Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.5.2009

Vloupání do stavebních buněk, loupežné přepadení starší ženy a další...(9 případů) 

 

Zpronevěra uschovaných autosoučástek v obci Velké Heraltice – známý pachatel


 

Dne 5.5.2009 policejní komisař územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1976 z Opavy jako obviněného ze spáchání trestného činu „Zpronevěra“, kterého se měl dopustit tím, že v přesně nezjištěné době od konce roku 2008 do začátku února 2009, bez vědomí a souhlasu muže ročníku narození 1974 z Opavy, prodal neustanovené osobě součástky z jeho osobního motorového vozidla Toyota Carina, a to kompletní motor 4A-FE a řídící jednotku ECU k motoru, které měl svěřeny k úschově ve své dílně, ve stodole v obci Velké Heraltice a svým jednáním tedy způsobil pětatřicetiletému majiteli vozidla škodu v celkové výši 6.570,- Kč.


 

Vloupání do stavební buňky v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel


 

V době od 14:30 hod. dne 4.5.2009 do 07:00 hod. dne 5.5.2009 neznámý pachatel spáchal na stavebních parcelách v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Krádež“ tím, že :

  1. po předchozím vylomení vložky zámku Fab vnikl do stavební buňky, odkud odcizil vibrační desku značky Dynapac LG300 v hodnotě 164.220,- Kč, míchadlo značky Makita UT120 v hodnotě 7.990,- Kč a rozbrušovačku značky Makita 230 včetně příslušenství v hodnotě 15.000,- Kč, čímž způsobil společnosti Alma Moravia s.r.o. Opava celkovou škodu ve výši 187.210,- Kč

  2. ve shora uvedené době na vedlejší stavební parcele vnikl po odstranění visacího zámku do další stavební buňky, odkud odcizil kladivo značky Hilti 905 v hodnotě 40.000,- Kč, ke škodě společnosti Stasof s.r.o. Praha a dále po přeštípnutí visacího zámku vnikl do další stavební buňky, odkud odcizil vrtací kladivo značky Hilti TE 76-ATC v hodnotě 20.000,- Kč, přímočarou pilu značky Aligator WSR-1400 PE v hodnotě 6.000,- Kč, Aku vrtačku s Aku dotahovačkou značky Hilti SFH 144-A s nabíječkou a dvěma ks baterií v hodnotě 5.000,- Kč, vrtačku značky Narex v hodnotě 3.000,- Kč a vrtačku značky Hitachi DH 24PB 3 v hodnotě 6.000,- Kč, čímž byla společnosti DN Stavby s.r.o. Vlaštovičky způsobena škoda ve výši 45.000,- Kč.


 

Neznámý pachatel tedy svým protiprávním jednáním způsobil celkovou škodu ve výši 272.210,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě..


 

 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění

Odcizení zboží v supermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách


 

Dne 4.5.2009 v době kolem 19:00 hod. byla policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava v prostorách supermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách zajištěna žena ročníku narození 1968 z Opavy-Kateřinek, která v uvedené prodejně odcizila v silně podnapilém stavu zboží v celkové hodnotě 115,- Kč, kdy byla po této krádeži za pokladnami zadržena pracovníky bezpečnostní ochranné služby supermarketu. Provedenou orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u ní byla naměřena hodnota 1,66 promile alkoholu v jejím dechu a proto bylo rozhodnuto o jejím dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je nadále v šetření, byl vyžádán rejstřík trestů shora uvedené čtyřicetileté ženy, v případě, že byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena rozsudkem soudu pro majetkovou trestnou činnost, bude se v dané věci jednat o trestný čin „Krádež“, v jiném případě se bude jednat o přestupek proti majetku.

Dodatek :

Dne 5.5.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ shora uvedené čtyřicetileté ženě z Opavy, neboť tato odcizila volně vystavené zboží, a to láhev alkoholu značky vodka Franc Josef v hodnotě 115,- Kč, kdy byla za pokladnou zadržena ostrahou prodejny, zboží ji bylo odebráno a vráceno zpět do prodeje. Svým protiprávním jednáním si tedy přisvojila cizí věc tím, že se ji zmocnila a uvedeného činu se dopustila i přesto, že byla pro obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzena rozsudkem okresního soudu v Opavě z listopadu 2007 k výkonu obecně prospěšných prací v délce 200 hodin, který ji byl později změněn na nepodmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 42 dnů.


 

Loupežné přepadení poškozené ženy na ulici E.Beneše v Hlučíně – neznámý pachatel


 

Dne 5.5.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín ve spolupráci s opavskými kriminalisty zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Loupež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 13:45 hod. dne 5.5.2009 na ulici Edvarda Beneše v Hlučíně, při chůzi poškozené ženy ročníku narození 1917 z Hlučína, uchopil za uši její dámskou koženkovou kabelku černé barvy se 2 ks hřbitovních svíček a svazkem klíčů, kterou nesla v ruce, přičemž se jí snažil kabelku vytrhnout z ruky, což se mu však ihned nepodařilo, následkem čehož se začal s poškozenou o tuto přetahovat, kdy žena upadla na zem, kabelku upustila a neznámý muž i s odcizenými věcmi utekl neznámo kam. Ke zranění jednadevadesátileté ženy nedošlo, byla jí však způsobena škoda ve výši 360,- Kč.


Nález munice pocházející z 2. světové války na katastru obce Josefovice


 

Dne 5.5.2009 ve 14:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1963 z Kralup nad Vltavou, okres Mělník, že před chvíli nalezl při pyrotechnickém průzkumu v lesním porostu za obcí Josefovice munici pocházející z 2. světové války. Do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, z pracoviště ve Frýdku-Místku místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kdy poté nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 82 mm na místě nálezu přivolaný policejní pyrotechnik zneškodnil.


 

Vloupání do motorového vozidla na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel

 

Dne 5.5.2009 v době od 14:00 hod. do 14:20 hod. neznámý pachatel spáchal u bočního vchodu do areálu Slezské nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně okna zadních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Toyota RAV 4, ze kterého odcizil černý plastový kufřík v hodnotě 1.000,- Kč s různými tiskopisy bez hodnoty, kdy rozbitím okna na vozidle způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1944 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Odcizení peněženky z nezajištěného rodinného domu na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel


 

Dne 5.5.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1938 z Opavy-Kylešovic byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Porušování domovní svobody“, neboť na podkladě oznámení a zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 5.5.2009 v době od 15:30 hod. do 18:30 hod. neznámý pachatel vešel do předsíně nedostatečně zajištěného rodinného domu na ulici Hlavní Opavě – Kylešovicích, a to v době, kdy se poškozený oznamovatel pohyboval v obývacím pokoji domu a sledoval televizi, přičemž využil jeho nepozornosti a z volně odložené bundy mu odcizil pánskou tmavě hnědou koženkovou peněženku v hodnotě 100,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 1.000,- Kč a s různými osobními doklady, čímž mu byla způsobena celková škoda ve výši 1.100,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 

Nedodání zaplaceného zboží přes internetový obchod


 

V době od 4.4.2009 do současné doby neznámý pachatel spáchal na dosud neznámém místě trestný čin „Podvod“ tím, že poté, co dne 4.4.2009 vyhrál poškozený muž ročníku narození 1968 z Opavy-Kylešovic na internetových stránkách jisté společnosti aukci na zboží (pojízdnou ohřívací vodní lázeň) v hodnotě 16.000,- Kč a poté, co částku ve výši 16.000,- Kč bankovním převodem převedl na předem dohodnutý účet, tak mu takto zakoupené zboží nebylo do současné doby dodáno a ani mu nebyly vráceny vyplacené peníze. Vše je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehodovost


 

Dne 5.5.2009 došlo v okrese Opava ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, pouze s hmotnou škodou na majetku v celkové výši 130.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem