Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 27.2.2012

Opava - Hlučínští policisté objasnili tři případy vloupání a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 27.února 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 51.000,- Kč.
Řetízek s náramkem odcizil svému bratrovi
Hlučínští policisté sdělili dne 27.února 2012 třicetiletému muži z Hlučína podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 22.prosince loňského roku v jednom z rodinných domů v Hlučíně. Právě během pobytu v tomto domě měl z dózy umístěné na okenním parapetu v pokoji svého bratra odcizit pánský řetízek a náramek, obojí ze žlutého kovu, v celkové hodnotě 17.000,- Kč. Vzhledem k tomu, že jsou v dané věci splněny podmínky dle trestního řádu, je případ šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Hlučínští policisté objasnili tři případy vloupání
 
Hlučínští policisté sdělili dne 27.února 2012 dvaadvacetiletému muži z Hlučínska podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto přečinu se měl dopustit hned ve třech případech:
K prvnímu případu mělo dojít dne 29.prosince loňského roku v ranních hodinách v Hlučíně na ulici Opavské. Ze strany parkovací plochy autobusu městské hromadné dopravy měl po násilném otevření kovových dvoukřídlých vrat vniknout do prostoru bývalé sýpky. Odtud měl odcizit dvě plechové roury v celkové hodnotě 1.000,- Kč, přičemž poškozením vrat měl způsobit škodu ve výši 500,- Kč, to vše jednapadesátiletému muži z Hlučína.
K dalším dvěma skutkům, z jejichž spáchání je shora jmenovaný podezřelý, došlo rovněž v měsíci prosinci loňského roku v Hlučíně na ulici Opavské. Zde měl překonat 180 cm vysoké betonové oplocení tamního areálu prodejny Billa. Ze skladových prostor měl v prvním případě odcizit zde volně položenou přepravku s dvaceti prázdnými láhvemi od piva a v druhém případě měl sebrat zde volně položenou přepravku s dvaceti láhvemi s pivem, vše v celkové hodnotě 758,- Kč. Hlučínští policisté šetří případ formou zkráceného přípravného řízení.
  
Poškodil výlohu prodejny

K případu došlo v nočních hodinách z 25. na 26.února 2012 v obci Ludgeřovice na ulici Markvartovické. U tamní prodejny smíšeného zboží poškodil neznámý pachatel výlohu. Opavskému obchodnímu družstvu tím způsobil škodu v předběžné výši 10.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Řídil vozidlo pod vlivem návykové látky
Hlučínští policisté provedli dne 27.února 2012 v 02:30 hodin v Hlučíně na ulici Celní silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Ford Escort. Vozidlo řídil, ve směru jízdy na obec Děhylov, šestatřicetiletý muž z Ostravy. Na výzvu policisty se podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda není v době řízení ovlivněn návykovou látkou. Výsledek testu byl pozitivní na látku amfetamin a metamfetamin. Policisté proto jmenovaného následně vyzvali k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření, což bez udání důvodu odmítl. Hlučínští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu, řidičský průkaz mu nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Věc je šetřena jako podezření ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve správním řízení hrozí za tento přestupek pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu jednoho roku až dvou let.
Poškodil motorové vozidlo
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, v době od 20.února do 27.února 2012 na blíže neurčeném místě. Do laku kapoty motoru, pravých předních a pravých posuvných dveří motorového vozidla tovární značky Ford Transit provedl pachatel neznámým předmětem vrypy. Majiteli vozidla, České televizi - studiu Ostrava, tím způsobil škodu v předběžné výši 20.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Vloupání do bunkru na katastru obce Šilheřovice
K vloupání do bývalého vojenského opevnění MO-S11 (U Posedu) došlo v noční době z 26. na 27. února 2012 na katastru obce Šilheřovice. Pachatel rozbil vyzdívku okna střílny v suterénu opevnění a takto vzniklým otvorem vnikl do samotných prostor bunkru. Odtud poté odcizil elektrický kabel, cyky, padesát metrů prodlužovacího kabelu namotaného na bubnu, sbíjecí kango, dvě vrtačky značky Narex a elektrickou pilu Oleomac, vše v celkové hodnotě 6.800,- Kč. Majiteli opevnění, Klubu vojenské historie se sídlem v Ostravě, způsobil neznámý pachatel poškozením zařízení navíc škodu ve výši 4.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání na balkon domu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 26. na 27.února 2012 v Hlučíně na ulici J. Seiferta. Na balkon nacházející se v prvním patře domu vnikl přes přístřešek nad vchodovými dveřmi. Z balkónu odcizil následující oděvní svršky: dámské značkové rifle, pánské rifle, dětské lyžařské kalhoty, dámské a pánské spodní prádlo. Pětatřicetiletému muži z Hlučína odcizil neznámý pachatel oblečení v celkové hodnotě 8.200,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Vloupání do motorového vozidla v Opavě
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 26. na 27.února 2012 v Opavě na ulici Na Starém břehu. Do zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního automobilu tovární značky VW Passat pachatel vnikl po předchozím rozbití okna pravých předních dveří. Z vozidla následně odcizil přenosnou navigaci značky Blaupunkt, stříbrné barvy, s příslušenstvím, v hodnotě 5.500,- Kč. Rozbitím okna navíc způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč, to vše sedmatřicetiletému muži z Opavy.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do opavské prodejny jízdních kol
K případu vloupání do opavské prodejny jízdních kol nacházející se na ulici Olomoucké došlo v době od 25.února do 27.února 2012. Neznámý pachatel do této prodejny vnikl po předchozím vypáčení vstupních dveří. Z uzamčené zásuvky prodejního pultu silou vytlačil plastový zásobník s mincemi (v hodnotě 500,- Kč). Dále pachatel z prodejního pultu odcizil zde volně vystavené náhradní součástky na jízdní kola, v hodnotě převyšující částku 5.000,- Kč. Poškozením vstupních dveří způsobil navíc škodu v předběžné výši 3.000,- Kč, to vše jedné pražské společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Pokus vloupání do rodinného domu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Vyjmenovaných skutků se dopustil v noční době z 26. na 27.února 2012 v Opavě – Komárově na ulici Kravařovské. Po předchozím vyražení vstupních dveří vnikl na chodbu rodinného domu dvaasedmdesátileté ženy. Pachatel sice vnitřní prostory domu prohledal, avšak nic odtud neodcizil a ani nezpůsobil žádnou škodu na majetku.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem