Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 27.9.2013

Opava - Podvodná jednání na osobách seniorského věku na Opavsku a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehoda dvou automobilů v obci Kozmice

Dne 27.9.2013 v době kolem 10:00 hod. řídil muž ročníku narození 1964 z Kobeřic dodávkové motorové vozidlo tovární značky Ford Tourneo po ulici Rušné v obci Kozmice, a to ve směru jízdy od ulice Poručíka Hoši ke křižovatce s ulicí Nádražní, kdy danou křižovatku chtěl projet v přímém směru, přičemž nerespektoval dopravní značku „Dej přednost v jízdě“ a nedal tak přednost zprava po ulici Nádražní jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Fiat Punto, jenž řídil muž ročníku narození 1963 z Kozmic. Došlo tak ke střetu mezi levou přední části vozidla Fiat a přední části vozu Ford, kdy oba automobily následně narazily do kovového oplocení s betonovou podezdívkou rodinného domu poškozeného muže ročníku narození 1975 z Kozmic. Při dopravní nehodě došlo k celkovým hmotným škodám na majetku ve výši 190.000,- Kč. Spolujezdkyně v osobním vozidle Fiat (žena ročníku narození 1940 z Kozmic) utrpěla zranění (zlomenina pravé holení kosti) s předběžnou dobou léčení 1-2 měsíce a byla převezena sanitním vozidlem RZS do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdy, kde byla hospitalizována na oddělení chirurgie. Ke zranění žádné jiné zúčastněné osoby nedošlo, orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněly u řidičů automobilů negativně a na místě zasahovali i hasiči HZS Opava a Hlučín, jenž provedli úklid vozovky s likvidací úniku provozních kapalin. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, přičemž devětačtyřicetiletý muž z Kobeřic je již nyní důvodně podezřelý z přečinu „Ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 27.9.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 3 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 496.000,- Kč.


Odcizení pokladny z areálu sběrny druhotných surovin v obci Háj ve Slezsku-Chabičov

Dne 27.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 14:10 hod. dne 27.9.2013 vstoupil do volně přístupného areálu sběrných druhotných surovin na ulici Velká strana v obci Háj ve Slezsku, část Chabičov, kdy využil nepozornosti obsluhujícícho personálu a z kanceláře odcizil volně odloženou kovovou pokladničku černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti 15.000,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Háje ve Slezsku tak byla způsobena celková škoda ve výši 16.000,- Kč.


Odcizení pracovního nářadí z nákladní plochy automobilu na ulici Na Chromině v obci Hať

Dne 27.9.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 27.9.2013 v době mezi 13:30 hod. a 14:00 hod. na ulici Na Chromině v obci Hať odcizil z otevřené nákladní plochy zde odstaveného dodávkového motorového vozidla značky Ford Transit volně odloženou vibrační desku značky AVT žluté barvy a vibrační pěch značky Bomag zelené barvy, čímž byla poškozené soukromé firmě z Frýdeckomístecka způsobena celková škoda ve výši 110.000,- Kč.


Opavští policisté šetří případ fyzického napadení pětadvacetiletého muže v Opavě

Dne 27.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“ a přečinu „Zatajení nálezu“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že v době kolem 22:45 hod. dne 26.9.2013 se neznámý pachatel dopustil na ulici Masařské v Opavě, tedy na místě veřejnosti přístupném, hrubé neslušnosti tím, že fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1987 z Melče, kterého nejprve uchopil za oděv a za levou paži, kdy po tomto uchopení s poškozeným trhl s úmyslem jej shodit na zem, což se mu nepodařilo, následně ve svém napadání pokračoval, přičemž poškozeného kopl do boku a pokusil se jej udeřit pěstí do hlavy, což se mu rovněž nepodařilo. Poté neznámý muž poškozeného odstrčil a opětovně se jej snažil uchopit za oděv, kdy při tomto se mu poškozený z uchopení vysmekl a z místa utekl, v této chvíli však vytratil svou příruční tašku s finanční částkou na hotovosti 15.000,- Kč, kterou si neznámý pachatel nálezem přisvojil. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do kolárny v panelovém domě na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách

V noční době od 23:00 hod dne 26.9.2013 do 05:30 hod. dne 27.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ tím, že po rozlomení cylindrické vložky zámku kovové mříže a po rozlomení vložky zámku dveří vnikl do společné kolárny tohoto domu, odkud odcizil zde odstavené a neuzamčené celoodpružené pánské horské jízdní kolo značky Merida Transmission Comp stříbrnočervené barvy v hodnotě 15.000,- Kč a neuzamčené dámské horské jízdní kolo značky MRX černé barvy v hodnotě 20.000,- Kč, vše ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1971 z Opavy-Kateřinek. Poškozené organizaci SBD Rozvoj Opava-Kateřinky byla na zařízení způsobena celková škoda ve výši 500,- Kč. Celková škoda na majetku tak činí 35.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zahoření sterilizačního přístroje v areálu Slezské nemocnice v Opavě

Dne 27.9.2013 v době kolem 11:20 hod. došlo na oddělení centrální sterilizace v areálu Slezské nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě, a to vlivem technické závady, k zahoření sterilizační myčky, přičemž požár lokalizovala jednotka hasičů HZS Opava, čímž byla celková hmotná škoda na majetku vyčíslena na finanční částku ve výši 50.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celou záležitost si ve své kompetenci převzal k dalšímu došetření a opatření vyšetřovatel hasičů HZS Opava.


Odcizení finanční hotovosti na osobě seniorského věku na ulici Gogolové v Opavě

Dne 27.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 27.9.2013 v době kolem 10:15 hod. lstí vnikl do bytu poškozené ženy ročníku narození 1923 z Opavy, tuto zabavil, využil její chvilkové nepozornosti a z jejího bytu jí odcizil finanční částku na hotovosti 40.700,- Kč a dále jí odcizil náramek a snubní prsten ze žlutého kovu v hodnotě 20.000,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 60.700,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do kolárny v panelovém domě na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách

V noční době od 22:00 hod. dne 26.9.2013 do 10:00 hod. dne 27.9.2013 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po rozlomení vložky zámku a po vypáčení dveří vnikl do společné kolárny domu, kterou prohledal, nic zde neodcizil, poškozené organizaci Společenství vlastníků bytových jednotek tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení vesty s osobními věcmi při rekonstrukci bytu v domě na ulici Veleslavínové v Opavě

Dne 27.9.2013 v době mezi 10:00 hod. a 10:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Veleslavínové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že v průběhu rekonstrukce bytu v jednom z bytových domů odcizil volně odloženou pracovní vestu, ve které byl mobilní telefon značky Nokia 6300 stříbrné barvy, kožená peněženka černé barvy s finanční částkou na hotovosti 2.500,- Kč, s různými osobními doklady a s platební kartou, čímž byla poškozenému muži ročíku narození 1966 z Chlebičova způsobena celková škoda ve výši 5.100,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vniknutí na pozemek rodinného domu na ulici Na Prachovníku v Opavě-Kylešovicích

V blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 26.9.2013 do 17:45 hod. dne 27.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Na Prachovníku v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy ze zde odstaveného pánského horského jízdního kola odcizil zadní kolo s pláštěm, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1972 z Opavy-Kylešovic způsobena celková škoda ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Opavě

Dne 27.9.2013 v době kolem 22:50 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Těšínské v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Mercedes, a to muže ročníku narození 1977 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně na návykovou látku Amphetamin. Šestatřicetiletý muž se na výzvu ze strany zakročujících policistů bezdůvodně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Krádež při návštěvě v bytě poškozeného muže na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou

Dne 27.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že neznámý pachatel při návštěvě poškozeného muže ročníku narození 1974 z Ostravy, a to v době mezi 00:15 hod. a 02:15 hod. dne 27.9.2013 v jednom z bytů na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou, využil nepozornosti shora uvedeného muže a odcizil mu mobilní telefon značky Samsung Galaxy mini, finanční částku na hotovosti 1.000,- Kč a z mrazáku se pokusil odcizil potraviny (maso a nanukové dorty) v hodnotě 300,- Kč, přičemž byl vyrušen majitelem a potraviny tak na místě zanechal a utekl neznámo kam. Výše jmenovanému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.300,- Kč a případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Podvodné jednání na osobě seniorského věku v obci Moravice

Dne 27.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustili dva neznámí pachatelé tím, že dne 27.9.2013 v době mezi 12:30 hod. a 12:50 hod. pod záminkou výher u společností Beck a Zepter vstoupili do rodinného domu poškozených manželů v obci Moravice, kdy jeden z pachatelů pod záminkou rozměnění peněz z výhry zjistil uložení rodinných financí, druhý z mužů následně oba manžele zabavil předváděním vyhrané deky, kdy tuto rozevřel a znemožnil tak oběma kontrolu nad pohybem prvně jmenovaného pachatele po domě a tento přitom odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 10.500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1931 a poškozené ženě ročníku narození 1935 z Moravice tak byla způsobena celková škoda ve výši 10.500,- Kč a případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem