, ze které odcizil 2 láhve šampusu značky Bohemia, 2 litry domácí pálenky (třešeň) a 5 plastových láhví 1,5 litrů s obsahem moravského bílého vína, vše v hodnotě 920,- Kč, kdy na zařízení chaty byla způsobena škoda ve výši 1.350,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1956 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.270,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zahoření sazí v komínu rodinného domu v obci Sosnová

Dne 27.11.2009 v 17:10 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích vyslána do obce Sosnová, kde mělo dojít k požáru rodinného domu. Na místě bylo šetřením zjištěno, že došlo k zahoření sazí v komínu rodinného domu muže ročníku narození 1967 ze Sosnové. Zahoření uhasili hasiči HZS z Krnova a hasiči SDH Horní Benešov, kdy nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku. Celou záležitost si převzal do své kompetence k došetření vyšetřovatel hasičů HZS Opava.


Skok muže z okna bytu na ulici Severní v Hlučíně

Dne 27.11.2009 v 19:00 hod. byli policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně vysláni na ulici Severní v Hlučíně, kam vyjelo i sanitní vozidlo RZS Hlučín s tím, že došlo k vypadnutí neznámé osoby ze čtvrtého podlaží jednoho z domů. Po příjezdu policistů na shora uvedenou adresu se zde již nacházel lékařský personál a v sanitním voze poskytoval pomoc zraněnému muži ročníku narození 1989 z Hlučína. Tento muž byl při vědomí a uvedl, že z okna vyskočil sám, bez cizí pomoci, a to na důkaz lásky k jisté ženě, kdy tímto jednáním však nechtěl spáchat sebevraždu. Podle ošetřujícího lékaře dvacetiletý muž utrpěl zlomeninu zápěstí, kdy s tímto zraněním byl převezen do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zde mu byl rovněž proveden odběr krve na možnou přítomnost alkoholu případně jiných návykových či psychotropních látek v těle. Hlučínští policisté provedli v bytě ve čtvrtém podlaží tohoto domu šetření, kdy se zde nacházely další tři osoby, a to žena ročníku narození 1990 z Hlučína, žena ročníku narození 1986 z Hlučína a muž ročníku narození 1983 z Hlučína. Všichni tito potvrdili, že v kuchyni bytu popíjeli společně se zraněným mužem alkohol, přičemž tento seděl na vnitřní straně parapetu u otevřeného okna a znenadání prohlásil, že miluje jednu z přítomných žen a to tak moc, že kvůli ní skočí i z okna. Těmto řečem údajně nikdo z přítomných nevěnoval pozornost, avšak než jim význam jeho slov došel, tak dvacetiletý muž již na okně neseděl a když vykoukli z okna, tak viděli, jak jejich kamarád nehybně leží na travnaté ploše pod oknem. Při skoku z okna ještě tento muž rozbil skleněné výplně okna ve třetím podlaží domu. Provedeným šetřením na místě nebylo zjištěno cizí zavinění a případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem