Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.7.2011

Opava - Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s chodkyní a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s chodkyní na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 28.7.2011 v době kolem 09:30 hod. jel muž ročníku narození 1968 z Opavy-Kylešovic osobním motorovým vozidlem značky VW Golf po ulici Olomoucké v Opavě ve směru do centra města, kdy za křižovatkou s ulicí Lidickou byl podle svých slov oslněn a v okamžiku, jak oslnění opadlo, tak uviděl chodkyni, která přecházela ulici Olomouckou po vyznačeném přechodu pro chodce. Řidič na chodkyni zareagoval tak, že strhl řízení vlevo, dopravní nehodě se mu však zabránit nepodařilo a došlo ke střetu mezi pravým předním bokem automobilu a tělem ženy ročníku narození 1940 z Opavy, která po srážce upadla na vozovku. Třiačtyřicetiletý řidič chodkyni odvezl k lékařskému ošetření na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice Opava, kde bylo zjištěno, že žena utrpěla těžké zranění (zlomeninu stydké kosti, pohmoždění hlavy a levého lokte) s předpokládanou dobou léčení 6-8 týdnů. Po ošetření byla chodkyně hospitalizována na oddělení traumatologie opavské nemocnice. Dechové zkoušky byly u účastníků dopravní nehody negativní a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10.000,- Kč. Případ je předmětem dalšího šetření, třiačtyřicetiletý muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

Dne 28.7.2011 v době kolem 08:00 hod. policejní hlídka z dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách řidiče dodávkového motorového vozidla značky Ford Transit, a to muže ročníku narození 1974 z Ostravy. Tento řidič byl následně vyzván k předložení všech dokladů potřebných k řízení a provozu automobilu a dále byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem s pozitivními výsledky 0,51 a 0,46 promile alkoholu v jeho dechu. Sedmatřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, k předchozímu požití alkoholických nápojů se doznal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku

Dne 28.7.2011 v 11:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1953 z Háje ve Slezsku, že před chvíli nalezl v lesním porostu na katastru obce Háj ve Slezsku nějaké předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl 3 kusy ručních granátů s označením F1.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 28.7.2011 v 18:40 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila na ulici Nákladní v Opavě muže ročníku narození 1955 z Opavy, který v silně podnapilém stavu ležel na chodníku poblíže tak zvané „Myší díry“, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Horní schody v Opavě

V blíže neupřesněné době ode dne 7.7.2011 do dne 28.7.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Horní schody v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení oka petlice s visacím zámek vnikl do sklepního boxu v jednom z bytových domů, odkud odcizil lankovým zámkem černé barvy v hodnotě 100,- Kč uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Author šedozelené barvy v hodnotě 15.000,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 100,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1978 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 15.200,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do garáže u rodinného domu v obci Radkov

V přesně nezjištěné době od 14:00 hod. dne 26.7.2011 do 08:00 hod. dne 28.7.2011 neznámý pachatel spáchal v obci Radkov přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil tím, že po vypáčení krycí dřevěné lišty garážových vrat a po vypáčení petlice těchto vrat vnikl do garáže, která se nachází u jednoho z rodinných domů, odkud odcizil strunovou sekačku značky Einhel oranžové barvy v hodnotě 7.000,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 100,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1980 z Radkova tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.100,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Vloupání do budovy základní školy na ulici Halaškovo náměstí v Budišově nad Budišovkou

Neznámý pachatel spáchal na ulici Halaškovo náměstí v Budišově nad Budišovkou přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v blíže neupřesněné době od 07:00 hod. dne 26.7.2011 do 14:30 hod. dne 28.7.2011 vstoupil po přelezení uzamčeného oplocení o nerovnoměrné výšce (100-210 cm) do dvora základní školy, kde po rozbití skleněné výplně okna se škodou ve výši 700,- Kč vnikl do místnosti šatny uklízeček, ze které odcizil radiomagnetofon v hodnotě 200,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1982 z Budišova nad Budišovkou. Dále odcizil 3 kusů klíčů Fab v hodnotě 100,- Kč, kdy pomocí nalezených klíčů odemkl dveře na chodbu, kde v zadní části této chodby rozbil spodní část skleněných dveří se škodou ve výši 1.000,- Kč. Přes tyto dveře poté vstoupil do suterénu budovy, kde poškodil dveře vedoucí do jídelny se škodou ve výši 5.000,- Kč, vše ke škodě Základní škola příspěvková organizace Budišov nad Budišovkou. K odcizení žádných dalších věcí nedošlo a celková škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Čtyřicetiletý muž vyhrožoval osmatřicetileté ženě a jejímu manželovi

Dne 28.7.2011 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1971 z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu „Nebezpečné pronásledování“, kterého se dopustil tím, že od měsíce října roku 2010 do 11.7.2011 nepravidelně zasílal ze dvou telefonních čísel SMS zprávy s vulgárními a výhružnými texty na telefonní číslo poškozené ženy ročníku narození 1973 z Hradce nad Moravicí, kterou také obtěžoval opakovaným telefonickým voláním. Dále telefonicky opakovaně obtěžoval manžela poškozené (muže ročníku narození 1967 z Hradce nad Moravicí), a to na jeho pracovišti. Dále bylo zjištěno, že obviněný čtyřicetiletý muž po předešlém sledování vyhledával blízkost poškozené na jejím pracovišti i v místě jejího bydliště, přičemž jí vyhrožoval, že o ní bude roznášet různé pomluvy, výmysly a že podá na ní hanlivý inzerát, čímž u poškozené ženy jeho jednání a chování vzbuzovalo důvodnou obavu o její život a zdraví.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 28.7.2011 došlo v okrese Opava ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a hmotná škoda na majetku činí 150.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Bohuslavice

Dne 28.7.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1956 z Vřesiny, neboť tento v době kolem 21:00 hod. dne 28.7.2011 řídil po ulici Polní v obci Bohuslavice osobní motorové vozidlo značky VW Bora, a to po předchozím požití alkoholických nápojů. Tuto skutečnost prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s naměřenými hodnotami 2,29 promile, 2,74 promile a 2,60 promile alkoholu v jeho dechu. Pětapadesátiletý muž tedy ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem