Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.9.2011

Opava - Odcizení nafty z motorových vozidel a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 29.září 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěly tři osoby lehká zranění, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 335.000,- Kč. 
  

Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení

Hučínští policisté zahájili dne 29.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Těchto skutků se pachatel dopustil dne 29.září 2011 v době od 04:30 hodin do 05:00 hodin v Děhylově na ulici Porubské na železničním přejezdu u vlakové stanice Děhylov. Odtud odcizil čtyři závaží sloužící k vyvážení závor, následkem čehož došlo k omezení provozu na této trati. Správě železniční a dopravní cesty způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 44.000,- Kč.


Vloupání do prodejny v obci Háj ve Slezsku

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 28. na 29.září 2011 v obci Háj ve Slezsku, části Smolkov, na ulici Stará cesta. Zde pachatel vnikl, po rozbití výlohy, do prodejny smíšeného zboží. Z vnitřních prostor prodejny následně odcizil dosud neupřesněné množství cigaret s doposud nevyčíslenou škodou. Na rozbité výloze způsobil neznámý pachatel škodu opavskému obchodnímu družstvu, a to v předběžné výši 6.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.


Vyhlášení pátrání po odcizených vozidlech Škodě Forman a VW Golf


Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 28. na 29.září 2011 v Hlučíně na ulici Dukelské. Hned dvakrát se na dvou různých místech uvedené ulice neoprávněně zmocnil dvou zde zaparkovaných automobilů.
V prvním případě se neznámý pachatel neoprávněně zmocnil osobního vozidla tovární značky Škoda 136 Forman, registrační značky OVR 45-85, barvy tmavě červené. Jeho třiapadesátiletý majitel nechal vůz zaparkován na přilehlém parkovišti před panelovým domem. Odcizený automobil byl standardně vybaven, přičemž ve středovém panelu bylo zabudováno rádio značky Sencor. Majiteli vozidla způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 20.000,- Kč.
K druhému případu odcizení vozidla došlo rovněž na ulici Dukelské, avšak na parkovišti naproti školní jídelny tamní základní školy. Na tomto místě se pachatel neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky VW Golf Variant, 1.9 TDI, registrační značky 5T4 7975, barvy červené. Sedmatřicetiletý majitel vozidla měl v palivové nádrži cca deset litrů nafty, dále výbavu Bon Jovi: originální rádio značky VW s kazetovou mechanikou, kožený volant a sportovní sedačky modro-černé barvy. Odcizením vozidla způsobil neznámý pachatel ve druhém případě škodu ve výši 45.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté, kteří dne 29.září 2011 vyhlásili po obou odcizeným vozidlech celostátní pátrání.


Pokus vloupání do prodejny v obci Lhota

K pokusu vloupání do prodejny smíšeného zboží nacházející se na ulici Opavské v obci Háj ve Slezsku, části Lhota, došlo v nočních hodinách z 28. na 29.září 2011. Neznámý pachatel vykopnul dveře, kterými následně vnikl do suterénu této prodejny. Prostory suterénu sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, pachatel do samotných prodejních prostor nevnikl. Přesto, poškozením dveří způsobil opavskému obchodnímu družstvu pětisetkorunovou škodu.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.


Nález munice pocházející z II. světové války v obci Háj ve Slezsku

Třiapadesátiletý muž z Háje ve Slezsku dne 29.září 2011 kolem poledne telefonicky oznámil na tísňovou linku čísla 158, že na zahradě svého rodinného domu na ulici V Olšinkách v obci Háj ve Slezsku, části Chabičov, nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo nálezu se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který stanovil, že se jedná o německou dělostřeleckou minu, ráže 8 cm (bez zapalovače), a tuto si následně převzal ke zneškodnění.


Požár stromu v Hlučíně

Cestou tísňové linky Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě bylo dne 29.září 2011 krátce před půl sedmou večer oznámeno hlučínským policistům, že u rodinného domu v Hlučíně – Bobrovníkách došlo k požáru stromu. Na místo se dostavili kromě hlučínských policistů také členové Hasičského záchranného sboru Hlučín, kteří požár uhasili. Šetření na místě byl přítomen také vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu požáru stromu stanovil nedbalostní manipulaci se sirkami ze strany jedenáctiletého chlapce, a věc si následně převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda způsobena požárem byla vyčíslena na částku 1.000,- Kč.

 

Silně podnapilý muž poškodil budovu restaurace

Hlučínští policisté zajistili dne 29.září 2011 v době kolem 20:35 hodin v obci Píšť v tamní restauraci pětatřicetiletého muže z Hlučínska. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, poškodil komín a k tomu rozbil i skleněnou výplň dveří této restaurace. Vzhledem k tomu, že se shora jmenovaný i v přítomnosti zasahujících policistů choval agresivně (bezdůvodně kopal a bouchal do zdi restaurace) a policisté měli důvodnou obavu, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat, tohoto muže, jak je shora uvedeno, zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager zajištěnému muži naměřili v dechu hodnotu 1,76 promile alkoholu. Případ policistům oznámil třiatřicetiletý muž z Hlučínska. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na majetku devětadvacetileté ženy z Hlučínska byla odhadnuta na částku 4.500,- Kč.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupky proti majetku a proti občanskému soužití.


Silně podnapilý muž napadl ženu

Dvaapadesátiletá žena z Opavy dne 29.září 2011 krátce před devatenáctou hodinou telefonicky oznámila prostřednictvím tísňové linky Policie České republiky čísla 158, že byla v bytě domu na ulici Sadové v Opavě opakovaně napadena ze strany pětačtyřicetiletého muže z Opavy. Agresivní muž ženu napadl nejdříve slovně, a to vulgárními výrazy, a poté i fyzicky. Přitom jí útočník poškodil dveře do jejího bytu, na kterých oznamovatelce způsobil pětisetkorunovou škodu. K jejímu zranění naštěstí nedošlo. Na místo napadení se dostavili opavští policisté, kteří agresora, který byl v silně podnapilém stavu (dechové zkoušce se nebyl schopen podrobit), zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě.
Věc šetří opavští policisté jako podezření ze spáchání přestupů proti majetku a proti občanskému soužití.


Pokus vloupání do bytu činžovního domu

K případu pokusu vloupání do bytu v činžovním domě na ulici Nákladní v Opavě došlo dne 29.září 2011 v době kolem 06:30 hodin. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím vypáčení vstupních dveří do bytu ve třetím patře tohoto domu. V ložnici bytu byl ale vyrušen nájemnicí, pětadvacetiletou ženou z Opavska. Poté pachatel z bytu odešel, aniž by odtud cokoli odcizil. Přesto, pětapadesátileté majitelce bytu z Opavy způsobil vypáčením vstupních dveří škodu ve výši 1.500,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.


Vloupání do motorového vozidla v Opavě


Činu se dopustil neznámý pachatel dne 29.září 2011 v době od 15:15 hodin do 15:50 hodin v Opavě na blíže neurčeném místě, a to buďto na parkovišti u nákupního střediska Terno na ulici Krnovské v Opavě – Jaktaři anebo na parkovišti u prodejny Hervis na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách. Pachatel na jednom ze shora uvedených míst vnikl nezjištěným způsobem do uzamčeného motorového vozidla tovární značky Mazda. Osmačtyřicetiletému muži z Opavska pachatel ze zadního sedadla vozu odcizil černou koženou tašku (diplomatku), ve které měl poškozený muž své osobní doklady, svazek klíčů, dvacet stravenek, finanční hotovost 31.000,- Kč a řetízek ze žlutého kovu, vše v celkové hodnotě 38.200,- Kč. V odcizené diplomatce se dále nacházely i tři platební karty patřící třem opavským společnostem.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělní jako přečiny krádež vloupáním a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.


Celkem 420 litrů motorové nafty odcizil z nádrží pěti nákladních vozidel

K případu došlo v nočních z 28. na 29.září 2011 v obci Jakartovice. Neznámý pachatel vnikl, po přestřižení pletiva, do oploceného areálu tamní společnosti. Z neuzamčených nádrží dvou nákladních vozidel, dvou traktorů a jednoho zemědělského stroje odcizil celkem 420 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 13.527,- Kč. Konkrétně neznámý pachatel odcizil ze zemědělského postřikovacího stroje tovární značky Tecnoma 50 litrů motorové nafty, z nákladního automobilu Liaz 100 litrů motorové nafty, z dalšího nákladního vozidla Liaz odcizil rovněž 100 litrů motorové nafty, z traktoru tovární značky Renault 90 litrů motorové nafty a z traktoru značky Zetor odcizil 80 litrů motorové nafty, to vše ke škodě jakartovické společnosti.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heraldicích jako přečin krádež vloupáním.


Plastové sudy odcizil ze sklepních prostor bytového domu

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Těchto skutků se dopustil v době od 27.září do 29.září 2011 v obci Jakartovice, části Hořejší Kunčice. Pachatel vnikl nezjištěným způsobem přes uzamčené dřevěné dveře do prostoru sklepa bytového domu, odkud následně odcizil čtyři prázdné stodvacetilitrové plastové sudy. Odcizené sudy byly modré barvy a byly opatřeny černými plastovými víky. Devětačtyřicetiletému obyvateli domu pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 800,- Kč.
Případ šetří heraltičtí policisté.


Dvě stě litrů motorové nafty odcizil z nádrže nákladního vozidla

Vítkovští policisté zahájili dne 29.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době z 28. na 29. září 2011 v obci Nové Lublice na odstavné ploše u pozemní komunikace. Z uzamčené nádrže zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Volvo odcizil celkem 200 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 7.000,- Kč, ke škodě jedné opavské společnosti. Uzamčené víčko palivové nádrže pachatel překonal nezjištěným způsobem.

 

Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem