Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.2.2012

Opava - Tři případy fyzického napadení a další události (13 případů) 

Motorovou naftu odcizil z nádrže nákladního automobilu
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 21.února do 27.února v Opavě na ulici Náměstí sv. Trojice. Z uzamčené nádrže zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Man odčerpal a následně odcizil celkem 350 litrů motorové nafty, v celkové hodnotě 12.600,- Kč. Poškozením víčka nádrže jeho vypáčením způsobil pachatel navíc škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše jedné opavské společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Odcizil poklopy kanálových šachtic
K případu došlo dne 27.února 2012 v době od 13:00 hodin do 13:30 hodin obci Dolní Životice na ulici Na Hůrce. Neznámý pachatel odtud odcizil dva poklopy kanálových šachtic, čtvercového tvaru, v celkové hodnotě 6.000,- Kč, ke škodě organizace Správa a údržba silnic Moravskoslezského kraje, středisko Opava.
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže. 
Fyzické napadení ve vítkovském baru
Vítkovští policisté zahájili dne 27.února 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů a ublížení na zdraví a výtržnictví, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 27.února 2012 v době od 12:00 hodin do 13:30 hodin v baru na ulici Opavské ve Vítkově. Pachatel se na místě veřejnosti přístupném dopustil hrubé neslušnosti, když fyzicky napadl třiačtyřicetiletého muže z Vítkova. Útočník poškozeného udeřil neznámým předmětem do čela, čímž mu způsobil tržnou ránu, s doposud neustanovenou dobou léčení. Napadený muž událost nahlásil prostřednictvím tísňové linky čísla 158 Policii České republiky. Dorazivší vítkovští policisté následně na místo přivolali osádku vozidla rychlé záchranné služby, která zraněného převezla k ošetření do opavské nemocnice.
Je podezřelý z ublížení na zdraví a výtržnictví
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 27.února 2012 trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Hlučínska. Muž je podezřelý ze spáchání přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví.
Shora uvedených skutků se měl dopustit dne 20.listopadu loňského roku v době kolem třetí hodiny ráno v obci Píšť na prostranství před místní restaurací. Zde měl fyzicky napadnout rovněž osmadvacetiletého muže z Hlučínska, a to tím způsobem, že ho měl nejprve udeřit čelem do nosu a poté opakovaně pěstí do tváře. Napadenému měl podezřelý muž útokem způsobit zlomeninu nosní kosti, otřes mozku, podvrtnutí krční páteře a zlomeninu záprstní kosti ruky, s vystavenou pracovní neschopností od 20.11.2011 do 15.1.2012.
Je podezřelý z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy
 
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 27.února 2012 trestní stíhání jednadvacetiletého muže z Hlučína, jako podezřelého ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
Tohoto skutku se měl dopustit tím, že od přesně nezjištěné doby, od jara loňského roku do 13.října 2011 měl na volném prostranství poblíž obce Děhylov neoprávněně a bez povolení pěstovat rostlinu konopí. Z této měl v úmyslu později vyrobit marihuanu a další produkty. Rostlinu měl chodit pravidelně zalévat, kdy takto vypěstovanou rostlinu konopí vysokou cca 200 cm měl dne 12.října loňského roku sklidit, a to za účelem jejího dalšího zpracování sušením, tedy výroby marihuany. Konopí a pryskyřice z konopí jsou uvedeny mezi omamnými látkami zařazenými do seznamu IV dle Jednotné úmluvy o omamných látkách jako příloha 3 z. č. 167/1998 Sb., a dále konopí a pryskyřice z konopí obsahují 9-tetrahydrokanabinol (THC), který je uveden v příloze č. 5 jako psychotropní látka zařazená do seznamu II. Úmluvy o psychotropních látkách zákona č. 167/1998 Sb. Jedná se o muže bez trestní minulosti, jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý 28.února 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava pouze jednu dopravní nehodu, při které nedošlo ke zranění žádného z účastníků. Způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 40.000,- Kč.
Vloupání do vozidla v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 28.února 2012 v době od 17:15 hodin do 17:25 hodin v Hlučíně na ulici Celní na parkovišti před tamním nákupním centrem Lidl. Na tomto místě nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Ze zavazadlového prostoru vozidla odcizil dva notebooky: Notebook značky Dell, šedé barvy, který byl uložený v šedém obalu a jehož odcizením způsobil pachatel jedné ostravské společnosti škodu v předběžné výši 35.000,- Kč. Druhý odcizený notebook byl značky Lenovo, černé barvy, a uložen byl v černém koženém obalu. Jeho odcizením způsobil pachatel škodu jedné společnosti se sídlem v Bolaticích, a to v předběžné výši 20.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Odcizil dvě lžíce traktoru a brzdový litinový buben
K případu došlo v přesněji nezjištěné době, a to v době od 30.ledna do 17.února tohoto roku v obci Chvalíkovice v tamním nezajištěném, avšak oploceném areálu bývalého zemědělského družstva. Neznámý pachatel z tohoto areálu odcizil dvě lžíce k traktoru tovární značky JCB, v celkové hodnotě 40.000,- Kč, a dále ze zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Tatra demontoval brzdový litinový buben, v hodnotě 3.000,- Kč. Odcizené věci ale neznámý pachatel odložil na odstavné ploše vedle budovy tamní společnosti, kde je posléze nalezl osmačtyřicetiletý muž z Opavska.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin.
Vloupání do zahradní chatky

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Těchto skutků se dopustil v době od 28.ledna do 28.února tohoto roku v Opavě v zahrádkářské kolonii Svatá Anna. Do chatky devětašedesátileté ženy z Opavy vnikl po předchozím vypáčení vstupních dveří. Z vnitřních prostor chaty pachatel následně odcizil topinkovač, tři spací pytle, varnou konvici značky Sencorn, koloběžku, dětské kolo značky Olpran, rádio a televizor značky Hundai. Poté pachatel vypáčil i vstupních dveře vedlejší kůlny, ze které odcizil stan, elektrické nůžky a příklepovou vrtačku. Shora jmenované majitelce chaty odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 20.109,- Kč, přičemž poškozením zařízení ženě způsobil škodu ve výši 200,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Fyzické napadení v prostorách čekárny železniční stanice
Opavští policisté zahájili dne 28.února 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil dne 28.února 2012 v době od 10:50 hodin do 11:10 hodin v čekárně železniční stanice Opava – Východ nacházející se na ulici Jánské. Neznámý pachatel po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl sedmadvacetiletého muže z Opavy. Napadenému způsobil zranění (zlomeninu krčku prstu pravé ruky), které si vyžádalo lékařské ošetření na chirurgické ambulanci opavské nemocnice, s předpokládanou dobou léčení šesti týdnů.
Peněženku odcizil z bundy pověšené na věšáku
K případu došlo dne 28.února 2012 v době od 10:00 hodin do 17:30 hodin v Opavě – Kylešovicích na ulici Hlavní ve volně přístupném salónku tamní restaurace. Neznámý pachatel odcizil z kapsy pánské zimní bundy visící na věšáku v salónku pánskou plátěnou peněženku. Třicetiletý muž z Opavy měl v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 250,- Kč, čipovou kartu městské hromadné dopravy a dvě platební karty, vše v celkové hodnotě 600,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Vítkovští policisté objasnili případ krádeže peněženky
Vítkovští policisté sdělili dne 21.února 2012 pětapadesátiletému muži z Nového Jičína podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 30.ledna 2012 v době od 07:30 hodin do 13:00 hodin ve Vítkově, části Klokočov, v tamním chatovišti „Na Valše“. V průběhu návštěvy v jedné z tamních rekreačních chat měl ze zásuvky ve společenské místnosti odcizit peněženku. Dvaasedmdesátiletý muž z Ostravy měl v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 2.850,- Kč, nabíjecí kupón k mobilnímu telefonu (v hodnotě 200,- Kč) a platební kartu, vše v celkové hodnotě 3.150,- Kč. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Je podezřelý z poškození cizí věci

Policisté vítkovského obvodního oddělení sdělili dne 28.února 2012 jednapadesátiletému muži z Vítkovska podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Tohoto skutku se měl dopustit dne 8.února tohoto roku v době kolem 18:00 hodin v jedné z obcí na Vítkovsku. Podezřelý muž měl na prostranství před tamním pohostinstvím, po předchozí slovní rozepři s devětapadesátiletým mužem z Vítkovska, v úmyslu se mu pomstít, dřevěnou latí opakovaně silou udeřit do čelního skla jeho osobního automobilu tovární značky Opel Combo. Tím měl poškozenému způsobit celkové zničení skleněné výplně vozidla jejím rozpraskáním, se škodou, která byla vyčíslena na částku 5.274,- Kč. Vítkovští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na podkladě faktury za opravu čelního skla, byla věc dne 28.února 2012 překvalifikována na shora uvedený přečin. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 

vytisknout  e-mailem