Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.2.2011

Opava - Případy krádeží zboží v opavských prodejnách a další...(7 případů) 

 

Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 2.2.2011 ve 23:45 hod. policisté z dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě zajistili na silnici číslo I/11 spojující Opavu s Ostravou, a to přibližně 300 m před obcí Velká Polom, muže ročníku narození 1975 z Ostravy, který v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 1,90 promile alkoholu v jeho dechu) svým chováním bezprostředně ohrožoval svůj život, zdraví a bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, kdy nekontrolovatelně vstupoval do vozovky před projíždějící motorová vozidla. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Padesátiletý muž z Hlučína vyhrožoval svým rodinným příbuzným

Dne 3.2.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Nebezpečné vyhrožování“ muži ročníku narození 1960 z Hlučína, který v období od 12.1.2011 do 16.1.2011 opakovaně v místě společného bydliště na ulici Písečné v Hlučíně i na jiných místech osobně vyhrožuje zabitím své manželce (ženě ročníku narození 1964) a svému synovi (muži ročníku narození 1987), kdy jim například před budovou pekárny na ulici 1. Máje v Hlučíně opět vyhrožoval zabitím a přitom vytáhl z kapsy bundy nůž s délkou čepele 20 cm, kdy posunky u svého krku naznačoval podříznutí hrdla. Tímto protiprávním jednáním vzbuzuje padesátiletý muž u poškozených osob důvodnou obavu o jejich životy a zdraví. Sedmačtyřicetiletá žena i její syn byli poučeni o možnosti krátkodobé ochrany, kterou ale odmítli a vše je předmětem dalšího prošetřování a prověřování. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo a nebyla rovněž způsobena ani žádná škoda na majetku.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Ludgeřovice

Dne 3.2.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, ze kterého je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1972 z Ostravy, neboť tento byl hlučínskou policejní hlídkou kontrolován v době kolem 01:00 hod. dne 3.2.2011 na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, kdy odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny hodnoty 1,83 promile, 1,52 promile a 1,27 promile alkoholu v jeho dechu. V daném případě tedy vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Osmatřicetiletý muž se na výzvu podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je předmětem dalšího šetření.


Vloupání do rodinného domu na ulici Spodní v Hlučíně, části Bobrovníky

Dne 3.2.2011 započali policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 07:30 hod. do 18:15 hod. dne 3.2.2011 na ulici Spodní v Hlučíně, části Bobrovníky po vypáčení plastových dveří terasy vnikl do jednoho z rodinných domů, odkud odcizil finanční částku na hotovosti 20,- Euro (podle kursu ČNB 482,- Kč), kdy na zařízení způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1962 z Ostravy tak vznikla celková škoda ve výši 2.482,- Kč.


Odcizení zboží v supermarketu Billa na ulici Na Pastvisku v Opavě + PZS Opava

Dne 3.2.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1953 z Opavy, neboť tento v době kolem 12:30 hod. dne 3.2.2011 v supermarketu Billa na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách odcizil zboží v hodnotě 198,- Kč, kdy při průchodu přes poklady bez úhrady byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným opavským policistům. Vzhledem k tomu, že osmapadesátiletý pachatel majetkové trestné činnosti byl v silně podnapilém stavu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Následným šetřením bylo zjištěno, že se u výše jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen pro trestný čin i pro přečin „Krádež“.


Odcizení zboží v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě

Dne 3.2.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1982 z Jičína, neboť tento v době kolem 17:30 hod. dne 3.2.2011 v prostorách hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě byl přistižen a zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny při odcizení volně vystaveného zboží (2 kusy kávy) v hodnotě 56,- Kč, kdy s tímto zbožím prošel přes pokladny bez zaplacení. Následným šetřením ze strany přivolaných opavských policistů bylo zjištěno, že se uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl za obdobnou trestnou činnost v posledních třech létech odsouzen, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě ze září 2007 mimo jiné pro trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 26 měsíců, kdy trest vykonal v červenci roku 2009.


Případ vloupání do rodinného domu na ulici Osvoboditelů v Hlučíně objasněn

Dne 3.2.2011 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1985 z Ostravy jako obviněného z přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil tím, že v podvečerních hodinách dne 9.1.2011 po vytlačení nezajištěného sklepního okna vnikl do jednoho z rodinných domů na ulici Osvoboditelů v Hlučíně, části Bobrovníky, kdy po vypáčení sklepních dřevěných dveří vešel do obytných prostor domu, prohledal místnosti a zde odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 500,- Kč v kovových mincích, ke škodě poškozenému muži ročníku narození 1934 z Hlučína. Pětadvacetiletý obviněný muž se výše uvedené trestné činnosti dopustil i přesto, že byl v minulosti již několikrát odsouzen Okresním soudem v Ostravě pro různou trestnou činnost, například i pro trestný čin či přečin „Krádež“, kdy poslední nepodmíněný trest odnětí svobody vykonal v listopadu loňského roku. Případ objasnili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve spolupráci s opavskými a ostravskými kriminalisty.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem