Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.8.2013

Opava - Dopravní nehody podnapilých řidičů motorových vozidel na Opavsku a další...(13 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě-Kateřinkách

Dne 5.8.2013 v době kolem 06:15 hod. policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Movano, a to muže ročníku narození 1980 z Oldřišova. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s hodnotami 0,38 promile a 0,35 promile alkoholu v dechu. Třiatřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 5.8.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 3 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 115.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Markvartovice

Dne 5.8.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1977 z Markvartovic tím, že v době kolem 02:10 hod. dne 5.8.2013 řídil pod vlivem alkoholických nápojů po ulici Přímé v obci Markvartovice osobní motorové vozidlo značky Ford Mondeo, kdy byl stavěn a kontrolován ze strany hlučínských policistů, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,13 promile, 1,05 promile a 1,06 promile alkoholu v dechu. Šestatřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve a moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení nafty z nákladního automobilu v areálu firmy v obci Děhylov

Dne 5.8.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 16:00 hod. dne 2.8.2013 do 18:30 hod. dne 4.8.2013 vstoupil do částečně oploceného areálu firmy Agroproduktiva na ulici Zemědělské v obci Děhylov, kdy po vypáčení uzamčeného víčka palivové nádrže se škodou ve výši 2.370,- Kč odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Iveco 50 litrů motorové nafty v hodnotě 1.650,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Děhylova tak byla způsobena celková škoda ve výši 4.020,- Kč.


Vloupání do restaurace Neptun na ulici Podubí v Dolním Benešově

Dne 5.8.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v noční době od 22:00 hod. dne 4.8.2013 do 07:00 hod. dne 5.8.2013 po rozbití skleněné výplně dveří vnikl do prostor restaurace Neptun na ulici Podubí v Dolním Benešově, odkud odcizil 2 litrové láhve alkoholu značek Metaxa a Jagermeister a číšnický flek s finanční částkou na hotovosti 5.000,- Kč, vše v hodnotě 6.020,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 3.000,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Dolního Benešova tak byla způsobena celková škoda ve výši 9.020,- Kč.


Devatenáctiletý mladý muž z Hlučína odcizil zboží v hlučínském supermarketu Billa

Dne 5.8.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1994 z Hlučína, neboť tento v době kolem 14:10 hod. dne 5.8.2013 odcizil v supermarketu Billa na ulici Opavské v Hlučíně holící strojek značky Gillette v hodnotě 180,- Kč, který si uschoval do kapsy kalhot, bez zaplacení prošel pokladní zónou, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolaným hlučínským policistům, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u shora jmenovaného devatenáctiletého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech pravomocně potrestán a odsouzen, a to na základě rozsudku Okresního soudu v Opavě z července roku 2012 pro přečin „Krádež“ k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 8 měsíců se zkušební dobou do června roku 2014.


Odcizení psa od budovy Obchodního centra Breda na ulici U Fortny v Opavě

Dne 5.8.2013 v době kolem 20:00 hod. neznámý pachatel spáchal před vchodem do Obchodního centra Breda & Weinstein na ulici U Fortny v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil psa rasy Schit-tzu Lord Premium Bohemia Art, který slyší na jméno Kevin, bílohnědočerné barvy, který byl na vodítku přivázán ke stojanu na jízdní kola, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1962 z Opavy způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.

 


Odcizení jízdního kola na ulici Hlavní v obci Dolní Životice

V blíže neustanovené době od 06:00 hod. dne 2.8.2013 do 08:00 hod. dne 4.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v obci Dolní Životice přečin „Krádež“ tím, že z volně přístupné hospodářské budovy, která se nachází na volně přístupném pozemku soukromé firmy odcizil neuzamčené pánské horské jízdní kolo značky Author Instinct žluté barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1977 z Dolních Životic způsobena celková škoda ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Vloupání do kanceláře firmy na ulici ČSA v Budišově nad Budišovkou

