Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.7.2012

Opava - Je podezřelý z nebezpečného vyhrožování a další události (9 případů) 

Vloupání do chatky v Hlučíně

K případu došlo v době od 3.července do 5.července 2012 v Hlučíně na ulici Jasénky v tamním chatovišti. Neznámý pachatel, po překonání 110 cm vysokého oplocení a po následném odstranění a odcizení visacího zámku, vnikl do uzamčené kůlny u jedné z chatek. Z kůlny odcizil benzínovou zahradní sekačku značky Mountfield, v hodnotě 2.500,- Kč, ke škodě třiapadesátiletého muže z Hlučína.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Řídil motorové vozidlo, ačkoli to má soudním rozhodnutím zakázáno

Kravařští policisté provedli dne 5.července 2012 v době kolem 09:00 hodin v Kravařích na ulici Opavské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky VW. Vozidlo řídil sedmatřicetiletý muž z Ostravy, který na výzvu, policistům nepředložil všechny potřebné doklady důležité pro jízdu s motorovým vozidlem. Policisté následnou lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný má rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě z měsíce března tohoto roku uložen trest zákazu činnosti, spočívají v zákazu řízení motorových vozidel v délce trvání osmnácti měsíců, do května roku 2014.
Řidič je podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Kravařští policisté budou případ šetřit formou zkráceného přípravného řízení
Je podezřelý z porušování domovní svobody a nebezpečného vyhrožování

Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 5.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů porušování domovní svobody a nebezpečného vyhrožování, z jejichž spáchání je podezřelý šestačtyřicetiletý muž z Opavy.
Shora vyjmenovaných skutků se měl podezřelý muž dopustit dne 4.července 2012 v době kolem 16:30 hodin v Opavě, části předměstí, kdy měl po násilném vypáčení zámku vstupních dveří vniknout do bytu třiapadesátileté ženy. V bytě měl setrvat až do jejího příchodu, tedy do 17:00 hodin. Shora jmenovaný měl následně ženu v jejím bytě fyzicky napadnout. Měl jí kroutit rukou a přitom jí měl slovně vyhrožovat zabitím. Po ženě měl navíc hodit nůžkami a udeřit jí pěstí do břicha, přičemž jí zranění naštěstí nezpůsobil. Podezřelý muž vzbudil v napadané ženě důvodnou obavu o její život a zdraví, a proto žena před agresivním mužem utekla z bytu pryč, a to ke své třicetileté sousedce, bydlící na stejném patře domu. Protože ale sousedka měla vstupní dveře svého bytu z důvodu větrání otevřené, vešel podezřelý i do tohoto bytu. I přes opakované slovní urgence obou žen, aby muž byt opustil, i v tomto bytě setrval a oběma ženám měl v místnosti kuchyně vulgárně nadávat a opětovně vyhrožovat zabitím. Chování agresivního muže vzbudilo v obou ženách důvodnou obavu o jejich životy a zdraví. Ženy se důvodně obávaly, že muž své vyhrůžky naplní, a proto věc oznámily prostřednictvím tísňové linky čísla 158 Policii České republiky
Dorazivší opavští policisté následně shora jmenovaného na místě činu dle trestního řádu zadrželi, o čemž informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Vzhledem k tomu, že byl zadržený muž v silně podnapilém stavu, policisté muže převezli a následně umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Po jeho vystřízlivění a po provedení procesních úkonů policisté tohoto muže dne 5.července 2012 v dopoledních hodinách propustili ze zadržení na svobodu. Případ bude šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Opatření na podání alkoholu nezletilým osobám

Dne 4.července 2012 proběhlo v době od 21:00 hodin do 23:00 hodin na území města Opavy bezpečnostní opatření na kontrolu podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let. Pro tuto preventivní akci bylo vyčleněno celkem šest policistů opavského obvodního oddělení, dále dva strážníci Městské policie Opava a sedm policistů ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. V rámci opatření bylo zkontrolováno celkem pět provozoven na území města Opavy, přičemž byl zjištěn jeden přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.
Finanční hotovost odcizil ze stánku se zmrzlinou

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4. na 5.července 2012 v Opavě – Kateřinkách na ulici Hlučínské. Pachatel, po předchozím vypáčení zámku dveří, vnikl do tamního stánku se zmrzlinou, odkud z poličky umístěné nad dřezem odcizil plastovou krabičku s finanční hotovostí 1.000,- Kč. Poškozením zařízení stánku, patřícímu jedné kozmické firmě, však neznámý pachatel způsobil škodu mnohem vyšší než odcizením peněz. Škoda na vypáčeném zámku dveří a dveřích samotných byla celkově vyčíslena na částku 20.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Nafukovací bazén odcizil ze zahrádkářské kolonie
K případu došlo v noční době ze 4. na 5.července 2012 v Opavě na ulici Otické v tamní zahrádkářské kolonii. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím překonání plotu, na zahradu sedmašedesátileté ženy z Opavy. Z její zahrady následně odcizil nafukovací bazén, modré barvy, s čističkou a plachtou, v celkové hodnotě 2.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Dvě stě litrů motorové nafty odcizil z nádrže nákladního automobilu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách ze 4. na 5.července 2012 v obci Velké Heraltice na ulici Školní. Po předchozím vypáčení víčka palivové nádrže na zde zaparkovaném nákladním automobilu tovární značky Volvo z této odčerpal a následně odcizil celkem 200 litrů motorové nafty v hodnotě 7.000,- Kč. Poškozením víčka nádrže způsobil neznámý pachatel navíc škodu ve výši 1.000,- Kč, to vše jedné pražské společnosti.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka dne 5.července 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 10.000,- Kč.
Odcizil nepojízdný motocykl Jawa
Sedmnáctiletý muž z Opavska dne 5.července 2012 v době kolem 21:15 hodin oznámil na policejní služebně Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně, že mu neznámý pachatel odcizil jeho nepojízdný motocykl tovární značky Jawa, registrační značky OPA 17-82, modré barvy, roku výroby 1974. K jeho odcizení mělo dojít dne 5.července 2012 v době od 06:30 hodin do 21:15 hodin v Hlučíně na ulici Opavské, kde ho měl shora jmenovaný odstaven na parkovišti před prodejnou Billa.
Vzhledem k tomu, že hodnota odcizeného motocyklu byla téměř nulová, hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přestupku proti majetku. Současně také téhož dne vyhlásili po uvedeném motocyklu celostátní pátrání.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem