Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.6.2013

Opava - 19-ti letý mladík zadržen při krádeži nafty v Oticích a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 05.06.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku činí 100.000,- Kč.


Vloupání do prodejny benzínové čerpací stanice v obci Březová

V nočné době od 22:10 hod. dne 04.06.2013 do 01:20 hod. dne 05.06.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Březová přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna vnikl do prodejny benzínové čerpací stanice, odkud z neuzamčené plechové pokladny na prodejním pultu odcizil finanční částku na hotovosti 700,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 2.000,- Kč. Poškozené soukromé společnosti z Prahy tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.700,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Poškození osobního automobilu na ulici Polní v Kravařích, části Kouty

V blíže neustanovené době od 16:00 hod. dne 04.06.2013 do 07:30 hod. dne 05.06.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Polní v Kravařích, části Kouty přečin „Krádež“ tím, že ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Superb odcizil 2 kusy předních stěračů, dále z bočních dveří automobilu odcizil ochranné černo-chromované lišty, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1964 z Kravař celkovou škodu ve výši 12.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Jateční v Opavě

Dne 04.06.2013 v době mezi 17:00 hod. a 17:20 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Jateční v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že po rozbití skleněné výplně zadních dveří vnikl do úložného prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla značky VW Caddy, odkud odcizil textilní tašku značky Vello černé barvy, ve které byla černá kožená peněženka s finanční částkou na hotovosti 2.300,- Kč, různé osobní doklady, stravenky Ticket a platební karta, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1970 z Bolatic způsobena škoda ve výši 3.680,- Kč. Rozbitím okna dveří automobilu pak vznikla opavské společnosti škoda ve výši 3.000,- Kč. Celková škoda tak činí 6.680,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Štěpánkovice

Dne 05.06.2013 v době kolem 20:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Hlavní v obci Štěpánkovice řidiče osobního motorového vozidla značky Mazda 323, a to muže ročníku narození 1989 z Oldřišova. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykové látky Amphetamin a Cannabis. Čtyřiadvacetiletý řidič se doznal k vykouření 1 cigarety marihuany v podvečerních hodinách téhož dne, na výzvu ze strany zakročujících policistů se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Osmadvacetiletý muž z Opavy se vloupával do zahradních chatek v Opavě

Dne 05.06.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ a z přečinu „Porušování domovní svobody“ muži ročníku narození 1985 z Opavy, neboť tento v zahrádkářské osadě Mír na ulici Jaselské v Městských sadech v Opavě :
1) koncem měsíce května letošního roku vstoupil po přelezení oplocení na pozemek zahrady muže ročníku narození 1971 z Opavy-Kateřinek, kdy po rozbití skleněné výplně okna vnikl do jeho zahradní chatky, kde zkonzumoval potraviny (konzervy leča a fazolí, piškoty, oplatky, instatní polévky a láhev vína), vše v hodnotě 400,- Kč, přičemž na zařízení způsobil škodu ve výši 100,- Kč
2) začátkem měsíce června letošního roku po rozpletení pletivového oplocení vstoupil na zahradní pozemek muže ročníku narození 1958 z Opavy-Kateřinek, kdy po rozbití skleněné výplně okna vnikl do vnitřního prostoru zahradní chatky a zde zkonzumoval potraviny (cukrovinky a slané pečivo) v hodnotě 100,- Kč, dále z pozemku chatky odcizil 6 kusů kovových mříží a stavební kolečka, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 500,- Kč.

Případy objasnili opavští policisté na základě místní a osobní znalosti prostředí a možných osob pachatelů, přičemž v 16:30 hod. dne 05.06.2013 byl shora uvedený osmadvacetiletý muž zadržen a umístěn do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k provádění dalších nutných procesních úkonů.


Devatenáctiletý mladík z Opavy zadržen při krádeži nafty v areálu ZP Otice

Dne 05.06.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1994 z Opavy, neboť tento v době kolem 03:00 hod. dne 05.06.2013 po přelezení oplocení vstoupil do areálu Zemědělského podniku na ulici Hlavní v obci Otice, kde po povolení šroubu palivové nádrže u zde zaparkovaného traktoru odcizil 16 litrů motorové nafty v hodnotě 480,- Kč, ke škodě poškozené organizaci ZP a.s. Otice.

Při svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl přistižen pracovníky bezpečnostní ochranné služby BOIS Opava, kteří jej na místě činu zadrželi a následně předali přivolaným opavským policistům. Jak dále z provedeného šetření vyplynulo, tak devatenáctiletý muž přijel k objektu Zemědělského podniku v obci Otice svým osobním motorovým vozidlem značky Peugeot 205 a vzhledem k tomu, že jevil známky požití alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů, zakročující policisté u něj provedeli orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ však vyzněl pozitivně na návykovou látku Ampetamin. Na výzvu se tento muž bezdůvodně odmítl podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je neřidič, tudíž nevlastní řidičský průkaz pro žádnou podskupinu řidičských oprávnění. Celá záležitost je dále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Osmačtyřicetiletý muž byl opavskými policisty vykázán z bydliště pro své chování a jednání

Dne 04.06.2013 v 19:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v jednom z bytových domů na ulici Milady Horákové v Opavě muže ročníku narození 1965 z Opavy, který chvíli předtím v místě společného bydliště slovně a poté i fyzicky napadal svou družku (ženu ročníku narození 1963 z Opavy). Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Vzhledem k tomu, že se shora uvedený muž choval arogantně a agresivně i před přivolanými policisty a poněvadž orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,88 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.
Dodatek : Na základě výše uvedeného oznámení bylo následně za strany opavských policistů prováděno šetření, kterým bylo zjištěno, že se jedná o opakované slovní a fyzické útoky ze strany osmačtyřicetiletého muže vůči své družce, které již trvají od měsíce dubna roku 2012. Vzhledem k tomu, že důkladným posouzením (zejména za použití otázek SARA DN) byla zjištěna přítomnost všech znaků domácího násilí a po zhodnocení rizika budoucího nebezpečí útoků proti životu a zdraví, lidské důstojnosti nebo zvlášť závažnému útoku proti lidské důstojnosti, lze důvodně předpokládat, že k takovému útoku dojde, bylo rozhodnuto o vykázání tohoto muže na dobu 10 dnů z místa společného bydliště, kdy mu dále byl na uvedenou dobu zakázán vstup do uvedeného domu a do jeho bezprostředního okolí. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Opavě

Dne 05.06.2013 v době kolem 12:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Čajkovského v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Opel Corsa, a to muže ročníku narození 1986 z Krnova, okres Bruntál. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykovou látku Cannabis. Šestadvacetiletý řidič se na výzvu ze strany zakročujících policistů podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do zdravotnického střediska v obci Litultovice

V blíže nezjištěné době od 16:00 hod. dne 04.06.2013 do 01:30 hod. dne 05.06.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Litultovice přečin „Krádež“ v souběhu s přečinem „Poškození cizí věci“ tím, že páčením hlavních vstupních dveří se pokusil vloupat do budovy zdravotnického střediska, což se mu nepodařilo, následně však po rozbití okna vnikl do jedné z ordinací praktické lékařky, kterou prohledal a odkud odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 1.500,- Kč. Škoda na zařízení byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10.000,- Kč. Celková škoda tak činí 11.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení věcí z volně přístupné stodoly u neobydleného rodinného domu v obci Radkov

Neznámý pachatel spáchal v obci Radkov přečin „Krádež“ tím, že v přesně neustanovené době ode dne 17.05.2013 do dne 04.06.2013 odcizil z volně přístupné stodoly, která se nachází na pozemku neobydleného rodinného domu obývací stěnu tvořenou 4 skříněmi z hnědé dýhy a skleněnou skříňkou z 80. let, dále odcizil 2 kusy starších matrací, 2 kusy starších žaluzií, 2 stojany na CD, béžový koberec a pytel s oděvy, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1986 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 10.900,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem