Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.7.2013

Opava - Dopravní nehoda řidičky automobilu a vlaku v Háji ve Slezsku-Lhotě a další...(21 případů) 

 

Požár sloupu veřejného osvětlení na ulici Dukelské v Hlučíně

Dne 29.07.2013 v 01:00 hod. pracovníci IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě vyslali policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně na ulici Dukelskou v Hlučíně, kde mělo dojít k požáru sloupu veřejného osvětlení. Po příjezdu policistů na místo bylo zjištěno, že došlo k zahoření plastového krytu v horní části sloupu, přičemž byl požár uhašen hasiči HZS Hlučín a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena poškozenou organizací Město Hlučín na finanční částku ve výši 10.000,- Kč. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava jako příčinu zahoření stanovil technickou závadu a věc si na místě převzal ve své kompetenci k dalšímu došetření a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Kontrola řidičky osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Kravařích

Dne 29.07.2013 v době kolem 01:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Na Dolinkách v Kravařích řidičku osobního motorového vozidla značky Peugeot 106, a to ženu ročníku narození 1993 z Krnova, okres Bruntál. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tato žena podrobila orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jejím těle však vyzněl pozitivně na návykovou látku Amphetamin. Devatenáctiletá řidička se na výzvu podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, doznala se k užití 1 tablety extáze z předchozího dne, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Suchých Lazcích

Dne 29.07.2013 v době kolem 02:45 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Přerovecké v Opavě, městské části Suché Lazce řidiče stejného, již výše uvedeného, osobního motorového vozidla značky Peugeot 106, a to muže ročníku narození 1991 z Opavy. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně. Při silniční kontrole však bylo z chování a jednání řidiče zřejmé, že je pod vlivem jiné omamné a psychotropní látky či jedu, proto byl vyzván ze strany zakročujícíh policistů k podorbení se testu za pomocí testeru Drugwipe 5S ke zjištění, zda-li tedy není ovlivněn návykovou látkou. Dvacetiletý muž tuto výzvu bezdůvodně odmítl a rovněž bezdůvodně odmítl i výzvu k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči). Řidičský průkaz mu na místě zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a vlaku v obci Háj ve Slezsku, část Lhota

Dne 29.07.2013 v době kolem 06:35 hod. řídila žena ročníku narození 1957 z Háje ve Slezsku, část Lhota osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Logan, se kterým jela v obci Háj ve Slezsku, část Lhota po ulici Mlýnské ve směru k ulici Opavské, přičemž z dosud přesně nezjištěných příčin vjela na zabezpečený železniční přejez, a to v době, kdy na zařízení přejezdu svítilo červené světlo a bylo v provozu také zvukové výstražné zařízení. Následně došlo ke střetu mezi přední části osobního vlaku City Elefant, jedoucího ve směru jízdy z Českého Těšína do železniční stanice ČD Opava-východ a levou zadní částí automobilu Dacia. Po tomto střetu byl vůz vymrštěn do pravé silniční příkopy a zadní část vlakové soupravy (3 vozy) zastavila za daným přejezdem ve vzdálenosti 355 metrů. Předběžná rychlost vlaku v době nehody byla 100 km/hod., kdy vlakovou soupravu řídil strojvedoucí (muž ročníku narození 1961 ze Štěpánkovic), u kterého byla orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem. U řidičky nebyla tato dechová zkouška z důvodů zranění provedena, byl u ní nařízen odběr biologického materiálu (krve) při lékařském vyšetření a ošetření. V době nehody se v osobním vlaku nacházelo 15-17 cestujících, kdy nikdo z vlaku zraněn nebyl. Při dopravní nehodě došlo k těžkému (dosud blíže nespecifikovanému) zranění řidičky, která byla z místa dopravní nehody transportována leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a zůstala hospitalizována na oddělení ARO. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na osobním vlaku ve výši 250.000,- Kč a na osobním motorovém vozidle Dacia škoda činí 107.000,- Kč. Na místě střetu zasahovali hasiči HZS Opava, SDH Hrabyně a HZS SŽDC Ostrava. Výluku na železniční trati nahradila autobusová doprava na trase Háj ve Slezsku - Štítina a zpět. K poruše železničního svršku nedošlo. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 29.07.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 428.000,- Kč.


Případ odcizeného osobního automobilu na ulici Zámecké v Hlučíně zná pachatelku

Dne 27.07.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné užívání cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v noční době od 23:50 hod. dne 26.07.2013 do 04:50 hod. dne 27.07.2013 na nádvoří zámku na ulici Zámecké v Hlučíně se zmocnil a tudíž odcizil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia combi červené barvy, registrační značky OPJ 19-83 v hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1950 z Hlučína. V automobilu se nacházely 2 fotbalové míče značky Adidas a Nike v hodnotě 500,- Kč a kopačky značky Adidas v hodnotě 500,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1992 z Hlučína. Celková škoda tak činí 11.000,- Kč a případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany hlučínských policistů.
Dodatek : Dne 29.07.2013 v 08:20 hod. byl výše uvedený osobní automobil Škoda Felicia combi nalezen na ulici Severní v Hlučíně, přičemž v něm spala žena ročníku narození 1984 z Hlučína. Tato byla následně zadržena ze strany hlučínských policistů a byla převezena k nutným procesním úkonům do budovy PČR. Poté byla téhož dne v 09:40 hod. propuštěna na svobodu a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování. Po odcizeném automobilu bylo odvoláno pátrání a vůz byl předán majiteli nepoškozen.


Odcizení jízdního kola z pozemku rodinného domu na ulici Moravské v Hlučíně

Dne 29.07.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 12:30 hod. a 15:00 hod. dne 29.07.2013 vstoupil na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Moravské v Hlučíně, odkud odcizil zde volně odstavené jízdní kolo v hodnotě 4.000,- Kč, mobilní telefon značky Nokia 5800 XpressMusic v hodnotě 3.500,- Kč a cyklistickou přilbu v hodnotě 200,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1975 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.700,- Kč.


Vloupání do kabiny volejbalového klubu na ulici Tyršové v Hlučíně

Dne 29.07.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 21:00 hod. dne 25.07.2013 do 17:00 hod. dne 29.07.2013 u areálu fotbalového stadiónu na ulici Tyršové v Hlučíně vnikl po vypáčení sklopného okna bez způsobené škody, jelikož okno již bylo dříve poškozeno, do prostor klubovny a šatny volejbalistů TJ Hlučín, odkud odcizil elektrický vařič, světlomet, svazek klíčů a míč na beachvolejbal, čímž byla poškozenému sdružení TJ Hlučín způsobena celková škoda ve výši 1.950,- Kč.


Vloupání do restaurace na ulici Novodvorské v Kravařích

V noční době od 23:45 hod. dne 28.07.2013 do 06:45 hod. dne 29.07.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Novodvorské v Kravařích přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení okna vnikl do místní restaurace, kdy po vytržení šuplíku u výčepního pultu odcizil z číšnického fleku finanční částku na hotovosti 10.700,- Kč, dále odcizil láhev alkoholu značky Tequilla v hodnotě 600,- Kč, dort-medovník v hodnotě 320,- Kč a klíč v hodnotě 200,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 4.000,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1963 z Bolatic tak byla způsobena celková škoda ve výši 15.820,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení peněženky z volně odložené kabelky v areálu hřiště v obci Strahovice

V přesně nezjištěné době od 21:00 hod. dne 26.07.2013 do 04:00 hod. dne 27.07.2013 neznámý pachatel spáchal v areálu fotbalového hřiště Meteor v obci Strahovice přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že odcizil z volně odložené kabelky plátěnou peněženku černé barvy, ve které byla finanční částka na hotovosti 1.000,- Kč, různé osobní doklady a 2 kusy platebních karet, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1992 ze Strahovic způsobena celková škoda ve výši 1.300,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Požár v restauraci na ulici Rybniční v obci Štěpánkovice

Dne 29.07.2013 ve 20:00 hod. telefonicky oznámil pracovníkům IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě provozovatel restaurace „Na Hřišti“ na ulici Rybniční v obci Štěpánkovice, a to muž ročníku narození 1965 ze Štěpánkovic, že před chvíli došlo v objektu výše zmíněné restaurace k požáru. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích, která zjistila, že se zde již nacházejí hasiči SDH Štěpánkovice, SDH Kravaře a hasiči HZS Opava, kteří požár lokalizovali. Vyšetřovatel opavských hasičů si celou záležitost na místě převzal k dalšímu došetření a opatření, přičemž jako příčinu požáru určil technickou závadu na elektroinstalaci a poškozené organizaci Obec Štěpánkovice tak byla způsobena celková škoda na zařízení ve výši 10.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a evakuace osob v bezprostřením okolí požáru nebyla nutná.


Vloupání do areálu vepřínů na katastru obce Zlatníky

V blíže neustanovené době ode dne 15.07.2013 do dne 29.07.2013 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Zlatníky přečin „Krádež“ tím, že po vytržení pantů dveří vnikl do budovy vepřína v místním areálu zemědělského družstva, odkud odcizil 2 sytémy vyhrnování hnoje v hodnotě 100.000,- Kč, dále z odchovny prasat odcizil 19 kusů kovových dělících dvířek různých velikostí v hodnotě 19.000,- Kč, z přípravny krmiva odcizil nerezovou míchačku na krmivo v hodnotě 100.000,- Kč, 2 kusy velkých elektro čerpadel v hodnotě 20.000,- Kč, 1metr nerezového potrubí v hodnotě 1.000,- Kč a hliníkové víko v hodnotě v 500,- Kč, přičemž škoda na zařízení vepřína činí 1.000,- Kč. Poškozené organizaci Výrobní a obchodní družstvo Stěbořice tak byla způsobena celková škoda ve výši 241.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Pracovní úraz osmatřicetiletého muže v Domově důchodců na ulici Rybářské v Opavě

V době kolem 13:30 hod. dne 29.07.2013 prováděl v budově Domova důchodců na ulici Rybářské v Opavě pracovník soukromé opavské elektrofirmy (muž ročníku narození 1975 z Opavy-Kateřinek) ukotvení venkovního lešení, kdy po navrtání díry, po umístění rozpěrky a po následné montáži kotvícího oka došlo k narušení elektrokabelu ve zdi a tím k pracovnímu úrazu elektrickým proudem u jmenovaného pracovníka, který tímto utrpěl lehké zranění (bez popálenin, pouze lehký šok) s dobou léčení 5 dnů. Osmatřicetiletý muž byl z místa odvezen sanitním vozidlem RZS s lékařskou osádkou na pozorování na interní oddělení Slezské nemocnice v Opavě.


Odcizení jízdního kola z kolárny v bytovém domě na ulici Milady Horákové v Opavě

V blíže nezjištěné době ode dne 18.07.2013 do dne 29.07.2013 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Milady Horákové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že ze společné kolárny domu odcizil lankovým zámkem uzamčené dámské horské jízdní kolo značky Merida bílé barvy v hodnotě 6.000,- Kč, přičemž škoda na zařízení kolárny způsobena nebyla a poškozené ženě ročníku narození 1984 ze Zlína tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.150,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.

 


Vloupání do osobního automobilu na ulici Lihovarské v obci Velké Heraltice

V noční době od 20:00 hod. dne 28.07.2013 do 08:30 hod. dne 29.07.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Lihovarské v obci Velké Heraltice přečin „Krádež“ tím, že u areálu starého skladu vnikl po vypáčení zámku předních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Peugeot 309, ze kterého odcizil autorádio značky Hyundai černočervené barvy a reprobednu značky Hyundai černé barvy, vše v hodnotě 3.000,- Kč, přičemž škoda na automobilu činí 200,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1992 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.200,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení batohu spícímu muži na ulici Klokočovské ve Vítkově

Neznámý pachatel spáchal na autobusové zastávce na ulici Klokočovské ve Vítkově přečin „Krádež“ tím, že využil nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1990 z Vítkova a v době mezi 01:00 hod. a 02:00 hod. dne 27.07.2013, kdy usnul na lavičce, odcizil u něj odložený batoh, ve kterém byla černá mikina s kapucí, textilní peněženka černé barvy, různé osobní doklady a klíče, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda ve výši 3.700,- Kč. Případ byl původně šetřen jako přestupek proti majetku, kdy byl dne 29.07.2013 překvalifikován na shora uvedenou trestnou činnost majetkového charakteru a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Vloupání do garáže na pozemku zahrádky na ulici ČSA v Budišově nad Budišovkou

Neznámý pachatel spáchal na ulici ČSA v Budišově nad Budišovkou přečin „Krádež“ tím, že v blíže neustanovené době od 16:30 hod. dne 28.07.2013 do 08:00 hod. dne 29.07.2013 vstoupil po přelezení oplocení na uzamčený pozemek zahrádky, kdy po odstranění plexiskla dveří vnikl do dřevěné garáže, ze které odcizil motorový křovinořez značky Homelit, benzínovou řetězovou pilu značky FiVea, černý plastový kufr s nářadím (vrtačka, rozbrušovačka, přímočará pila), plastový kufr s nářadím šedé barvy (aku vrtačka a nabíječka značky Matrix) a příklepovou vrtačku značky Narex, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1949 z Budišova nad Budišovkou způsobena celková škoda ve výši 5.700,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Utonutí šestadvacetiletého muže polské národnosti v Hlučíně

Dne 29.07.2013 v době kolem 10:10 hod. plaval muž ročníku narození 1987 z Polska lagunou, která se nachází ve vodní nádrži v areálu SRA (Sportovně rekreační areál) Štěrkovna v Hlučíně, přičemž z dosud nevyjasněných příčin nebyl schopen doplavat na břeh a začal se topit. Po vytažení jeho těla na břeh a po oživovacích pokusech a resuscitaci ze strany lékařského personálu, přítomný lékař v 11:15 hod. téhož dne stanovil úmrtí muže utonutím. V celé záležitosti byla nařízena u šestadvacetiletého muže soudní pitva a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů. Prvotním šetřením nebylo na smrti muže zjištěno cizí zavinění.


Vloupání do objektu firmy Hanibal na ulici Štěpánkovické v Kravařích

Neznámý pachatel spáchal na ulici Štěpánkovické v Kravařích přečin „Krádež“ tím, že v době kolem 23:45 hod. dne 29.07.2013 po vybourání otvoru v eternitové zdi se škodou ve výši 3.000,- Kč vnikl do prodejny firmy Hanibal, kde po vypáčení dveří se škodou ve výši 1.000,- Kč vstoupil do kanceláře, odkud odcizil mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 500,- Kč a příruční pokladnu v hodnotě 1.000,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti 8.000,- Kč. Shora uvedené poškozené firmě tak byla způsobena celková škoda ve výši 13.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Jednačtyřicetiletý muž z Hrabyně vyhrožoval v místě bydliště své manželce

Dne 29.07.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Nebezpečné vyhrožování“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že v době kolem 18:30 hod. dne 29.07.2013 muž ročníku narození 1972 z Hrabyně vyhrožoval v místě společného bydliště v obci Hrabyně své manželce (ženě ročníku narození 1972 z Hrabyně) fyzickou újmou na zdraví, a to takovým způsobem, že to u ní vzbudilo důvodnou obavu o její život a zdraví, kdy jednačtyřicetiletý muž by mohl své výhrůžky uskutečnit. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů PČR.


Odcizení věcí na břehu Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách

Dne 29.07.2013 v době mezi 18:50 hod. a 19:50 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že ve shora uvedené době na břehu za restaurací U Stříbrného jezera využil nepozornosti poškozených osob (muže ročníku narození 1957 z Opavy a ženy ročníku narození 1952 z Opavy), kdy jim odcizil zde volně odložené věci. Muži odcizil finanční částku na hotovosti 200,- Kč, kalhoty béžové barvy, tričko modré barvy s bílými pruhy, plavky modré barvy, gumové boty, knihu „Letopisy královské komory IV.“, osušku modré barvy, klíče od automobilu, svazek klíčů, kšiltovku bílé barvy, dioptrické brýle, různé osobní doklady a platební kartu, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda ve výši 10.290,- Kč. Výše jmenované ženě pak byly odcizeny hodinky z bílého kovu, dámské kalhoty béžové barvy, dámské tričko modré barvy se znakem kotvy, dámské plavky černé barvy, kožené dámské sandály světle žluté barvy, osuška béžové barvy, kšiltovka červené barvy a dioptrické multifokální brýle, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 9.350,- Kč. Celková škoda tak činí 19.640,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem