Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.1.2014

Opava - Odcizení volně odložených věcí v ordinacích lékařů na Opavsku a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 3.1.2014 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravní nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 95.500,- Kč.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Jánské v Opavě

Dne 3.1.2014 v době kolem 20:15 hod. řídil muž ročníku narození 1971 z Opavy-Kylešovic osobní motorové vozidlo značky Kia Rio po ulici Jánské v Opavě ve směru k ulici Bílovecké, kdy při projíždění pravotočivé zatáčky naproti areálu TQM nezvládl vlivem své podnapilosti řízení automobilu, přejel do protisměru a levým předním rohem a levým bokem svého vozu narazil do levého boku protijedoucího osobního motorového vozidla značky Ford Galaxy (vozidlo Taxi), které řídil muž ročníku narození 1971 z Opavy a jenž jel z Opavy-Kylešovic do centra města. V době dopravní nehody se ve vozidle taxislužby nacházel i jeden pasažér. Po střetu vozidel řidič prvně jmenovaného automobilu nezastavil a v jízdě pokračoval do Kylešovic. Před železniční viaduktem na ulici Bílovecké odbočil vlevo na ulici U Cihelny, kde se pohybovaly 2 chodkyně (dívka ročníku narození 1998 z Opavy a žena ročníku narození 1982 z Opavy). Z důvodu toho, že řidič najížděl na travnatý pás, kde šla patnáctiletá dívka, snažila se tato urychleně přeběhnout na druhou stranu ulice, přičemž však byla levým bokem vozu zachycena o nohu, v důsledku čehož došlo k pádu chodkyně na chodník a přivodila si zranění, se kterým byla lékařsky vyšetřena a ošetřena na chirurgické ambulanci Slezské nemocnice v Opavě. Zde bylo zjištěno, že utrpěla lehké zranění (pohmoždění malíku pravé ruky) s dobou léčení 4-5 dnů. Při pádu patnáctiletá dívka zalehla fenu rasy Akita Inu, která šla s výše uvedenou jednatřicetiletou majitelkou. Dvaačtyřicetiletý řidič však i nadále pokračoval v jízdě až na konec ulice U Cihelny, kde zajel za garáž. Po celou dobu jízdy jel za vozem ujíždějícího muže svědek celé události, který již jel za ním před prvním střetem na ulici Jánské v Opavě. Následně byla na místo přivolána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě a policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Zde byl dvaačtyřicetiletý řidič vozidla Kia vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,98 promile a 1,87 promile alkoholu v dechu. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a vše je nadále v prověřování a v prošetřování. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 80.000,- Kč, ke zranění dalších zúčastněných osob či psa nedošlo a shora uvedený muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Odcizení peněženky z nezajištěného nákladního automobilu v obci Ludgeřovice

Dne 3.1.2014 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 06:00 hod. dne 2.1.2014 do 19:00 hod. dne 3.1.2014 odcizil z řádně nezajištěného nákladního motorového vozidla tovární značky Iveco, které bylo zaparkováno na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice, volně odloženou koženou peněženku černé barvy s finanční částkou na hotovosti 1.500,- Kč, s různými osobními doklady a s platební kartou, přičemž prostřednictvím takto získané odcizené platební karty provedl v dosud přesně neustanoveném bankomatu neoprávněný výběr finanční hotovosti ve výši 12.000,- Kč, vše ke škodě poškozenému muži ročníku narození 1963 z Ludgeřovic.


Sprejerství, poškození fasády rodinného domu v obci Vršovice

V době od 15:00 hod. dne 30.12.2013 do 15:00 hod. dne 31.12.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Vršovice přečin „Poškození cizí věci“ tím, že fixem modré barvy popsal různými nápisy fasádu jednoho z rodinných domů, čímž poškozené ženě z Vršovic byla způsobena celková škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Poškození elektrického rozvaděče veřejného osvětlení v Kravařích, části Kouty

V neupřesněné době ode dne 27.12.2013 do dne 3.1.2014 neznámý pachatel spáchal v prostoru železniční zastávky ČD v Kravařích, části Kouty přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil vyvrácením plastovou skříň elektrického rozvaděče veřejného osvětlení, přičemž tímto jednáním způsobil poškozené organizaci ČD SŽDC Ostrava škodu zjevně převyšující finanční částku ve výši 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení volně odloženého batohu v ordinaci lékaře na ulici Opavské v Kravařích

Dne 3.1.2014 v době mezi 10:00 hod. a 11:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v Kravařích přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že z šatny lékařské ordinace, která se nachází v budově Zdravotního střediska, odcizil volně odložený černý kožený batoh s různými osobními doklady, se 2 kusy platebních karet a s dalšími osobními věcmi, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1954 z Kravař způsobena celková škoda ve výši 4.600,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Případ fyzického napadení v Safari baru na ulici Olomoucké v Opavě objasněn

Dne 17.11.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 01:15 hod. dne 16.11.2013 v Safari baru na ulici Olomoucké v Opavě fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1978 z Opavy, a to 2 údery pěstí do obličeje a když ležel na zemi, tak do něj několikráte kopl, čímž mu způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě bez vystavení pracovní neschopnosti.
Dodatek : Provedeným šetřením ze strany opavských policistů byl jako pachatel shora uvedeného protiprávního chování a jednání ustanoven muž ročníku narození 1986 z Opavy, kterému bylo dne 3.1.2014 ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze spáchání přečinu „Výtržnictví“ a přečinu „Ublížení na zdraví“.


Vloupání do garáže na ulici Bochenkové v Opavě a odcizení motocyklu

V přesně nezjištěné době od 12:00 hod. dne 31.12.2013 do 08:00 hod. dne 3.1.2014 neznámý pachatel spáchal na ulici Bochenkové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné užívání cizí věci“ tím, že po vypáčení vrat vnikl do jedné z garáží v místním garážovišti, odkud odcizil motocykl značky Husquarna TE 250 A3 červené barvy, registrační značky 5T7 285, roku výroby 2011 v hodnotě 110.000,- Kč, který byl uzamčen 2 kusy zámků v hodnotě 1.000,- Kč a dále z police v garáži odcizil původní výfuk k uvedenému motocyklu v hodnotě 14.000,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 2.000,- Kč. Poškozenému muži z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 127.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení volně odložené tašky v ordinaci lékaře na ulici Nákladní v Opavě

Dne 3.1.2014 v době mezi 09:15 hod. a 09:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Nákladní v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že odcizil z věšáku v místnosti sesterny plícní ordinace volně odloženou pánskou černou koženou příruční tašku, ve které se nacházela pánská hnědá kožená peněženka s platebními kartami, s různými osobními doklady a s finanční částkou na hotovosti 900,- Kč. Dále se v tašce nacházel digitální fotoaparát značky Casio černé barvy v černém plátěném pouzdře s paměťovou kartou, mobilní telefon značky Samsung tmavě červené barvy, svazek klíčů od automobilu, dioptrické brýle s tenkými chromovanými obroučkami v černém plastovém pouzdru, dioptrické brýle s širšími plochými chromovanými obroučkami v černém plastovém pouzdru, dioptrické brýle s tenkými chromovanými obroučkami v tmavě hnědém plastovém pouzdru a různé písemnosti a zdravotní dokumentace, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1950 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 23.700,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky z kapsy kabátu poškozené ženy v prodejně na ulici Ostrožné v Opavě

Dne 3.1.2014 v době kolem 10:30 hod. neznámý pachatel spáchal v prodejně oděvů na ulici Ostrožné v Opavě přečin „Krádež“ tím, že využil chvilkové nepozornosti poškozené ženy ročníku narození 1942 z Opavy-Kylešovic a z kapsy kabátu, který měla na sobě, jí odcizil dámskou koženou peněženku černé barvy s finanční částkou na hotovosti 5.600,- Kč a s různými osobními doklady. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 3.1.2014 ve 13:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila u budovy Policie České republiky na ulici Hrnčířské v Opavě muže ročníku narození 1972 z Opavy, který v silně podnapilém stavu ležel na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do osobního automobilu u hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě

Dne 3.1.2014 v době mezi 16:30 hod. a 17:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že na parkovišti před hypermarketem Globus dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného a uzamčeného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, odkud odcizil koženou pánskou aktovku hnědé barvy, ve které se nacházela příruční taška hnědé barvy se 2 svazky klíčů, s flash diskem, s nákupním kupónem značky Timeout v hodnotě 1.000,- Kč, s kapesním nožem značky Wictorinox a s různými osobními doklady, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1972 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 2.600,- Kč. Dále byl z automobilu odcizen notebook značky HP s příslušenstvím, který byl v černé tašce od notebooku, čímž byla soukromé společnosti z Opavy-Komárova způsobena škoda ve výši 10.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Opavě-Kateřinkách

Dne 3.1.2014 v době kolem 21:45 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách řidiče osobního motorového vozidla značky Seat Toledo, a to muže ročníku narození 1988 z Opavy-Kateřinek. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně na návykovou látku Canabis. Pětadvacetiletý řidič byl poté vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítl. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení senáže z pole na katastru obce Melč

Neznámý pachatel spáchal na katastru obce Melč přečin „Krádež“ tím, že v blíže neustanovené době ode dne 30.10.2013 do dne 3.1.2014 odcizil z volně přístupné travnaté plochy mezi obcemi Melč a Mikolajice celkem 280 tun zavakuované senáže v hodnotě 224.000,- Kč, ke škodě poškozené soukromé firmy ze Štěpánova, okres Olomouc. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem