Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.3.2013

Opava - Krádeže zboží v opavských supermarketech a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 29.03.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 7 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých bylo 7 osob zraněno lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 430.000,- Kč.


Zatajení nálezu mobilního telefonu v restauraci Brick na ulici Ostravské v Hlučíně

Dne 28.03.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně započaty úkony trestního řízení ve věci přečinu „Zatajení věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 27.03.2013 v době kolem 20:40 hod. ve vnitřních prostorách restaurace Brick na ulici Ostravské v Hlučíně si přisvojil nalezený mobilní telefon značky Nokia E6 černé barvy s paměťovou kartou Kingston 2GB microSD v celkové hodnotě 5.500,- Kč, který zde na chvíli zanechal poškozený muž ročníku narození 1981 z Hlučína.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 28.03.2013 v době kolem 21:15 hod. muž ročníku narození 1974 z Vřesiny v podnapilém stavu slovně a fyzicky napadal svou manželku (ženu ročníku narození 1976), a to v místě společného bydliště v obci Vřesina. Ve svém protiprávním jednání pokračoval i za přítomnosti přivolané policejní hlídky z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně a jelikož byl i nadále agresivní, zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Při zajištění shora uvedeného muže bylo použito donucovacích prostředků (hmatů, chvatů a služebních pout), kdy nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Markvartovické v Hlučíně

Dne 29.03.2013 v době kolem 03:00 hod. policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěli a kontrolovali na ulici Markvartovické v Hlučíně řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1972 z Hlučína. Z chování tohoto muže bylo patrné, že je pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,61 promile a 0,57 promile alkoholu v dechu. Jednačtyřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Shora uvedený muž je tak důvodně podezřelý ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích.


Vloupání do osobního automobilu na ulici ČSA v Hlučíně

Dne 29.03.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 29.03.2013 v době mezi 05:00 hod. a 09:00 hod. na parkovišti u jednoho z činžovních domů na ulici ČSA v Hlučíně vnikl po rozbití skleněné výplně předních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Seat Toledo, ze kterého odcizil autorádio s navigací značky Audiovox v hodnotě 10.000,- Kč, přičemž poškozením skleněné výplně dveří vznikla na automobilu škoda ve výši 1.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1983 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 11.000,- Kč.


Vloupání do garáže v garážovišti na ulici Osada Míru v Dolním Benešově

Dne 29.03.2013 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně neustanovené době ode dne 08.03.2013 do dne 29.03.2013 v garážovišti na ulici Osada Míru v Dolním Benešově vnikl po vypáčení zámku vrat a po odstranění visacího zámku se škodou ve výši 1.580,- Kč do garáže poškozeného muže ročníku narození 1945 z Dolního Benešova, odkud odcizil dámské horské jízdní kolo značky Ghost TR 1800 Lady bílé barvy s odpruženou přední vidlicí v hodnotě 12.000,- Kč, dále odcizil pánské horské jízdní kolo značky Ghost TR 1800 bílé barvy s odpruženou přední vidlicí a s odpruženým sedadlem v hodnotě 12.000,- Kč, z prostoru garáže byly odcizeny i pánské zimní prstové cyklistické rukavice v hodnotě 400,- Kč a ruční pumpa s nanometrem v hodnotě 300,- Kč, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková škoda ve výši 26.280,- Kč.


Odcizení hliníkových plechů z budovy v areálu ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě

V blíže neuvedené době ode dne 01.12.2012 do dne 29.03.2013 neznámý pachatel spáchal v areálu ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil ze střechy volně přístupného objektu vozového depa a opravny vozů celkem 240 m2 hliníkových vlnitých plechů, čímž byla poškozené firmě ČD a.s. Olomouc způsobena celková škoda ve výši 30.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Neznámý pachatel po krádeži zboží v opavském Tescu napadl pracovníka ochranné služby

Dne 29.03.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Nebezpečné vyhrožování“ a přečinu „Výtržnictví“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 29.03.2013 v době kolem 10:00 hod. neznámý pachatel v supermarketu Tesco na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách nejprve odcizil vystavené zboží (3 kusy šamponů) v celkové hodnotě 171,- Kč, kdy s tímto zbožím prošel bez zaplacení přes pokladní zónu, kde byl zastaven a osloven pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny, a to mužem ročníku narození 1985 z Opavy-Kylešovic s tím, aby odcizené zboží vrátil zpět, načež však dosud neznámý muž mu vrátil pouze jeden kus odcizeného zboží a snažil se z prodejny odejít. Když byl osmadvacetiletým zaměstnancem následován ven z prodejny, tak tohoto muže fyzicky napadl úderem hlavou do oblasti levé strany obličeje a způsobil mu zranění, které si vyžádalo jeho lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Dále neznámý pachatel poškozenému muži vyhrožoval, že se na místo vrátí a pobodá ho nožem, což v něm vzbudilo důvodnou obavu a jeho život a zdraví. Poté neznámý muž utekl neznámo kam a případ je nadále v šetření ze strany opavských policistů.


Osmnáctiletý muž odcizil zboží v opavském supermarketu Billa

Dne 29.03.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1993 z Opavy, neboť tento v době kolem 16:45 hod. dne 29.03.2013 v supermarketu Billa na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách odcizil volně vystavené zboží (11 kusů čokolád značky Orion) v celkové hodnotě 659,- Kč, kdy při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolaným opavským policistům, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u osmnáctiletého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v prosinci roku 2009 Okresním soudem v Ostravě mimo jiné odsouzen za provinění „Krádež“ a bylo mu uloženo nepodmíněné trestní opatření odnětí svobody v délce 21 měsíců, které vykonal v dubnu roku 2011. Shora uvedený mladý muž si tedy přisvojil cizí věc tím, že se jí zmocnil a byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.


Vloupání do nákladního automobilu u hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě

Dne 29.03.2013 v době mezi 07:30 hod. a 13:30 hod. neznámý pachatel spáchal u Nákupního centra Silesia a hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po vylomení zámku dveří vnikl do kabiny zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Scania R420, odkud odcizil doklady k tomuto automobilu a poškozením dveří způsobil společnosti Autodoprava Hanzalík spol. s r.o. Praha škodu ve výši 1.500,- Kč. Dále z kabiny vozu odcizil plátěnou tašku značky Kappa hnědé barvy v hodnotě 500,- Kč, ve které byly uloženy různé osobní oděvní svršky bez hodnoty, písemnosti bez hodnoty, příslušenství k notebooku a nabíjecí kabel k televizi v hodnotě 500,- Kč, čímž vznikla poškozenému muži ročníku narození 1975 z Opavy celková škoda ve výši 1.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem