Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.11.2009

Akce opavských policistů na podnapilou mládež v centru města Opavy, krádeže zboží v supermarketech a další...(15 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Klokočov

Dne 28.11.2009 v době kolem 08:45 hod. řídil muž ročníku narození 1974 z Březové osobní motorové vozidlo značky Škoda Fábia combi, a to v obci Klokočov po silnici číslo III/4429 ve směru jízdy na město Vítkov, kdy při jízdě nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a na namrzlé vozovce dostal s vozidlem smyk, přejel k levému okraji vozovky, kdy narazil přední části automobilu do listnatého stromu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění shora uvedeného řidiče, který byl převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice Opava na oddělení ortopedie k lékařskému ošetření. Z předběžné lékařské zprávy bylo zjištěno, že utrpěl těžké zranění neupřesněného rozsahu s dobou léčení nad šest týdnů, kdy po ošetření byl hospitalizován v opavské nemocnici. U pětatřicetiletého řidiče byla následně provedena i dechová zkouška na případné požití alkoholických nápojů detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,69 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní s naměřenými výsledky 0,76 promile a 0,76 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovanému muži byl dále zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu vydáno potvrzení o zadržení tohoto dokladu a rovněž mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí správního orgánu. Ke zranění jiných osob nedošlo, celková škoda v souvislosti s touto nehodou byla vyčíslena na částku 120.000,- Kč. Případ je nadále v šetření.


Dopravní nehoda řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v obci Velké Heraltice

Dne 28.11.2009 v době kolem 15:00 hod. řídil muž ročníku narození 1989 z Holasovic osobní motorové vozidlo značky Peugeot 106 v obci Velké Heraltice, kdy jel po ulici Opavské (silnice číslo I/11) ve směru jízdy od Opavy na obec Malé Heraltice. V křižovatce se silnicí číslo II/442 začal zleva předjíždět osobní motorové vozidlo značky Seat Ibiza, které řídila žena ročníku narození 1965 z Opavy, která však právě hodlala odbočit vlevo s tím, že bude dále pokračovat v jízdě na obec Košetice. V prostoru křižovatky tedy došlo ke střetu přední části vozidla Peugeot s levým bokem vozidla Seat Ibiza. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla vyčíslena na celkovou částku ve výši 70.000,- Kč.
U obou účastníků dopravní nehody byla provedena dechová zkouška na případné požití alkoholických nápojů detekčním digitálním přístrojem Dräger, která byla negativní. U dvacetiletého řidiče vozidla Peugeot byl pak proveden i toxi test přístrojem Drugwipe 5+ s pozitivním výsledkem na látku cannabis. K pozitivnímu výsledku tento muž uvedl, že látku cannabis užil před třemi týdny i dnešního dne. Následně byl policisty vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, s čímž souhlasil a k tomuto byl převezen služebním policejním motorovým vozidlem na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu vydáno potvrzení o zadržení tohoto dokladu s poučením, že po dobu zadržení řidičského průkazu nesmí řídit motorová vozidla. Případ je nadále v šetření.


Odcizení věcí z nezajištěné garáže u rodinného domu na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři – známý pachatel, objasnění

Dne 28.11.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1991 z Opavy-Kateřinek pro provinění z trestných činů „Porušování domovní svobody“ a „Krádež“, kterých se dopustil tím, že v pozdní večerní době dne 26.11.2009, po překonání kovového pletivového oplocení o výšce 150 cm, vnikl na pozemek u rodinného domu muže ročníku narození 1930 z Opavy na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři, kdy následně nezajištěnými dveřmi vnikl do samostatně stojící garáže, ze které odcizil benzínovou sekačku na trávu v hodnotě 2.000,- Kč, hydraulický zvedák v hodnotě 500,- Kč, koš na benzínovou sekačku v hodnotě 100,- Kč, dvoukolový vozík v hodnotě 500,- Kč, 4 ks pneumatik na hliníkových ráfcích v hodnotě 10.000,- Kč, benzínový křovinořez v hodnotě 3.000,- Kč, sekeru v hodnotě 100,- Kč, nůžky na živý plot v hodnotě 100,- Kč, 1 pár běžeckých lyží v hodnotě 2.000,- Kč, 1 pár sjezdových lyží v hodnotě 2.000,- Kč a další různé nářadí, náhradní díly a věci, vše v celkové hodnotě 24.900,- Kč, ke škodě shora uvedeného devětasedmdesátiletého muže. Bezprostředně po spáchání výše uvedené trestné činnosti majetkového charakteru byl ještě ne osmnáctiletý mladík zadržen policisty z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, kdy musel být následně pro svou intoxikaci léky umístěn ve Slezské nemocnici Opava k hospitalizaci. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě, z lékařského ošetření již byl rovněž propuštěn a jeho případná další trestná činnost je nadále prověřována ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Bezpečnostní akce na podnapilou mládež v restauračních zařízeních v Opavě

V době od 20:00 hod. dne 27.11.2009 do 02:00 hod. dne 28.11.2009 bylo na území Statutárního města Opavy provedeno bezpečnostní opatření, které mělo za účel zjistit případný prodej či podávání a požívání alkoholických nápojů osobami mladšími 18-ti let v restauračních a pohostinských zařízeních. Tohoto opatření se zúčastnilo 13 policistů z obvodního oddělení PČR Opava, 2 policisté dopravního inspektorátu PČR Územního odboru vnější služby Opava, 2 policisté SKPV Opava (kriminalisté se zaměřením na mládež), 4 strážníci Městské policie Opava a 2 pracovníci OSPODu Magistrátu města Opavy. Při akci bylo u 13-ti mladistvých osob (4 dívky a 9 mladíků ve věku od 15-ti do 17-ti let z Opavy, Opavy-Kateřinek, Opavy-Kylešovic, Slavkova, Štítiny a Ostravy) zjištěno předchozí požití alkoholických nápojů, kdy tyto osoby byly předvedeny a vyzvány k podání vysvětlení v budově opavské policie. Následně bylo 11 mladistvých osob předáno svým zákonným zástupcům (rodičům), 1 mladistvý byl pro svou silnou podnapilost převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění (v baru Peklo na ulici Na Rybníčku v Opavě mu bylo dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger naměřeno množství 2,25 promile alkoholu v jeho dechu) a dále bylo zjištěno, že po kontrolovaném podnapilém mladíkovi ročníku narození 1992 z Ostravy bylo vyhlášeno celostátní pátrání, poněvadž je od 13.11.2009 na útěku z DÚM (dětského ústavu mládeže) v Ostravě-Kunčičkách. Tento sedmnáctiletý mladík byl po provedených procesních úkonech převezen policisty z pohotovostního a eskortního oddělení PČR Ostrava do VÚM (výchovného ústavu mládeže) ve Vidnavé. Celá bezpečnostní akce se nadále vyhodnocuje opavskými policisty a kriminalisty, v následujících dnech budou provedeny i pohovory s rodiči mladistvých osob, které požívaly alkoholické nápoje, kdy se dále zjišťuje, kdo jim prodal či podal alkohol a jakým způsobem a kde se přivedly do podnapilého stavu.


Zadržení podnapilé řidičky motorového vozidla v obci Neplachovice

Dne 28.11.2009 na základě vlastního zjištění policistů z obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustila žena ročníku narození 1976 z Neplachovic, poněvadž tato dne 28.11.2009 v době kolem 00:40 hod. řídila po ulici Loděnické v obci Neplachovice osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit po předchozím požití alkoholických nápojů. Tuto skutečnost prokázalo odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Alcosensor IV. s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 2,20 promile alkoholu v jejím dechu. Třiatřicetiletá žena se následně podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kdy odebraná krev byla zaslána k rozboru na množství přítomného alkoholu. Na místě jí byl zadržen její řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Odcizení zboží v supermarketu Billa na ulici Opavské v Hlučíně – známý pachatel

Dne 28.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili muži ročníku narození 1979 z Ostravy podezření z trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil tím, že dne 28.11.2009 v době kolem 09:00 hod. v supermarketu Billa na ulici Opavské v Hlučíně odcizil 1 ks láhve alkoholu značky Whisky Printers o obsahu 0,7 litrů v hodnotě 195,- Kč, kdy s tímto zbožím prošel přes pokladnu, aniž by jej uhradil a následně byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a byl předán přivolaným hlučínským policistům. V daném případě se třicetiletý muž uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil přesto, ačkoli byl pro obdobný skutek v posledních třech létech pravomocně odsouzen (recidiva), a to rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z dubna 2008. Případ je nadále v šetření.


Odcizení uzamčeného jízdního kola před prodejnou Vojenského speciálu na ulici Krnovské v Opavě – neznámý pachatel

Dne 28.11.2009 v době kolem 09:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že od prodejny Vojenský speciál odcizil pánské horské jízdní kolo značky Merida Matts 40-V šedé barvy, velikosti 20 v hodnotě 9.940,- Kč, které bylo přes rám kola uzamčeno lankovým zámkem černé barvy v hodnotě 60,- Kč k plotu, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1941 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení volně odložené tašky s hokejovou výstrojí z chodby domu na ulici Dostojevského v Opavě – neznámý pachatel

V blíže neustanovené době od 09:00 hod. dne 25.11.2009 do 11:00 hod. dne 27.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Dostojevského v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že z chodby ve 3. patře jednoho z činžovních domů odcizil volně odloženou sportovní tašku značky CCM černo-tmavomodré barvy s kompletní hokejovou výstrojí (modrá hokejová přilba s bílým nápisem CCM, černé hokejové kalhoty s bílým nápisem CCM ve spodní části nohavice, lední brusle černo stříbrné barvy značky CCM Vector na patě s oranžovým nápisem 88, suspenzor bílé barvy, dva dresy-jeden tmavě modrý značky CCM s nápisem na spodním lemu, druhý červený bez nápisu, ochranná vesta, loketní a holení chrániče stříbrné barvy s černými, bílými, oranžovými a modrými nápisy CCM a Vector a tmavě modré hokejové rukavice s bílým nápisem CCM), čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1971 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do rekreační chaty na katastru obce Benkovice – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 1.11.2009 do 28.11.2009 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Benkovice, chatová oblast Meleček u Žimrovic trestný čin „Krádež“ tím, že po vypáčení 2 zámků dveří vnikl do rekreační chaty muže ročníku narození 1949 z Opavy, ze které odcizil šedý plastový kufřík s různým nářadím v hodnotě 1.200,- Kč, dále 2 deky v celkové hodnotě 400,- Kč a 2 vepřové konzervy v hodnotě 50,- Kč, kdy poškozením dveří způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč. Shora uvedenému majiteli chaty tak vznikla celková škoda ve výši 2.650,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí pro trestný čin „Krádež“.


Odcizení zboží v supermarketu Billa na ulici Opavské v Hlučíně – známý pachatel

Dne 28.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1984 z Rakovníka, neboť tento dne 28.11.2009 v době kolem 13:50 hod. v supermarketu Billa na ulici Opavské v Hlučíně odcizil 2 ks olivového oleje značky Monini v hodnotě 230,- Kč/ks, tedy v celkové hodnotě 460,- Kč, kdy s tímto odcizeným zbožím prošel přes vstupní část do prodejny mimo pokladny, aniž by toto uhradil a byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán hlučínským policistům. Provedenými lustracemi a výpisem z rejstříku trestů bylo zjištěno, že se u pětadvacetiletého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech létech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Ostravě ze září 2008 pro trestný čin „Krádež“. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do skladu a dílny firem na ulici Komárovské v Opavě – neznámý pachatel

Dne 28.11.2009 v době od 11:00 hod. do 12:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Komárovské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že ve výše uvedené době ve volně přístupném areálu soukromé firmy z Kravař :
1)po rozbití skleněné výplně a vylomení dřevěné příčky vstupních dveří vnikl do skladu elektro součástek opavské firmy, odkud odcizil 8 ks modelů autíček na dálkové ovládání v hodnotě 100,- Kč/ks, 1 ks modelu velkého vrtulníku na dálkové ovládání v hodnotě 1.600,- Kč, 2 kusy modelů nefunkčních velkých vrtulníků na dálkové ovládání v hodnotě 400,- Kč/ks a 3 kusy modelů malých vrtulníků na dálkové ovládání v hodnotě 200,- Kč/ks, čímž odcizením věcí způsobil celkovou škodu ve výši 3.800,- Kč a na zařízení pak škodu ve výši 2.000,- Kč
2)po vyražení vstupních dveří vnikl do dílny bývalé údržby, kdy nebylo dosud zjištěno, zda-li něco odcizil a jakou škodu způsobil.
Protiprávním jednáním neznámého pachatele či pachatelů byla způsobena škoda doposud vyčíslena na částku 5.800,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Loupež na osobě v obci Hať – známý pachatel

Dne 28.11.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Loupež“, kterého se měl dopustit muž ročníku narození 1976 z Hlučína tím, že v době kolem 13:15 hod. dne 28.11.2009 v přízemní místnosti objektu novostavby poblíže budovy ZŠ na okraji obce Hať odcizil muži ročníku narození 1956 z Hlučína finanční částku na hotovosti ve výši 3.800,- Kč. Ke krádeži finančních prostředků došlo za použití násilí, kdy obviněný muž nejprve do poškozeného strkal rukama, nadával mu a říkal, že mu dluží finanční částku 4.500,- Kč. Poté mu vytrhl z ruky mobilní telefon a upustil jej na zem, dále jej levou rukou chytil kolem krku do tzv. kravaty, takže se poškozený muž nemohl hýbat a druhou rukou mu vytáhl z přední kapsy bundy peněženku, následně jej od sebe odstrčil tak silně, až třiapadesátiletý poškozený muž upadl na zem, přičemž mu prohledal jeho peněženku, ze které odcizil shora uvedenou finanční částku 3.800,- Kč, peněženku odhodil na zem a z místa činu odešel. Případ je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla mezi Sudicemi a Třebomí

Dne 28.11.2009 v době kolem 16:20 hod. kontrolovali policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Favorit, a to muže ročníku narození 1963 z Třebomi, který řídil výše zmíněné vozidlo ve směru jízdy z obce Sudice na obec Třebom. Při silniční kontrole bylo u tohoto řidiče provedeno odborné měření na přítomnost alkoholických nápojů dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky 0,73 promile a 0,79 promile alkoholu v jeho dechu. Šestačtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Darkovičky

Dne 28.11.2009 v 16:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1960 z Hlučína, že před chvíli nalezl na poli na katastru obce Hlučín, část Darkovičky, a to poblíž muzea-bunkrů, munici pocházející z období 2 světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně až do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 122 mm OF.


Dopravní nehodovost

Dne 28.11.2009 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava ke čtyřem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla jedna osoba zraněna těžce a jedna lehce. V souvislosti s nehodovostí byla způsobena hmotná škoda ve výši 195.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem