Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.4.2013

Opava - Šest osob bylo přistiženo při řízení vozidla pod vlivem návykových látek a další ...(17 případů) 

Je podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky
Dopravní policisté provedli dne 28.dubna 2013 v dopoledních hodinách v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické silniční kontrolu nákladního automobilu tovární značky Ford Transit. Vozidlo řídil, ve směru od ulice Vrchní, dvaatřicetiletý muž z Ostravy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 1,24 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,15 promile alkoholu v jeho dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Případ bude dále šetřen ve zkráceném přípravném řízení, a to jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.  
                                                                                                           
 
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle dne 28.dubna 2013 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 105.000,- Kč. 
Vloupání do objektu na golfovém hřišti
K případu došlo v noční době z 27. na 28.dubna 2013 v obci Šilheřovice na tamním golfovém hřišti. Neznámý pachatel se zde vloupal do objektu situovaného u cvičné louky, odkud následně odcizil notebook značky HP, zelenou plastovou popelnici, olej ve spreji a čtyři barvy ve spreji (modrou, bílou, žlutou a červenou), vše v celkové hodnotě 2.900,- Kč, ke škodě jedné ostravské společnosti. Současně pachatel odcizil i věci z chladničky (různé druhy alkoholických a nealkoholických nápojů) v doposud neupřesněném množství, v předběžné výši 7.000,- Kč. Odcizením nápojů a poškozením zámku dveří způsobil neznámý pachatel společnosti se sídlem v Markvartovicích škodu v předběžné výši 7.200,- Kč. Z tohoto objektu bylo navíc, dosud neustanovenému poškozenému, odcizeno i zařízení k bezdrátovému internetu, toto v předběžné hodnotě 4.000,- Kč.
Případ dále prověřují hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.  
Vloupání do garáže v obci Ludgeřovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 27. na  28.dubna 2013 v obci Ludgeřovice na ulici Výjezdní, kde doposud nezjištěným způsobem vnikl skrze vstupní dveře do garáže náležející k rodinnému domu. Z garáže pachatel následně odcizil křovinořez značky Oleo Mac (v předběžné hodnotě 15.000,- Kč) a autorádio značky Sonny (v předběžné hodnotě 3.000,- Kč).
Hlučínští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vozidlo řídil pod vlivem omamných a psychotropních látek
Hlučínští policisté provedli dne 28.dubna 2013 v odpoledních hodinách v Hlučíně na ulici Celní silniční kontrolu osobního automobilu. Vozidlo řídil pětadvacetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamných či psychotropních látek. Výsledek testu byl pozitivní na látku Amphetamin. Následně se jmenovaný na další výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků biologického materiálu, a to na opavské protialkoholní záchytné stanici. Hlučínští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu a případ dále prověřují.
  
Krádež jízdního kola
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil dne 27.dubna 2013 v době od 22:30 hodin do půlnoci v Kravařích na ulici Novodvorské. Z tamního neuzamčeného objektu chaty odcizil zde odstavené neuzamčené pánské krosové jízdní kolo značky Kellys Mash, v hodnotě 15.737,- Kč, ke škodě třiapadesátiletého muže.
Případ dále prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Oběhové čerpadlo odcizil z neuzamčené garáže
K případu došlo dne 26.dubna 2013 v době od 09:30 do 12:30 hodin v obci Chuchelná na ulici Petra Bezruče. Neznámý pachatel neoprávněně vnikl na pozemek jednoho z tamních rodinných domů, kde poté z neuzamčené garáže odcizil oběhové čerpadlo na topení, v hodnotě 1.290,- Kč, ke škodě majitele domu.
Kravařští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu porušování domovní svobody.
Při krádeži benzínu z nádrže vozidla byl přistižen jeho majitelem
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 28.dubna 2013 sedmadvacetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 28.dubna 2013 v době kolem 06:50 hodin v obci Pustá Polom na travnaté ploše vně oplocení jednoho z tamních rodinných domů. Poté, co měl nožem prorazit díru do palivové nádrže zde zaparkovaného osobního automobilu, měl z této následně odcizit celkem pět litrů benzínu, v hodnotě 175,- Kč. Při páchání činu byl však podezřelý muž přistižen majitelem vozidla, který na místo přivolal Policii České republiky. Poškozením palivové nádrže byla majiteli vozu způsobena navíc škoda ve výši 2.000,- Kč. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do prodejny smíšeného zboží v obci Těškovice
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 28.dubna 2013 v době od 02:15 do 08:30 hodin v obci Těškovice. Do tamní prodejny smíšeného zboží se pachatel pokoušel vniknout nejprve po předchozím rozbití výlohy a poté po marném páčení mřížoví na oknech. Do vnitřních prostor prodejny se následně vloupal po vypáčení dveří nákladové rampy. Uvnitř prodejny vypáčil dveře skladu, avšak nic odtud neodcizil. Po rozražení dalších dveří vnikl do samotných prostor prodejny, odkud odcizil přesně nezjištěný počet ponožek, dále láhev šumivého vína a nezjištěný počet krabiček cigaret různých značek. Z prostoru volně přístupné kanceláře pak ještě odcizil finanční hotovost 3.000,- Kč. Tedy, neznámý pachatel z prodejny odcizil zboží v předběžné hodnotě 13.139,- Kč, přičemž poškozením zařízení (výlohy a dveří) způsobil škodu v předběžné výši 9.050,- Kč.
Případ dále prošetřují a prověřují policisté opavského obvodního oddělení, a to jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Poškození stromků na katastrálním území obce Držkovice
Opavští policisté zahájili dne 28.dubna 2013 úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil o víkendu mezi obcemi Držkovicemi a Holasovicemi. Na úseku dlouhém osm set metrů, vedoucího od Držkovického mlýna ve směru na Holasovice, poškodil celkem třicet osm listnatých stromů (vysokých tři metry) vysázených podél tamní cyklostezky. Kmeny stromků (o průměru 5 cm) pachatel rozlomil. Magistrátu města Opavy tímto neznámý pachatel způsobil škodu zcela zjevně převyšující částku 5.000,- Kč.  
Vloupání do hospodářské budovy
K případu došlo v době od 20.dubna do 28.dubna 2013 v obci Jakartovice. Neznámý pachatel doposud nezjištěným způsobem vnikl do hospodářské budovy u jednoho z tamních domů. Z budovy následně odcizil křovinořez (s benzinovým motorem), dále motorovou pilu a brusku značky Narex, vše v celkové hodnotě 26.875,- Kč, ke škodě devětapadesátileté ženy.  
Případ dále prověřují a prošetřují heraltičtí policisté, a to jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Vloupání do dílny v obci Štemplovec
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v době od 10.dubna do 28.dubna 2013 v obci Holasovice, části Štemplovec, kde neoprávněně vnikl, po předchozím vypáčení vrat, na pozemek jednoho z tamních domů. Po následném rozbití polykarbonátové výplně vrat vnikl do dílny, kde od rozvodné skříně odstřihl kompletní elektrokabeláž. V dílně poté z hydraulického zvedáku demontoval elektromotor a současně odtud odcizil nájezdovou brzdu na brzděný vlek. Současně se pachatel vloupal i do garáže hospodářské budovy, odkud odcizil zahradní frézu a z pojízdného kompresoru demontoval elektromotor a těleso kompresoru. Z vraku osobního automobilu odstaveného před hospodářskou budovou pak ještě z prostoru motoru vozidla odcizil různé náhradní díly. Neznámý pachatel odcizil elektroinstalaci, přístroje a náhradní díly v celkové hodnotě 42.480,- Kč, přičemž poškozením vrat dílny způsobil škodu ve výši 800,- Kč, to vše jednasedmdesátiletému muži z Opavy.
I tento případ dále prověřují a prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích. 
Pytláctví na katastrálním území obce Holasovice
Heraltičtí policisté zahájili dne 28.dubna 2013 úkony trestního řízení ve věci přečinu pytláctví, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v době od 24.dubna do 28.dubna 2013 na katastrálním území obce Holasovice v okolí remízku zvaném „Vodárna Pod Hůrkou“, kde neoprávněně v době hájení odstřelil doposud nezjištěnou střelnou zbraní lesní zvěř, a to tříletého srnce. Tamnímu mysliveckému sdružení tímto neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 4.400,- Kč.
  
Čtyři osoby, které policisté přistihli při řízení vozidla pod vlivem návykových látek v rámci probíhají technoparty na Vítkovsku: 
  • Prvním podezřelým mužem, kterého zastavili a kontrolovali dopravní policisté, byl pětadvacetiletý muž z Novojičínska. Jmenovaný měl dne 27.dubna 2013 v dopoledních hodinách řídit po silnici, ve směru jízdy od obce Klokočov, osobní automobil tovární značky Peugeot. Řidič se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,37 promile alkoholu a po pěti minách hodnota 0,38 promile alkoholu v jeho dechu. I orientační test řidiče pomocí přístroje Drugwipe 5+ byl pozitivní, a to na látky Amphetamin a Canabis. Následně se řidič na další výzvu policisty podrobil odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků biologického materiálu ve vítkovské nemocnici. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Případ budou dále prověřovat vítkovští policisté.   
  • Dalším podezřelým mužem, u kterého provedli silniční kontrolu dopravní policisté, byl dvaadvacetiletý muž, občan Rakouska. Dne 28.dubna 2013 měl v době kolem 08:30 hodin řídit, ve směru jízdy od obce Klokočova na Odry, osobní automobil tovární značky Seat. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,98 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,97 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Na místě silniční kontroly mu policisté zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Jmenovanému policisté současně uložili kauci ve výši 5.000,- Kč, kterou řidič hlídce složil v hotovosti.  
  •  Třetí silniční kontrola, při které dopravní policisté přistihli podnapilého řidiče osobního vozidla, byla provedena téhož dne v dopoledních hodinách na stejném místě. Odborným měřením pomocí přístroje Drager byla čtyřiadvacetiletému muži z Nového Jičína poprvé naměřena hodnota 0,60 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,51 promile alkoholu v jeho dechu. Následně se jmenovaný podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve ve vítkovské nemocnici. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc je dále šetřena jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
  • Poslední čtvrtou silniční kontrolu, při které byla přistižena podnapilá řidička, provedli dopravní policisté v obci Klokočov dne 28.dubna 2013 ve večerních hodinách. Jednadvacetileté ženě, občance Rakouska, která řídila osobní automobil tovární značky Toyota, byla odborným měřením pomocí přístroje Drager naměřena výsledná hodnota 0,30 promile alkoholu v jejím dechu. Jmenovaná s naměřenými hodnotami souhlasila. Dopravní policisté uložili této řidičce na místě silniční kontroly kauci ve výši 5.000,- Kč, kterou policistům na místě předala. Policisté jí následně zakázali další jízdu.
     
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem