Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.9.2013

Opava - Kontrola řidičů osobních automobilů pod vlivem alkoholických nápojů v Opavě a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehoda motocyklisty na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice

Dne 28.9.2013 v době kolem 13:20 hod. řídil muž ročníku narození 1973 ze Spišské Nové Vsi (Slovensko) pracovní stroj značky JCB (traktor se lžící), a to po ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice ve směru od Petřkovic na Hlučín, přičemž zapnul levý ukazatel směru jízdy, najel do protisměru, avšak následně se hodlal vrátit zpět do svého jízdního pruhu, kdy za ním jedoucí muž ročníku narození 1985 z Hlučína na motocyklu Yamaha zareagoval tak, že strhnul řízení motocyklu na pravý chodník ve směru své jízdy a následně s motocyklem upadnul na pravý bok, kdy narazil do sloupku kovového oplocení rodinného domu poškozené ženy ročníku narození 1977 z Ludgeřovic. Orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněly u obou účastníků dopravní nehody negativně, na motocyklu vznikla hmotná škoda ve výši 10.000,- Kč a škoda na oplocení činí 1.000,- Kč. Ke střetu mezi traktorem a motocyklem nedošlo. Sedmadvacetiletý motocyklista utrpěl těžké zranění (zlomenina holenní kosti), přičemž byl hospitalizován na chirurgickém oddělení nemocnice v Ostravě-Fifejdách. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru PČR v Opavě a je zde důvodné podezření, že čtyřicetiletý traktorista spáchal přečin „Ublížení na zdraví z nedbalosti“. V šetření je i ta skutečnost, že na motocyklu nebyla upevněna registrační značka a nyní se zjišťuje, zda je tento motocykl řádně zaevidován a má sjednáno zákonné pojištění.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 28.9.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a 1 osoba utrpěla zranění lehké, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 31.000,- Kč.


Požár kontejneru na ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku

Dne 28.9.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 28.9.2013 v době mezi 02:00 hod. a 02:30 hod. za hotelem Pod Hůrkou na ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku nejprve odcizil volně ležící plotové latě v hodnotě 1.000,- Kč z neoploceného pozemku poškozené ženy ročníku narození 1980 z Raduně a následně tyto dřevěné latě o několik metrů dál úmyslně zapálil společně s kovovým a s plastovým kontejnerem na odpad, čímž způsobil ostravské společnosti škodu zcela zjevně přesahující finanční částku ve výši 5.000,- Kč. Dále požárem poškodil kovovou schránku k ukládání denního tisku, čímž způsobil škodu Obchodnímu družstvu Tempo Opava. Požár uhasili hasiči HZS Opava, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Odcizení elektrického kabelu na železniční trati na katastru obce Děhylov

Dne 28.9.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 03:30 hod. dne 28.9.2013 u železniční trati mezi obcemi Děhylov a Ostrava-Třebovice, a to na katastru obce Děhylov, poškodil obecně prospěšné zařízení odcizením 110 metrů izolovaného elektrického kabelu, který slouží k napájení signalizace u železničních přejezdů, čímž způsobil poškozené organizaci Správa železniční a dopravní cesty a.s. Praha celkovou škodu ve výši zcela zřejmě přesahující finanční částku ve výši nad 5.000,- Kč.


Odcizení komunikačního elektrického kabelu na železniční trati na katastru obce Kozmice

Dne 28.9.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 03:45 hod. dne 28.9.2013 u železniční trati mezi obcí Kozmice a Hlučín, a to na katastru obce Kozmice, poškodil obecně prospěšné zařízení odcizením 35 metrů izolovaného komunikačního elektrického kabelu, který slouží k napájení signalizace u železničních přejezdů, čímž způsobil poškozené organizaci Správa železniční a dopravní cesty a.s. Praha celkovou škodu ve výši 3.000,- Kč.


Vloupání do garáže u rodinného domu na ulici Na Návsi v obci Ludgeřovice

Dne 28.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 12:00 hod. dne 27.9.2013 do 11:00 hod. dne 28.9.2013 na ulici Na Návsi v obci Ludgeřovice vstoupil po přelezení oplocení na pozemek u jednoho z rodinných domů, kdy po vysazení okna vnikl do přilehlé garáže, odkud odcizil pánské horské jízdní kolo značky Dartmoor Wish stříbrné barvy s červenými doplňky v hodnotě 59.900,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1976 z Ludgeřovic.


Vloupání do chaty v chatové osadě Pod Vinnou horou v Hlučíně

Dne 28.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěné době ode dne 16.9.2013 do dne 28.9.2013 v chatové osadě Pod Vinnou horou na ulici Vinohradské v Hlučíně vnikl po odstranění kovové mříže sklepního okna do jedné z rekreačních chat, odkud odcizil křovinořez značky Husquarna oranžové barvy a bezúdržbovou 48 A autobaterii černé barvy, vše v hodnotě 11.000,- Kč. Dále poškodil zámek dveří, panty a dveře do místnosti venkovní koupelny, odkud již nic neodcizil, na zařízení však způsobil celkovou škodu ve výši 3.900,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1948 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 14.900,- Kč.


Vloupání do hospodářské budovy na ulici Dlouhoveské v Hlučíně

Dne 28.9.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, jehož se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 19:00 hod. a 20:45 hod. dne 28.9.2013 na ulici Dlouhoveské v Hlučíně vnikl po rozbití skleněné výplně okna do prostoru neobydlené zděné hospodářské budovy, odkud nic neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1981 z Hlučína však byla na zařízení způsobena škoda ve výši 300,- Kč.


Čtyřiadvacetiletý muž z Ostravy byl pro své chování a podnapilost zajištěn na PZS Opava

V 01:20 hod. dne 28.9.2013 policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila na ulici Lihovarské v obci Pustá Polom muže ročníku narození 1989 z Ostravy, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu fyzicky napadl ženu ročníku narození 1992 z Kyjovic a muže ročníku narození 1993 z Těškovic a dále úmyslně poškodil osobní motorové vozidlo značky Opel Astra Caravan, na kterém způsobil ukopnutím zrcátka a rozbitím okna dveří škodu ve výši 4.900,- Kč. Vzhledem k jeho podnapilosti (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,61 promile alkoholu v dechu) přivolaní a zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Dne 28.9.2013 opavští policisté tak zahájili úkony trestního řízení, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že shora jmenovaný čtyřiadvacetiletý muž z Ostravy spáchal přečin „Výtržnictví“, kdy nejprve na ulici Lihovarské v Pusté Polomi bezdůvodně vstoupil do dráhy projíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu značky Opel Astra Caravan, kdy řidičku vozidla (výše jmenovanou ženu) tak donutil zastavit a následně nohou ukopl na automobilu zpětné zrcátko, po otevření dveří řidičku uchopil za kotník a snažil se ji vytáhnout z vozu, což se mu nepodařilo a poté kolenem nohy rozbil skleněnou výplň levých zadních dveří vozidla, se škodou ve výši 4.900,- Kč. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě a jeho dodání na PZS Opava

V 02:45 hod. dne 28.9.2013 policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila na ulici Hany Kvapilové v Opavě muže ročníku narození 1974 z Opavy, který chvíli předtím v podnapilém stavu (odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,58 promile a 1,53 promile alkoholu v dechu) řídil osobní motorové vozidlo značky Peugeot 206 a pro jeho silnou podnapilost a důvodnou obavu, že by ve svém protiprávním jednání a chování mohl pokračovat, bylo ze strany zakročujících policistů rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Dne 28.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ výše jmenovanému devětatřicetiletému muži, poněvadž v podnapilém stavu byl ze strany opavských policistů stavěn a kontrolován, a to v době kolem 02:30 hod. dne 28.9.2013 na ulici Hany Kvapilové v Opavě, jako řidič automobilu značky Peugeot 206. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Ochranové v Opavě

Dne 28.9.2013 v době kolem 04:50 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Ochranové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Favorit, a to muže ročníku narození 1991 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,68 promile a 0,70 promile alkoholu v dechu. Následný test testerem Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle rovněž vyzněl pozitivně na návykovou látku Cannabis. Výzvu ze strany zakročujících policistů k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) bezdůvodně odmítl, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení jízdního kola z kůlny na zahradě domu na ulici Vávrovické v Opavě-Jaktaři

V blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 27.9.2013 do 07:00 hod. dne 28.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Vávrovické v Opavě-Jaktaři přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na neoplocený pozemek jednoho z rodinných, kdy po odstranění visacího zámku dveří vnikl do přilehlé kůlny, odkud odcizil již neuzamčené pánské horské jízdní kolo značky Author Dexter tmavě modré barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1990 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč a poškozené ženě ročníku narození 1964 z Opavy vznikla na zařízení škoda ve výši 50,- Kč. Celková škoda tak činí 10.050,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 28.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1994 z Opavy, neboť tento byl v době kolem 10:15 hod. dne 28.9.2013 stavěn a kontrolován ze strany opavských policistů jako řidič osobního motorového vozidla značky VW Golf, který před službu konajícími policisty jel z ulice Veleslavínové, po ulici Husové, Olomoucké, Lepařové až na ulici Havlíčkovou v Opavě, kde vozidlo urychleně zastavil přes dvě parkovací místa a přesunul se na sedadlo spolujezdce, což zakročující policisté zaregistrovali, poněvadž automobil pronásledovali. Jak bylo dále lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, tak výše jmenovaný devatenáctiletý mladý muž řídil shora uvedené vozidlo i přesto, že mu byl rozhodnutím Magistrátu města Ostravy z června letošního roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel v délce trvání 20 měsíců, tedy až do února roku 2015. Vše je nadále v šetření.


Bezpečnostní opatření ve Vítkově

Dne 28.9.2013 v době od 13:00 hod. proběhla na území města Vítkova bezpečnostní akce v souvislosti s pořádáním mítinku politické strany DSSS, a to na ulici Náměstí Jana Zajíce ve Vítkově. Shromáždění začalo ve 14:30 hod. a skončeno bylo v 16:00 hod. téhož dne, kdy účast ze strany DSSS byla v počtu 5 osob. Během celého opatření nedošlo k narušení veřejného pořádku ani občanského soužití a nebylo potřeba zákroku či zásahu přítomným policistů.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem