Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 4.11.2012

Opava - Nález sledovacího zařízení na osobním automobilu v Hlučíně a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Ludgeřovice

Dne 04.11.2012 v době kolem 15:00 hod. řídil muž ročníku narození 1976 z Frýdku-Místku osobní motorové vozidlo značky VW Passat po ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice, přičemž vlivem své podnapilosti nezvládl řízení, uvedl vozidlo do smyku, přejel do levé části vozovky a dále vlevo mimo komunikaci, kde pravou přední částí automobilu narazil do oplocení rodinného domu. Po střetu s vozem couvl a zaparkoval jej podél tohoto oplocení. Po nehodě z místa utekl do restaurace Motel Taxi, přičemž si v této době způsobil zranění (zlomeninu pravého kotníku), a to když tedy utíkal z místa nehody nebo vyskakoval z okna restaurace. Dechové zkoušky jako odborná měření za pomocí detekčního digitálního přístroje Drager byly pozitivní, kdy mu byly naměřeny hodnoty 2,67 promile a 2,61 promile alkoholu v dechu. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Následně byl shora jmenovaný šestatřicetiletý muž převezen přivolanou policejní hlídkou z Obvodního oddělení PČR v Ostravě-Přívozu do ostravské nemocnice na Fifejdách, kde bylo zjištěno uvedené zranění a kde byl proveden odběr jeho biologického materiálu (krve). Na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši přibližně 20.000,- Kč a na oplocení byla způsobena muži ročníku narození 1978 z Ludgeřovic škoda ve výši 10.000,- Kč. Ke zranění jiných ze zúčastněných osob nedošlo. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy výše jmenovaný řidič osobního automobilu je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 04.11.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130.000,- Kč.


Nález sledovacího zařízení pod osobním automobilem v Hlučíně

Dne 04.11.2012 v 10:15 hod. osobně oznámil hlučínským policistům muž ročníku narození 1971 z Píště, že nyní přijel před budovu Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, poněvadž si všiml, že na jeho osobním motorovém vozidle značky Ford Mondeo má nějaký předmět, který bliká. Jak bylo následně zjištěno, tak na podvozku u palivové nádrže byla připevněna černá plastová krabička, která byla v nějaké činnosti, poněvadž na ní blikala zelená dioda. Vzhledem k tomu, že zde vzniklo důvodné podezření, že se jedná o nástražný výbušný systém, bylo okolí zaparkovaného automobilu uzavřeno a na místo byla přivolána speciální pyrotechnická služba Policejního prezidia v Olomouci - oddělení pyrotechnických výjezdů týmu Morava a policejní psovod z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje v Ostravě se speciálně vycvičeným služebním psem na vyhledávání nebezpečných a hořlavých látek. Psovod společně s pyrotechnikem provedl ohledání vozidla, kdy bylo zjištěno, že na automobilu je připevněn GSM přijímací lokalizační modul (sledovací zařízení) s baterií a s telefonní kartou. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebyla nutná evakuace osob bydlících a pracujících v bezprostřední blízkosti odstaveného vozidla značky Ford Mondeo. Celé opatření bylo ukončeno ve 12:45 hod. téhož dne a vše je nadále v prověřování.


Odcizení umělého trávníku z víceúčelového hřiště v obci Markvartovice

Dne 04.11.2012 započali policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v noční době od 19:00 hod. dne 03.11.2012 do 09:00 hod. dne 04.11.2012 v areálu víceúčelového hřiště na ulici Sportovní v obci Markvartovice, přesněji v prostoru dětského hřiště, nejprve vytrhl od pokladu jeden pás umělého trávníku a od tohoto pásu odřezal kus o velikosti 150 x 230 cm a tento odcizil, čímž byla poškozené organizaci Obecní úřad Markvartovice způsobena celková škoda v předběžné výši 10.000,- Kč.


Vloupání do chaty na katastru obce Píšť

Dne 04.11.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže nezjištěné době od 15:00 hod. dne 01.11.2012 do 13:00 hod. dne 04.11.2012 na katastru obce Píšť, a to na cyklostezce zvané Boleslavská, vnikl po vypáčení kovové mříže, po poškození dřevěných dveří v oblasti zámku a po rozbití skleněné výplně okna na dřevěných vstupních dveří do neobývatelné chaty, která slouží jako sklad nářadí, kterou prohledal, nic z ní neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1985 z Píště však na zařízení způsobil celkovou škodu v předběžné výši 3.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Háj ve Slezsku

Dne 04.11.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, ze kterého je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1985 z Háje ve Slezsku, neboť tento byl ze strany hlučínských policistů stavěn a kontrolován v době kolem 15:00 hod. dne 04.11.2012 na ulici Bezručové v obci Háj ve Slezsku jako řidič osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,15 promile a 1,05 promile alkoholu v dechu. Sedmadvacetiletý muž v daném případě vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával tedy činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Shora uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a po poučení se podrobil lékařskému vyšetření na protialkoholní záchytné stanici v Opavě spojenému s odběrem biologického materiálu, a to krve. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení jízdního kola z uzamčeného zahradního domku na ulici Mírové v obci Kobeřice

Dne 04.11.2012 v neupřesněné době od 00:30 hod. do 12:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Mírové v obci Kobeřice přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy po odstranění oka kovové petlice dveří vnikl do uzamčeného zahradního domku, odkud odcizil již neuzamčené pánské trekinkové jízdní kolo značky Sundance typu Granada II bílé barvy s odpruženou vidlicí černé barvy v hodnotě 6.100,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 200,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1968 z Kobeřic tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.300,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Sprejerství, poškození fasády domu na ulici Horovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách

V noční době od 22:00 hod. dne 03.11.2012 do 07:00 hod. dne 04.11.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Horovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení o výšce 170 cm vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, u kterého poškodil fasádu, kdy sprejem černé barvy nastříkal dva nesouvislé obrazce a jeden kříž, přičemž dále na tomto pozemku poškodil fasádu samostatně stojící garáže, na kterou sprejem černé barvy nastříkal jeden nečitelný nápis, dva nesouvislé obrazce, dvě nepravidelné čáry a nápis „FUCK“. Poškozené ženě ročníku narození 1956 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 50.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dvacetiletý muž odcizil zboží v supermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě

Dne 04.11.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1992 z Hradce nad Moravicí, neboť tento byl v době kolem 09:20 hod. dne 04.11.2012 zadržen za pokladnami v supermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě, a to pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny, kdy odcizil a neuhradil zboží (3 kusy marcipánových tyčinek) v celkové hodnotě 81,- Kč. Dvacetiletý muž byl následně předán přivolaným opavským policistům, kteří lustracemi v dostupných evidencích zjistili, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž se svého protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i přesto, ačkoliv byl v posledních třech letech odsouzen a potrestán za obdobnou trestnou činnost rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z února roku 2012, mimo jiné pro přečin „Krádež“ k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře 10 měsíců, se zkušební dobou do prosince roku 2013.


Vloupání do kolárny v bytovém domě na ulici Olomoucké v Opavě

V blíže neustanovené době od 16:00 hod. dne 02.11.2012 do 08:45 hod. dne 04.11.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Olomoucké v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení zámku Fab kovových dveří vnikl do společné kolárny v přízemí tohoto domu, odkud odcizil ke kovovému držadlu lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Merida typu Matts černé barvy s komponenty Shimano Deore, s kotoučovými brzdami, s rohy na řidítkách a s odpruženou vidlicí, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1974 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení tenisové tašky z přívěsného vozíku na ulici Hobzíkové v Opavě

Dne 02.11.2012 v době mezi 18:20 hod. a 18:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hobzíkové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil z přívěsného vozíku, jenž byl zaparkován před jedním z bytových domů, volně odloženou sportovní tenisovou tašku značky Wilson červené barvy v hodnotě 1.500,- Kč, ve které se nacházelo 6 kusů dámských profesionálních tenisových raket značky Wilson Pro Tour bílooranžové barvy (á = 3.000,- Kč) v hodnotě 18.000,- Kč a dále se v tašce nacházela dámská profesionální tenisová raketa značky Wilson Pro Tour modré barvy v hodnotě 1.500,- Kč a tenisový výplet značky Luxion o délce 200 metrů v hodnotě 5.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1955 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 26.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Hrabyně

Dne 04.11.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, ze kterého je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1972 z Hrabyně, který dne 04.11.2012 v době kolem 23:00 hod. v obci Hrabyně řídil osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia, a to pod vlivem alkoholických nápojů. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany hlučínských policistů, kdy odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger byly shora uvedenému muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,71 promile, 2,57 promile a 2,22 promile alkoholu v dechu. Čtyřicetiletý řidič v daném případě vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával tedy činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Jmenovaný muž s naměřenými hodnotami souhlasil a po poučení souhlasil s lékařským vyšetřením spojeným s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kde poskytl pouze moč. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem