Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.3.2010

Opava - Opavští policisté vypátrali vozidlo, které bylo odcizeno v prosinci loňského roku a další události (9 případů) 

Opavští policisté vypátrali odcizené vozidlo
Policisté opavského obvodního oddělení dne 5.3.2010 ve večerních hodinách na ulici Holasické v Opavě – Kateřinkách, vypátrali a zajistili motorové vozidlo Peugeot Partner v hodnotě 50.000,- Kč.
Po uvedeném vozidle bylo 31. prosince loňského roku vyhlášeno celostátní pátrání, neboť jej neznámý pachatel odcizil z areálu opavské firmy na ulici Jaselské v Opavě. Neznámý pachatel se poslední den loňského roku totiž vloupal do areálu této firmy. Ze skladu tenkrát odcizil věci (kompresor, elektrickou řetězovou pilu a automatické stříkací zařízení) v celkové hodnotě 160.000,- Kč. Pachatel přitom odcizil i finanční hotovost 10.000,- Kč a vzal i klíče od uvedeného vozidla. Následně se tohoto vozidla zmocnil.
I nadále případ šetří opavští policisté a pachatele, který způsobil odcizením věcí a poškozením zařízení celkovou škodu ve výši 226.000,- Kč, stále podezřívají ze spáchání trestných činů krádeže vloupáním, poškozování cizí věci a neoprávněného užívání cizí (dle trestního zákona platného do 31.12.2009).
Policisté zahájili trestní stíhání pachatele, který zpronevěřil 77tisíc korun
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 5.3.2010 trestní stíhání 31letého muže z Opavska, jako podezřelého ze spáchání trestného činu zpronevěry.
Podezřelý muž v měsíci říjnu loňského roku převzal od 32leté ženy z Opavska finanční hotovost 50.000,- Kč na zhotovení kuchyňské linky, a to na základě ústní dohody. V prosinci si od této ženy převzal další finanční obnos, tentokrát ve výši 12.000,- Kč. A začátkem ledna letošního roku předala poškozená žena podezřelému částku ve výši 15.000,- Kč, opět jako zálohu na zhotovení její kuchyňské linky. Pachatel do současné doby tuto kuchyňskou linku nedodal a celou finanční částku (77tisíc korun) použil pro svou vlastní potřebu.
Jedná se o pachatele, který byl v minulosti již 4x soudně trestán a v současné době je, v souvislosti s jinou trestnou činností, ve výkonu trestu odnětí svobody.  
Objasnění případu vloupání do vítkovské čistírny odpadních vod
 
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 5.3.2010 trestní stíhání dvou mužů, ve věku 38 a 33 let, obou z Vítkovska, jako podezřelých ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věc. Oba pachatelé jsou podezřelí hned ze tří skutků.
  1. Společně v měsíci únoru letošního roku rozbili okno a vnikli do prostoru čističky, odkud následně odcizili měděné elektrovodné kabely, poškodili elektrorozvodné skříně, elektrické zásuvky a dvě zářivková tělesa. Zlínské společnosti tak způsobili celkovou škodu dosahující částky 40.000,- Kč, z toho na poškození zařízení způsobili třicetitisícovou škodu.
  2. Společně v noční době z 2.3.2010 na 3.3.2010 z volně přístupného objektu kotelny nemocnice na ulici Opavské ve Vítkově odcizili 4 signalizační kabely (celkem 60 metrů) v celkové hodnotě 1.200,.- Kč, ke škodě novojičínské nemocnice.
  3. Společně kolem půlnoci dne 4.3.2010 přelezli oplocení  a vnikli do areálu vodojemu ve Vítkově. Na budově čerpací stanice pak rozbili luxferové okno, vnikli do objektu, a dále přes nezajištěné dveře vešli do místnosti čerpací stanice. Zde vypáčili plastové dveře elektrického rozvaděče, avšak nic neodcizili. I na budově vodojemu v tomto areálu rozbili luxferové okno a vnikli dovnitř. I zde vypáčili dvířka elektrického rozvaděče, ze kterého vystříhali jističe s pojistkami a odcizili vnitřní elektrickou kabeláž včetně přívodního elektrického kabelu. Zvenčí větracích věží budovy pak odcizili větrací lamely. Ve třetím případě podezřelí odcizili věci v celkové hodnotě  3.000.- Kč, na poškození způsobili pětadvacetitisícovou škodu, a to Severomoravským vodovodům a kanalizacím.
Jedná se o pachatele s trestní minulostí. Oba byli v posledních třech letech za trestnou činnost majetkového charakteru již potrestáni rozsudky místně příslušných okresních soudů. Jejich trestní stíhání je vedeno na svobodě.
Na úspěšném dopadení pachatelů se podíleli opavští kriminalisté společně s policisty vítkovského obvodního oddělení.
 
Vloupal se do motorového vozidla v obci Mokré Lazce
Neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4.3.2010 na 5.3.2010 nejdříve neúspěšně páčil zámek pravých předních dveří a pak rozbil trojúhelníkové okno pravých zadních dveří a vnikl tak do osobního vozidla Toyota. Automobil prohledal a z přihrádky spolujezdce pak odcizil fotoaparát v hodnotě 4.800,- Kč. Poškozením vozidla pachatel způsobil škodu ve výši 7.500,- Kč, vše 26letému muži z Opavy.
Kravařští policisté pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Zahoření komína v Budišově nad Budišovkou
Opavští hasiči informovali dne 5.3.2010 kolem čtvrté hodiny ranní operační středisko opavské policie o tom, že v Budišově nad Budišovkou došlo k zahoření komínu rodinného domu na ulici Na Úbočí. Na místě zasahovali hasiči HSZ Vítkov a dobrovolní hasiči z Budišova nad Budišovkou, kteří provedli odvětrání zakouřené půdy a ořezání ohořelých částí desek. Vyšetřovatel opavských hasičů uvedl jako příčinu požáru zahoření sazí v komíně. Komín nebyl v dobrém technickém stavu, navíc v horní části, v podstřešním prostoru, měl prasklinu. Vlivem zahoření sazí v komíně pak došlo přes tuto mezeru k ohoření desek střechy v okolí komína do vzdálenosti pěti centimetrů. Ke zranění osob nedošlo. Na majetku byla způsobena pětitisícová škoda. Vyšetřovatel HZS Opava si věc převzal do své kompetence.
Z areálu domova pro seniory odcizil šest dvoukolových vozíků
Hlučínští policisté šetří přečin krádež, kterého se dopustil neznámý pachatel.
Ten v nočních hodinách ze 4.3.2010 na 5.3.2010 v Háji ve Slezsku, části Smolkov, na ulici Poddubí, vnikl přes nezajištěnou vstupní bránu do areálu domova pro seniory. Odtud pak od budovy odcizil celkem 6 dvoukolových vozíků opatřených dřevěnou korbou a 2,5 m² zámkové dlažby, vše v celkové hodnotě 8.220,- Kč.
Odcizení mobilního telefonu z nezajištěné šatny základní školy v Hlučíně
Neznámý pachatel dne 3.3.2010 kolem osmé hodiny ranní odcizil z nezajištěné šatny hlučínské základní školy na ulici Cihelní z kapsy bundy mobilní telefon zn. Samsung v hodnotě 9.500,- Kč, ke škodě 15letého mladíka.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR v Hlučíně jako přečin krádež.
Zajištění muže a jeho dodání na PZS k vystřízlivění
Hlídka opavských policistů zajistila dne 5.3. 2010 kolem desáté hodiny večerní na ulici Liptovské v Opavě 47letého muže z Opavy, který ležel v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu byla naměřena hodnota 3,02 promile alkoholu v dechu) na chodníku. Policisté muže převezli a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.
Opavští policisté věc šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehodovost
V průběhu dne 5.3.2010 šetřili dopravní policisté na Opavsku dvě dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotnou  škodu na majetku  policisté odhadli na částku 63.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem