Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 30.10.2011

Opava - Požár automobilu při jízdě poblíž obce Raduň a další...(10 případů)-2.část 

 

Požár motorového vozidla při jízdě mezi obcemi Raduň a Komárovské Chaloupky

Dne 30.10.2011 v 18:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1982 z Raduně, že při jízdě s osobním motorovým vozidlem značky Škoda Felicia combi, které nyní řídil po silnici mezi obcemi Raduň a Komárovské Chaloupky, došlo ke vznícení tohoto automobilu, kdy vlivem požáru byl vůz zcela zničen a poškozené majitelce vozidla (ženě ročníku narození 1985 z Bohumína, okres Karviná) tak vznikla celková škoda ve výši 15.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Požár byl lokalizován jednotkou hasičů HZS Opava ve spolupráci s hasiči SDH Raduň. Vyšetřovatel opavských hasičů stanovil jako příčinu požáru technickou závadu a věc si na místě převzal k dalšímu opatření a došetření.


Zajištění silně podnapilého muže a podnapilé ženy na PZS Opava k vystřízlivění + sdělení podezření z přečinu „Výtržnictví“

Dne 29.10.2011 ve 13:50 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila před jedním z panelových domů na ulici Grudové v Opavě-Kateřinkách muže ročníku narození 1961 z Opavy, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu napadal slovně kolemjdoucí osoby, choval se arogantně a agresivně a orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 3,75 promile alkoholu v jeho dechu. Na stejném místě a ve stejné době přivolaní zakročující policisté zajistili i ženu ročníku narození 1982 z Opavy-Kateřinek, která byla rovněž v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u ní byla naměřena hodnota 4,27 promile alkoholu v jejím dechu), ležela na lavičce a budila veřejné pohoršení u procházejících spoluobčanů. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo ze strany policistů rozhodnuto o dodání výše uvedeného muže i ženy na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.

DODATEK : Dne 30.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Výtržnictví“ shora uvedenému muži ročníku narození 1961 z Opavy, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že tento padesátiletý muž dne 29.10.2011 v době mezi 13:30 hod. a 13:45 hod. na sídlištní ulici Grudové v Opavě-Kateřinkách, v silně podnapilém stavu, pokřikoval u dětského hřiště na náhodné kolemjdoucí osoby s tím, že jsou kurvy a že je zabije a následně křičel i na skupinku 3 přibližně 10-ti letých dětí, hrajících si na tomto dětském hřišti, kdy používal slova : „kurvy, svině“ a že je zabije. Svým výše popsaným protiprávním jednáním se tak na místě veřejnosti přístupném a za účasti více osob dopustil hrubé neslušnosti.


Na ulici Na Rybníčku v Opavě se stal případ výtržnictví, který je nadále v šetření

Dne 30.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 30.10.2011 v době kolem 14:50 hod. mohl být mužem ročníku narození 1992 z Opavy, mužem ročníku narození 1991 z Opavy, mužem ročníku narození 1993 z Opavy a mužem ročníku narození 1992 z Opavy spáchán před jedním z bytových domů na ulici Na Rybníčku v Opavě přečin „Výtržnictví“ spáchaný formou spolupachatelství tím, že na místní komunikaci všichni shora jmenovaní muži měli přistoupit ke zde zaparkovanému osobnímu motorovému vozidlu značky Renault tmavomodré barvy, nezjištěné registrační značky s doposud neustanovenou 4 člennou osádkou, přičemž za křiku, ať osádka automobilu otevře dveře, což osoby ve voze neučinili, se sami marně snažili tyto dveře otevřít a dostat se dovnitř vozidla. Prvně jmenovaný muž ročníku narození 1992 přitom měl i vystřelit z krátké plynové pistole na olověné kuličky, a to do uzavřeného okénka u řidiče a následně, když vozidlo značky Renault z místa začalo ujíždět, tak všichni výše zmínění muži začali do něho kopat a jmenovaný devatenáctiletý muž po voze ještě měl několikrát vystřelil z uvedené pistole. Prováděným šetřením se do současné chvíle nepodařilo ustanovit osádku poškozeného automobilu značky Renault a rovněž se toto vozidlo nepodařilo nalézt. Zda na něm byla způsobena nějaká hmotná škoda, či nevznikla někomu z jeho osádky újma na zdraví se dosud nepodařilo věrohodně zjistit. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Otické v Opavě

V přesně nezjištěné době od 23:00 hod. dne 29.10.2011 do 17:30 hod. dne 30.10.2011 neznámý pachatel spáchal naproti budovy Základní školy na ulici Otické v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po vypáčením zámku předních dveří vnikl do zde zaparkovaného a uzamčeného dodávkového motorového vozidla značky Citroen Jumper, ze kterého odcizil fotoaparát značky Panasonic černé barvy včetně černého obalu s 4 GB SD kartou v hodnotě 8.000,- Kč, dále odcizil dvě čelové svítilny v hodnotě 500,- Kč, cyklo helmu značky Longus červenošedé barvy v hodnotě 2.000,- Kč a brašnu na jízdní kolo značky Author černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, přičemž na automobilu způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1965 z Mikolajic tak vznikla celková škoda ve výši 14.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 30.10.2011 v 18:45 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila před areálem Psychiatrické léčebny na ulici Olomoucké v Opavě muže ročníku narození 1954 z Bruntálu, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 3,48 promile alkoholu v jeho dechu) ležel na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a rovněž budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykové látky v Opavě

Dne 30.11.2011 v době kolem 18:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala před areálem Městského hřbitova na ulici Otické v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 307, a to muže ročníku narození 1991 z Opavy. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla negativně, další test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče byl pozitivní, a to na návykovou látku canabis. Následně byl tento dvacetiletý muž vyzván ze strany policistů i k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítl, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do rekreačního domu na katastru obce Radkov

Neznámý pachatel spáchal na katastru obce Radkov přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“, tím, že v blíže neupřesněné době ode dne 11.9.2011 do dne 30.10.2011 rozbil skleněnou výplň dvoudílného okna na jednom z rekreačních domů se škodou na zařízení ve výši 100,- Kč, kdy následně po otevření tohoto okna vnikl do domu, odkud odcizil satelitní digitální přijímač značky Mascom typu MC 1100 v hodnotě 4.000,- Kč a dále odcizil DVD přehrávač v hodnotě 1.200,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1965 z Ostravy způsobena celková škoda ve výši 5.300,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 30.10.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých nebyla žádná osoba zraněna a hmotná škoda na majetku byla stanovena na celkovou finanční částku ve výši 280.000,- Kč.


Vloupání do prodejny na ulici Komenského v obci Chuchelná

V přesně neustanovené době od 16:15 hod. dne 24.10.2011 do 05:30 hod. dne 25.10.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Komenského v obci Chuchelná přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacího zámku v hodnotě 100,- Kč, jenž zajišťoval mříž u okna a po vytlačení tohoto okna se škodou ve výši 1.000,- Kč vnikl do místní prodejny smíšeného zboží, kde z nezajištěné příruční pokladny odcizil finanční částku na hotovosti a stravenky značky Gastropass v hodnotě 7.890,- Kč, dále odcizil různé druhy, značky a množství cigaret v hodnotě 14.000,- Kč, 3 láhve alkoholu vodky značky Crystal o objemu půl litru/kus v hodnotě 318,- Kč a půllitrovou láhev Fernetu v hodnotě 150,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1955 z Chuchelné tak byla způsobena celková škoda ve výši 23.458,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 30.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1986 z Velkých Hoštic, neboť tento byl stavěn a kontrolován ze strany kravařských policistů jako řidič osobního motorového vozidla značky Ford Escort, a to v době kolem 23:00 hod. dne 30.10.2011 na ulici Opavské v Kravařích, kdy následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že v současné chvíli nevlastní řidičský průkaz, poněvadž má Magistrátem města Opavy z ledna letošního roku uložen trest spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny v délce 10 měsíců, tedy do listopadu roku 2011.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem