Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.11.2011

Opava - Ještě téhož dne policisté vypátrali odcizený nákladní automobil a další ... (13 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 28.listopadu 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění povahy lehké, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 159.000,- Kč.
Vloupání do zahradní kůlny
K případu vloupání do zahradní kůlny nacházející se na pozemku domu na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně došlo v noční době z 25. na 26.listopadu 2011 2011.  Neznámý pachatel poškodil vstupní celodřevěné dveře kůlny, kterými vnikl dovnitř. Odtud odcizil padesátimetrový prodlužovací kabel na 220 V, i s koncovkami, v hodnotě 1.700,- Kč. Poškozením vstupních dveří navíc způsobil tisícikorunovou škodu, to vše jednašedesátiletému muži z Hlučína.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Nález munice z II. světové války na katastru obce Darkovice
Šestatřicetiletý muž z Hlučína dne 27.listopadu 2011 krátce před polednem telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že v lesním porostu na katastru obce Darkovice, mezi obcemi Darkovičkami a Hatí, nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o čtyři dělostřelecké miny (ráže 82 mm), dělostřeleckou minu (ráže 120 mm), ruční granát (vzor 42) a dělostřelecký granát (ráže 15 mm). Veškerou nalezenou munici si pyrotechnik následně převzal ke zneškodnění.
Pokus vloupání do skladu v obci Šilheřovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 27. na 28.listopadu 2011 v obci Šilheřovice na ulici Střední. Zde se pokusil vloupat do skladu tamní prodejny smíšeného zboží. Dosud nezjištěným předmětem sice vypáčil dřevěné dveře skladu, avšak dovnitř nevnikl. Přesto, poškozením dveří způsobil škodu v předběžné výši 2.000,- Kč, a to opavskému obchodnímu družstvu.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Vloupání do restaurace v obci Darkovice
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 27. na 28.listopadu 2011 v obci Darkovice v prostorách sportovního areálu koupaliště. Po předchozím odstranění části ventilátoru na budově tamní restaurace, následně skrze vzniklý otvor vnikl dovnitř. Prostory restaurace pachatel prohledal a poté odtud odcizil pánské horské jízdní kolo značky Author, bílé barvy, v hodnotě 28.000,- Kč, ke škodě sedmadvacetiletého muže z Opavska. Dále pachatel z restaurace odcizil prázdný třicetilitrový pivní sud a klávesnici značky Jablotron. Odcizením těchto věcí a poškozením zařízení restaurace způsobil pachatel škodu v předběžné výši 2.500,- Kč, a to Sboru dobrovolných hasičů z obce Darkovice.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do čtyř garáží a odcizení nákladního automobilu 
K případu došlo v době od 26.listopadu 2011 do 28.listopadu 2011 v obci Bohuslavice v areálu tamního zemědělského družstva. Neznámý pachatel se po předchozím poškození jednoho visacího zámku a následném odstranění dalších čtyř visacích zámků postupně vloupal do čtyř zde se nacházejících garáží. V jedné z garáží se poté neoprávněně zmocnil nákladního motorového vozidla tovární značky Avia. Odcizené vozidlo bylo vybaveno žlutou nádrží na převoz kapalin, ve které tou dobu bylo celkem tisíc litrů motorové nafty. Markantami na voze jsou nálepky s nápisem Radegast, které jsou umístěny na levé i pravé straně na nádrže. Jedné opavské společnosti tím pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 100.000,- Kč.
Dále pachatel z garáží odcizil pět kol z lehkých slitin společně s pneumatikami, v hodnotě 8.000,-Kč a čtyři plechová kola, rovněž s pneumatikami, v hodnotě 5.000,- Kč. Navíc pachatel z garáží sebral i strojnický průkaz a osvědčení pro řízení vozidel přepravující nebezpečné látky, toto v celkové hodnotě 600,- Kč, ke škodě šestatřicetiletého muže z Opavska.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po odcizeném vozidle bylo téhož dne vyhlášeno celostátní pátrání.
Dodatek k případu: Shora uvedené odcizené nákladní vozidlo nalezli opavští kriminalisté dne 29.listopadu 2011 krátce po patnácté hodině na katastru obce Větřkovice. Automobil byl odstaven na okraji tamního lesního porostu a bez registrační značky. Policisté následně po provedení procesních úkonů vozidlo předali jeho majiteli a celostátní pátrání po voze odvolali. Přesto, po neznámém pachateli a odcizených věcech včetně registrační značky vozidla policisté i nadále intenzivně pátrají.
Vloupání do garáže v Hlučíně
Hlučínští policisté zahájili dne 28.lsitopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době z 27. na 28.listopadu 2011 v Hlučíně, části Malánkách. Skrze celodřevěné dveře pachatel vnikl do garáže nacházející se u novostavby tamního rodinného domu. Odtud následně odcizil benzínovou vibrační desku značky Honda, žluté barvy, v hodnotě 43.200,- Kč, ke škodě jedné opavské společnosti. Z garáže dále odcizil elektrickou brusku značky Hilti a padesátimetrový prodlužovací kabel na 220 V, toto v hodnotě 2.500,- Kč, ke škodě devětatřicetiletého muže z Opavy. K poškození vstupních dveří nedošlo.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do novinového stánku
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v době od 26.listopadu do 28.listopadu 2011 v obci Chuchelná na ulici K. M. Lichnovského. Do zde se nacházejícího novinového stánku vnikl po předchozím odstranění visacího zámku jistící tyče ochranné mříže okna. Uvnitř stánku následně odstranil, u skříňky sloužící k uložení hotovosti, visací zámek, a poté z této odcizil finanční hotovost 2.000,- Kč. Z prostoru prodejního okénka dále odcizil elektronickou pokladnu, neznámého typu, v hodnotě 10.000,- Kč a z regálů doposud nezjištěný počet a druhy cigaret, CD nosiče a zapalovače, toto zboží v předběžné hodnotě 22.000,-Kč. Majitelce stánku, sedmapadesátileté ženě z Kravařska, odcizil pachatel věci a zboží v celkové hodnotě 34.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení jí způsobil celkovou škodu ve výši 2.300,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Fyzické napadení před opavským barem
Opavští policisté zahájili dne 28.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Těchto skutků se dopustil dne 25.listopadu 2011 ve 23:30 hodin v prostoru před opavským barem na ulici Otické, kde fyzicky napadl devatenáctiletého muže z Opavska. Neznámý pachatel udeřil poškozeného pěstí do obličeje, následkem čehož napadený upadl na zem. Pachatel mu způsobil zranění, které i vyžádalo ošetření a následnou hospitalizaci v ostravské nemocnici. Muž utrpěl zlomeninu čelisti, s doposud neustanovenou dobou léčení, převyšující však délku sedmi dnů. Tedy, neznámý pachatel se na místě veřejnosti přístupném dopustil hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadl jiného a způsobil mu újmu. Opavští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti občanskému použití, na podkladě lékařské zprávy a na základě provedeného šetření pak věc dne 28.11.2011 překvalifikovali na přečiny, jak je shora uvedeno.
Vloupání do skladu s kuchyňským nádobím v centru Opavy
K případu došlo v době od 26.listopadu do 28.listopadu 2011 v Opavě na ulici Dolní náměstí. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím přetržení řetězu s visacím zámkem zajišťujícím kovová vrátka, do skladu s kuchyňským nádobím. Ze skladu odcizil šest hliníkových hrnců (o průměru 40 cm), dva hliníkové cedníky (o průměru 35 cm), čtyři hliníkové kastroly (o průměru 51 cm), šest hliníkových hrnců (o průměru 29 cm), šest hliníkových hrnců (o průměru 19 cm) a čtyři hliníkové pekáče (o rozměru 42 cm x 25 cm).  Majiteli opavské jídelny odcizil neznámý pachatel nádobí v celkové hodnotě 6.700,- Kč. Na zařízení skladu pachatel škodu nezpůsobil.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Peněženku mu odcizil v průběhu jízdy autobusem
  
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 27.listopadu 2011 v době od 18:40 hodin do 18:55 hodin v průběhu jízdy autobusem městské hromadné dopravy linky č. 216 mezi zastávkami „Horní náměstí“ v Opavě a „Cukrovar“ v Opavě – Vávrovicích. Ze zadní kapsy kalhot dvaadvacetiletého muže z Hodonína odcizil černou koženou peněženku, v hodnotě 150,- Kč. Okradený muž měl v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 150,- Kč, studentskou kartu Českých drah a platební kartu.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Vloupání do zemědělského družstva v obci Hlavnice
Heraltičtí policisté zahájili dne 28.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v době od 25.listopadu do 28.listopadu 2011 v obci Hlavnice. Po předchozím rozstřižení drátěného pletiva vnikl do oploceného areálu mechanizačního zemědělského střediska. Zde následně přestřihl drátěné pletivo jednoho z objektů a skrze takto vniklý otvor do tohoto objektu vniknul. Odtud poté odcizil čtyřicet metrů třížilného měděného elektrického kabelu a dva elektromotory. Zemědělskému družstvu Hlavnice tak neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 10.000,- Kč, přičemž poškozením pletiva způsobil pětisetkorunovou škodu.
Fyzické napadení ve Vítkově
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově zahájili dne 28.listopapdu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se dopustil dne 27.listopadu 2011 v době kolem 00:07 hodin na chodníku ulice Budišovské ve Vítkově. Z důvodů dosud nezjištěných a způsobem dosud nezjištěným pachatel zezadu prudce strčil do procházející třiašedesátileté ženy z Vítkova. Do poškozené pachatel strčil takovým způsobem a silou, že ženu povalil na chodník, a tím jí způsobil zranění, se kterým byla převezena k ošetření do opavské nemocnice. Napadená žena byla následně s oděrkami na hlavě a zlomeninou ruky na jednom z oddělení hospitalizována. Ošetřující lékař stanovil dobu jejího léčení přibližně na tři měsíce. Vítkovští policisté případ zpočátku šetřili jako přestupek proti občanskému soužití, avšak na podkladě lékařské zprávy v této věci zahájili, jak je shora uvedeno, úkony trestního řízení.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem