Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.12.2009-2.část

Pachatelé krádeží zboží v supermarketech, zajištění podnapilých mužů na PZS a další...(6 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě

Dne 5.12.2009 v době kolem 06:50 hod. policisté z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava stavěli a kontrolovali před benzínovou čerpací stanici Shell na ulici Těšínské v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Ford Sierra, a to muže ročníku narození 1967 z Jezdkovic. Při této silniční kontrole byl výše uvedený řidič vyzván k podrobení se odbornému měřením dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,33 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovná dechová zkouška byla rovněž pozitivní s výsledkem 0,30 promile alkoholu v jeho dechu. Dvaačtyřicetiletý muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů doznal, s naměřenou hodnotou souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) nepožádal. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Odcizení zboží v supermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách – známý pachatel

Dne 5.12.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ (recidiva), a to muži ročníku narození 1980 z Dolního Benešova, neboť tento dne 5.12.2009 v době kolem 14:00 hod. v supermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách odcizil volně vystavené zboží (dva sáčky instantní polévky a jednu čokoládu Milka) v celkové hodnotě 36,- Kč, které neuhradil, kdy byl po průchodu pokladnami zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Devětadvacetiletý muž se uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl pro obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen Okresním soudem Opava z června 2009 k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 10-ti měsíců, kdy mu byla udělena zkušební doba do července 2011.


Odcizení zboží v supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně – známý pachatel

Dne 5.12.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1955 z Hlučína, neboť tento dne 5.12.2009 v době kolem 15:00 hod. v supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně odcizil v průběhu nákupu zboží, a to 2 ks konzerv s označením Makrelové filety v oleji v hodnotě 43,- Kč/kus, kdy toto zboží uschoval do kapsy své bundy a následně při průchodu pokladnou dané zboží neuhradil. Poté byl zadržen pracovníkem bezpečnostní agentury prodejny a následně předán hlučínským policistům. V daném případě čtyřiapadesátiletý muž odcizil zboží v celkové hodnotě 86,- Kč, kdy protiprávního jednání majetkového charakteru se dopustil i přesto, ačkoli byl v posledních 3 létech za obdobný skutek odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu Opava z července 2006 pro trestný čin „Krádež“ k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 320 hodin s přeměnou na nepodmíněné odnětí svobody ve výměře 154 dnů, které vykonal v březnu letošního roku. Dále byl odsouzen pro trestný čin „Krádež“ ze října 2009 k nepodmíněnému trestu odnětí svobody ve výměře 3 měsíců, ke kterému doposud nenastoupil. Případ je nadále v šetření.

 

 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 5.12.2009 ve 20:45 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě na Dolním náměstí v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1975 z Opavy, který v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 1,65 promile alkoholu v jeho dechu) slovně napadal návštěvníky vánočních trhů, a když byl zakročující policejní hlídkou vyzván slovy „Jménem zákona zanechte svého protiprávního jednání“, výzvy neuposlechl a nadále ve svém jednání pokračoval. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy policistům kladl aktivní odpor a proto musely být ze strany policistů použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany a byla mu přiložena pouta. Při služebním zákroku nedošlo ke zranění zúčastněných osob a nedošlo ke škodě na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 5.12.2009 ve 22:30 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě na ulici Masarykova třída v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1991 z Opavy-Kylešovic, který v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,54 promile alkoholu v jeho dechu) močil na přilehlou budovu a bušil na výlohy prodejen, kdy tímto svým protiprávním jednáním budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Při služebním zákroku se osmnáctiletý muž pokusil zakročující hlídce utéct, byl však dostižen jedním z policistů, který mu poté přiložil pouta a následně bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při služebním zákroku nebylo způsobeno zranění zúčastněných osob a nevznikla škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Dopravní nehodovost

Dne 5.12.2009 došlo v okrese Opava celkem k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny těžce a hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí činí 196.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem