Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.10.2009

Zahájení trestního stíhání podezřelého z útoku na veřejného činitele na Vítkovsku a další události (10 případů) 

 
Výtržnictví  a útok na veřejného činitele v Budišově nad Budišovkou – pachatel známý
Dne 5.10.2009 zahájil policejní orgán Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, trestní stíhání muže ročníku narození 1987 z Budišova nad Budišovkou, jako podezřelého ze spáchání trestného činu výtržnictví a trestného činu útoku na veřejného činitele.
Uvedených skutků se podezřelý dopustil dne 30.8.2009 v době od 00:00 hod. do 00:30 hod., v Budišově nad Budišovkou, na ulici Nábřeží, v restauraci Modrá Laguna, v průběhu diskotéky, za přítomnosti dalších hostů, tedy veřejně, a to na místě veřejnosti přístupném tím, že fyzicky napadl muže ročníku narození 1987 z Budišova nad Budišovkou. Podezřelý dvakrát udeřil čelem do nosu napadeného a následně v útocích na muže pokračoval i na prostranství před restaurací, a to až do příjezdu přivolané hlídky strážníků Městské policie Budišov nad Budišovkou. Podezřelý přitom svou pozornost obrátil i na tyto strážníky, kterým začal vulgárně nadávat, vyhrožoval jim zabitím a posléze oba napadl strkáním a údery pěstí do hrudníku, kdy na výzvy, aby svého protiprávního jednání zanechal, nereagoval, a proto museli oba strážníci k odvrácení útoků použít hmaty a chvaty sebeobrany a přiložit agresivnímu muži služební pouta. V důsledku protiprávního jednání podezřelého muže neutrpěl nikdo z napadených žádné zranění, nebyla způsobena ani škoda na majetku.
Věc byla původně prověřována policejním orgánem Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově. Trestní stíhání podezřelého je vedeno na svobodě a není stíhán pro jinou trestnou činnost.
Poškozování cizí věci na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně – pachatel neznámý
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájili dne 2.10.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 17:00 hod. dne 12.9.2009 do 06:30 hod. dne 13.9.2009, na ulici Dr .E. Beneše v Hlučíně, v objektu gymnázia. Pachatel poškodil neznámým předmětem solární panel, který je umístěn u stěny budovy gymnázia, ze strany od ulice Zahradní tak, že rozbil jeho vrchní skleněnou část. Poškozením solárního panelu pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 20.000,- Kč, a to Gymnáziu Hlučín.
Odcizení fotoaparátu v Opavě – Kateřinách – pachatelka známá
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájili dne 4.10.2009, na základě oznámení ženy ročníku narození 1968 z Opavy, úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže a trestného činu porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je důvodně podezřelá žena ročníku narození 1987 z Prahy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelá dne 4.10.2009 ve 13:45 hod., pod záminkou, že si přišla do bytu v Opavě – Kateřinkách, na ulici Antonína Sovy, pro balíček mobilního telefonu, využila toho, že nezletilá (dívka ročníku narození 1995), která v bytě bydlí společně s rodiči, odešla do obývacího pokoje hledat shora uvedený balíček. Pachatelka následně vešla bez svolení do bytu a následně do obývacího pokoje, odkud poté odcizila fotoaparát zn. Sony, stříbrné barvy, v hodnotě 2.000,- Kč, a poté utekla z bytu pryč.
Jak bylo policejním šetřením zjištěno, podezřelá se uvedeného jednání se dopustila přesto, že byla v posledních třech letech za obdobnou majetkovou trestnou činnost potrestána Obvodním soudem Praha 7 v měsíci únoru letošního roku, a to nepodmíněně, k trestu odnětí svobody v délce 14-ti měsíců.
Pachatelka krádeže byla policejní hlídkou opavských policistů dne 4.10.2009 kolem 14:30 hod. zadržena, o čemž bylo vyrozuměno Okresní státní zastupitelství v Opavě. Pachatelce bylo téhož dne sděleno podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů a vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.
Podezřelá ženy byla dne 4.10.2009 v 18:45 hod. umístěna do policejní cely Územního odboru vnější služby Opava a dne 5.10.2009, v ranních hodinách, byla policisty eskortována na Okresní soud v Opavě, kdy po provedení procesních úkonů, byla soudcem propuštěna ze zadržení na svobodu.
Nález munice z II. světové války v obci Kozmice
Muž ročníku narození 1972 z Kozmic dne 5.10.2009 kolem 09:00 hod. telefonicky oznámil na služebnu Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně, že dne 4.10.2009 kolem 09:00 hod. nalezl, při sběru hub v lesním porostu v Kozmicích, nevybuchlé střelivo z II. světové války, a to dělostřelecký granát, ráže 82 mm. Na místo se dostavila policejní hlídka tamního obvodního oddělení a pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště Frýdek – Místek, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění.  
Maření výkonu úředního rozhodnutí v Opavě – Jaktaři
 
Dne 5.10.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, z jejichž spáchání je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1971 z Opavy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že shora jmenovaný dne 5.10.2009 kolem 10:15 hod. řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Ducat po ulici Palhanecké v Opavě – Jaktaři, kdy v objektu na uvedené ulici byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou opavského dopravního inspektorátu.
Jak bylo následnou lustrací hlídky v policejních databázích zjištěno, podezřelý není v současné době držitelem řidičského oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel, neboť mu byl rozsudkem Okresního soudu Ostrava v měsíci červenci loňského roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to na dobu třiceti měsíců, do prosince roku 2010. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci opavskými policisty vedeno zkrácené přípravné řízení. Podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů bylo pachateli sděleno dne 5.10.2009.
Odcizení peněženky při jízdě městskou hromadnou dopravou – pachatel neznámý
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě oznámení ženy ročníku narození 1975 z Opavy, zahájili dne 5.10.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže a trestného činu  neoprávněného držení platební karty, kterých se dopustil neznámý pachatel dne 5.10.2009 v době od 11:40 hod. do 11:50 hod.
Neznámý pachatel ve shora uvedené době, při jízdě trolejbusem linky č. 209 (mezi zastávkou divadlo na Horním náměstí a zastávkou Lidl na ulici Těšínské v Opavě) využil nepozornosti oznamovatelky trestného činu a této ženě z kabelky, kterou měla pověšenou na rameni, odcizil její dámskou koženou peněženku, hnědé barvy v hodnotě 500,- Kč, s finanční hotovostí 1.100,- Kč, osobními doklady a platební kartou.
Protiprávním jednáním pachatele byla poškozené ženě způsobena celková škoda ve výši 1.600,- Kč.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Krnovské v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se dne 5.10.2009 v době od 11:30 hod. do 11:45 hod. dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu neoprávněného držení platební karty tím, že na ulici Krnovské v Opavě vnikl, po předchozím vypáčení zámku pravých předních dveří (v hodnotě 2.500,- Kč) do nákladního motorového vozidla tovární značky Citroen – Jumper. Pachatel toto vozidlo prohledal a z něj odcizil černou koženou tašku v hodnotě 500,- Kč, v níž se nacházela finanční hotovost ve výši 6.500,-Kč, svazek pěti klíčů v hodnotě 200,- Kč, osobní doklady a platební karta. Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla majiteli vozidla, muži ročníku narození 1958 z Opavy, způsobena celková škoda ve výši 9.700,- Kč.
Dne 5.10.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů.
  
Krádež věcí při sobě na ulici Horní náměstí v Opavě – pachatelé neznámí
 
Dne 5.10.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě oznámení čtrnáctileté dívky z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustili dosud nezjištění pachatelé  dne 5.10.2009 v době od 16:00 hod. do 16:05 hod., na ulici Horní náměstí v Opavě.
Neznámí pachatelé na tomto místě, při přepočítávání peněž, přistoupili k poškozené dívce a vytrhli jí z rukou finanční hotovost ve výši 160,- Kč. Poté oba pachatelé z místa činu utekli, a to směrem do centra města. Ke zranění dívky nedošlo. Bližší popis pachatelů se policistům zjistit nepodařilo, jen to, že se jednalo o mladíky tmavé pleti.  
Pracovní úraz s následkem smrti v Kravařích
Komisařem Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, byly, na základě vlastního šetření provedeného na místě, zahájeny úkony trestního řízení ve věci pracovního úrazu s následkem smrti.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 5.10.2009 kolem 14:00 hod. mohl být neznámým pachatelem, na ulici Bolatické v Kravařích, spáchán trestný čin ublížení na zdraví tím, že v montážní dílně, v objektu Armatury Group a.s., mohlo dojít ze strany přítomných montérů (muže ročníku narození 1965 z Opavy a muže ročníku narození 1985 v obce na Opavsku) a elektrikáře (muže ročníku narození 1949 z obce na Hlučínsku) k porušení bezpečnostních předpisů, když poté, co všichni tři provedli spojení na zemi postaveného, proti pohybu do stran dřevěnými klíny jištěného, šoupátka s převodovkou a motorem (k čemuž používali halový jeřáb ovládaný dálkově), došlo při další práci prováděné elektrikářem k převrácení celé sestavy o hmotnosti 705 kg a k následnému přimáčknutí elektrikáře k zemi, čímž utrpěl těžké zranění, a to mnohočetné poranění hrudníku, kterému na místě podlehl. Míra zavinění je předmětem dalšího šetření. Požití alkoholických nápojů montérů bylo na místě vyloučeno provedenou dechovou zkouškou. Komisařem byla nařízena provedení soudní pitva zemřelého.
Dopravní nehodovost
Za den 5.10.2009 byly v rámci teritoria Územního odboru vnější služby Opava šetřeny policisty dopravního inspektorátu dvě dopravní nehody, při kterých utrpěly čtyři osoby lehká zranění. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie České republiky 240.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem