Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.6.2010

Opava - Spoutanýma rukama napadl policistu ve služebním vozidle a další události (12 případů) 

Po ulici Těšínské v Opavě řídil vozidlo pod vlivem drog
Dopravní policisté provedli 5.června krátce po půlnoci na ulici Těšínské v Opavě, ve směru jízdy do centra města, silniční kontrolu osobního automobilu Fiat Punto. Vozidlo řídil dvacetiletý muž z Opavy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření přístrojem Dräger, které bylo negativní. Orientační vyšetření na přítomnost návykových látek testem Drugwipe 5+, mělo ale pozitivní výsledek na přítomnost amfetaminu. Policisté proto řidiče vyzvali k odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků moči a krve, kterému se na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě podrobil. Policisté jmenovanému zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem.
Věc dále šetří policisté opavského dopravního inspektorátu.
Dalšího řidiče vozidla pod vlivem drog přistihli policisté Kravařích
Jednalo se o třiadvacetiletého muže z Kravař, který 5.června kolem třiadvacáté hodiny řídil osobní automobil Škoda Fabia po ulici Hlučínské v Kravařích, části – Kouty. U tamní prodejny smíšeného zboží u něj provedli silniční kontrolu kravařští policisté. Na výzvu hlídky se řidič podrobil odbornému měření přístrojem Dräger, s negativním výsledkem. Orientační drogový test ovšem vyzněl pozitivně na Cannabis. Následně se jmenovaný se podrobil odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. I v tomto případě policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu s vozidlem. V případu probíhá další šetření.
Spoutanýma rukama napadl policistu ve služebním vozidle
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil 5.června trestní stíhání devatenáctiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě.
Činu se dopustil 4.června krátce před dvaadvacátou hodinou na parkovišti před hypermarketem Globus na ulici Těšínské v Opavě. Podezřelý muž byl policisty dle trestního řádu zadržen a v průběhu jeho převozu policejní hlídkou na opavskou protialkoholní záchytnou stanici, ve služebním vozidle Škoda Octavia, fyzicky napadl policistu. Silně podnapilý útočník jej udeřil spoutanýma rukama do levé části obličeje. Policista utrpěl zranění (drobné zhmoždění na levé lícní kosti), které si vyžádalo jednorázové ošetření v opavské nemocnici. O zadržení podezřelého muže policisté informovali Okresní státní zastupitelství. Ze zadržení byl jmenovaný propuštěn po umístění na PZS. Podezřelý se muž se odmítl podrobit dechové zkoušce.
Řídil motorové vozidlo, ač to měl rozhodnutím soudu zakázáno

Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili 5.června pětadvacetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Činu se dopustil 5.června kolem půl třetí hodiny ranní na ulici Rybářské v Opavě, když jej opavští policisté v rámci běžné silniční kontroly přistihli při řízení osobního automobilu Renault. Lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že jmenovaný má rozhodnutím Okresního soudu v Kroměříži vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a to do dubna roku 2014. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Policisté zajistili v Opavě dva chovance diagnostického ústavu, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání 
Dopravní policisté v rámci výkonu služby vypátrali 5.června krátce před pátou hodinou ranní  na ulici Hrnčířské v Opavě dva chovance Dětského diagnostického ústavu Bohumín. Jednalo se o dva chlapce ve věku třinácti a patnácti let, kteří 4.června kolem čtrnácté hodiny utekli z tohoto ústavu. Policisté oba chlapce zajistili a telefonicky vyrozuměli příslušného vychovatele ústavu. Oba hledané si 5.června kolem osmé hodiny ranní převzala hlídka Pohotovostního a eskortního oddělení Ostrava, převezla je a umístila zpět do ústavu. Celostátní pátrání po chlapcích bylo zrušeno.
Vloupání do sklepního boxu na ulici U Náhonu v Opavě
Neznámý pachatel v noční době ze 4.června na 5.června odstranil petlici zámku u jednoho ze  sklepních boxů v činžovním domě na ulici U Náhonu v Opavě. Následně do tohoto boxu vnikl a z něj odcizil elektrickou pilu, elektrickou vrtačku, dámské horské jízdní kolo Leader Fox, pánské jízdní kolo Olpran, 6 lahví šampaňského a 3 dárková balení vín. Jednapadesátileté ženě tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 23.438,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Požár motorového vozidla na ulici Gudrichové v obci Raduň
Dvaatřicetiletá žena z Raduně 5.června krátce před polednem telefonicky oznámila na linku 158, že v obci Raduň došlo k zahoření motorového vozidla Mercedes Vito, které stálo zaparkováno na oploceném uzavřeném dvoře domu na ulici Gudrichové. Automobil byl řádně uzavřen a uzamčen. Na místě zasahovali hasiči z HZS Opava, kteří museli rozbít čelní sklo (toto bylo již vlivem požáru v kabině prasklé), aby mohli požár uvnitř kabiny vozidla uhasit. Vyšetřovatel opavských hasičů jako příčinu požáru určil technickou závadu na elektroinstalaci vozidla a věc si na místě převzal do své kompetence. Při požáru nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na automobilu byla odhadnuta na částku 40.000,- Kč. Na místě byli přítomni také opavští policisté.
Dopravní nehoda podnapilého řidiče ve Vítkově
K dopravní nehodě došlo 5.června kolem sedmnácté hodiny ve Vítkově na ulici Školní. Třiadvacetiletý řidič ukrajinské národní příslušnosti řídil osobní automobil Ford Transit ve směru jízdy od ulice Opavské k ulici Školní. Když míjel jeden z rodinných domů (elektroservis), nezvládl řízení a s vozidlem vyjel vlevo mimo komunikaci, kde přední částí automobilu narazil do zábradlí oddělující ulici Školní od místního autobusového nádraží. Ke zranění osob nedošlo, došlo k hmotné škodě odhadem ve výši 11.000,- Kč, a to na poškození dvou polí zábradlí a na vozidle.
Řidič se na výzvu vítkovských policistů podrobil odbornému měření přístrojem Drager, s pozitivním výsledkem. Řidiči byla nejprve naměřena hodnota 1,64 promile alkoholu v dechu, po pěti minutách pak v dechu hodnota 1,43 promile alkoholu. Policisté navíc ve svých databázích zjistili, že jmenovaný nevlastní řidičské oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel.
Případ dále šetří opavští dopravní policisté.
Na motorovém vozidle poškodil čelní sklo
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4.června na 5.června na ulici Prokopa Holého v Opavě. Nezjištěným předmětem poškodil čelní sklo na osobním automobilu VW Passat. Hmotnou škodu ve výši 15.800,- Kč pachatel způsobil osmadvacetiletému muži z Opavy.
Opavští policisté případ šetří jako přečin poškození cizí věci.
Vloupání do zahradní chatky na ulici Zahradní v Opavě
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili 5.června úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Ten v přesně nezjištěné době v období od 29.května do 5.června překonal oplocení a vnikl na pozemek jedné ze zahrádek na ulici Zahradní v Opavě. Rozbil okno zahradní chatky, vnikl dovnitř a z chaty odcizil dvouplotýnkový plynový vařič a rádio s CD přehrávačem, přičemž na zařízení způsobil dvousetkorunovou škodu. Osmapadesátiletému muži z Opavy tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 2.700,- Kč.
Uzamčené jízdní kolo odcizil od hypermarketu Tesco
Neznámý pachatel odcizil 5.června krátce před osmnáctou hodinou pánské horské jízdní kolo Gerry Fischer, zelené barvy, v hodnotě 15.000,- Kč. Kolo bylo uzamčeno lankovým zámkem přes přední kolo k dalšímu jízdnímu kolu a ke stojanu na jízdní kola u vchodu do hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě. Pachatel způsobil škodu šestnáctileté dívce z Bolatic.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 5.června na Opavsku pět dopravních nehod, při kterých byly čtyři osoby zraněny lehce. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 66.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem