Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.10.2009

Odcizení mobilního telefonu, peněz a prstenů v Opavě a další události (11 případů) 

Odcizení mobilního telefonu, peněz a prstenů v Opavě – pachatel neznámý
Dosud nezjištěný pachatel se dne 27.10.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže, a to v Opavě na ulicích Horní a Dolní náměstí.
V době kolem 18:45 hod. v prostoru laviček, které se nachází u zastávky vozidel MHD vedle divadla, na  ulici Horní náměstí, pachatel odcizil, po vytržení z ruky 17letého muže, jeho mobilní telefon zn. Nokia, červené barvy, v hodnotě 3.500,- Kč a dva prsteny z bílého kovu v celkové hodnotě 200,- Kč. Pachatel, po uchopení ruky poškozeného, mu jeden prsten z prstu sundal, druhý prsten mu poškozený sám ze strachu vydal.
Dále neznámý pachatel téhož dne v době kolem 19:00 hod. na ulici Dolní náměstí v prostoru u tzv. Myší díry následně odcizil 100,- Kč z peněženky, kterou vytrhl poškozenému (opět shora jmenovanému) z ruky, čímž mu byla způsobena celková škoda ve výši 3.800,- Kč. Ke zranění okradeného mladíka nedošlo.
Opavští policisté zahájili dne 27.10.2009 v předmětné věci úkony trestního řízení.
Podnapilý cyklista v Opavě
Policisty dopravního inspektorátu byl dne 28.10.2009 v 18:45 hod.  v Opavě na ulici Nádražní okruh zastaven a následně kontrolován cyklista, muž ročníku narození 1960 z Opavy, jedoucí ve směru jízdy ke křižovatce s ulicí Komenského a dále směrem k parkovišti u zimního stadiónu. Cyklista při průjezdu křižovatkou nerespektoval světelné znamení upozorňující k zastavení vozidla. Jak bylo silniční kontrolou dále zjištěno, ani jízdní kolo nebylo vybaveno předepsanou výbavou, nebylo osvětleno. Provedeným odborným měření pomocí digitálního přístroje Drager byla řidiči naměřena hodnota 1,01 a 0,99 promile alkoholu v jeho dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal.
Lustrací policistů bylo dále zjištěno, že na shora jmenovaného byl v měsíci říjnu letošního roku vydán Okresním soudem Opava příkaz k jeho zatčení. Podezřelý byl proto policisty zatčen a eskortován na služebnu Obvodního oddělení PČR Opava k provedení dalších procesích úkonů.
Krádež na sobě v Opavě – pachatel neznámý
Policisté opavského obvodního oddělení řeší případ krádeže a neoprávněného držení platební karty. Dne 28.10.2009 zahájili úkony trestního řízení ve věci těchto trestných činů, neboť neznámý pachatel dne 27.10.2009 kolem 21:10 hod. v Opavě na ulici Na Rybníčku v prostoru před Slezskou univerzitou odcizil z kabelky 20leté ženy ze Žďáru, kterou měla po celou dobu při sobě na rameni, fotoaparát zn. Sony, stříbrné barvy, v hodnotě 3.000,- Kč a plátěnou peněženku bíločerné barvy v hodnotě 150,- Kč, i s finanční hotovostí 400,- Kč, deseti stravenkami v hodnotě 650,- Kč a kolejní studentskou platební kartou. Neznámý pachatel způsobil mladé ženě celkovou škodu ve výši 4.200,- Kč.
Podnapilý řidič v obci Bohdanovice
Muž ročníku narození 1990 z obce na Opavsku řídil dne 27.10.2009 ve 22:15 hod. po silnici č. 45921, ve směru  jízdy od Bohdanovic na Jakartovice motocykl zn. Babeta, přičemž byl zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou. Provedenou lustrací bylo zjištěno, že jmenovaný není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou ze skupin řízení motorových vozidel a dále, že má rozsudkem Okresního soudu Opava uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to do konce letošního roku. Protože byl z úst řidiče cítit zápach po alkoholu, byl vyzván k provedení dechové zkoušky pomocí soupravy Altest. Trubička se zeleně zabarvila, a proto byla kolem 22:40 hod. v součinnosti s hlídkou dopravních policistů provedena druhá dechová zkouška – odborné měření – pomocí digitálního přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem (řidiči byla naměřena hodnota 1,30 promile alkoholu v jeho dechu). I další dechová zkouška podezřelého byla pozitivní, s výsledkem 1,28 promile alkoholu v dechu.
Případ je šetřen policisty Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích formou zkráceného přípravného řízení. Řidič motocyklu je podezřelý ze spáchání tří trestných činů, a to ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  
Vloupání do prodejny v obci Lhota – pachatel neznámý
Dosud nezjištěný pachatel se v době ode dne 27.10.2009 17:15 hod. do dne 28.10.2009 02:30 hod. dopustil spáchání trestných činů krádeže vloupáním a poškozování cizí věci. Pachatel, po rozbití skleněné výplně dvou vstupních dveří, vnikl do prodejny Tempo v obci Lhota u Opavy, odkud následně odcizil 10 kartonů cigaret různých značek v celkové hodnotě 6.500,- Kč a 6 lahví různých značek alkoholu v celkové hodnotě 800,- Kč. Poškozením vstupních dveří pachatel způsobil škodu ve výši 8.000,- Kč. Obchodnímu družstvu Tempo, se sídlem v Opavě, tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 15.300,- Kč.
Hlučínští policisté zahájili v této věci dne 28.10.2009 úkony trestního řízení.
Loupež v Opavě – pachatelé neznámí
Dne 28.10.2009 zahájil komisař Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování  v Opavě úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu loupeže, kterého se dopustili dosud neznámí pachatelé.
Uvedeného skutku se dopustili tři dosud neztotožnění muži tím, že dne 28.10.2009 v době od 00:15 do 00:20 hod. při kupování jídla u občerstvení Myší díra přistoupili k 22letému muži z Opavy a ke 24letému muži také z Opavy. Pachatelé požadovali po jednom z poškozených tisícikorunovou bankovku, kterou držel v ruce, což odmítl, přičemž byl jedním z pachatelů udeřen nohou do obličejové části hlavy a bankovka mu byla z ruky vytržena. Následně pachatelé požadovali peníze i po druhém poškozeném muži, který požadavek odmítl s tím, že u sebe žádné peníze nemá, a proto byl i on udeřen nohou do obličejové části hlavy. Pachatelé poté z místa odešli směrem k ulici Dolní náměstí.
Oběma napadeným mužům bylo útokem pachatelů způsobeno zranění, které si vyžádalo jednorázové lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě.
  
Krádež jízdního kola v obci Píšť – pachatel neznámý
Neznámý pachatel v nočních hodinách ze dne 25.10.2009 na den 26.10.2009 odcizil v obci Píšť od jednoho z rodinných domů, zde odstavené a nezajištěné pánské trekingové  jízdní kolo zn. Sprinter, modro-stříbrné barvy, v hodnotě 13.000,- Kč, ke škodě 37letého muže z Píště.
Hlučínští policisté proto dne 28.10.2009 zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody.
Krádež jízdního kola v obci Píšť
Dne 28.10.2009 zahájili hlučínští policisté úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel v době ode dne 19.10.2009 12:00 hod. do dne 20.10.2009 16:00 hod. Pachatel odcizil, po vstupu na nezajištěný a částečně oplocený pozemek rodinného domu v obci Píšť, zde odstavené a nezajištěné pánské trekkingové jízdní kolo zn. Trek, černo-modré barvy, v hodnotě 8.000,- Kč, ke škodě 26letého muže z Píště.  
Nález munice z II. světové války v obci Dobroslavice
Muž ročníku narození 1982 ze Vsetína dne 28.10.2009 ve 13.45 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že v lesním porostu na katastru obce Dobroslavice, ve směru na obec Háj ve Slezsku, našel nevybuchlou munici z II. světové války. Na místo se dostavila hlídka hlučínských policistů a policejní pyrotechnik, který uvedl, že jedná o dva ruční granáty, ráže 76 mm, a nalezenou munici si převzal ke zneškodnění.  
Dopravní nehodovost
Za den 28.10.2009 byly na Opavsku policisty dopravního inspektorátu šetřeny čtyři dopravní nehody, při kterých byly tři osoby lehce zraněny. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie České republiky 110.000,- Kč.
Podnapilý cyklista                       
Dne 28.10.2009 ve 23:20 hod. byl v Opavě na ulici Dolní náměstí zastaven a následně kontrolován policisty dopravního inspektorátu cyklista, který jel po pozemní komunikaci ve směru od ulice Horní náměstí. U řidiče, 33letého muže z Opavy, bylo provedeno odborné měření přístrojem Dräger, s pozitivním výsledkem (cyklistovi byla naměřena hodnota 2,57 promile alkoholu v dechu). I další dvě, po pěti minutách následující, dechové zkoušky řidiče byly pozitivní, byly naměřeny hodnoty 2,31 a 2,25 promile alkoholu v dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil a lékařské vyšetření nežádal.
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

vytisknout  e-mailem