Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 30.9.2013

Opava - Vážné dopravní nehody na Opavsku a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehoda motocyklisty s osobním automobilem mezi obcemi Hrabyně a Nové Sedlice

Dne 30.9.2013 v době kolem 12:45 hod. řídil muž ročníku narození 1942 z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octávia combi po silnici číslo I/11 ve směru jízdy od obce Hrabyně k obci Nové Sedlice, přičemž při jízdě na přímém úseku komunikace se zřejmě plně nevěnoval řízení automobilu (podle svého tvrzení měl pravděpodobně krátkodobý mikrospánek), s vozidlem přejel do protisměrné části komunikace, kde narazil levou přední části svého vozu do přední části protijedoucího motocyklu tovární značky Kawasaki, jenž řídil muž ročníku narození 1977 z Mnichova (občan Německa). Po nárazu byl motocykl odhozen na svodidla a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 205.000,- Kč. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger vyzněla u řidiče automobilu negativně, u motocyklisty provedena nebyla s ohledem na jeho zranění a při lékařském vyšetření a ošetření byl u něj proveden odběr biologického materiálu (krve). Při dopravní nehodě utrpěl motocyklista zranění povahy těžké (zlomeniny dolních končetin) a z místa byl transportován leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, kde byl ihned operován a doba léčení byla stanovena přibližně na 6 měsíců. K žádnému jinému zranění zúčastněných osob nedošlo a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.


Dopravní nehoda osobního automobilu s chodkyní na ulici Purkyňové v Opavě

Dne 30.9.2013 v době kolem 15:45 hod. řídil muž ročníku narození 1975 ze Služovic osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Vectra po ulici Olomoucké v Opavě ve směru jízdy od centra města k obci Slavkov, kdy v křižovatce ulic Olomoucká a Purkyňová obočil vlevo na ulici Purkyňovou a v té chvíli přehlédl chodkyni (ženu ročníku narození 1955 z Ostravy), která přecházela po vyznačeném přechodu pro chodce. Došlo tak ke střetu mezi přední části vozu a tělem chodkyně, přičemž tato upadla na vozovku. Orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger vyzněly u řidiče i chodkyně negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1.000,- Kč. Při dopravní nehodě utrpěla výše jmenovaná osmapadesátiletá žena lehké zranění (zlomenina záprstní kosti palce a poranění vazu kolene), kdy z místa byla odvezena sanitním vozem RLP k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě s předběžnou dobou léčení 5-8 týdnů. K žádnému jinému zranění zúčastněných osob nedošlo a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 30.9.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a 3 osoby utrpěly lehká zranění, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 296.000,- Kč.


Nález munice v lesním porostu na katastru obce Dobroslavice

Dne 30.9.2013 v 11:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1961 z Ostravy, že před chvíli nalezl v lesním porostu poblíž ulice Osvoboditelů v obci Dobroslavice nějaký předmět, který vypadá jako nevybuchlá munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát německé výroby ráže 150 mm.


Vloupání do sklepních prostor panelových a bytových domů v Opavě

V blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 29.9.2013 do 12:00 hod. dne 30.9.2013 neznámý pachatel spáchal ve Statutárním městě Opava přečin „Krádež“, přečin „Poškození cizí věci“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že :
1) vstoupil do jednoho z panelových domů na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, kdy po rozlomení vložek zámků 7 dveří vnikl do různých společných sklepních prostor domu, tyto prohledal, nic zde neodcizil, poškozené organizaci SBD Rozvoj Opava-Kateřinky však na zařízení způsobil celkovou škodu ve výši 2.500,- Kč
2) vstoupil do jednoho z panelových domů na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách, kdy po rozlomení vložky zámku dveří vnikl do společné kolárny, odkud nic neodcizil, dále po rozlomení vložek zámků dveří vnikl do dalších sklepních prostor domu, které rovněž prohledal, nic zde neodcizil, poškozenému Společenství vlastníků bytových jednotek však na zařízení vznikla škoda ve výši 2.050,- Kč
3) po vypáčení vstupních dveří vnikl do jednoho z činžovních domů na ulici Solné v Opavě, kdy po rozlomení vložky zámku dveří vnikl do sklepního boxu poškozené ženy ročníku narození 1962 z Opavy, odkud odcizil 4 pneumatiky s disky, čímž byla shora uvedené ženě způsobena celková škoda výši 8.000,- Kč. Dále po vypáčení zámku dveří vnikl i do dalších sklepních prostor tohoto činžovního domu, které prohledal, nic zde neodcizil, poškozením a rozlomením vložek zámků 5 dveří však Společenství vlastníků bytových jednotek vznikla škoda ve výši 2.200,- Kč.
Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 14.750,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola od budovy Slezské univerzity na ulici Na Rybníčku v Opavě

Dne 30.9.2013 v době mezi 15:15 hod. a 15:30 hod. neznámý pachatel spáchal před budovou Slezské univerzity na ulici Na Rybníčku v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky GT Avalanche černé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1994 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 10.200,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Osmnáctiletá žena z Karvinska odcizila zboží v opavské prodejně a vydávala se za jinou ženu

Dne 30.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Poškození cizích práv“ ženě ročníku narození 1995 z Orlové, okres Karviná, neboť tato poté, co byla v době kolem 17:20 hod. dne 30.9.2013 zadržena v prodejně C&A Moda v Obchodním domě Breda&Weinstein na ulici U Fortny v Opavě při krádeži zboží (svetr) v hodnotě 498,- Kč, tak se přivolaným strážníkům Městské policie Opava prokázala řidičským průkazem jisté ženy ročníku narození 1990 s tím, že toto je její totožnost, kdy následnými lustracemi v dostupných evidencích a dalšími procesními úkony bylo zjištěno, že tato skutečnost se nezakládá na pravdě, čímž tedy strážníky Městské policie Opava a následně i opavské policisty uváděla v omyl. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy protiprávní jednání a chování majetkového charakteru osmnáctileté mladé ženy, tedy odcizení zboží, je doposud šetřeno jako přestupek proti majetku.


Třiašedesátiletý muž na chodbě ÚSP v obci Hrabyně napadal ošetřující personál i pacienta

Dne 30.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ublížení na zdraví“ a z přečinu „Výtržnictví“ muži ročníku narození 1950 z Hrabyně, neboť tento na podkladě všech doposud zjištěných skutečností v době kolem 17:20 hod. dne 25.6.2013 na chodbě budovy Ústavu sociální péče v obci Hrabyně slovně a poté i fyzicky napadl ženu ročníku narození 1971 z Opavy, která je zde zaměstnána jako zdravotní sestra, kdy ji vulgárně nadával výrazy : „Ty kurvo, dělej, ohřej mi ty párky, jsi tady jen služka, tak dělej!“. Poté na ní úmyslně najížděl elektrickým vozíkem pro tělesně postižené, se kterým ji přitlačil ke zdi a způsobil ji tímto povrchové zranění obou dolních končetin, přičemž toto zranění si vyžádalo jednorázové lékařské ošetření na ošetřovně ÚSP v Hrabyni. Dále ji udeřil opakovaně pěstmi do různých části těla a fyzicky napadl jiného invalidního důchodce (muže ročníku narození 1950 z Hrabyně), který se snažil výše uvedené ženě pomoci. Poškozeného muže třiašedesátiletý podezřelý muž za pomocí elektrického vozíku natlačil na výdejní pult místnosti jídelny, kde jej několikráte udeřil pěstí do horní poloviny těla, poté se jej snažil z jeho invalidního vozíku strhnout na zem, což se mu nepodařilo, přičemž mu však tímto úmyslným jednáním způsobil zranění (pohmoždění hrudníku a kolena), které si vyžádalo lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě a následné léčení u obvodní lékařky s dobou léčení do 31.8.2013. Případ je nadále v šetření.


Poškození osobního automobilu na ulici Zborovské v Opavě

V přesně neuvedené době od 10:00 hod. dne 29.9.2013 do 05:30 hod. dne 30.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Zborovské v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil přední kapotu a střechu zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia combi, a to s největší pravděpodobností tak, že se po přední kapotě a střeše automobilu prošel a způsobil prohnutí karosérie, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1977 z Opavy způsobena škoda zcela zjevně přesahující finanční částku ve výši 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení benzínu z osobního automobilu na ulici Bezručové ve Vítkově

Neznámý pachatel spáchal na ulici Bezručové ve Vítkově přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v neupřesněné době od 15:00 hod. dne 27.9.2013 do 06:00 hod. dne 30.9.2013 prorazil nádrž u zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Dacia Logan se škodou ve výši 6.000,- Kč, kdy poté odcizil 47 litrů benzínu Naturál95 v hodnotě 1.700,- Kč. Poškozené organizaci Charita Odry, okres Nový Jičín tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.700,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Kontrola řidiče osobního automobilu v obci Svatoňovice s vysloveným zákazem řízení

Dne 30.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1986 z Ústí nad Orlicí, neboť tento byl v době kolem 12:00 hod. dne 30.9.2013 stavěn a kontrolován ze strany vítkovské policejní hlídky PČR při dohledu nad BESIPem v obci Svatoňovice jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, přestože má uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, který mu byl uložen Okresním soudem v Ústí nad Orlicí na dobu 48 měsíců, tedy až do září roku 2017. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Zajištění a dodání dvacetileté ženy na PZS Opava

Dne 30.9.2013 v 15:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zajistila v parčíku na ulici Husové ve Vítkově ženu ročníku narození 1993 z Budišova nad Budišovkou, která se zjevně pod vlivem omamných a psychotropních látek či jedů potácela a křičela na kolemjdoucí lidi, čímž vzbuzovala veřejné pohoršení a také obavu o možném fyzickém napadení jiných osob a rovněž zde byla důvodná obava o její život a zdraví. I když orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u ní prokázala hodnotu pouze 0,05 promile alkoholu v dechu, její stav byl zřejmý po intoxikaci návykovými látkami a proto bylo rozhodnuto o jejím převozu k lékařskému vyšetření a následnému dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Při zajištění a eskortě museli zakročující policisté použít hmaty a chvaty sebeobrany a dvacetileté ženě nasadili služební pouta, poněvadž se chovala arogantně a agresivně. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem