Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 27.9.2009

Pachatelé byli při krádeži peněženky přistiženi strážníky Městské policie a další události (9 případů) 

Krádež peněženky na ulici Horní náměstí v Opavě – pachatel známý
 
Dne 27.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě oznámení strážníka Městské policie Opava, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže na osobách a trestného činu neoprávněného držení platební karty, z jejichž spáchání jsou podezřelí: muž ročníku narození 1983 a muž ročníku narození 1976, oba z Opavy. Uvedené skutky spáchali formou spolupachatelství.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 27.9.2009 v době kolem 04:45 hod., na ulici Horní náměstí v Opavě, oba podezřelí využili silné podnapilosti poškozeného muže ročníku narození 1976 z obce na Opavsku, který v té době spal na lavičce před obchodním domem Breda. Jeden z pachatelů hlídal okolí a druhý spícího muže prošacoval a z kapsy kalhot mu odcizil pánskou černou koženou peněženku s finanční hotovostí 2.000,- Kč. V peněžence se dále nacházely osobní doklady a dvě platební karty. Pachatelé byli ovšem bezprostředně po spáchání činu zadrženi strážníky Městské policie Opava a odcizená peněženka s celým obsahem byla strážníky pachatelům odebrána a bude následně vrácena zpět majiteli, prostřednictvím opavských policistů.
Jak bylo v policejních databázích zjištěno, pachatel ročníku narození 1976 byl již v minulosti, v polesních třech letech, potrestán za obdobnou majetkovou trestnou činnost, a to rozsudkem Okresního soudu Opava z měsíce května roku 2006, kdy byl pachateli uložen trest vykonání obecně prospěšných prací, ve výměře 200 hodin, ovšem v měsíci říjnu roku 2007 byl tento trest změněn na trest odnětí svobody nepodmíněně, a to v délce 99 dnů, který vykonal dne v měsíci květnu roku 2008.
Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení. Oběma pachatelům bylo dne 27.9.2009 v ranních hodinách sděleno podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů a protože byli tito pachatelé po spáchání trestných činů policisty zadrženi, byli následně, po sdělení podezření, propuštěni ze zadržení na svobodu.  
Požár sklepu rodinného domu v Opavě - Zlatníkách
Žena ročníku narození 1960 z Opavy dne 27.9.2009 kolem 04:30 hod. telefonicky oznámila na linku 158, že v rodinném domě na ulici 6. května v Opavě – Zlatníkách došlo k požáru sklepní místnosti. Na místo se dostavila policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Opava a čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Bruntál, které požár lokalizovaly. Vyšetřovatel bruntálských hasičů jako příčinu požáru stanovil technickou závadu na elektroinstalaci a věc si na místě převzal do své kompetence. Předběžná škoda na majetku oznamovatelky byla stanovena na 50.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo.
Vloupání do plechové skříně na pečivo v Hradci nad Moravicí – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se v době od 17:00 hod. dne 26.9.2009 do 06:30 hod. dne 27.9.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním tím, že na ulici Opavské, v obci Hradec nad Moravicí, po předchozím odstranění visacího zámku, vnikl do plechové skříně, která se nachází před prodejnou potravin, odkud odcizil různé druhy pečiva. Protiprávním jednáním neznámého pachatele, byla majitelce prodejny, ženě ročníku narození 1964 z Hradce nad Moravicí, způsobena celková škoda ve výši 350,- Kč.
Dne 27.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.
Podnapilý řidič + maření výkonu úředního rozhodnutí v Brumovicích
 
Dne 27.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, z jejichž spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1975 z obce na Opavsku. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 27.9.2009 kolem 09:15 hod. řídil po ulici Za Humny v obci Brumovice, ve směru jízdy od firmy Agrimex s. r. o. k fotbalovému hřišti, osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf, kdy byl zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou tamního obvodního oddělení.
Silniční kontrolou bylo zjištěno, že podezřelý řídil motorové vozidlo, ačkoli není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel. V policejních databázích bylo dále zjištěno, že shora jmenovaný má rozsudkem Okresního soudu Opava uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to do měsíce června roku 2010. Na výzvu policisty se podezřelý podrobil dechové zkoušce pomocí soupravy Altest, která vyzněla pozitivně a na základě pozitivní zkoušky se dále také podrobil lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Zde, na stanici, byla při opětovné dechové zkoušce podezřelému naměřena pomocí digitálního přístroje Dräger pozitivní hodnota 0,37 promile alkoholu v jeho dechu.
Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.
Nález munice z II. světové války v obci Bolatice
 
Muž ročníku narození 1960 z Chuchelné dne 27.9.2009 kolem 08:30 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že v lese, poblíž obce Bolatice, části Křeménky, nalezl munici z období II. světové války. Na místo se dostavila policejní hlídka kravařských policistů a pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště Frýdek – Místek, který uvedl, že se jedná o dělostřelecký granát (ráže 10,5 cm), dva granáty (vzor 33), jeden granát (vzor F1), tři náboje (ráže 14,5 cm), jeden dělostřelecký granát (ráže 37 mm), dvě nábojnice, čtyři zapalovače a 5 kg pěchotní munice. Nalezenou munici se policejní pyrotechnik na místě převzal ke zneškodnění.
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava

Dne 27.9.2009 kolem 18:40 hod. byl opavskými policisty na ulici Hrnčířské v Opavě, před ČSOB, zajištěn muž ročníku narození 1963 z Opavy, který seděl v silně podnapilém stavu na lavičce, a to jen ve spodním prádle. Muž nebyl schopen komunikace a svým jednáním budil veřejné pohoršení kolemjdoucích osob. Pro silnou podnapilost muže byl policejní hlídkou převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky Opava jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Vloupání do kolárny na ulici Olomoucké v Opavě – pachatel neznámý
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky Opava byly dne 27.9.2009, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 1972 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 27.9.2009 v době od 13:00 hod. do 17:15 hod. Pachatel vnikl, po předchozím vypáčení vstupních dveří, do společné kolárny, která se nachází v chodbě panelového domu, na ulici Olomoucké v Opavě, ze které odcizil lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo zn. Merida, šedé barvy (převody 3 x 7, blatníky černé barvy, včetně cyklocomputeru Catay).
Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla oznamovateli trestného činu způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč.
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava

Dne 27.9.2009 kolem 20:20 hod. byl policejní hlídkou opavských policistů na ulici Tyršové v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1978 z Opavy, který fyzicky napadl ženu ročníku narození 1978 z Opavska. Napadenou ženu podezřelý kopl do zad a do hlavy, čímž jí způsobil zranění, které si vyžádalo ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Pro silnou podnapilost muže (pomocí digitálního přístroje Drager mu byla naměřena hodnota 2,98 promile alkoholu v jeho dechu) byl policisty převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě jako přestupek proti občanskému soužití.
Dopravní nehodovost

Za den 27.9.2009 bylo v rámci teritoria Územního odboru vnější služby Opava šetřeno pět dopravních nehod, při kterých utrpělo pět osob lehké zranění. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie České republiky 75.100,- Kč.
                       

vytisknout  e-mailem