V přesně nezjištěné době od 14:30 hod. dne 2.8.2013 do 06:15 hod. dne 5.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici ČSA v Budišově nad Budišovkou přečin „Krádež“ tím, že po odšroubování mříže okna a po vypáčení okna vnikl do jedné z kanceláří firmy Linaset a.s. Budišov nad Budišovkou, odkud odcizil 2 vysílačky s krátkým dosahem značky S Cobra mikrotalk černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč a odpojil a připravil si k odnesení notebook, který však zanechal na vnitřním parapetu okna, přičemž poškozením okna vznikla škoda ve výši 4.000,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Vloupání do stodoly na ulici Budišovské ve Vítkově

V době ode dne 1.8.2013 do dne 5.8.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Budišovské ve Vítkově, a to naproti jednoho z rodinných domů, přečin „Krádež“ tím, že dírou v plotě vnikl na pozemek, na kterém stojí stodola, kdy po vybourání části cihlového a kamenného zdiva a rovněž po odstranění visacího zámku s petlicí vrat vnikl do stodoly, jenž slouží jako garáž, odkud odcizil svářecí soupravu CO2 značky Kit Riber zelené barvy, svářecí invertor zelené barvy, elektrickou úhlovou pilu značky Makita modré barvy, přímočarou pilu značky Bosch zelené barvy, ruční pumpu na přečerpávaní pohonných hmot a z palivové nádrže zde odstaveného pracovního stroje odcizil 110 litrů motorové nafty, vše v hodnotě 35.404,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 1.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1958 z Vítkova tak byla způsobena celková škoda ve výši 36.404,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče nákladního vozidla a chodkyně v Opavě-Vávrovicích

Dne 5.8.2013 v době kolem 20:30 hod. řídil muž ročníku narození 1984 z Kladna po ulici K Celnici v Opavě, městské části Vávrovice nákladní motorové vozidlo značky Iveco, se kterým se rozjížděl, přičemž pravou přední části vozu narazil do těla chodkyně (ženy ročníku narození 1954 z Ostravy), která šla po pravé straně vozovky. Po střetu chodkyně upadla na vozovku a řidič z místa dopravní nehody ujel. Po chvíli však byl poblíž místa dopravní nehody kontrolován ze strany přivolaných policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Policie České republiky v Opavě. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 2,05 promile a 2,17 promile alkoholu v dechu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění chodkyně (pohmoždění pravé kyčle, mnohočetné povrchní oděrky na levé kyčli a levém bérci) s dobou léčení 1 týden. Šetřením na místě dopravní nehody bylo zjištěno, že se řidič ve zmíněné obci ptal na cestu do areálu podniku Opavia Opava, kde byl tedy později dopravními policisty vypátrán. Řidičský průkaz nebyl shora uvedenému muži zadržen, jelikož jej nepředložil, byl však zajištěn a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy následně s ním budou provedeny nutné procesní úkony. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž již nyní je devětatřicetiletý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Dolním Benešově

Dne 5.8.2013 v době kolem 23:30 hod. řídil muž ročníku narození 1995 z Hlučína po ulici Opavské v Dolním Benešově osobní motorové vozidlo značky Ford Escort, kdy při odbočování vpravo na ulici Bolatickou nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla a levou přední části vozu narazil do obrubníku ostrůvku. Poté automobil odtlačil do vedlejší ulice a z místa dopravní nehody odešel. Při nárazu nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2.000,- Kč. Ze strany přítomných svědků byli na místo přizváni policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, kteří poblíž dopravní nehody kontaktovali shora uvedeného řidiče a odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu naměřili pozitivní výsledky s hodnotami 0,65 promile a 0,59 promile alkoholu v dechu. Dále bylo zjištěno, že výše jmenovaný osmnáctiletý muž není držitelem řidičského průkazu, kdy nevlastní oprávnění pro žádnou podskupinu motorových vozidel a že osobní automobil Ford Escort nemá platnou STK a emise, kdy platnost vypršela v květnu letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Odcizení jízdního kola na ulici Gudrichové v Hradci nad Moravicí

Dne 5.8.2013 v době mezi 17:30 hod. a 19:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Gudrichové v Hradci nad Moravicí přečin „Krádež“ tím, že od budovy restaurace Sport odcizil lankovým zámkem uzamčené a zde odstavené pánské horské jízdní kolo značky KTM oranžovočerné barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1992 z Branky u Opavy způsobena celková škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem