Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 30.9.2012

Opava - Kontrola podnapilého cyklisty v Opavě a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Pustá Polom

Dne 30.09.2012 v době kolem 06:30 hod. řídil muž ročníku narození 1963 z Opavy osobní motorové vozidlo značky Opel Corsa v obci Pustá Polom ve směru na obec Kyjovice, přičemž se při projíždění levotočivé zatáčky plně nevěnoval řízení (podle svého sdělení se otočil, protože se domníval, že cigareta, kterou vyhodil z okna, mu spadla do auta) a vyjel vpravo mimo pozemní komunikaci, kde přední částí svého vozu narazil do vjezdu rodinného domu muže ročníku narození 1949 z Opavy-Kylešovic. Při dopravní nehodě nedošlo k žádnému zranění a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60.000,- Kč (50.000,- Kč na automobilu a 10.000,- Kč na kamenné podezdívce vjezdu k domu). Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,70 promile a 0,72 promile alkoholu v dechu. Devětačtyřicetiletý řidič doznal požití alkoholických nápojů z předchozího večera, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 30.09.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 225.000,- Kč.


Požár osobního automobilu na ulici Na Návsi v obci Ludgeřovice

Dne 30.09.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v noční době mezi 02:20 hod. a 02:30 hod. dne 30.09.2012 zapálil zatím neznámou tekutinou osobní motorové vozidlo značky Dodge Avenger, které bylo zaparkováno na ulici Na Návsi v obci Ludgeřovice, čímž způsobil majiteli vozidla (muži ročníku narození 1975 z Ludgeřovic) celkovou škodu v předběžné výši 150.000,- Kč. Na místě zasahovali hasiči HZS Hlučín a SDH Ludgeřovice, kteří požár lokalizovali a vyšetřovatel opavských hasičů uvedl, že pravděpodobná příčina požáru je úmyslné zapálení a věc ponechal v šetření hlučínských policistů PČR. V dopoledních hodinách téhož dne se na místo dostavil služební pes s policejním psovodem z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje v Ostravě ke zjištění akcelerantů požáru, kdy pes rozpoznal přítomnost zápalné látky v blízkosti pravého předního kola automobilu. Na místě byl rovněž přítomen policejní chemik z KŘ PČR Msk Ostrava, kterým byla zajištěna půda v psem označené oblasti pod vozidlem. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Vniknutí do nezajištěného rodinného domu na ulici Průkopnické v obci Vřesina

Dne 30.09.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 09:30 hod. dne 29.09.2012 do 08:00 hod. dne 30.09.2012 vstoupil na částečně oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Průkopnické v obci Vřesina, kdy dále vnikl do nezajištěného domu na uvedené adrese, odkud odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 9.000,- Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1961 z Vřesiny.


Dodání sedmadvacetiletého muže do Psychiatrické léčebny v Opavě

Dne 30.09.2012 v 08:30 hod. pracovníci IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě vyslali policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně na silnici mezi Hlučínem a obcí Děhylov s tím, že se po cestě pohybuje nějaká osoba, která na sobě nemá oblečení. Na místě bylo zjištěno, že muž ročníku narození 1985 z Kladna je značně dezorientován, je bez oblečení a tudíž zcela nahý a vyžadoval psychologickou pomoc, a to z důvodů svých zdravotních potíží. Dále zakročujícím policistům uvedl, že již v minulosti byl hospitalizován v Psychiatrické léčebně na ulici Olomoucké v Opavě, kam byl ihned převezen a po konzultaci s ošetřujícím lékařem žurnálu PL byl dodán na jedno z oddělení PL Opava pro podezření na svou psychickou poruchu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku.


Odcizení volně odložené peněženky ze stolu při slavnosti vinobraní v obci Píšť

Dne 30.09.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 30.09.2012 v době mezi 02:00 hod. a 03:00 hod. využil nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1991 z Hlučína a při konání slavnosti vinobraní v obci Píšť mu odcizil ze stolu volně odloženou pánskou peněženku s nápisem UAX černé barvy v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovosti 1.000,- Kč, s různými osobními doklady, se studentským průkazem, s platební kartou a s měsíčníkem na MHD Ostrava bez hodnoty, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda ve výši 1.200,- Kč.


Vloupání do sklepní místnosti v panelovém domě v Hradci nad Moravicí, část Žimrovice

V blíže neustanovené době od 21:00 hod. dne 29.09.2012 do 07:30 hod. dne 30.09.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Hradecké v Hradci nad Moravicí, části Žimrovice přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení okna vnikl do sklepní místnosti domu, odkud odcizil křovinořez zelenostříbrné barvy v hodnotě 2.000,- Kč, motorovou benzínovou pilu značky Stihl MS 170D oranžovobílé barvy v hodnotě 4.000,- Kč, okružní pilu značky Trend line červené barvy v hodnotě 400,- Kč a rozbrušovačku značky Asist modré barvy v hodnotě 1.000,- Kč, čímž poškozenému muži ročníku narození 1968 z Hradce nad Moravicí způsobil celkovou škodu ve výši 7.400,- Kč. Poškozením plastového okna pak byla organizaci Společenství vlastníků bytových jednotek domu způsobena škoda ve výši 500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Kontrola podnapilého cyklisty na ulici Myslbekové v Opavě

Dne 30.09.2012 v době kolem 02:50 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Myslbekové v Opavě jedoucího cyklistu, a to muže ročníku narození 1994 z Opavy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,55 promile a 1,74 promile alkoholu v dechu. Osmnáctiletý cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byla zakázána další jízda na jízdním kole a vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Odcizení jízdního kola ze sklepa rodinného domu na ulici Sladkého v Opavě

V přesně nezjištěné době od 15:00 hod. dne 29.09.2012 do 15:00 hod. dne 30.09.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Sladkého v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil odemčenou brankou na souvisle oplocený pozemek u jednoho z rodinných domů, kdy dále nedovřenými vstupními dveřmi vnikl do chodby tohoto domu a z neuzamčených sklepních prostor odcizil horské jízdní kolo značky Lapierre Technic 200 bílé barvy v hodnotě 7.000,- Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1986 ze Strahovic. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do nákladního automobilu na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích

V blíže neuvedené době od 14:30 hod. dne 29.09.2012 do 17:00 hod. dne 30.09.2012 neznámý pachatel spáchal na sídlištním parkovišti ulice Liptovské v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po vypáčení zámku zadních dveří vnikl do nákladového prostoru zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Fiat Ducato, který prohledal, nic neodcizil, přičemž poškozením dveří vozu způsobil škodu v předběžné výši 2.000,- Kč. Dále úmyslně poškodil přední blatník tohoto automobilu se škodou ve výši 3.000,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1964 z Hranic, okres Přerov tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Hlučíně

Dne 30.09.2012 v době kolem 21:00 hod. prováděla policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně dohled nad silničním provozem na ulici Opavské v Hlučíně, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla značky VAZ 2105, a to muže ročníku narození 1994 z Bolatic. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Dále byl vyzván k provedení testu testerem Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, což vyznělo pozitivně na návykovou látku Amphetamin. Následně se osmnáctiletý řidič na výzvu zakročujících policistů podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do automatu na jízdenky MHD na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice

Dne 30.09.2012 započali policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 23:10 hod. dne 30.09.2012 na autobusové zastávce Dopravního podniku města Ostravy s názvem Kostel na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice, a to ve směru do Ostravy, poškodil páčením mechanismus výdeje mincí a vnikl tak do vnitřních prostor automatu, odkud nic neodcizil, přičemž poškozené organizaci DPMO a.s. Ostrava způsobil škodu v předběžné výši 2.500,- Kč.


Odcizený automobil z července letošního roku v Opavě nalezen v Orlové, části Lutyně

V průběhu dne 26.07.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov přečin „Neoprávněné užívání cizí věci“ tím, že se na parkovišti vedle společnosti Teva Czech Industries zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Audi A4 1.9 D černé barvy, registrační značky 3Z8 1911, roku výroby 2000, stav tachometru 242.500 km, v nádrži 30 litrů motorové nafty (vybavené autorádiem, airbagy, manuálním zámkem řadící páky, sportovním křídlem na 5-tých dveřích, samolepkou s nápisem Maxximum.cz na 5-tých dveřích, chromovými doplňky na čelní masce, bočních oknech a na zadním nárazníku, kdy se ve vozidle nacházely doklady k automobilu, povinná výbava, plastový kanystr a rezervní kolo), čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1982 ze Vsetína škodu v celkové výši 120.000,- Kč. Výše uvedený automobil byl dne 30.09.2012 ve 20:30 hod. vypátrán policisty z Obvodního oddělení PČR Orlová, okres Karviná, a to v řadové garáži na ulici Rydultowské v Orlové, části Lutyně. Na vozidle chyběly kola, různé části motoru a další součásti a součástky. Automobil byl zajištěn a odtažen na odstavné parkoviště, přičemž o nálezu byl telefonicky vyrozuměn poškozený muž. Pátrání po vozidle bylo odvoláno, registrační značky nalezeny nebyly, tudíž pátrání po nich nadále trvá a dále opavští policisté a kriminalisté ve spolupráci se svými karvinskými kolegy prošetřují a prověřují veškeré informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele výše uvedené trestné činnosti.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem