Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.8.2012

Opava - Devětadvacetiletý muž z Ostravy páchal trestnou činnost v Hlučíně a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 28.08.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 3 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 86.000,- Kč.


Před dopravní nehodou se devětadvacetiletý muž vloupal do restaurace v Hlučíně

Dne 28.08.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1983 z Ostravy, neboť tento v době kolem 21:40 hod. dne 27.08.2012 po rozbití skleněné výplně okna v hodnotě 500,- Kč vnikl do restaurace Laguna na ulici Celní v Hlučíně, odkud odcizil zástěru, držáky pivních tácků, mobilní telefon, nealkonápoj a cukrovinky (arašídy, kešu oříšky, křupky, nanuky a oplatky) v dosud přesně neuvedené hodnotě, kdy po svém protiprávním jednání majetkového charakteru začal před zakročující policejní hlídkou z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně ujíždět na neosvětleném jízdním kole ve směru na obec Děhylov. Shora uvedený muž na výzvu : „Policie!“, „Jménem zákona, stůjte!“ nereagoval a pokračoval v jízdě až na silnici ulice Celní, a to naproti penzionu Azalka. Zde přejížděl z jednoho jízdního pruhu do druhého, přičemž byl sražen projíždějícím osobním motorovým vozidlem značky Škoda Octávia, který řídila žena ročníku narození 1991 z Ostravy. V té chvíli byl ujíždějící cyklista zhruba 10 metrů od běžících policistů, kdy po svém pádu na vozovku se okamžitě zvedl a pokusil se utéct. Ihned však byl zadržen policisty, přičemž se doznal, že se vloupal do restaurace Laguna v Hlučíně. Sanitním vozidlem RZS Hlučín byl převezen k lékařskému ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a poté byl umístěn do hlučínské policejní cely vzhledem k nutnosti provést další nezbytné procesní úkony.
+
Dopravní nehoda cyklisty pod vlivem návykových látek v Hlučíně
Dne 27.08.2012 v době kolem 22:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla na ulici Celní v Hlučíně muže ročníku narození 1983 z Ostravy, který jel na pánském horském jízdním kole, přičemž na dávané znamení ze strany zakročujících policistů k zastavení nereagoval a ujížděl směrem k obci Děhylov. Policisté jej následně pronásledovali, kdy cyklista se pokoušel přejet vozovku od jednoho okraje k druhému, a to mezi projíždějícími vozidly. Při tomto došlo ve střední části silnice ke střetu jízdního kola s přední částí osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, které řídila žena ročníku narození 1991 z Ostravy a která jela ve stejném směru na obec Děhylov. Po střetu upadl cyklista na vozovku a následně byl přítomnými hlučínskými policisty zadržen. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager na možnou přítomnost alkoholických nápojů v těle účastníků dopravní nehody (cyklisty a řidičky) vyzněla negativně, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle byl pozitivní u cyklisty, a to na návykové látky Amfetamin a Metamfetamin. Devětadvacetiletý muž s výsledkem zkoušky souhlasil a po poučení se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) v nemocnici v Ostravě-Porubě. Při dopravní nehodě utrpěl cyklista zranění povahy lehké (lékařským personálem blíže nespecifikováno), se kterým byl převezen do porubské nemocnice k lékařskému vyšetření a ošetření. Po tomto ošetření byl umístěn do policejní cely při Obvodním oddělení PČR v Hlučíně, poněvadž se před ujížděním podezřele pohyboval kolem objektu restaurace Laguna a Penziónu Azalka na ulici Celní v Hlučíně, kdy hlučínští policisté dále prošetřují, zda na tomto místě nespáchal případnou trestnou činnost či další přestupkové jednání a chování. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, přičemž hmotná škoda na jízdním kole činí 2.000,- Kč a poškozením automobilu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20.000,- Kč. Celá záležitost je předmětem prověřování a prošetřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.
+
Případ vloupání do prodejny zahradnictví na ulici Celní v Hlučíně snad zná pachatele
Dne 28.08.2012 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že již v podvečerních hodinách dne 07.06.2012 na ulici Celní v Hlučíně vnikl po rozbití okna do prodejny budovy zahradnictví, odkud odcizil proutěný košík a finanční částku na hotovosti ve výši 17.000,- Kč, ke škodě soukromé firmy z Hlučína. Doposud prováděným šetřením je jako pachatel shora uvedené trestné činnosti důvodně podezřelý muž ročníku narození 1983 z Ostravy, který byl zadržen po vloupání do restaurace Laguna v Hlučíně. Vše je ale předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských kriminalistů.
+
Případ vloupání do prodejny květinářství na Mírovém náměstí v Hlučíně snad zná pachatele
Dne 28.08.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, z jehož spáchání je podezřelý doposud neznámý pachatel tím, že po vyháčkování okna vnikl do prodejny květinářství na ulici Mírové náměstí v Hlučíně, odkud odcizil finanční částku na hotovosti v mincích a bankovkách v celkové výši 1.800,- Kč a dále odcizil mycí prostředek značky Jar v hodnotě 80,- Kč a kávu značky Dadák v hodnotě 120,- Kč, vše ke škodě poškozené soukromé firmy z Hlučína. Doposud prováděným šetřením je jako pachatel shora uvedené trestné činnosti důvodně podezřelý muž ročníku narození 1983 z Ostravy, který byl zadržen po vloupání do restaurace Laguna v Hlučíně. Vše je ale předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských kriminalistů.


Vloupání do kanceláře budovy školy na ulici Dolní v obci Šilheřovice

Dne 28.08.2012 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 07:00 hod. dne 27.08.2012 do 14:15 hod. dne 28.08.2012 po předchozím vyšplhání na balkón a po otevření neuzamčených balkónových dveří vnikl do kanceláře Střední školy hotelnictvi, gastronomie a služeb spol. s r.o. na ulici Dolní v obci Šilheřovice, odkud odcizil set-top-box značky Geosat s dálkovým ovládačem v hodnotě 2.000,- Kč a set-top-box značky Amika SSD550C s dálkovým ovládačem v hodnotě 2.000,- Kč, čímž byla shora uvedené poškozené organizaci způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč.


Odcizení kol z osobního automobilu na katastru obce Bohučovice

Dne 27.08.2012 v době mezi 12:00 hod. a 13:30 hod. neznámý pachatel spáchal na katastru Hradce nad Moravicí, část Bohučovice přečin „Krádež“ tím, že u vjezdu na louku vedle místního kamenolomu odcizil ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Seat Altea 3 kusy alu kol značky Gaia včetně pneumatik značky Michelin Energy o rozměrech 205/55 R16, ozdobných středových krytek a upevňovacích šroubů, vše v hodnotě 32.445,- Kč a dále na přední kapotu automobilu vyryl do laku velký nápis DIK, čímž způsobil škodu ve výši 4.700,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1963 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 37.145,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Kontrola řidiče motorového vozidla s vysloveným zákazem řízení

Dne 28.08.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1980 z Orlové, okres Karviná, neboť tento v době kolem 01:00 hod. dne 28.08.2012 byl kravařskými policisty stavěn a kontrolován na ulici Hlučínské v Kravařích, části Kouty jako řidič motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato, ačkoliv mu byla rozhodnutím Městského úřadu v Bohumíně z měsíce května letošního roku uložena sankce, a to zákaz řízení všech motorových vozidel do května roku 2013. Shora uvedený jednatřicetiletý muž tedy mařil výkon rozhodnutí orgánu veřejné moci a vykonával činnost, která mu byla takovým rozhodnutím zakázána.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Opavské v Kravařích

Dne 28.08.2012 v době kolem 03:40 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Opavské v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla značky Peugeot 206, a to muže ročníku narození 1961 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými pozitivními hodnotami 0,67 promile, 0,79 promile a 0,77 promile alkoholu v dechu. Jednapadesátiletý řidič doznal požití alkoholických nápojů z předchozího dne, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Bezpečnostní opatření ke „Kravařskému odpustu“

Ve dnech 23.08.2012-28.08.2012 proběhlo na teritoriu Obvodního oddělení PČR v Kravařích bezpečnostní opatření v souvislosti se zajištěním veřejného pořádku při konání „Kravařského odpustu 2012“. Cílem tohoto opatření bylo zajistit bezpečnost osob a ochranu veřejného pořádku v době konání organizované akce s ohledem na uzavření části pozemní komunikace ulice Tyršova v Kravařích a zabezpečit tak dopravní obslužnost dotčených míst ve městě pro možný dojezd složek Integrovaného záchranného systému, hromadné i veřejné dopravy. Nasazené policejní síly na den 23.08.2012 (5 x OOP Kravaře, 7 x SPJ, 2 x OPKPE Krnov), na den 24.08.2012 (10 x OOP Kravaře, 4 x DI, 2 x OPKPE Krnov, 4 x MP Kravaře), na den 25.08.2012 (10 x OOP Kravaře, 6 x DI, 3 x OPKPE Krnov, 7 x SPJ, 4 x MP Kravaře, 2 x OOP Hlučín, 2 x PKP Racibórz-Polsko), na den 26.08.2012 (10 x OOP Kravaře, 4 x DI, 3 x OPKPE Krnov, 2 x OOP Hlučín, 2 x SPKV, 1 x psovod, 4 x MP Kravaře), na den 27.08.2012 (10 x OOP Kravaře, 4 x DI, 3 x OPKPE Krnov, 2 x OOP Hlučín, 2 x SKPV, 7 x SPJ, 2 x PKP Raciborz, 4 x MP Kravaře). Odpustu se denně zúčastnilo průměrně 15.000 návštěvníků, kdy nejvyšší počet byl zaznamenán dne 27.08.2012 kolem 21:00 hod. v průběhu slavnostního ohňostroje, a to přibližně 30.000. Součástí opatření byl i monitoring mezistátního fotbalového utkání hráčů do 18-ti let mezi Slovenskem a Tureckem, které proběhlo od 11:00 hodin dne 25.08.2012 na fotbalovém stadiónu TJ SK Kravaře. V rámci celého bezpečnostního opatření byl evidován 1 přečin „Těžké ublížení na zdraví“, 2 trestné činy majetkového charakteru-přečiny „Krádež“, 1 přečin „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázáni“ v souvislosti s řízením motorového vozidla, 5 přestupků proti občanskému soužití a proti majetku, 1 podnapilý řidič osobního automobilu, vypátrání jedné osoby v celostátním pátrání a předvedení 2 osob. Dále byl zjištěn 1 případ prodeje padělků zboží, který si na místě převzali pracovníci CÚ Opava. V blokovém řízení bylo řešeno 34 přestupků, většinou v dopravě. K hromadnému narušení veřejného pořádku či občanského soužití nedošlo.


Odcizení tašky z nezajištěného automobilu v areálu firmy v obci Oldřišov, část Arnoštov

Dne 28.08.2012 v době mezi 14:00 hod. a 14:50 hod. neznámý pachatel spáchal na dvoře společnosti Agroprogres Kateřinky spol. s r.o. v obci Oldřišov, část Arnoštov přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že ze zde zaparkovaného a nezajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Volkswagen Touareg odcizil volně odloženou příruční černou tašku, ve které byla pánská peněženka s různými osobními doklady, s doklady k vozidlu, s platební kartou a s finanční částkou na hotovosti ve výši 3.500,- Kč. Dále z automobilu odcizil pracovní kufřík s obsahem dvou razítek a různých písemností shora uvedené společnosti a s dioptrickými brýlemi v koženém pouzdře. Poškozené společnosti a poškozenému muži ročníku narození 1947 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 9.700,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení volně odložené kabelky při konání „Kravařského odpustu“ v Kravařích

Dne 28.08.2012 v době kolem 01:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Tyršové v Kravařích přečin „Krádež“ tím, že při konání „Kravařského odpustu“ odcizil v levé zadní části areálu U Hasičů, a to u plotu firmy Linde volně odloženou dámskou koženou kabelku černé barvy s hnědým uchem v hodnotě 600,- Kč, ve které se nacházel mobilní telefon značky Samsung SGH-X660 v hodnotě 500,- Kč, dámské sako béžové barvy značky Orsay v hodnotě 500,- Kč, dámská peněženka obdélníkového tvaru černobílé barvy značky Deichmann v hodnotě 300,- Kč s finanční částkou na hotovosti 100,- Kč a s různými osobními doklady, kdy v kabelce byl dále svazek klíčů v hodnotě 200,- Kč, dioptrické brýle s pouzdrem v hodnotě 3.000,- Kč a kosmetická taška s kosmetikou v hodnotě 1.000,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1993 z Chuchelné tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.200,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení notebooku z prodejny v OC Silesia Tesco na ulici Těšínské v Opavě

Dne 28.08.2012 v době mezi 10:00 hod. a 13:00 hod. neznámý pachatel spáchal v prostorách Obchodního centra Silesia Tesco na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že z prodejny Euronics odcizil volně vystavený a zabezpečovacím zařízením zajištěný notebook značky Acer šedé barvy v hodnotě 11.507,- Kč, ke škodě poškozené firmy HP Tronic-prodejny elektro a.s. Zlín. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepních boxů v panelovém domě na ulici Hobzíkové v Opavě

Neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Hobzíkové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že v blíže neustanovené době ode dne 10.08.2012 do dne 28.08.2012 po vypáčení vstupních dveří vnikl do sklepních prostor domu, kde po odstranění 2 kusů visacích zámků vnikl do dvou sklepních boxů poškozené ženy ročníku narození 1969 z Opavy, odkud odcizil 1 pár pánských lyží značky Fischer s vázáním červené barvy v hodnotě 7.000,- Kč, 1 pár lyžařských pánských bot červené barvy značky Nordica v hodnotě 4.000,- Kč, 2 páry lyžařských holí bílé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, 1 pár dámských lyží značky Fischer s vázáním červené barvy v hodnotě 4.000,- Kč, 1 pár dámských lyžařských bot velikosti č.4 v hodnotě 3.000,- Kč, 2 páry pánských lyží značky Rossignol s vázáním černé barvy v hodnotě 14.000,- Kč, 2 páry lyžařských černých tyčí v hodnotě 2.000,- Kč, 2 páry lyžařských bot značky Nordica v hodnotě 10.000,- Kč a model auta na dálkové ovládání červenostříbrné barvy v hodnotě 1.500,- Kč, přičemž škoda na zařízení obou sklepních boxů činí 100,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 46.600,- Kč a poškozením dveří do sklepních prostor vznikla Společenství vlastníků domu škoda ve výši 2.000,- Kč. Celková škoda tak činí 48.600,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Poškození fasády bytových domů na ulici Na Valech v Opavě

Dne 28.08.2012 v době mezi 17:00 hod. a 19:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Na Valech v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ tím, že do polystyrenu fasády dvou bytových domů vytlačil pruh o šířce 5 až 7 cm a o délce 27 metrů a dále zde vytlačil 3 kruhy o průměrech 8 cm, čímž byla organizaci Společenství vlastníků bytových jednotek způsobena celková škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do prodejny v obci Jakartovice

V přesně nezjištěné době od 17:00 hod. dne 27.08.2012 do 04:30 hod. dne 28.08.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Jakartovice přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení zadních vstupních dveří a po odstranění visacích zámků mříže vnikl do obchodu se smíšeným zbožím, odkud odcizil registrační pokladnu značky Casio M 80 bílé barvy v hodnotě 5.000,- Kč včetně finanční částky na hotovosti ve výši 3.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 2.400,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Opavy-Kylešovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 10.400,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Dva mladíci jsou obviněni z odcizení jízdních kol v obci Kobeřice

Dne 28.08.2012 bylo policejním komisařem SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájeno trestní stíhání ve věci provinění z přečinu „Krádež“ a ve věci provinění z přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se měli dopustit dva mladiství muži ročníků narození 1996 z Opavska tím, že v noční době dne 10.08.2012 vstoupili přes neuzamčenou branku na oplocený pozemek u jednoho z rodinných domů na ulici Opavské v obci Kobeřice, odkud odcizili volně odstavené neuzamčené jízdní kolo značky Author Traction Disc stříbrnočerné barvy v hodnotě 10.000,- Kč s digitálním měříčem rychlosti značky Author v hodnotě 300,- Kč a s cyklistickou přilbou značky Uvex v hodnotě 900,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1993 ze Sudic a dále zde odcizili volně odstavené neuzamčené jízdní kolo značky Author Gang AM šedé barvy v hodnotě 6.000,- Kč, ke škodě mladíka ročníku narození 1995 z Kobeřic. Případ byl objasněn policisty z Obvodního oddělení PČR v Kravařích ve spolupráci s opavskými kriminalisty.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem