Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.8.2012

Opava - Odcizení jízdních kol a několik podnapilých řidičů vozidel na Opavsku a další...(16 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

Dne 29.08.2012 v době kolem 07:30 hod. vykonávala policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě dohled nad silničním provozem na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, kdy poblíže autobusové zastávky Zempro stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Laguna, a to muže ročníku narození 1979 ze Služovic. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,81 promile, 0,90 promile a 0,86 promile alkoholu v dechu. Třiatřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 29.08.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 92.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Opavské v Hlučíně

Dne 29.08.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1979 z Liberce, neboť tento byl v době kolem 06:20 hod. dne 29.8.2012 stavěn a kontrolován strážníky Městské policie Hlučín na ulici Opavské v Hlučíně jako řidič osobního motorového vozidla značky Škoda Roomster, kdy následným odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager ze strany přivolaných hlučínských policistů PČR bylo zjištěno, že automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,86 promile a 1,74 promile alkoholu v dechu. V daném případě třiatřicetiletý řidič vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a při tomto mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Vzhledem ke skutečnosti, že výše jmenovaný muž nebyl schopen na místě spolehlivě prokázat svou totožnost, byl předveden do budovy Obvodního oddělení PČR v Hlučíně k prokázání totožnosti a poněvadž zde vznikla důvodná obava, že by ve svém protiprávním jednání mohl pokračovat a ve svém podnapilém stavu by mohl řídit motorové vozidlo, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování, kdy výše jmenovanému řidiči bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do unimobuňky a poškození pracovního stroje na ulici Pod Olšinou v obci Hať

Dne 29.08.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 17:30 hod. dne 28.08.2012 do 06:15 hod. dne 29.08.2012 na ulici Pod Olšinou v obci Hať vstoupil na celooplocený obecní pozemek, kde po vypáčení dveří se škodou ve výši 500,- Kč vnikl do jedné z unimobuněk, ze které odcizil 2 kusy plastových kanystrů o objemu 30 litrů, ve kterých se nacházela motorová nafta v hodnotě 2.220,- Kč, dále odcizil ze zde odstaveného strojního buldozeru 2 kusy světlometů v hodnotě 7.000,- Kč a na tomto pracovním stroji poškodil ohnutím a rozbitím levé vnější zpětné zrcátko v hodnotě 2.000,- Kč a rozbitím poškodil čelní sklo se škodou ve výši 35.000,- Kč. Soukromé společnosti z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 46.720,- Kč.


Odcizení mobilního telefonu z kabelky poškozené při „Kravařském odpustu“ v Kravařích

Dne 27.08.2012 v době mezi 21:30 hod. a 22:00 hod. neznámý pachatel spáchal při pouťových atrakcích v areálu Mezivodky v Kravařích přečin „Krádež“ tím, že z kabelky, kterou měla poškozená žena ročníku narození 1993 z Opavy při sobě, jí odcizil její mobilní telefon značky Samsung Galaxy S1 v černém obalu s motivem bílé květiny v hodnotě 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení kamer z budovy Seniorcentra na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách

Dne 29.08.2012 na základě oznámení policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se měl dopustit v době mezi 13:30 hod. a 13:40 hod. dne 21.08.2012 neznámý pachatel tím, že vstoupil na chodbu budovy Seniorcentra na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách, odkud odcizil dvě nainstalované kamery značky KPC 149H+56IR 6mm 520 TV v celkové hodnotě 5.200,- Kč, přičemž škoda na zařízení nevznikla, kdy poškozenou organizací je Seniorcentrum příspěvková organizace Opava.


Vniknutí na pozemek rodinného domu na ulici Vojanové v Opavě

Dne 29.08.2012 v době mezi 05:30 hod. a 09:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Vojanové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vysazení dvoukřídlých kovových vrat vnikl na řádně oplocený a uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů, odkud odcizil o fasádu domu opřený ruční dvoukolový vozík hnědé barvy s dřevěným dnem, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1942 z Opavy způsobena škoda ve výši 1.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do benzínové čerpací stanice v obci Litultovice

V noční době od 20:00 hod. dne 28.08.2012 do 05:30 hod. dne 29.08.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Litultovice přečin „Krádež“ tím, že po rozbití dvojité skleněné výplně okna vnikl do prodejny benzínové čerpací stanice Euro Oil, odkud odcizil dosud přesně nezjištěné množství cigaret různých značek a tři láhve alkoholu různých značek, vše v hodnotě zjevně převyšující finanční částku ve výši 5.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla hmotná škoda ve výši 2.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení dřevní hmoty na katastru města Vítkov

V přesně neustanovené době ode dne 15.08.2012 do dne 25.08.2012 neznámý pachatel spáchal na katastrálním území města Vítkov přečin „Krádež“ tím, že v lesním porostu pokácel a následně odcizil dva vzrostlé javory (jeden o průměru 55 cm a druhý o průměru 60 cm) o celkovém množství 4,81 m3, čímž poškozené organizaci Lesy ČR s.p., Lesní správa Vítkov byla způsobena celková škoda ve výši 5.108,- Kč. Věc byla původně šetřena jako přestupek proti majetku, kdy na základě doručeného vyčíslení škody poškozenou organizací byl případ překvalifikován na shora uvedenou trestnou činnost a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Devětadvacetiletý muž z Ostravy spáchal několik majetkových přečinů na Hlučínsku

Dne 29.08.2012 zahájil policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě trestní stíhání muže ročníku narození 1983 z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu „Porušování domovní svobody“, přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se měl dopustit tím, že :
1) začátkem měsíce dubna letošního roku se pokusil vypáčit ventilační okno interaktivní učebny v budově Základní školy na ulici Hornické v Hlučíně, což se mu nepodařilo, na zařízení však způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Do budovy školy však vnikl po vypáčení dalšího ventilačního okna kabinetu, ze kterého odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 700,- Kč a poškozením tohoto okna způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč, vše ke škodě poškozené organizaci ZŠ Hornická v Hlučíně
2) v polovině měsíce dubna letošního roku na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice vnikl po poškození pletiva oplocení na pozemek objektu Obecního domu, kdy po vyhnutí železných tyčí okna a po rozbití skleněné výplně okna vnikl do místnosti zvané „Peklo“, odkud však nic neodcizil, poněvadž se zde nic nenacházelo, přesto poškozené organizaci Obec Ludgeřovice způsobil škodu ve výši 2.800,- Kč
3) v brzkých ranních hodinách dne 26.04.2012 na ulici Horní v obci Ludgeřovice vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy dále po vypáčení okna vnikl do přízemí tohoto domu, odkud odcizil malou igelitovou tašku, která obsahovala 50-ti korunové kovové mince v celkové výši 1.200,- Kč, přičemž na fasádě domu způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč a poškození regálu v domě vznikla škoda ve výši 500,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1963 z Ostravy
4) v podvečerních hodinách dne 07.06.2012 na ulici Celní v Hlučíně vnikl po rozbití okna do prodejny místního zahradnictví, odkud odcizil proutěný košík s finanční částkou na hotovosti ve výši 17.000,- Kč, ke škodě soukromé firmy poškozeného muže ročníku narození 1976 z Hlučína
5) v odpoledních hodinách dne 15.06.2012 ve volně přístupném vestibulu polikliniky na ulici ČSA v Hlučíně vnikl po vypáčení kovové lišty výlohy a po vyhnutí skleněné výplně okna do místního novinového kiosku, odkud odcizil 20 kusů cigaretových krabiček různých značek
6) v odpoledních hodinách dne 22.06.2012 ve volně přístupném vestibulu polikliniky na ulici ČSA v Hlučíně stejným způsobem opětovně vnikl do novinového kiosku, ze kterého odcizil 10 kusů cigaretových krabiček různých značek, čímž v obou případech dohromady způsobil poškozené ženě ročníku narození 1963 z Hlučína škodu ve výši 2.250,- Kč na odcizených věcech a 200,- Kč na poškozeném zařízení
7) začátkem měsíce července letošního roku na ulici Mírové náměstí v Hlučíně vnikl po vyháčkování okna do prodejny květinářství, odkud odcizil finanční částku na hotovosti v mincích a v bankovkách různých nominálních hodnot v celkové výši 1.800,- Kč a dále odcizil mycí prostředek značky Jar v hodnotě 80,- Kč a kávu značky Dadák v hodnotě 120,- Kč, vše ke škodě soukromé firmy poškozené ženy ročníku narození 1977 z Hatě
8) v odpoledních hodinách dne 09.08.2012 na ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy pootevřeným oknem vnikl do suterénu tohoto domu, přičemž byl vyrušen majitelkou, a to ženou ročníku narození 1963 z Ludgeřovic a z místa svého protiprávního jednání utekl, aniž by cokoliv odcizil
9) v denní době dne 27.08.2012 po vyšplhání na balkón a po otevření neuzamčených balkónových dveří vnikl do kanceláře Střední školy hotelnictvi, gastronomie a služeb SČMSD spol. s r.o. na ulici Dolní v obci Šilheřovice, odkud odcizil set-top-box značky Geosat s dálkovým ovládačem v hodnotě 2.000,- Kč a set-top-box značky Amika SSD550C s dálkovým ovládačem v hodnotě 2.000,- Kč, vše ke škodě výše zmíněné organizaci
10) v době kolem 21:40 hod. dne 27.08.2012 po rozbití skleněné výplně okna v hodnotě 500,- Kč vnikl do restaurace Laguna na ulici Celní v Hlučíně, odkud odcizil zástěry, držáky pivních tácků, mobilní telefon, nealko nápoj a cukrovinky (arašídy, kešu oříšky, křupky, nanuky a oplatky), přičemž poté z restaurace odešel a před přijíždějící policejní hlídkou z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně začal ujíždět na neosvětleném jízdním kole, kdy po chvíli byl účastníkem dopravní nehody s řidičkou osobního automobilu a následně byl zadržen zakročujícími policisty.

Výše uvedeným protiprávním jednáním majetkového charakteru devětadvacetiletý muž z Ostravy způsobil celkovou škodu na odcizených věcech v předběžné výši 30.100,- Kč a dále způsobil škodu na poškozeném zařízení v předběžné výši 18.050,- Kč. Dále bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž výše zmíněných jednání se dopustil i přesto, že byl v měsíci listopadu roku 2009 odsouzen Okresním soudem v Opavě pro trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody ve výměře 22 měsíců s výkonem v červnu roku 2011. Dále byl v prosinci roku 2009 Okresním soudem v Ostravě shledán vinným pro trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ a trestný čin „Krádež“, avšak od potrestání bylo vzhledem k dřívějšímu rozsudku upuštěno. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských kriminalistů, kdy bylo dále zjištěno, že shora jmenovaný obviněný muž byl již v minulosti 13 x soudně trestán pro různou trestnou činnost.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích

V přesně nezjištěné době od 08:00 hod. dne 28.08.2012 do 17:00 hod. dne 29.08.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po odstranění vrutů pantů dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1959 z Opavy-Kylešovic, odkud odcizil vrtačku značky Narex modré barvy v hodnotě 500,- Kč, úhlovou brusku značky Fern modré barvy v hodnotě 800,- Kč, 2 páry textilních zimních rukavic v hodnotě 100,- Kč, 1 pár zimních cyklistických rukavic v hodnotě 1.000,- Kč, 1 pár cyklistických návleků na nohy v hodnotě 500,- Kč, cyklistickou kuklu pod helmu v hodnotě 200,- Kč, textilní obal na cyklistické brýle bez hodnoty, 2 kusy krytů pedálů v hodnotě 100,- Kč, lankový zámek černé barvy v hodnotě 200,- Kč, kterým bylo uzamčeno odcizené pánské horské jízdní kolo oranžové barvy s černou odpruženou přední vidlicí značky CNT v hodnotě 3.000,- Kč, jenž bylo opatřené tachometrem značky Union šedé barvy v hodnotě 200,- Kč, předním světlometem šedé barvy v hodnotě 150,- Kč a zadním světlometem černé barvy s červenou světelnou plochou v hodnotě 50,- Kč, dále odcizil držák na plazmovou televizi bez hodnoty a cyklistickou přilbu červenočerné barvy s černým kšiltem v hodnotě 500,- Kč, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková škoda ve výši 7.300,- Kč, přičemž škoda na zařízení nevznikla. Část shora uvedených odcizených věcí (vrtačka, úhlová bruska, 2 páry textilních zimních rukavic, 1 pár zimních cyklistických rukavic, 1 pár cyklistických návleků na nohy, cyklistická kukla pod helmu, textilní obal na cyklistické brýle, kryty pedálů, přeříznutý lankový zámek a držák na plazmovou televizi) byla nalezena za vstupními dveřmi společných sklepních prostor a výše jmenovanému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.900,- Kč na odcizených věcech a 200,- Kč na přestřiženém lankovém zámku. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Pokus vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Otické v Opavě

Dne 28.08.2012 v době kolem 02:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Otické v Opavě přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že přes zadní vchod ze zahrady vstoupil na chodbu a do společných sklepních prostor jednoho z bytových domů, kde se pokusil přestřihnout oko kladkového zámku dveří sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1962 z Opavy, což se mu nepodařilo a při tomto byl vyrušen jak samotným majitelem, tak jeho synem, přičemž neznámý muž ihned poté z místa činu utekl neznámo kam. K odcizení žádných věcí nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Opavští policisté šetří případ fyzického napadení na ulici Stará silnice v Opavě-Jaktaři

Dne 29.08.2012 v době kolem 17:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Stará silnice v Opavě, městské části Jaktař přečin „Výtržnictví“ tím, že před jedním z bytových domů fyzicky napadl muže ročníku narození 1988 z Opavy, a to několika údery pěstmi do oblasti hlavy a poté, co poškozený upadl na zem, tak jej několikrát kopl do oblasti hlavy, čímž mu způsobil podle lékařské zprávy ze Slezské nemocnice v Opavě zranění povahy lehké s dobou léčení 7-10 dnů. Doposud neznámý pachatel se svého protiprávního jednání dopustil na místě veřejnosti přístupném a dopustil se tak hrubé neslušnosti tím, že napadl jiného. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola ze stojanu před panelovým domem na ulici 17.listopadu v Opavě

Dne 29.08.2012 v době mezi 18:30 hod. a 20:15 hod. neznámý pachatel spáchal před jedním z panelových domů na ulici 17.listopadu v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ tím, že ze stojanu na jízdní kola, který se nachází před vstupem do domu, odcizil po odstranění lankového zámku v hodnotě 500,- Kč zde odstavené a uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Scoot 70 červeno-černé barvy v hodnotě 25.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1984 z Opavy-Kylešovic způsobena celková škoda ve výši 25.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 29.08.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1985 z Opavy, neboť tento byl opavskými policisty v době kolem 23:15 hod. dne 29.08.2012 na ulici Hradecké v Opavě stavěn a kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia combi, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento muž je v této chvíli „neřidič“, poněvadž má z dubna letošního roku projednáním ve správním řízení odebrán řidičský průkaz a Odborem dopravy Magistrátu města Opavy má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel do měsíce června roku 2013. Sedmadvacetiletý muž tedy v současné době není držitelem řidičského oprávnění, čímž tedy podstatně mařil výkon orgánu veřejné moci a to tím, že vykonával činnost, pro kterou mu bylo odňato příslušné oprávnění.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Rooseveltové v Opavě

Dne 29.08.2012 v době mezi 23:10 hod. a 23:30 hod. neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Rooseveltové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení petlice dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1966 z Opavy, ze kterého odcizil 4 kusy zimních pneumatik značky Firestone Winterhawk o rozměrech 195/65/R15 s alu disky v hodnotě 6.000,- Kč a 2 kusy letních pneumatik značky Primacy o rozměrech 205/60/R15 s alu disky v hodnotě 3.000,- Kč, vše ke škodě shora uvedeného poškozeného muže, přičemž škoda na zařízení způsobena nebyla. Všechny odcizené pneumatiky s disky byly následně nalezeny před garážemi na ulici Jurečkové v Opavě a tyto věci si poškozený na místě převzal. Případ je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem