Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.10.2012

Opava - Domácí násilí + institut vykázání v Kravařích a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 05.10.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 34.000,- Kč.


Osmadvacetiletá žena se dopouštěla přestupkového jednání na své matce v Hlučíně

Dne 05.10.2012 v 15:00 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1960 z Hlučína, že v místě svého bydliště na ulici Boženy Němcové v Hlučíně je slovně napadána ze strany své dcery, ženy ročníku narození 1984 z Hlučína. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že mladá žena neustále slovně urážela svou matku a vyhrožovala ji újmou na zdraví. Po zjištění objektivních skutečností a po řádném poučení oznamovatelky i pachatelky přestupkového jednání proti občanskému soužití následně osmadvacetiletá žena opustila místo bydliště své matky a odešla neznámo kam. Po chvíli však oznamovatelka volala policistům opětovně, poněvadž se její dcera vrátila k ní domů a pokračovala ve svém protiprávním jednání. Zakročující policisté užili opakovanou výzvu, aby mladší žena zanechala svého jednání s výstrahou, že bude použito donucovacích prostředků. Jelikož neuposlechla, policisté použili hmaty a chvaty a pro její argesivní chování jí byly nasazeny i služební pouta. Při tomto bylo zřejmé, že osmadvacetiletá žena je pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager však vyzněla negativně, test za pomocí testeru DrugWipe 5+ byl pozitivní na návykové látky cannabis a amphetamin. Po jejím lékařském vyšetření osadkou RZS Hlučín rozhodla službu konající lékařka o jejím převozu na interní oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Celá záležitost je i nadále předmětem dalšího prošetřování a prověřování.


Vloupání do klubovny v objektu bývalých kasáren v obci Březová, část Leskovec

V blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 02.10.2012 do 16:00 hod. dne 05.10.2012 neznámý pachatel spáchal v areálu bývalých vojenských kasáren v obci Březová, část Leskovec přečin „Krádež“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil do uzamčeného areálu a po přeřezání mříží a po rozbití okna vnikl do klubovny občanského sdružení 4BFOR o.s., odkud odcizil party stan o rozměrech 3 x 3 metry (nepoužitý) v hodnotě 399,- Kč, plastový box s drobným nářadím v hodnotě 500,- Kč, 2 kusy maskovacích sítí o rozměrech 3 x 6 metrů v hodnotě 500,- Kč/1ks, 2 kusy maskovacích bedýnek v hodnotě 100,- Kč/1 ks, 3 sekery v hodnotě 500,- Kč, elektrocentrálu v hodnotě 3.000,- Kč, motorovou pilu v hodnotě 3.500,- Kč, černou přepravku v hodnotě 100,- Kč s akuvrtačkou v hodnotě 500,- Kč, přímočarou pilu v hodnotě 200,- Kč, sponkovačku v hodnotě 100,- Kč, pánské horské jízdní kolo značky Sprinter v hodnotě 1.000,- Kč, 2 balíky po 10 kusech 0,5 l piv značky Staropramen v hodnotě 99,- Kč/1 balík, 1 balík po 10 kusech 0,5 l nealkoholického piva v hodnotě 99,- Kč, 2 balíky tatranek značky Tesco s obsahem 46 kusů v jednom balení v hodnotě 138,- Kč za balík a dále odcizil plechovou pokladničku v hodnotě 300,- Kč. Rovněž odcizil 200 kg železného šrotu ležícího vedle klubovny v hodnotě 800,- Kč, Výše zmíněnému občanskému sdružení 4BFOR tak vznikla celková škoda ve výši 12.672,- Kč a poškozením mříže a okna klubovny byla Obci Březová způsobena škoda ve výši 800,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do kůlny u rekreační chaty v obci Žimrovice

V přesně nezjištěné době od 16:30 hod. dne 30.09.2012 do 17:30 hod. dne 05.10.2012 neznámý
pachatel spáchal v chatovišti Meleček v obci Hradec nad Moravicí, část Žimrovice přečin „Krádež“ tím, že po vyhnutí a vysunutí uzamčených dveří z pantů vnikl do uzamčené dřevěné kůlny u jedné z rekreačních chat, ze které vytáhl a zde zanechal stavební kolečka a sekačku na trávu, přičemž z kůlny odcizil zánovní motorovou pilu značky Partner P351XT žluté barvy o obsahu 46cm3 a o výkonu 1,1 kW s lištou délky 32 cm v hodnotě 3.500,- Kč a zánovní motorové nůžky na živý plot značky Matrix PHT 26-550 červenošedé barvy o obsahu 25,4 cm3 a o výkonu 0,9 kW s lištou délky 550 cm v hodnotě 3.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1958 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 04.10.2012 ve 21:50 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1959 z Kravař, že její druh (muž ročníku narození 1956 z Kravař je v místě společného trvalého bydliště na ulici Novodvorské v Kravařích v silně podnapilém stavu a rozbíjí společný nábytek. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích, která zjistila, že výše uvedený muž chvíli předtím slovně napadal svou družku a další rodinné příslušníky, přičemž pěstí udeřil svou nezletilou čtrnáctiletou dceru. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebyla vyčíslena případná škoda na majetku. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a rovněž z důvodu toho, že šestapadesátiletý muž se i nadále choval agresivně, byl arogantní a v silně podnapilém stavu, bylo rozhodnuto ze strany zakročujících policistů o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.
DODATEK :
Na základě provedených úkonů a šetření policistů z Obvodního oddělení PČR v Kravařích bylo zjištěno, že nejméně od roku 2005 ve společně obývaném bytě, tedy v soukromí a opakovaně, dochází ze strany výše uvedeného muže ročníku narození 1956 vůči jeho družce (ženě ročníku narození 1959) a jejich společné dceři (dívka ročníku narození 1997) k psychickému i fyzickému násilí, počínaje slovními urážkami, ponižováním, hrubými nadávkami, hrubým jednáním i drobným ublížením na zdraví včetně ničení společného zařízení bytu, kdy takto činí zejména pod vlivem alkoholu a jeho agresivita se v poslední době zvyšuje, takže obě ženy mají stále větší obavy a strach o svůj život, zdraví a majetek. V minulosti již byly některé skutky oznámeny a šetřeny ze strany kravařských policistů, většinou jako přestupek proti občanskému soužití.
Z doposud provedeného šetření bylo k protiprávnímu jednání násilné osoby (muže ročníku narození 1956 z Kravař) a k jeho osobě samotné zjištěno : a) k násilí dochází v soukromí, ve společném domě, b) prokazatelně se jedná o násilnou osobu a nelze zpochybnit jednotlivé role, c) své jednání v podobě urážek a výhrůžek opakuje a stupňuje, d) dochází k přímému fyzickému útoku na osobní integritu ohrožené osoby, e) často požívá v nadměrné míře alkoholické nápoje, f) k atakům dochází za přítomnosti nezletilé, g) je vznětlivý a nevypočitatelný. Na základě zjištěných skutkových okolností byly ze strany policejního orgánu shledány jednoznačné důvody pro využití oprávnění ve smyslu ustanovení § 44 zákona číslo 273/2008 Sb. a výše zmíněný muž byl dne 05.10.2012 ve 14:30 hodin vykázán ze společného obydlí a společných prostor bytového domu včetně dvoru u domu a hospodářské budovy. Vykázaný vydal klíče od bytu, což stvrdil svým podpisem a námitku k vykázání nepodal. U samotného vykázání byla přítomna nezúčastněná osoba, pracovnice OSPOD Městského Úřadu Kravaře. Předmětného oprávnění bylo užito, jelikož podle výše uvedené charakteristiky případu lze důvodně předpokládat, že se vykázaná osoba opět dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, protože v jeho protiprávním jednání je zřejmá opakovanost, postupný nárůst intenzity, tak jak jasná role mezi násilnou a ohroženou osobou, kdy k tomuto jednání docházelo v soukromí společného obydlí na ulici Novodvorské v Kravařích.


Pokus vloupání do prodejny na ulici Horní náměstí v Opavě

Dne 05.10.2012 v době kolem 02:30 hod. neznámý pachatel spáchal v centru Statutárního města Opavy přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že vstoupil na chodbu jedné z budov na ulici Horní náměstí, kde se pokusil vypáčit vstupní dveře do prostor prodejny společnosti For Shop & Ofice spol. s r.o. Opava, což se mu však nepodařilo, do prodejny nevnikl, nic neodcizil, shora uvedené společnosti však byla způsobena celková škoda ve výši 3.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do osobních automobilů na ulicích Veleslavínova a Nám. Slezského odboje v Opavě

V blíže neuvedené době od 19:00 hod. dne 04.10.2012 do 09:45 hod. dne 05.10.2012 neznámý pachatel spáchal v Opavě přečin „Krádež“ tím, že :
1) dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do uzamčeného osobního motorového vozidla značky Peugeot 306, které bylo zaparkováno na ulici Veleslavínové, odkud odcizil MP3 přehrávač značky Philips s přívodním kabelem v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1984 z Heřmanovic, okres Bruntál, přičemž na zařízení škodu nezpůsobil
2) po rozbití skleněné výplně zadních dveří vnikl do nákladního motorového vozidla značky Ford Transit, které stálo zaparkované na ulici Náměstí Slezského odboje, odkud odcizil plastovou přepravku oranžové barvy bez hodnoty s notebookem značky Asus černé barvy s taškou na notebook černé barvy v hodnotě 22.000,- Kč, přičemž rozbitím skleněné výplně dveří vznikla škoda ve výši 4.500,- Kč, ke škodě poškozené organizaci Školka Forest spol. s r.o. Písek. Dále z nákladového prostoru vozidla odcizil netbook značky Lenovo lesklé černé barvy v hodnotě 10.000,- Kč, 2 kusy nabíječek k mobilu a k počítači v hodnotě 1.000,- Kč, tiskárnu značky HP 5510 v hodnotě 2.000,- Kč, cestovní kufr černé barvy v hodnotě 900,- Kč, který obsahoval zimní bundu tmavě modré barvy se zeleným límcem v hodnotě 1.500,- Kč, pánský svetr šedočerné barvy v hodnotě 400,- Kč, 2 kusy kalhot z režné látky v hodnotě 1.500,- Kč, spodní prádlo v hodnotě 1.000,- Kč, pánské sportovní boty značky Reebok černé barvy v hodnotě 1.800,- Kč a sportovní soupravu tmavě modré barvy v hodnotě 600,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1960 z Opavy
3) po rozbití skleněné výplně zadních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky Nissan Qashqai, které stálo zaparkováno u zadní části budovy OSZ Opava na ulici Veleslavínové, odkud odcizil volně odloženou letní košili bílé barvy v hodnotě 500,- Kč, společenskou košili s dlouhým rukávem šedé barvy v hodnotě 500,- Kč a sluneční brýle značky Rayban černé barvy v hodnotě 3.000,- Kč, přičemž rozbitím skleněné výplně dveří automobilu způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1963 z Opavy. Dále z tohoto vozidla odcizil mobilní skládací stánek o rozměrech 120 x 50 x 10 cm s potiskem „Řekni ne drogám, řekni ano životu“, který byl uložen v černém textilním pouzdře, vše v hodnotě 7.000,- Kč.
Celková hmotná škoda na majetku tak činí nejméně 63.500,- Kč a výše uvedenou trestnou činnost majetkového charakteru šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do ordinace praktického lékaře na ulici Rybové v Opavě

V přesně neustanovené době od 13:00 hod. dne 04.10.2012 do 08:00 hod. dne 05.10.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Rybové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po odstranění kovové mříže a po vysazení pootevřeného ventilačního okna v místnosti WC vnikl do ordinace praktického lékaře, kterou prohledal a odcizil kovovou krabičku bílé barvy s finanční částkou na hotovosti 11.000,- Kč a dále ze šuplíku stolu odcizil 1.500,- Kč v mincích, přičemž škoda na kovové mříži a okně způsobena nebyla. Poškozené ženě ročníku narození 1946 z Opavy-Kateřinek tak vznikla celková škoda ve výši 12.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Krnovské v Opavě

V blíže neuvedené době od 22:00 hod. dne 04.10.2012 do 13:00 hod. dne 05.10.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že v jednom z bytových domů vstoupil po vypáčení dveří se škodou ve výši 500,- Kč na chodbu ke sklepním boxům, kdy po vytržení šroubů petlice dveří vnikl do sklepního boxu poškozené ženy ročníku narození 1971 z Opavy, ze kterého odcizil pánské horské jízdní kolo značky Sundance MTB Alivio černobílé barvy v hodnotě 5.000,- Kč, pánské trekové jízdní kolo značky Sundance Toledo stříbrné barvy v hodnotě 4.000,- Kč a dámské trekové jízdní kolo značky Sundance Granada I červené barvy v hodnotě 4.000,- Kč, přičemž na dveřích vedoucích do sklepního boxu škoda nevznikla. Celková škoda tak činí 13.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení šperků ze žlutého kovu v prodejně Soliter na ulici Ostrožné v Opavě

Dne 05.10.2012 v době mezi 11:30 hod. a 11:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Ostrožné v Opavě přečin „Krádež“ tím, že při předvádění zboží ze strany prodavaček zákazníkům využil jejich chvilkovou nepozornost a jejich zaneprázdnění a odcizil 4 kusy prstenů ze žlutého kovu, čímž byla poškozené firmě Soliter a.s. Jablonec nad Nisou způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.

 


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Haškové v Opavě

Neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Haškové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že v přesně nezjištěné době ode dne 17.09.2012 do dne 05.10.2012 vnikl po vypáčení pantů laťkových dveří bez způsobené škody do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1972 z Opavy, ze kterého odcizil dámské celoodpružené jízdní kolo značky Lapierre fialovobílé barvy v hodnotě 17.000,- Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1972 z okresu Frýdek-Místek a dále odcizil dětské jízdní kolo značky Sundance fialové metalické barvy v hodnotě 5.490,- Kč, snowboard značky Generics černé barvy v hodnotě 10.000,- Kč, snowboard žluté barvy v hodnotě 3.000,- Kč, ruční nářadí v hodnotě 2.000,- Kč, teleskopické hole v hodnotě 700,- Kč a dva páry snowboardových bot v hodnotě 2.500,- Kč a 1.500,- Kč, vše ke škodě shora uvedeného majitele sklepního boxu. Celková škoda tak činí 42.190,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do zahradní chatky v obci Litultovice

V neupřesněné době od 17:30 hod. dne 03.10.2012 do 14:30 hod. dne 05.10.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Litultovice přečin „Krádež“ v souběhu s přečinem „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na částečně oplocený pozemek muže ročníku narození 1942 z Litultovic, kdy po vytvoření otvoru rozpletením drátěného pletiva vstoupil na sousedící pozemek, kde po vypáčení vstupních dveří vnikl do dřevěné zahradní chatky, kterou prohledal, na místě vyprázdnil obsah jedné láhve piva a dále po vypáčení petlice dveří vnikl do přilehlé kůlny, odkud nic neodcizil, přičemž poškozenému muži ročníku narození 1955 z Litultovic způsobil celkovou škodu ve výši 1.762,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Tři muži zcizovali plechy ze střechy budovy ve Vítkově

Dne 05.10.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1989 z Vítkova, neboť tento v rámci své recidivy společně s mužem ročníku narození 1983 z Vítkova a s mužem ročníku narození 1987 z Bruntálu v době kolem 17:30 hod. dne 04.10.2012 na ulici Švermové ve Vítkově vstoupil na řádně nezajištěný pozemek společnosti Vítkovská obchodní spol. s r.o. Vítkov, odkud ze střechy budovy v úmyslu odcizit, společně sundali dva vlnité plechy v hodnotě 300,- Kč, ale vzhledem k jejich rozměrům tyto zanechali ukryté ve křoví s tím, že si pro ně přijdou v pozdějších hodinách a z areálu odešli. Při odchodu však byli přistiženi hlídkou strážníků Městské policie Vítkov a jejich protiprávní jednání majetkového charakteru bylo následně zjištěno. Prvně jmenovaný třiadvacetiletý muž se uvedeného skutku dopustil i přesto, že byl v červnu roku 2012 rozsudkem Okresního soudu v Opavě podmíněně odsouzen pro přečin „Krádež“ se zkušební dobou do července roku 2014. Jednání devětadvacetiletého muže a pětadvacetiletého muže je kvalifikováno jako přestupek proti majetku. Vše je předmětem dalšího šetření ze strany vítkovských policistů.


Vloupání do prodejny v obci Melč

Neznámý pachatel spáchal v obci Melč přečin „Krádež“ tím, že v neupřesněné době od 16:45 hod. dne 04.10.2012 do 06:15 hod. dne 05.10.2012 odlomil vnější části vložky Fab dveří v hodnotě 240,- a takto vnikl do místní prodejny, odkud odcizil dosud neurčené množství alkoholu a kávy různých druhů a značek v předběžné hodnotě nejméně 5.000,- Kč a dále ze skříně zaměstnanců odcizil z plastového rozdělovníku pokladny finanční částku ve výši 610,- Kč. Poškozenému Obchodnímu družstvu Tempo Opava tak byla způsobena předběžná škoda ve výši nejméně 5.850,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem