Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 31.5.2012

Opava - Podvod na osobě seniorského věku (případ vnuk) a další...(16 případů) 

 

Poškodil zaparkovaný automobil

Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 28.května do 30.května 2012 v Opavě na ulici Hradecké, kde poškodil zde zaparkovaný osobní automobil tovární značky Škoda Fabia. Pachatel nezjištěným předmětem způsobil v laku karoserie vozu dva milimetry širokou rýhu, táhnoucí se od předního blatníku na straně řidiče, přes zadní levé dveře až po zadní blatník. Jednatřicetiletému muži z Opavy způsobil neznámý pachatel škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.


Jízdní kolo odcizil ze sklepního boxu

K případu došlo v činžovním domě nacházejícím se na ulici Denisovo náměstí v Opavě. Do sklepních prostor tohoto domu vnikl neznámý pachatel nezjištěným způsobem. Následně, po předchozím přeštípnutí visacího zámku, vnikl do sklepního boxu čtyřiadvacetiletého obyvatele domu. Z jeho sklepa odcizil pánské horské jízdní kolo značky Ghost, černé barvy, v hodnotě 8.000,- Kč. Poškozením zařízení způsobil pachatel shora jmenovanému navíc škodu ve výši 100,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.


Odcizil elektrické kabely

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 29. na 30.května 2012 v Opavě na ulici Otické. Z chráničky kabelů, která je umístěna v areálu tamní zahrádkářské kolonie, odcizil celkem tři elektrické kabely. Třem poškozeným majitelům chat tím způsobil celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení.


Odcizil volně odložený mobilní telefon

Skutku se dopustil neznámý pachatel dne 29.května 2012 v době od 20:00 hodin do 20:15 hodin v Opavě na ulici Englišové. Z kamenné podezdívky plotu nacházející se před jedním z domů odcizil zde volně odložený mobilní telefon značky Sony Ericsson XPERIA. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel patnáctiletému chlapci škodu ve výši 5.500,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.


Zatajil nález peněženky

Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 30.května 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 27. na 28.května 2012 v jedné z opavských heren. Pachatel si přisvojil v herně nalezený batoh, který jeho majitel, dvaadvacetiletý muž z Opavy, nechal na lavičce poblíž rulety. Okradený muž měl v batohu pánskou mikinu (modré barvy, s kapucí a zipem v přední části), dále dva svazky klíčů, mobilní telefon značky Nokia a pánskou koženou peněženku (černé barvy), s jeho osobními doklady, s finanční hotovostí 1.000,- Kč a platební kartou. Shora jmenovanému způsobil neznámý pachatel odcizením batohu celkovou škodu ve výši 3.400,- Kč.


Podnapilý cyklista

Heraltičtí policisté provedli dne 30.května 2012 ve 14:20 hodin v obci Litultovice na silnici I. třídy č. 46 silniční kontrolu devětapadesátiletého cyklisty z Opavska. Policisté muže, který jel na svém pánském jízdním kole, zastavili z důvodu jeho nejisté jízdy po pozemní komunikaci. Již po jeho zastavení byl z dechu cyklisty cítit zápach po požití alkoholických nápojů. Právě proto se shora jmenovaný na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alcosensor. Výsledek měření byl pozitivní. Poprvé byla cyklistovi naměřena hodnota 1,53 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,6 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Heraltičtí policisté tomuto cyklistovi na místě silniční kontroly zakázali další jízdu a věc dále šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 31.května 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava pouze jednu dopravní nehodu. Při této nehodě nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 40.000,- Kč.


Krádež tašky s osobními doklady a platební kartou z nákupního vozíku

Hlučínští policisté zahájili dne 31.května 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 31.května 2012 v době kolem 11:30 hodin v prodejně smíšeného zboží nacházející se na ulici Opavské v Dolním Benešově. Pachatel využil nepozornosti dvaačtyřicetileté ženy z Hlučínska a v průběhu nakupování jí z nákupního vozíku, který měla při sobě, odcizil igelitovou tašku. Okradená žena měla v tašce hnědou koženou peněženku se svými osobními doklady, dále finanční hotovost 2.400,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 2.500,- Kč.


Vloupání do prodejny v obci Gručovice

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 30. na 31.května 2012 v obci Březová, části Gručovice. Po předchozím přestřižení visacího zámku na dveřní mříži a vypáčení vstupních dveří vnikl do tamní prodejny potravin. Zde vypáčil dvoje dveře do skladu, vešel dovnitř a ze skladu odcizil různé tabákové výrobky, cukrovinky, drogistické zboží a uzeniny, vše v celkové hodnotě 14.000,- Kč. K tomuto, z nezajištěné příruční pokladny odcizil finanční hotovost 1.000,- Kč. Poškozením zařízení prodejny způsobil navíc škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše čtyřiačtyřicetileté ženě z Opavska.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež vloupáním.


Vloupání do prodejny automobilů

K případu došlo dne 31.května 2012 v 03:40 hodin v Opavě – Komárově na ulici Ostravské. Poté, co neznámý pachatel vysadil z pantu jedno křídlo vjezdových vrat, vnikl na pozemek u tamní prodejny automobilů. Zde se skrze vyháčkované větrací okno kotelny, dostal do samotných prostor prodejny. Po vypáčení skříňky u prodejního pultu, z této vytáhl kovovou pokladnu, ze které odcizil finanční hotovost 3.840,- Kč. Poškozením zařízení prodejny (zámku dveří a hliníkové rolety) způsobil neznámý pachatel jedné ostravské společnosti navíc škodu ve výši 3.300,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.


Vloupání do budovy na ulici Palhanecké

Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 31.května 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v noční době z 30. na 31.května 2012 v Opavě – Jaktaři na ulici Palhanecké. Po vypáčení zámku branky vnikl do areálu budovy, která je sídlem několika společností. Po hromosvodu pachatel vyšplhal na okenní parapet v prvním patře, kde skrze předchozí vyháčkování okna vnikl do jedné z kanceláří. Tuto prohledal a poté odtud odcizil značkový dámský batoh a dámské béžové kožené boty, vše v celkové hodnotě 2.200,- Kč, ke škodě dvaačtyřicetileté ženy z Opavska. Z této místnosti, ze zásuvky kancelářského stolu, pak pachatel ještě sebral svazek klíčů a z příruční pokladny, uložené v jedné z přihrádek stolu, odcizil finanční hotovost 46.864,- Kč. Pokladnu si pachatel otevřel s pomocí zde nalezeného klíče. Odcizením finanční hotovosti a svazku klíčů byla způsobena škoda jedné opavské společnosti.
S pomocí jiného klíče z odcizeného svazku pachatel odemkl dveře další kanceláře. Místnost prohledal a odtud odcizil celkem osm balení kávy a z vedlejší kanceláře odcizil na pracovním stole odložený notebook značky Hewlett Packard, toto v celkové hodnotě 19.200,- Kč, ke škodě společnosti se sídlem v Litoměřicích. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, pachatel vnikl (po předchozím vypáčení dveří) do dalších čtyř místností v budově, patřící této společnosti. Tyto kanceláře sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením zařízení způsobil litoměřické společnosti navíc škodu ve výši 5.000,- Kč.


Vloupání do prostor vlakové stanice

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Činu se dopustil v přesněji nejištěné době, a to v době od 15.května do 31.května 2012 v Opavě na ulici Anenské. Po předchozím vytržení vstupních dveří elektrodílny do této vnikl a odtud odcizil celkem sedm hřebenových zvedáků (o celkové nosnosti pěti tun), sedm hřebenových zvedáků (o nosnosti deseti tun), jeden hydraulický zvedák (o nosnosti šestnácti tun) a šest kladkostrojů. Společnosti Depo kolejových vozidel se sídlem v Olomouci tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 17.832,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.


Je podezřelý z násilí proti úřední osobě

Policisté opavského obvodního oddělní zadrželi dle trestního řádu dne 31.května 2012 v 19:25 hodin v opavské prodejně Globus na ulici Těšínské pětačtyřicetiletého muže z Opavy.
Shora jmenovaný má trestní minulost a je podezřelý z toho, že ve shora uvedenou dobu měl z prodejních prostor hypermarketu Globus odcizit prázdnou přepravku od lahví piva, přičemž byl přistižen zaměstnancem ostrahy prodejny, který věc oznámil Policii České republiky. Podezřelý měl v oddělení nápojů sebrat prázdnou přepravku, kterou měl následně v okně vrácených lahví a přepravek odevzdat, přičemž mu za ni měla být vyplacena částka 100,- Kč.
Dorazivší opavští policisté, jak je shora uvedeno, podezřelého muže na místě činu zadrželi, o čemž informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě, a eskortovali ho na policejní služebnu k provedení procesních úkonů. Při projednávání tohoto skutku na policejní služebně opavského obvodního oddělení zadržený muž nečekaně prohlásil, že nic podepisovat nebude a že si raději ublíží. Následně svévolně udeřil hlavou do desky psacího stolu, čímž si způsobil zranění čela, které si vyžádalo jednorázové lékařské ošetření v opavské nemocnici. Na toto ihned reagovali dva střežící policisté, kteří byli nuceni využít svého oprávnění a použili donucovací prostředky: hmaty a chvaty sebeobrany a nakonec přiložili zadrženému muži pouta. Při služebním zákroku došlo u jednoho ze zasahujících policistů k poranění ruky, které si vyžádalo jednorázové ošetření v opavské nemocnici. Současně došlo i ke zranění druhého policisty, a to v době při přikládání pout, kdy podezřelý muž kousl tohoto policistu do lýtka. I jeho zranění si vyžádalo jednorázové lékařské ošetření. Z důvodu obavy o možném dalším sebepoškozování policisté zadrženého muže převezli k lékařskému vyšetření na opavskou psychiatrickou léčebnu, kde byl hospitalizován. Dnešního dne, po provedení dalších procesních úkonů, policisté tohoto muže v odpoledních hodinách propustili ze zadržení na svobodu. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě.


Podvod na osobě seniorského věku

Heraltičtí policisté zahájili dne 31.května 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, z jehož spáchání je podezřelá neznámá žena. Skutku se dopustila dne 31.května 2012 v době kolem poledne v obci Neplachovice, kdy telefonicky prostřednictvím tzv. pevné telefonní linky kontaktovala jednaosmdesátiletou ženu. Neznámá se seniorce představila jako její vnučka a žádala po ní půjčku finanční hotovosti ve výši 40.000,- Kč, a to za účelem koupě vozidla. Podezřelá žena poškozené sdělila, že se nachází v Opavě, a z tohoto důvodu pro peníze pošle svou kamarádku, která obnos vyzvedne v místě jejího bydliště do patnácti minut. Neznámá žena pak seniorce o chvíli později opětovně zavolala s tím, že její kamarádka již stojí před jejím domem. Poškozená žena poté neznámé předala finanční hotovost, kterou měl u sebe doma, a to částku 30.000,- Kč.
To, že byla seniorka podvedena, zjistila krátce po předání peněz. Podezřelá neznámá žena do telefonu jako vnučka totiž navíc uvedla, že se u poškozené do půlhodiny od půjčky finanční hotovosti zastaví, což nakonec neučinila. Policistům se popis neznámé ženy zjistit nepodařilo.
Vzhledem k tomu, že se v poslední době jedná již o několik případů pokusu podvodu či shora uvedený případ dokonaného skutku podvodu, upozorňujeme občany především seniorského věku, aby na obdobné telefonáty neznámých volajících, představujících se jako jejich příbuzní nijak nereagovali. Občany prosíme, aby v takových případech věc neprodleně oznámili buďto na nejbližší policejní služebně anebo prostřednictvím tísňové linky čísla 158.
Je důležité si uvědomit, že pachatelé mají vyvinutou vysokou míru sociální inteligence. Dokážou obratně člověka přemluvit, umluvit, vetřít se k němu do přízně, zejména pak do přízně osamělého člověka, který je slabší a má zájem s někým cizím si popovídat. Pachatelé v takových případech využívají různých smyšlených legend jako je například vrácení přeplatků či předání výher anebo podomní prodej zboží. Občany proto upozorňujeme, aby si v žádném případě do bytu nepouštěli cizí lidi. Pokud se někdo chce vetřít do Vaší přízně třeba jako zaměstnanec nějaké služby, ověřte si to na příslušném úřadu nebo volejte přímo tísňovou linku Policie České republiky.
Těmito skutky se zabývají policisté příslušných obvodních oddělní ve spolupráci s policisty Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, kteří se právě zabývají trestnou činnosti páchanou na osobách seniorského věku.


Celkem osmkrát byl přistižen při krádeži zboží

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 31.května 2012 trestní stíhání sedmnáctiletého mladistvého z Opavy. Mladistvý je podezřelý ze spáchání provinění krádež, jehož se měl dopustit hned v osmi případech:
Prvního skutku se měl dopustit dne 3.dubna tohoto roku kolem poledne. Z opavské prodejny značkového sportovního zboží měl odcizit mikinu v hodnotě 790,- Kč, ke škodě dvaačtyřicetileté ženy z Opavy. Právě majitelka prodejny měla mladíka při krádeži zboží přistihnout a na místo přivolat Policii České republiky.
Dalšího skutku se měl podezřelý mladistvý dopustit dne 7.dubna 2012 v odpoledních hodinách v prodejně Tesco nacházející se na ulici Ratibořské v Opavě – Kateřinkách. Z prodejního regálu měl odcizit celkem deset krémů v celkové hodnotě 949,- Kč. Na místě krádeže byl přistižen zaměstnankyní prodejny, která na místo přivolala opavské policisty.
Dne 10.dubna 2012 krátce po půlnoci měl shora jmenovaný z prodejního regálu v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě odcizit mobilní telefon značky LG v hodnotě 2.299,- Kč. I v tomto třetím případě byl při krádeži zboží přistižen, a to zaměstnancem ostrahy této prodejny.
Ke čtvrtému skutku mělo dojít dne 20.dubna 2012 v dopoledních hodinách v prodejně Albert nacházející se na ulici Holasické v Opavě – Kateřinkách. Z prodejního regálu měl mladistvý odcizit dvě třistagramové tabulky čokolád v celkové hodnotě 145,80 Kč. Opět byl na místě krádeže přistižen pracovníkem bezpečnostní služby, který na místo přivolal Policii České republiky.
V pátém případě měl shora jmenovaný odcizit z prodejního regálu celkem sedm čokolád v celkové hodnotě 349,30 Kč. K tomuto skutku mělo dojít dne 30.dubna 2012 krátce před osmnáctou hodinou v opavské prodejně Lidl nacházející se na ulici Dukelské. Podezřelého přistihl při krádeži zboží zaměstnanec ostrahy prodejny.
Dne 3.května 2012 v době kolem jednadvacáté hodiny měl mladistvý z prodejního regálu v hypermarketu Kaufland na Hlučínské v Opavě – Kateřinkách odcizit tři deodoranty v celkové hodnotě 567,- Kč. Na místě krádeže byl rovněž přistižen pracovníkem bezpečnostní služby, který na místo přivolal Policii České republiky.
K sedmému případu mělo dojít dne 4.května 2012 krátce po poledni, a to v prodejně smíšeného zboží nacházející se na ulici Rybové v Opavě. Z prodejního regálu měl odcizit tři šampóny na vlasy v celkové hodnotě 350,- Kč. Při krádeži byl přistižen vedoucím prodejny.
V posledním, osmém případě, ke kterému mělo dojít dne 31.května 2012 v dopoledních hodinách, měl z prodejního regálu v prodejně barev a laků v centru Opavy odcizit dva holicí strojky v celkové hodnotě 898,- Kč, ke škodě jedné opavské společnosti. Mladistvý byl na při krádeži přistižen zaměstnankyní prodejny.


Vloupání do motorového vozidla

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 30.května 2012 v době od 11:15 hodin do 11:25 hodin v Opavě – Komárově na ulici Dlouhé na odstavné ploše před místním hřbitovem. Do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia vnikl po předchozím rozbití okna pravých předních dveří. Z vozidla následně odcizil dámskou koženkovou kabelku, ve které měla devětapadesátiletá žena z Opavska svůj mobilní telefon značky Nokia, dále svazek klíčů a dámskou peněženku s osobními doklady a finanční hotovostí 900,- Kč, vše v celkové hodnotě 2.200,- Kč. Rozbitím okna způsobil neznámý pachatel sedmatřicetileté majitelce vozidla škodu ve výši 3.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.

 

Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem