Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 6.1.2014-2.část

Opava - Tragická dopravní nehoda cyklisty s autobusem mezi Bolaticemi a Kravařemi a další...(9 případů) 

 

Tragická dopravní nehoda polského cyklisty s autobusem mezi Bolaticemi a Kravařemi

Dne 6.1.2014 v době kolem 15:10 hod. řídil muž ročníku narození 1951 z Bolatic autobus značky Sor, se kterým jel po silnici ve směru z obce Bolatice na Kravaře, kdy po projetí levotočivé zatáčky na přímém úseku komunikace byl podle svých slov oslněn zapadajícím sluncem, nedodržel však bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím cyklistou (mužem ročníku narození 1962 z polské Racibórze), jenž jel ve stejném směru jízdy na svém jízdním kole a pravou přední části autobusu narazil do zadní části jízdního kola. Cyklista byl po střetu odhozen do pravé silniční příkopy ve směru své jízdy na Kravaře. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger vyzněla u řidiče automobilu negativně, u cyklisty tato zkouška provedena nebyla vzhledem k povaze jeho zranění, byl u něj nařízen odběr krve. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění cyklisty, jenž byl z místa dopravní nehody letecky transportován helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a ošetření, kde však na svá zranění ještě v podvečerních hodinách téhož dne zemřel. Ke zranění řidiče autobusu nedošlo, v době dopravní nehody nebyl v autobusu žádný cestující, protože řidič prováděl tak zvanou služební jízdu. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35.000,- Kč, celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování, přičemž dvaašedesátiletý řidič autobusu je již nyní důvodně podezřelý z přečinu „Usmrcení z nedbalosti“.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 6.1.2014 v době kolem 19:15 hod. policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Audi A6, a to muže ročníku narození 1975 z Opavy. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, lustracemi v dostupných evidencích však bylo zjištěno, že osmatřicetiletý muž je v současné době neřidič, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Na místě mu bylo opětovně zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí, vše je nadále v prověřování a prošetřování, kdy výše jmenovaný řidič je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“.


Odcizení dřeva z lesního porostu mezi obcemi Píšť, Vřesina a Závada

Dne 6.1.2014 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně neurčené době ode dne 6.12.2013 do dne 3.1.2014 odcizil na různých místech v lesním porostu na katastrech obcí Píšť, Vřesina a Závada celkem 32 kusů vzrostlých stromů různých druhů, čímž způsobil poškozené organizaci Lesy ČR s.p., Lesní správa Opava celkovou škodu ve výši 12.000,- Kč.


Devatenáctiletý muž z Hlučína odcizil zboží v hlučínském Penny Marketu

Dne 6.1.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1994 z Hlučína, neboť tento v době kolem 14:30 hod. dne 6.1.2014 v supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně odcizil tabák v hodnotě 57,- Kč, který držel v ruce a při průchodu pokladní zónou toto zboží neuhradil. Následně byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a poté byl předán přivolaným hlučínským policistům PČR. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u tohoto devatenáctiletého mladého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech za obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru několikráte odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě, například z července roku 2012 k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 6 měsíců se zkušební dobou 1 roku a dále i rozsudkem stejného soudu ze září roku 2013 pro pokračující protiprávní chování a jednání rovněž k podmíněnému trestu odnětí svobody o délce trvání 6 měsíců se zkušební dobou 12 měsíců, tedy až do října roku 2014.


Odcizení vraku osobního automobilu na ulici Hlučínské v Dolním Benešově

Dne 6.1.2014 osobně oznámil policistům z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně muž ročníku narození 1957 z Dolního Benešova, že v blíže neustanovené době od 11:00 hod. dne 2.1.2014 do 10:00 hod. dne 6.1.2014 neznámý pachatel odcizil nepojízdný autovrak osobního motorového vozidla tovární značky Renault 19 šedé barvy, registrační značky OPL-22-87, který byl odstaven na neoploceném pozemku u jednoho z rodinných domů na ulici Hlučínské v Dolním Benešově, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková hmotná škoda ve výši 4.500,- Kč. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.


Vloupání do Mateřské školy na ulici Petra z Kravař v Kravařích

Neznámý pachatel spáchal na ulici Petra z Kravař v Kravařích přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v blíže neustanovené době od 11:00 hod. dne 5.1.2014 do 05:45 hod. dne 6.1.2014 vstoupil na oplocený a uzamčený pozemek místní Mateřské školy, kdy po vypáčení dveří vnikl do této budovy a následně do místnosti ředitelny, odkud odcizil finanční částku na hotovosti 7.619,- Kč a LCD monitor značky Samsung v hodnotě 4.202,- Kč, přičemž poškozením dveří i fasády budovy vznikla škoda na zařízení ve výši 5.500,- Kč. Poškozené organizaci Mateřská škola Kravaře tak byla způsobena celková škoda na majetku ve výši 17.321,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.

 

 

Odcizení stromů v lesním porostu na katastru obce Bolatice, část Borová

V přesně neuvedené době ode dne 10.12.2013 do dne 6.1.2014 neznámý pachatel spáchal v lesním porostu na katastru obce Bolatice, část Borová přečin „Krádež“ tím, že pokácel a odcizil 3 stromy buku a 6 stromů červeného dubu, čímž byla poškozené společnosti Lesy ČR s.p., Lesní správa Opava způsobena celková škoda v předběžné výši 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do kanceláře společnosti Renesa na ulici Komárovské v Opavě

V přesně nezjištěné době od 12:00 hod. dne 3.1.2014 do 06:30 hod. dne 6.1.2014 neznámý pachatel spáchal na ulici Komárovské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po vytlačení okna vnikl do kanceláře stavební společnosti Renesa, odkud odcizil 3 láhve alkoholu v hodnotě 300,- Kč a dále se v této budově vloupal do dalších kanceláří a prostor, které následně prohledal, nic již neodcizil, na zařízení však způsobil hmotnou škodu ve výši 10.000,- Kč. Shora uvedené opavské společnosti tak vznikla celková škoda na majetku ve výši 10.300,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 6.1.2014 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých 2 osoby utrpěly smrtelné zranění a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 145.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem