Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.1.2011

Opava - Opavští kriminalisté objasnili případ vloupání do objektu kuželny a další ...(9 případů) 

Je podezřelý ze spáchání úvěrového podvodu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 5.ledna trestní stíhání jednapadesátiletého muže z Opavy, jako obviněného ze spáchání přečinu úvěrového podvodu.
Činu se měl obviněný muž dopustit 14.května loňského roku v prodejně jízdních kol na ulici Pekařské v Opavě. Při sjednávání smlouvy o úvěru se společností se sídlem v Českých Budějovicích uvedl nepravdivé a hrubě zkreslené údaje. Obviněný muž uvedl, že pracuje u opavské firmy Maso - uzeniny, a že jeho měsíční příjem činí 13.500,- Kč. Na základě těchto údajů mu byl poté poskytnut úvěr ve výši 15.741,- Kč, a to na koupi jízdního kola značky Merida. Shora jmenovaný ovšem do současné doby z poskytnutého úvěru neuhradil žádnou splátku. Trestní stíhání obviněného muže je vedeno na svobodě. Za tento přečin mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.
Odcizení dvou autobaterií z nákladního vozidla
Neznámý pachatel odcizil v nočních hodinách ze 4. na 5.ledna z nákladního motorového vozidla tovární značky Volvo dvě autobaterie v celkové hodnotě 10.000,- Kč. Automobil jeho pětatřicetiletý řidič z Opavska zaparkoval na parkovišti přiléhající k silnici I. třídy č. 57, u restaurace v obci Skrochovice. Shora uvedenou škodu pachatel způsobil jedné ostravské společnosti.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.

 
Vloupání do opavské restaurace na ulici Krnovské
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili 5.ledna úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 5.ledna krátce před třetí hodinou ranní na ulici Krnovské v Opavě. U tamní zahradní restaurace vytlačil okno, kterým vnikl dovnitř. Z restaurace následně odcizil celkem šest lahví alkoholu různých značek v celkové hodnotě 1.500,- Kč. Na zařízení přitom způsobil škodu, která nebyla do současné doby jejím majitelem, pětadvacetiletým mužem z Opavy, vyčíslena. Pachatel z této z restaurace dále odcizil i dva mobilní telefon značky Nokia v celkové hodnotě 5.980,- Kč, tyto ke škodě společnosti se sídlem v Teplicích.
Přivolaní opavští policisté následně ohledáním místa činu všechny odcizené láhve alkoholu našli u kontejneru stojícího před touto restaurací.
Vloupání do bufetu opavské základní školy
Činu se dopustil neznámý pachatel pravděpodobně v nočních hodinách ze 4. na 5.ledna v Základní škole na ulici U Hřiště v Opavě – Kylešovicích. Poté, co rozbil a následně vytlačil okno školního bufetu, do tohoto vnikl. Odtud odcizil cukrovinky a finanční hotovost, toto v celkové hodnotě 11.806,- Kč, ke škodě dvaapadesátileté ženy z Opavy. Rozbitím okna přitom způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč, a to shora uvedené příspěvkové organizaci škodu ve výši 1.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Opavští kriminalisté objasnili případ vloupání do objektu kuželny na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 5.ledna trestní stíhání dvou mužů ve věku 19ti a 20ti let z Opavy, jako obviněných ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci. Vyjmenovaných skutků se dopustili formou spolupachatelství.
Činu se měli dopustit po vzájemné předchozí dohodě dne 2.ledna tohoto roku kolem jednadvacáté hodiny v Opavě – Kateřinkách na ulici Kolofíkovo nábřeží. Po vytržení uzamčených hlavních vchodových dveří vnikli do objektu Kuželny TJ Opava, odkud odcizili monitor LCD v hodnotě 2.000,- Kč a psací soupravu Balmann tvořící dvě propisky v hodnotě 1.000,- Kč, toto ke škodě opavské tělovýchovné jednoty. Dále v patře objektu z kanceláří užívaných společností Popak s. r. o. odcizili mobilní telefon Sony Ericcson, počítač šedé barvy, dva Flash disky, ze spodní zásuvky stolu příruční pokladničku v hodnotě 500,- Kč, s uvnitř vloženou hotovostí 8.000,- Kč, vše v celkové hodnotě 19.100,- Kč, ke škodě firmy Popak, s. r. o. Opava.
Obvinění muži přitom při vloupání a prohledávání objektu ke škodě TJ Opava poškodili jednak hlavní vchodové dveře, dále dvoje dveře šatních skříněk vytrhli. V patře objektu pak poškodili jedny uzamčené dřevěné dveře vedoucí do kanceláře užívané firmou Popak s. r. o., do nichž udělali otvor velikosti 60 cm x 80 cm, a dále v patře poškodili jedny dřevěné dveře vedoucí do kanceláře předsedy TJ Opava a dvoje uzamčené prosklené dveře, vedoucí do kanceláří užívaných firmou Popak s. r. o., u jedněch rozbili jejich výplň. Oba obvinění tak TJ Opava způsobili na zařízení celkovou škodu ve výši 4.500,- Kč. Ke škodě společnosti Popak s.  r. o. poškodili v jejich dvou kancelářích umístěných v patře objektu počítačový monitor značky Acer a při převrácení skříně i desku pracovního stolu a mobilní telefon značky Siemens, s celkovou škodou ve výši 3.500,- Kč.
Jedná se o pachatele s trestní minulostí. Muž ročníku narození 1990 byl rozsudkem Okresního soudu Opava v měsíci červenci loňského roku potrestán k trestu odnětí svobody v délce trvání osmi měsíců, s podmíněným odkladem do července roku 2012. Druhý z obviněných, muž ročníku narození 1991, byl také v měsíci červenci roku 2010 potrestán rozhodnutím Okresního soudu Opava, a to k trestu odnětí svobody podmíněně, o výměře devíti měsíců, se zkušební dobou do listopadu roku 2011. Tohoto obviněného ale policisté po provedení procesních úkonů umístili se souhlasem Okresního státního zastupitelství Opava do policejní cely. U Okresního soudu Opava pak státní zástupce podal návrh na vzetí obviněného muže do vazby. O vazbě bude rozhodnuto dnešního dne v odpoledních hodinách. Tento obviněný je totiž již od 15.prosince loňského roku trestně stíhán za vloupání do učebny Autoškoly na ulici Nádražní okruh v Opavě. Objasnění tohoto případu, ke kterému došlo 8.12.2010, jsme zveřejnili dne 16.prosince 2010.
Případ objasnili opavští kriminalisté na základě místní a osobní znalosti.
Ze zaparkovaného vozidla odcizil 10 litrů nafty
Neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4. na 5.ledna odcizil z nádrže osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia zaparkovaného na ulici Partyzánské v obci Budišov nad Budišovkou celkem 10 litrů nafty v hodnotě 300,- Kč. Neznámým předmětem poškodil plastovou nádrž na tomto vozidle, čímž na ní způsobil škodu ve výši 6.700,- Kč, to vše šedesátileté ženě z Budišova nad Budišovkou.
Vítkovští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Pokus vloupání do prodejny v obci Vítkov
K případu došlo v době od 3. do 5.ledna ve Vítkově na ulici Opavské. Neznámý pachatel nejdříve vyboural část zazděného sklepního okna, toto rozbil a skrz rozbité okno vnikl do sklepních prostor tamní prodejny smíšeného zboží. Poté na chodbě v těchto prostorách neznámým předmětem vypáčil dveře skladu, a přitom se pokusil přes další dvoukřídlé plné dveře vedoucí k výtahu prodejny vniknout do samotného obchodu. Toto se mu ale nepodařilo, neboť z druhé strany, ze strany místnosti, kde je výtah, se nacházela kovová závora. Přes tuto se pachatel naštěstí dovnitř nedostal. Závoru ale poškodil a svým protiprávním jednáním způsobil škodu i na vybouraném sklepním okně, dvou dveřích i dveřním zámku, vše v hodnotě 3.000,- Kč, ke škodě opavského obchodního družstva.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Vloupání do vojenského bunkru na katastru obce Velké Hoštice
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to od 9.prosince loňského roku do 4.ledna roku 2010 na katastru obce Velké Hoštice v polích u železničního přejezdu. Po odstranění bezpečnostního visacího zámku na kovové vstupní mříži vstoupil do vnitřního prostoru bunkru. V přízemí odstranil další dva visací zámky na kovové mříži prostoru střílny. Ze střílny pachatel následně odcizil přenosnou stavební halogenovou svítilnu a dvě přenosné stavební žárovkové svítilny. V prvním podzemním podlaží poté odstranil visací zámek kovové mříže zajišťující prostory skladu, ze kterého odcizil horolezecké lano (délky 26 metrů), čtyři ochranné masky a nezjištěný počet kovových imitací vojenské munice. Sedmnáctiletému mladíkovi z Velkých Hoštic tak pachatel odcizil věci v předběžné hodnotě 2.300,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu 600,- Kč.
Kravařští policisté tento případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 5.ledna celkem dvě dopravní nehody, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 30 000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem