Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.5.2011

Opava - Odcizení mobilního telefonu ze šatny a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče automobilu s podnapilým cyklistou v obci Kobeřice

Dne 3.5.2011 v době kolem 08:45 hod. řídil muž ročníku narození 1987 z Kobeřic osobní motorové vozidlo značky Ford Fiesta, kdy při vyjíždění z pozemku od jednoho z rodinných domů na ulici Osmilány v obci Kobeřice nedal přednost zleva jedoucímu muži ročníku narození 1952 z Kobeřic, který jel na pánském horském jízdním kole značky Amulet po ulici Ostravské ve směru jízdy na obec Rohov (cyklista přitom vezl na levém řidítku jízdního kola nákupní tašku se zbožím). Přitom došlo ke střetu mezi přední části jízdního kola a levé části předního nárazníku automobilu značky Ford Fiesta. Po dopravní nehodě cyklista uváděl, že zraněn není, přesto však byl převezen rodinnými příslušníky řidiče automobilu k lékařskému ošetření na zdravotní středisko do Kobeřic, odkud byl následně převezen k lékařskému ošetření na chirurgickou ambulanci do Kravař, kde byl zastižen policejní hlídkou skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě. Zde s ním bylo provedeno odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,97 promile a 2,12 promile alkoholu v jeho dechu. Devětapadesátiletý cyklista se k předchozímu požití alkoholických nápojů doznal, kdy uvedl, že vypil 0,25 litrů 10° piva, ale to prý až po dopravní nehodě. Při lékařském vyšetření byl u něj proveden i odběr krve, a to ve Slezské nemocnici v Opavě, kam jej policisté převezli k dalšímu vyšetření, kde bylo zjištěno, že má zranění lehčí povahy s dosud neupřesněnou dobou léčení. U řidiče osobního motorového vozidla vyzněla orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager negativně. Při dopravní nehodě došlo ke hmotné škodě na jízdním kole, a to ve výši 1.000,- Kč. Celá záležitost je předmětem dalšího prošetřování a prověřování.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 3.5.2011 v době kolem 14:30 hod. řídil v té době neznámý řidič osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia, se kterým jel po ulici Olomoucké v Opavě ve směru jízdy od centra města na obec Slavkov. V místě před starou vrátnicí do areálu Slezské nemocnice nedodržel bezpečnostní vzdálenost a zezadu narazil přední částí vozidla do zadní části osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, jenž řídil muž ročníku narození 1973 z Opavy a který zde zastavil z důvodů vyvolaných v silničním provozu (přecházení osoby po přechodu pro chodce). Po střetu neznámý řidič automobilu Škoda Octávia z místa dopravní nehody ujel. Na místě střetu však byla nalezena registrační značka jeho vozidla a policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k celé události provedli další šetření a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger u osmatřicetiletého řidiče vozu Škody Felicia vyzněla negativně. Podle provedených lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že majitelkou ujetého osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia je žena ročníku narození 1967 z Opavy, která byla kontaktována v místě svého opavského pracoviště a k celé záležitosti uvedla, že nyní zjistila, že její automobil jí byl s největší pravděpodobností od pracoviště odcizen neznámou osobou. Chvíli poté se však do budovy obvodního oddělení PČR na ulici Vaškovo náměstí v Opavě dostavil manžel majitelky tohoto vozu, a to muž ročníku narození 1963 z Opavy, který se doznal k řízení výše uvedeného osobního motorového vozidla, se kterým způsobil výše popsanou dopravní nehodu na ulici Olomoucké v Opavě. Dále uvedl, že po střetu z místa nehody opravdu ujel a automobil odstavil na parkoviště u hypermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě. V té chvíli u něj policisté provedli odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,16 promile a 1,03 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že dechové zkoušky nebyly v toleranci 10 %, byl tento muž vyzván ke třetí dechové zkoušce, kterou však odmítl. Dále jej policisté vyzvali k lékařskému vyšetření a k odběru biologického materiálu (krve nebo moči), a to z důvodu přesného zjištění, kdy alkoholické nápoje požíval a v jakém množství, což ale rovněž odmítl. Na osobním motorovém vozidle značky Škoda Octávia došlo k hmotné škodě ve výši 20.000,- Kč a na osobním motorovém vozidle značky Škoda Felicia vznikla hmotná škoda ve výši 20.000,- Kč. Celá záležitost je předmětem dalšího prošetřování a prověřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 3.5.2011 došlo v okrese Opava ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 4 osoby zraněny lehce a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na celkovou finanční částku ve výši 511.000,- Kč.


Požár rodinného domu na ulici Na Pánském v obci Vřesina

Dne 3.5.2011 ve 12:20 hod. telefonicky oznámilo středisko IBC, že na ulici Na Pánském v obci Vřesina došlo k požáru jednoho z rodinných domů. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že požár již lokalizovali hasiči HZS Hlučín, SDH Píšť a SDH Vřesina. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava jako příčinu vzniku požáru určil technickou závadu na horkovzdušných rozvodech od krbových kamen a věc si na místě převzal ve své kompetenci k dalšímu opatření. Místo ohniska požáru bylo zjištěno v podkroví výše uvedeného rodinného domu, jehož majitelem je muž ročníku narození 1975 z Ostravy a který vyčíslil celkovou škodu na finanční částku ve výši 100.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Poškozené elektrického vedení na ulici Zahradní v Hlučíně

Dne 3.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti“, kterého se mohla dopustit neznámá osoba tím, že umístila na lešení jednoho z panelových domů na ulici Zahradní v Hlučíně ochranou plachtu, kterou však řádně nezajistila a poryvem silného větru došlo k jejímu stržení a tím k následnému přetržení vzdušného elektrického vedení typu AlFe 42 v délce 80 metrů, kdy vlivem takto poškozeného vzdušného elektrického vedení hrozilo přímé ohrožení na životě a zdraví osob v důsledku možného úrazu elektrickým proudem. Poškozením vzdušného elektrického vedení byla společnosti ČEZ distribuce a.s. Děčín způsobena předběžná škoda ve výši 10.000,- Kč. Vše je nadále v šetření.


Sprejerství, poškození několika objektů na katastru obce Žimrovice

V blíže neupřesněné době ode dne 1.4.2011 do dne 3.5.2011 neznámý pachatel spáchal na trase cyklostezky vedoucí z Hradce nad Moravicí do obce Žimrovice přečin „Poškození cizí věci“ tím, že na mostě přes řeku Moravici u tak zvaných Marianských luk, na budově České pošty na ulici Hradecké v Žimrovicích a u tribuny fotbalového hřiště v Žimrovicích poškodil most, fasádu budovy, informační tabuli a altánek, na které spreji různých barev nastříkal rozmanité symboly, kresby a obrázky, čímž způsobil Městskému úřadu v Hradci nad Moravicí škodu ve výši 20.000,- Kč a dále na tribuně fotbalového hřiště rozbil okapový sifon, čímž způsobil soukromé Stavební a obchodní firmě z Horního Benešova, okres Bruntál škodu ve výši 700,- Kč. Celková škoda tak činí 20.700,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vniknutí do areálu autoprodejny na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov

V přesně nezjištěné době od 17:30 hod. dne 2.5.2011 do 06:45 hod. dne 3.5.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov přečin „Krádež“ tím, že po přestřižení pletiva překonal uzamčené oplocení o výšce 170 cm, kterým vnikl do areálu prodejny a servisu vozů Toyota společnosti Auto-moto Styl, kde následně ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Toyota Avensis demontoval a odcizil 4 kusy kol s pneumatikami, dále ze zde zaparkovaného osobního automobilu značky Toyota Auris demontoval a odcizil 4 kusy kol s pneumatikami, čímž na odcizených kolech způsobil škodu ve výši 40.000,- Kč a na oplocení vznikla škoda ve výši 500,- Kč. Poškozené společnosti Auto-moto Styl spol. s r.o. Ostrava tak byla způsobena celková škoda ve výši 40.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení mobilního telefonu ze šatny střední školy na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě

Dne 3.5.2011 v době mezi 06:55 hod. a 07:05 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ tím, že v prostoru šatny v budově Střední technické školy odcizil mobilní telefon značky Nokia N97 černé barvy, který byl volně odložený na šatní skříni, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1992 z Opavy způsobena škoda ve výši 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do objektu dílny v obci Jakartovice

V blíže neustanovené době od 12:00 hod. dne 27.4.2011 do 12:00 hod. dne 3.5.2011 neznámý pachatel spáchal v obci Jakartovice přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna vnikl ze zadní strany do objektu bývalého kina, kde následně z neuzamčené dílny umístěné v přízemí budovy odcizil příklepovou vrtačku značky Makita světle zelené barvy v hodnotě 2.000,- Kč, rádio s CD přehrávačem stříbrné barvy v hodnotě 500,- Kč, halogenové světlo bílé barvy 500 W v hodnotě 500,- Kč a plastový kufřík s nářadím (sada gola klíčů značky Berner, sada imbus klíčů, nástrčných klíčů a dláta) v hodnotě 1.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1981 z Jakartovic způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Vniknutí na pozemek domu a vloupání do kůlny na ulici Opavské ve Vítkově

V přesně nezjištěné době od 04:30 hod. dne 2.5.2011 do 15:00 hod. dne 3.5.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské ve Vítkově přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vyvěšení křídla zajištěné kovové brány z pantů vstoupil na nádvoří jednoho z rodinných domů, odkud odcizil volně uložené vlnité plechy, kovové háky na rýny a drátěné kari sítě o celkové váze 60 kg v hodnotě 170,- Kč, dále poškodil dřevěná vrátka z latí kůlny v hodnotě 100,- Kč, do které poté vnikl a ze které odcizil starší drátěné pletivo na plot a krátké kovové profily o váze 30 kg v hodnotě 90,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1969 z Vítkova způsobena celková škoda ve výši 360,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Odcizení nepojízdného automobilu z volně přístupné parcely v obci Moravice

Dne 3.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel tím, že v průběhu měsíce prosince roku 2010 odcizil z volně přístupné parcely v obci Moravice uzamčené a nepojízdné skříňové dodávkové motorové vozidlo tovární značky Citroen Jumper 1,9 TD bílé barvy s registrační značkou 3T4 7353, roku výroby 1999, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1979 z Hradce nad Moravicí způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany vítkovských policistů, a to ode dne 3.5.2011, kdy byla celá záležitost oznámena.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem