Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.11.2009

Dopravní nehody podnapilého řidiče i cyklisty, vloupání do prodejen a další...(15 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě-Kylešovicích

Dne 29.11.2009 v době kolem 02:00 hod. řídil muž ročníku narození 1988 ze Slatiny v okrese Nový Jičín osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda 105 L, se kterým jel po místní komunikaci ulice Liptovské v Opavě-Kylešovicích, kdy po otočení se na křižovatce ulic Liptovská-Jasná pokračoval ve směru jízdy k ulici Hlavní. Vlivem podnapilosti však nezvládl řízení automobilu, přejel do protisměru, kdy levou přední části vozidla Škoda narazil do levé zadní části zaparkovaného motorového vozidla tovární značky VW Passat. Po tomto nárazu pokračoval v jízdě směrem k ulici Hlavní, přičemž následně vyjel vlevo mimo silnici ulice Liptovské, kde na parkovišti narazil přední části vozidla Škoda 105 L do přední části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia a dále narazil do pravé přední části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Audi 100. Po těchto dopravních nehodách jednadvacetiletý řidič vystoupil z vozidla Škoda 105 L, z místa nehody sebral přední registrační značku vozidla Škoda Fábia, kterou pohodil na zadní sedadlo svého vozidla Škoda 105 L a z místa odejel. Svůj automobil zaparkoval kousek dál na ulici Liptovské a snažil se od vozidla odejít. V danou chvíli se však na místo dostavila policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava, které výše jmenovaný muž sdělil, že mu bylo jeho osobní motorové vozidlo značky Škoda 105 L odcizeno, ale že jej již nyní nalezl. V uzamčeném vozidle Škoda 105 L byla nalezena poškozená přední registrační značka vozidla Škoda Fábia. Na místo byl vyslán kriminální technik opavské policie, který z vozidla Škoda 105 L zajistil několik stop pro důkazní řízení. Ke zranění osob při dopravních nehodách nedošlo, na vozidle Škoda 105 L byla způsobena škoda ve výši 5.000,- Kč, na zaparkovaném vozidle VW Passat byla společnosti Simply You a.s. Opava způsobena škoda ve výši 95.000,- Kč, na zaparkovaném vozidle Škoda Fábia byla ženě ročníku narození 1954 z Opavy-Kylešovic způsobena škoda ve výši 20.000,- Kč a na zaparkovaném vozidle Audi 100 byla způsobena muži ročníku narození 1965 z Opavy-Kylešovic škoda ve výši 20.000,- Kč. Celková škoda tedy byla vyčíslena na částku ve výši 140.000,- Kč. U jednadvacetiletého muže z okresu Nový Jičín bylo provedeno odborné měření na přítomnost alkoholických nápojů dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,92 promile a 1,82 promile alkoholu v jeho dechu. Později, při dalším prováděném šetření, se tento muž policistům k řízení osobního motorového vozidla značky Škoda 105 L v době nehod doznal. Policisté mu zadrželi jeho řidičský průkaz, vydali mu potvrzení o zadržení řidičského průkazu a vyslovili mu zákaz řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Dopravní nehoda podnapilého cyklisty mezi obcemi Otice a Rybníčky

Dne 29.11.2009 v přesně nezjištěné době od 04:30 hod. do 05:15 hod. jel muž ročníku narození 1969 z Otic na svém jízdním kole po silnici číslo III/44346 ve směru jízdy od obce Otice směrem k obci Otice, část Rybníčky, kdy na dosud neustanoveném místě nezvládl řízení jízdního kola, poněvadž byl údajně ohrožen předjíždějícím nezjištěným motorovým vozidlem s neznámým řidičem, kdy musel vyjet vpravo mimo silnici, kde havaroval. Chvíli po havárii byl převezen svým známým, který tudy projížděl a který jej nalezl, do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému ošetření. Zde bylo zjištěno jeho lehké zranění (pohmoždění dutiny břišní) s dobou léčení přibližně 10 dnů. Personálem opavské nemocnice byl na žádost policistů u cyklisty odebrán vzorek biologického materiálu (krve), poněvadž dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger u něj vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 1,02 promile alkoholu v jeho dechu. Zraněný cyklista měl být hospitalizován na oddělení chirurgie, ale podepsal revers a odešel domů. Případ je nadále v šetření a policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava žádají případné svědky této události, nechť se se svým svědectvím přihlásí na bezplatnou linku tísňového volání PČR čísla 158.


Zajištění podezřelého řidiče motorového vozidla na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 28.11.2009 v době kolem 23:30 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava kontrolovala na ulici Ratibořské v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky VW Polo, a to muže ročníku narození 1967 z Opavy-Kateřinek, který řídil automobil s nerozsvícenými světly. Při silniční kontrole policisté pojali podezření, že tento dvaačtyřicetiletý muž je v podnapilém stavu a proto jej vyzvali k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager, což bezdůvodně odmítl. Dále se odmítl podrobit i dalšímu vyšetření (lékařské vyšetření + odběr biologických látek), zda-li opravdu není ovlivněn alkoholem, či jinou návykovou nebo psychotropní látkou. Vzhledem k tomu, že na místě mařil řádné objasnění věci i když byl evidentně v podnapilém stavu a vzbuzoval důvodnou obavu, že by mohl ve svém protiprávním jednání pokračovat, kdy by mohl dále řídit motorové vozidlo, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ošetřující lékař jeho podnapilý stav potvrdil a případ je nadále v šetření.


Řízení motorového vozidla řidičem bez řidičského oprávnění v Opavě

Dne 29.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ muži ročníku narození 1978 z Opavy, neboť tento dne 29.11.2009 v době kolem 05:40 hod. řídil po ulici Mánesové v Opavě osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit, ačkoliv není držitelem žádného řidičského oprávnění. Tato skutečnost byla zjištěna provedenou silniční kontrolou ze strany opavských policistů, kdy výše jmenovaný jednatřicetiletý muž policistům nepředložil doklady potřebné k řízení a provozu motorových vozidel a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že nevlastní řidičský průkaz.


Pokus vloupání do prodejny v obci Kružberk – neznámý pachatel

Neznámý pachatel spáchal v době od 13:00 hod. dne 28.11.2009 do 04:00 hod. dne 29.11.2009 v obci Kružberk trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po odstranění petlice s visacím zámkem a po vypáčení vstupních dveří vnikl do prodejny smíšeného zboží, kdy prohledal prostory pod prodejním pultem, nic však neodcizil, na zařízení způsobil soukromé firmě ze Starých Těchanovic škodu ve výši 2.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Vloupání do prodejny v obci Hlubočec – neznámý pachatel

V době od 11:30 hod. dne 28.11.2009 do 07:30 hod. dne 29.11.2009 neznámý pachatel spáchal v obci Hlubočec trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po rozbití skleněné výplně výlohy vnikl do prodejny potravin v obci Hlubočec, kdy z prostor prodejny odcizil různé druhy a množství alkoholu, cigaret a další potraviny v hodnotě 6.000,- Kč a rozbitím skleněné výplně výlohy způsobil škodu ve výši 6.000,- Kč, čímž byla poškozené společnosti Tempo Obchodní družstvo Opava způsobena celková škoda ve výši 12.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do sklepní místnosti v domě na ulici Klokočovské ve Vítkově – neznámý pachatel

V době od 16:00 hod. dne 28.11.2009 do 11:00 hod. dne 29.11.2009 neznámý pachatel po odstranění visacího zámku dveří v hodnotě 80,- Kč vnikl do sklepní místnosti v jednom z činžovních domů na ulici Klokočovské ve Vítkově, ze které odcizil přibližně 0,8 m3 palivového dřeva v hodnotě 500,- Kč, rádio značky Panasonic s CD přehrávačem a s přehrávačem na audiokazety v hodnotě 500,- Kč a sekeru s dřevěným toporem délky 80 cm v hodnotě 450,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1971 z Vítkova způsobena celková škoda ve výši 1.530,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro trestný čin „Krádež“ a pro trestný čin „Porušování domovní svobody“.


Vloupání do garáží na ulici U Cukrovaru a Bochenkové v Opavě – neznámý pachatel

Dne 29.11.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1945 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci vloupání do garáží, neboť na podkladě oznámení, ohledáním míst činů a zjištěných skutečností je dostatečně zřejmé, že v blíže neupřesněné době od 15.11.2009 do 29.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách a na ulici Bochenkové v Opavě trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu, neboť :
1)po odstranění visacího zámku a po vypáčení dřevěných vrat vnikl do garáže oznamovatele, která se nachází v garážovišti na ulici U Cukrovaru, kdy nic neodcizil, poškozením zámku a vrat mu však způsobil škodu ve výši 100,- Kč
2)po vypáčení dřevěných vrat s kovovou konstrukcí vnikl do garáže muže ročníku narození 1970 z Opavy, která se nachází v garážovišti na ulici Bochenkové, ze které rovněž nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč.
Protiprávním jednáním neznámého pachatele či pachatelů tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.100,- Kč a případ je nadále v šetření.


Vloupání do hasičské zbrojnice na ulici Požární v Ludgeřovicích – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 14:00 hod. dne 27.11.2009 do 10:00 hod. dne 29.11.2009 neznámý pachatel na ulici Požární v obci Ludgeřovice vnikl po vysazení větracího okénka do objektu garáže místní hasičské zbrojnice, ze které odcizil různá zařízení, nářadí, nástroje a vybavení (např. elektrický kompresor, elektrocentrálu, motorovou pilu, elektrické čerpadlo, kovový zámečnický kufr s nářadím, motorový vysavač...) v předběžné hodnotě 84.000,- Kč, ke škodě Obecního úřadu v Ludgeřovicích. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.

 


Poškození motorového vozidla na ulici Nad poštou v obci Velké Heraltice – neznámý pachatel

V době od 19:00 hod. dne 28.11.2009 do 16:00 hod. dne 29.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Nad poštou v obci Velké Heraltice trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že úmyslně poškodil dvě zadní světla na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidla značky Seat Cordoba, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1984 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích.


Vloupání do rodinného domu na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 16:00 hod. dne 27.11.2009 do 16:30 hod. dne 29.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Porušování domovní svobody“, trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po vypáčení kování terasových dřevěných euro dveří vnikl do jednoho z rodinných domů, který prohledal, nic však z domu neodcizil, čímž způsobil škodu na vypáčených dveřích ve výši 20.000,- Kč muži ročníku narození 1977 z Opavy-Kylešovic. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do kanceláře firmy na ulici Opavské ve Velkých Heralticích – neznámý pachatel

V době od 09:00 hod. dne 28.11.2009 do 17:00 hod. dne 29.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v obci Velké Heraltice trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím vypáčení levého křídla plastového okna se škodou ve výši 2.000,- Kč vnikl do kanceláře společnosti Jukas spol. s r.o. Velké Heraltice, ze které odcizil notebook značky HP černé barvy s napájecím adaptérem v hodnotě 20.000,- Kč, ke škodě další soukromé společnosti z Velkých Heraltic. Celková škoda tedy činí 22.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Dopravní nehodovost

Dne 29.11.2009 došlo v okrese Opava ke třem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s jedním lehkým zraněním osoby, kdy v souvislosti s nehodovostí byla na majetku způsobena celková škoda ve výši 260.000,- Kč.


Výtržnictví v restauraci Sport Bar na Halaškově náměstí v Budišově nad Budišovkou – známý pachatel

Dne 29.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Výtržnictví“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1972 z Budišova nad Budišovkou, poněvadž tento dne 29.11.2009 v době kolem 20:00 hod. v restauraci Sport Bar na Halaškově náměstí v Budišově nad Budišovkou fyzicky napadl nejméně třemi údery pěstí do obličeje poškozeného muže ročníku narození 1964 z Budišova nad Budišovkou, kterému tímto způsobil zranění v obličejové části, a to zlomeninu nosu, otřes mozku, zhmoždění čela, tržnou ránu dutiny ústní a tváře, které si vyžádalo hospitalizaci na chirurgickém oddělení Slezské nemocnice v Opavě s předpokládanou dobou léčení 10 dnů. Podezřelý sedmatřicetiletý muž byl po svém protiprávním jednání zadržen na místě činu přivolanými vítkovskými policisty a vzhledem k tomu, že dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 1,18 promile alkoholu v jeho dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde mu opětovnou dechovou zkouškou bylo naměřeno 0,82 promile alkoholu v jeho dechu, ošetřujícím lékařem nebyl přijat na PZS Opava, na základě vystaveného potvrzení o způsobilosti byl však umístěn do opavské policejní cely, kdy s ním následně byly prováděny další procesní úkony a případ je nadále v šetření.


Úmyslné poškození počítače ve společném bydlišti na ulici U Pánského Dvora v Opavě, zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění – známý pachatel
+
Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách

Dne 29.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1953 z Opavy, neboť tento dne 29.11.2009 v době kolem 19:20 hod. řídil po ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia, a to po předchozím požití alkoholických nápojů. Tuto skutečnost potvrdilo pozitivní odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s naměřenými hodnotami 1,32 promile, 1,47 promile a 1,18 promile alkoholu v jeho dechu. Šestapadesátiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, kdy lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) odmítl. Ve stavu vylučující způsobilost, který si přivodil návykovou látkou, tedy vykonával činnost, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
Po zadokumentování celé této záležitosti odešel neznámo kam. Jak bylo následně zjištěno, chvíli poté se vrátil do místa svého bydliště, kde se dopouštěl dalšího protiprávního jednání, jak je níže uvedeno.

Ve 22:00 hod. dne 29.11.2009 byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava vyslána do jednoho z rodinných domů na ulici U Pánského Dvora v Opavě, kde jistý muž ročníku narození 1953 z Opavy má slovně a fyzicky napadat členy rodiny. Jak bylo provedeným šetřením zjištěno, šestapadesátiletý muž již v době kolem 19:00 hod. téhož dne ve společném rodinném domě, a to jak ve svém bytě, tak v bytě svého syna, slovně napadal členy rodiny a ničil zařízení obou bytů, kdy poté z místa bydliště odešel neznámo kam (dodatečně zjištěno, že odejel motorovým vozidlem a byl přistižen pro řízení automobilu v podnapilém stavu).
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem přivolaní policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění (dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 1,22 promile alkoholu v jeho dechu).
DODATEK :
Dne 29.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestných činů „Poškozování cizí věci“ a „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil muž ročníku narození 1953 z Opavy, neboť tento dne 29.11.2009 v době kolem 19:00 hod. neoprávněně vešel do neuzamčené bytové jednotky svého syna (muže ročníku narození 1979 z Opavy), a to ve společném rodinném domě na ulici U Pánského Dvora v Opavě, kde úmyslně poškodil jeho počítačovou sestavu, čímž mu způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč. Případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem