Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.1.2009

Policejní události na Opavsku za den 28.1.2009 (3 případy) 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 28.1.2009 v 17:45 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Hlučín na Mírovém náměstí v Hlučíně zajištěn muž ročníku narození 1971 z Hlučína, který se v silně podnapilém stavu v prodejně Centrál na Mírovém náměstí v Hlučíně pokusil odcizit láhev alkoholu o obsahu 0,5 litrů značky Becher Lemon v hodnotě 173,- Kč, přičemž byl přistižen zaměstnanci prodejny. Po krádeži zboží byla na místo ihned přivolána policejní hlídka, kdy před jejím příjezdem i za přítomnosti policistů se shora uvedený muž choval agresivně a chtěl z místa svého protiprávního jednání odejít. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo, odcizené zboží bylo vráceno zpět do prodeje. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou byla u muže naměřena hodnota 2,56 promile alkoholu v jeho dechu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je v současné době šetřen jako přestupek proti majetku, byl ale vyžádán rejstřík trestů a v případě, že byl sedmatřicetiletý muž v posledních 3 létech pravomocně odsouzen soudem pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru, bude celá záležitost překvalifikována na trestný čin „Krádež“.



Dopravní nehodovost


Za den 28.1.2009 došlo na teritoriu územního odboru Policie České republiky Opava ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, kdy žádný z účastníků silničního provozu neutrpěl zranění a vznikla pouze hmotná škoda na havarovaných vozidlech v celkové výši 96.000,- Kč.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě


Dne 28.1.2009 v době kolem 22:30 hod. řídil muž ročníku narození 1972 z Oldřišova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Favorit, kdy byl na silnici číslo I/11 ulice Ostravské, a to přibližně 100 metrů za kruhovým objezdem ve směru jízdy z Opavy na Opavu-Komárov stavěn a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu územního odboru PČR Opava. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušky na alkohol detekčním digitálním přístrojem Drager, která vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 1,61 promile alkoholu v jeho dechu. Šestatřicetiletému muži byl na místě zadržen řidičský průkaz a byla mu zakázána jízda do dalšího rozhodnutí.

Na základě uvedených skutečností a z důvodu toto, že by řidič mohl ve svém protiprávním jednání pokračovat a po odjezdu policistů opět řídit motorové vozidlo (a tím by mohl ohrozit svůj život a zdraví nebo život a zdraví jiné osoby, ohrozit BESIP a způsobit i škodu na majetku) byl zajištěn a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.

Shora jmenovaný muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.

vytisknout  e-mailem