Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.9.2009

Dvě dopravní nehody podnapilých řidičů a další události (11 případů) 

 
Dopravní nehoda s lehkým zraněním a podnapilým řidičem v Opavě
Dne 26.9.2009 kolem v 08:00 hod. došlo k dopravní nehodě, a to tím způsobem, že cyklista (muž ročníku narození 1989 z Opavy) jel na svém jízdním kole zn. Author po ulici Na Nábřeží v Opavě, ve směru jízdy od ulice Pekařské k ulici Vojanové, kdy vlivem podnapilosti nezvládnul řízení svého jízdního kola, vjel vlevo ve směru jeho jízdy na chodník, kde narazil do svodu okapu u jednoho z domů a následně upadnul na vozovku. Vozidlem Rychlé lékařské pomoci byl převezen do Slezské nemocnice v Opavě k ošetření.
U cyklisty byla provedena policisty dopravního inspektorátu dechová zkouška pomocí digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem: první dechová zkouška na místě dopravní nehody v 08:15 hod. měla hodnotu 2,51 promile alkoholu v jeho dechu, výsledek druhé dechové zkoušky v nemocnici byl 2,32 promile alkoholu v dechu a třetí dechová zkouška měla hodnotu 2,41 promile v dechu cyklisty. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl cyklista lehké zranění. Na jízdním kole vznikla hmotná škoda cca 1 000,- Kč, na svodu okapu vznikla hmotná škoda cca 1 000,- Kč, a to jeho majiteli, muži ročníku narození 1965 z Opavy.
Věc této dopravní nehody je šetřena policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehoda s lehkým zraněním a podnapilým řidičem v Děhylově

K dopravní nehodě došlo dne 27.9.2009 kolem 18:50 hod. tak, že muž ročníku narození 1986 z Karviné řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Honda, a to po ulici Porubské v obci Děhylov, ve směru jízdy od Ostravy na Hlučín. Řidič, po projetí levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu, povaze, profilu komunikace a svým schopnostem, dále rovněž vlivem své silné podnapilosti uvedl vozidlo do smyku, kdy s tímto vyjel vpravo mimo vozovku, kde nejprve narazil do plastové popelnice nacházející se u silnice a dále narazil přední částí vozidla do oplocení jednoho z rodinných domů. Po tomto nárazu vjel řidič s vozidlem do zahrady tohoto domu, kde dále s vozidlem narazil do betonového sloupu elektrického vedení. Následně vozidlo pokračovalo dále v jízdě zahradou, ve směru ze svahu a narazilo zadní částí do dalšího dřevěného oplocení nacházejícího se v prostoru zahrady.
Při dopravní nehodě utrpěl řidič zranění povahy lehké (lékařem blíže neurčené, s neustanovenou předběžnou dobou léčení). Po nehodě byl řidič odvezen vozidlem Rychlé lékařské pomoci k ošetření do porubské nemocnice. Spolujedoucí ve vozidle zn. Honda, muž ročníku narození 1979 z obce na Opavsku,  utrpěl při dopravní nehodě rovněž zranění povahy lehké (lékařem blíže neurčené, s neustanovenou předběžnou dobou léčení) a po nehodě byl také převezen k ošetření do porubské nemocnice.
U řidiče byla policisty hlučínského obvodního oddělení provedena dechová zkouška pomocí digitálního přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 2,47 promile alkoholu v jeho dechu). Opětovná dechová zkouška již provedena nebyla, neboť řidič byl z místa odvezen sanitou do nemocnice k ošetření. V nemocnici byl proto policisty, v rámci lékařského ošetření, nařízen odběr vzorku krve. Hmotná škoda na poškozeném majetku činí dle odhadu Policie České republiky 36.000,- Kč.
Ve věci této dopravní nehody byly policisty dopravního inspektorátu zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Vloupání do kolárny v Dolním Benešově – pachatel neznámý
Dne 27.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu porušování domovní svobody, kterých se dopustil neznámý pachatel dne 25.9.2009 v době od 09:00 hod. do 16:00 hod. Pachatel vnikl, dosud nezjištěným způsobem, do kolárny, která je součástí garáže nacházející se na dvoře jednoho z rodinných domů na ulici Cypriána Lelka v obci Dolní Benešov, odkud odcizil pánské horské jízdní kolo zn. Sundance, černé barvy (s nápisem na kostře Sundance červenostříbrné barvy, s odpruženou přední vidlicí a s látkovou kapsičkou černé barvy upevněné v horní části kostry), v hodnotě 7.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1973 z Dolního Benešova.  
Krádež vloupáním do nádrže motorového vozidla v Oticích – pachatel neznámý
Dne 28.9.2009 policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 19741 z Opavy, zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 17:30 hod. dne 25.9.2009 do 02:30 hod. dne 28.9.2009, na ulici K Rybníčkům v obci Otice.  Pachatel na tomto místě, po odšroubování dvou úchytek, dvou sousedních polí drátěného plotu, jedno z polí otevřel a poté nezjištěným způsobem odstranil víčko nádrže nákladního motorového vozidla Iveco a z nádrže následně odcizil 500 litrů nafty v hodnotě 12.500,- Kč, ke škodě společnosti Jatka-Kurka s. r. o., se sídlem v Oticích.  
Odcizení zboží v Penny marketu – zkrácené přípravné řízení
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 28.9.2009, na základě oznámení ženy ročníku narození 1953 z Karviné, zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1982 z Opavy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že shora jmenovaný dne 28.9.2009 kolem 08:00 hod. odcizil z Penny marketu, v Opavě na ulici Rybářské, zde vystavené zboží, a to tři balení tavených sýrů v celkové hodnotě 59,70 Kč, čtyři čokolády zn. Margot v celkové hodnotě 47,60 Kč, šest balení plátkových sýrů v celkové hodnotě 77,40 Kč. Protiprávním jednáním podezřelého muže byla shora uvedené společnosti způsobena celková škoda ve výši 184,70 Kč.
Jak bylo policisty v policejních databázích zjištěno, pachatel se uvedené protiprávního jednání dopustil přesto, že byl v posledních třech letech za obdobnou majetkovou trestnou činnost potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu Opava v měsíci říjnu loňského roku, k trestu odnětí svobody v délce šesti měsíců, se zkušební dobou na čtyři roky.
Dne 28.9.2009 bylo pachateli policejním orgánem Obvodního oddělení Policie České republiky sděleno podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.  
Vloupání do garáže v Kravařích – pachatel neznámý
Dosud nezjištěný pachatel se v době od 06:00 hod. dne 27.9.2009 do 07:30 hod. dne 28.9.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním tím, že na ulici Komenského v Kravařích odstranil visací zámek, zajišťující vrata plechové garáže. Z garáže pachatel následně odcizil pánské horské jízdní kolo zn. Kellys Majestic, stříbrné barvy, v hodnotě 18.100,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1966 z Kravař.
Dne 28.9.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.
Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění - Opava

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 28.9.2009 zahájeny  úkony trestního řízení ve věci trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1950 z Opavy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 28.9.2009 kolem 15:10 hod. řídil po ulici Hradecké v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, a to ve směru jízdy od obce Branka u Opavy do centra města, kde byl u čerpací stanice zastaven a kontrován policejní hlídkou opavských policistů.
Lustrací hlídky v policejních databázích bylo zjištěno, že jmenovaný není v současné době držitelem příslušného řidičského oprávnění. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě  splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravní řízení.  
Vloupání do chaty v Hlučíně – pachatel neznámý
Dne 28.9.2009 zahájili policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu porušování domovní svobody, kterých se dopustil neznámý pachatel v době od 16:00 hod. dne 31.8.2009 do 13:30 hod. dne 28.9.2009 v chatové oblasti Vinná hora, v Hlučíně. Pachatel, po předchozím vyháčení okna, vnikl do jedné z chat, ze které následně odcizil LCD televizor v hodnotě 5.500,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1958 z Ostravy.  Škoda na zařízení chaty nevznikla.
Ohrožení pod vlivem návykové látky v Opavě
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 28.9.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož  spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1952 z Opavy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že shora jmenovaný dne 28.9.2009 kolem 15:30 hod. řídil po ulici Pekařské v Opavě, ve směru jízdy k ulici Rolnické, osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Favorit, kdy na ulici Obloukové, před křižovatkou s ulicí Nákladní, byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu. Vzhledem k tomu, že byl z dechu řidiče cítit zápach po alkoholu, byl policistou vyzván k provedení dechové zkoušky - odborného měření – pomocí digitálního přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 1,45 promile alkoholu v dechu řidiče). Tedy, podezřelý vykonával  činnost, ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí, nebo způsobit škodu na majetku. Ve věci je opavskými policisty vedeno zkrácené přípravné řízení.
Odcizení mobilního telefonu na ulici Krnovské v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se v době od 23:45 hod. dne 26.9.2009 do 02:00 hod. dne 27.9.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže tím, že v Opavě na ulici Krnovské, v jednom z barů, odcizil, z kapsy volně odložené mikiny, mobilní telefon zn. Nokia, černé barvy, v hodnotě 9.000,- Kč, ke škodě společnosti Brano, a. s., se sídlem v Hradci nad Moravicí.
Dne 28.9.2009 zahájili policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.
Požár elektrického vedení na ulici ČSA v Hlučíně
Muž ročníku narození 1952 z Hlučína dne 28.9.2009 kolem 16:05 hod. telefonicky oznámil na linku 150 požár rodinného domu na ulici ČSA v Hlučíně. Na místo byla vyslána policejní hlídka hlučínských policistů a Hasičský záchranný sbor Hlučín, který požár lokalizoval. Velitel zásahu uvedl, že k požáru došlo na dvou místech, a to na přívodním elektrickém vedení mezi domem a sloupem v místě jeho zaústění do fasády domu a v elektrické rozvodné skříni na domu. Na přívodním elektrickém vedení a hlavní domovní skříni vznikla škoda ve výši 3.000,- Kč, a to společnosti ČEZ distribuční služby. Škodu na poškozené fasádě vyčíslil majitel (oznamovatel požáru) na 1000,- Kč. Na místo se dostavil také vyšetřovatel hasičů, který jako pravděpodobnou příčinu požáru určil technickou závadu na přívodním elektrickém kabelu a věc si na místě převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo.  
                       

vytisknout  e-mailem