Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.8.2013

Opava - Pád 11-ti letého chlapce z balkónu domu v Opavě a další...(10 případů) 

 

Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 3.8.2013 v době kolem 00:50 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Jantarové v Opavě-Vávrovicích řidiče osobního motorového vozidla značky Renault Megane, a to muže ročníku narození 1990 z Opavy. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, lustracemi v dostupných evidencích však bylo zjištěno, že shora uvedený muž je v současné době neřidič, kdy nevlastní řidičský průkaz pro příslušnou podskupinu motorových vozidel, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z dubna letošního roku vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny v délce trvání 28 měsíců. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je dvaadvacetiletý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ a ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z této trestné činnosti. Vše je nadále v prověřování a prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 3.8.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 6 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 43.000,- Kč.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 3.8.2013 ve 14:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zajistila v jednom z rodinných domů v obci Kozmice muže ročníku narození 1990 z Kozmic, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,8 promile alkoholu v dechu) při návštěvě svých rodičů slovně napadal svou matku (ženu ročníku narození 1963 z Kozmic). Vzhledem k tomu, že se dvaadvacetiletý muž choval arogantně a agresivně i za přítomnosti přivolaných policistů, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Hlučínští policisté pátrají po 40-ti letém muži ze Slovenska v areálu hlučínské Štěrkovny

Dne 3.8.2013 v 17:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1984 z Ostravy možné utonutí osoby v areálu SRA (Sportovně rekreační areál) Štěrkovny v Hlučíně. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že se zde již nacházejí hasiči HZS Hlučín. Od oznamovatele celé události policisté zjistili, že jeho strýc (muž ročníku narození 1960 z Ostravy) plaval společně s mužem ročníku narození 1973 z Prievidze, Slovensko, kdy se tento ve vodě ztratil, a to asi 300 metrů od ostrůvku v Dobroslavické části vodní plochy štěrkovny. Dále policisté hovořili s výše jmenovaným třiapadesátiletým mužem z Ostravy, kdy tento uvedl, že plaval ve vodě od čtyřicetiletého muže ve vzdálenosti asi 50 metrů a když jej po chvíli ztratil z dohledu, ihned k němu plaval, jenže jej již nad hladinou vody neviděl. Poté ihned plaval na břeh a vydal se hledat pomoc, kdy potkal svého synovce, celou situaci mu vysvětlil a tento ihned přivolal hasiče a policisty. Zasahující hasiči bezprostředně poté prohledávali na člunu místo možného utonutí osoby, policisté vyrozuměli plavčíky SRA HLučín, kteří také na člunu prohledávali místo možného utonutí osoby. Dále se na místo dostavili hasiči HZS Opava a SDH Hlučín, kdy tito také na člunu začali s prohledáváním místa možného utonutí. Prostřednictvím pořadatele hudebního festivalu, který se v té chvíli konal v areálu SRA Hlučín, bylo vyhlášeno pátrání po pohřešováném muži. Na místo dorazili i dva policejní potápěči z Frýdku-Místku, kteří rovněž prohledávali místa možného utonutí, a to pod hladinou, kdy byla hlavně prohledávána Dobroslavická část štěrkovny. Pátrací akce byla ukončena ve 21:30 hod. téhož dne s negativním výsledkem pro nedostatek světla. Jak bylo dohodnuto, tak v pátrání na vodní hladině i pod vodou bude pokračováno od ranních hodin následujícího dne. Do pátrací akce byli doposud celkem nasazeni 4 hasiči HZS Hlučín, 2 hasiči HZS Opava, 7 hasičů SDH Hlučín, 3 plavčíci SRA Hlučín, 2 potápěči PČR OSPČV Frýdek-Místek a 2 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně.


Poškození osobního automobilu na ulici Nádražní v Kravařích

V blíže neustanovené době od 19:30 hod. dne 2.8.2013 do 12:30 hod. dne 3.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní v Kravařích přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poblíž železniční trati poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia combi, kdy poškrábal stříbrný metalický lak celé karosérie, čímž způsobil poškozené ženě ročníku narození 1982 ze Štěpánkovic celkovou škodu ve výši 8.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 3.8.2013 v 16:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistila v jednom z rodinných domů v obci Hněvošice muže ročníku narození 1970 z Hněvošic, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu v místě společného bydliště slovně a fyzicky napadal svou družku (ženu ročníku narození 1974) a jejího syna (mladíka ročníku narození 1995). Ve svém protiprávním jednání pokračoval i za přítomnosti přivolaných policistů, kdy se choval arogantně a agresivně, orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,65 promile alkoholu v dechu a proto bylo ze strany zakročujících policistů rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Sprejerství na katastru obce Pustá Polom

V přesně nezjištěné době od 19:00 hod. dne 2.8.2013 do 06:00 hod. dne 3.8.2013 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Pustá Polom přečin „Poškození cizí věci“ tím, že ve vzdálenosti 200 metrů za obcí Pustá Polom ve směru na obec Budišovice postříkal červenou barvou „Boží muka ukřižovaného Ježíše Krista“, čímž vznikla škoda ve výši 2.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do rodinného domu na ulici Dostojevského v Opavě

V blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 2.8.2013 do 11:00 hod. dne 3.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Dostojevského v Opavě přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení okna vnikl do jednoho z rodinných domů, který prohledal, nic zde neodcizil, dále prohledal i garáž a dílnu, odkud rovněž nic neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1949 z Opavy však na zařízení domu způsobil celkovou škodu ve výši 3.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Zemědělské ve Vítkově

Dne 3.8.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1969 z Hlučína, neboť tento byl ze strany dálničních policistů z Dopravního inspektorátu Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje Ostrava stavěn a kontrolován na ulici Zemědělské ve Vítkově jako řidič osobního motorového vozidla značky Renault Thalia, kdy odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,98 promile a 1,91 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený čtyřiačtyřicetiletý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a v celé záležitosti bude vedeno zkrácené přípravné řízení.


Jedenáctiletý chlapec vypadl z balkónu v 7. patře domu na ulici Zámecký okruh v Opavě

Dne 3.8.2013 v 16:15 hod. nalezla žena ročníku narození 1957 z Opavy na dvoře za panelovým domem na ulici Zámecký okruh v Opavě bez známek života jí neznámého chlapce. Celou záležitost ihned telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, kdy po příjezdu policejní hlídky z Obvodního oddělení PČR v Opavě na místo bylo zjištěno, že nezletilý chlapec ročníku narození 2002 bydlel se svou matkou (ženou ročníku narození 1983 z Krnova, okres Bruntál) v 7. patře tohoto domu-ubytovny, kdy z dosud přesně nezjištěných příčin vypadl z balkónu jejich bytu, a to v době mezi 15:00 hod. a 16:15 hod. dne 3.8.2013. Při pádu utrpěl jedenáctiletý chlapec zranění, kterým na místě podlehl. Prvotním šetřením ze strany opavských policistů a kriminalistů nebylo zjištěno, že by se na pádu chlapce podílela jiná osoba a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem