Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 6.4.2011

Opava - Osm případů vloupání do motorových vozidel a další události (10 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě
Dopravní policisté provedli spolu se strážníky Městské policie Opava dne 6.dubna 2011 krátce po devatenácté hodině v Opavě na ulici Těšínské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Fiat Scudo. Vozidlo řídil ve směru od Ostravy sedmačtyřicetiletý muž z Opavska. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí Dräger, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,31 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,30 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do motorového vozidla v obci Kobeřice
K případu došlo v nočních hodinách z 5. na 6.dubna 2011 v obci Kobeřice na ulici Dubové. Neznámý pachatel rozbil okno pravých posuvných dveří zde zaparkovaného dodávkového automobilu tovární značky Ford Transit. Pachatel vnikl dovnitř a z vozu následně odcizil bourací kladivo značky Hitachi H 65 SB2 (včetně plastového kufru šedé barvy a příslušenství), úhlovou brusku značky Makita (modrozelené barvy, do průměru kotouče 230 mm) a diamantový kotouč (o průměru 230 mm). Majiteli vozidla, jedné opavské společnosti, odcizil neznámý pachatel nářadí v celkové hodnotě 26.500,- Kč, přičemž rozbitím skla vozidla způsobil této firmě škodu ve výši 3.000,- Kč. 
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
  
Opavští policisté šetří celkem sedm případů vloupání do motorových vozidel.Ke všem sedmi případům vloupání do motorových vozidel došlo v nočních hodinách z 5. na 6.dubna 2011 na různých místech města Opavy: 
  • Vloupání do dvou vozidel na ulici Hlavní 
  1. V prvním případě se pro policisty zatím neznámý pachatel vloupal do osobního automobilu tovární značky Renault Scenic, který stál zaparkován v Opavě – Kylešovicích na ulici Hlavní na parkovišti před panelovým domem. Pachatel rozbil okno pravých zadních dveří a vnikl dovnitř. Z vozu odcizil na zadním sedadle odloženou pánskou příruční tašku s pracovními věcmi bez hodnoty a dalekohled zelené barvy v černém pouzdře v hodnotě 1.000,- Kč. Na vozidle přitom pachatel způsobil škodu 2.000,- Kč, to vše ke škodě devětapadesátiletého muže z Opavy.
  2. V druhém případě neznámý pachatel násilím vnikl do osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia, zaparkovaného na parkovišti ulice Hlavní za tamním kostelem. U tohoto vozidla pachatel rozbil okno pravých předních dveří, vnikl dovnitř a z vozu odcizil autorádio značky Bolero s CD měničem a dotykovým displejem v hodnotě 17.900,- Kč, přičemž na vozidle způsobil škodu 2.500,- Kč, to vše jedné opavské společnosti.
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. 
  • Vloupání do dvou vozidel na ulicích Grudové a Liptovské  
  1. Ve třetím případě se neznámý pachatel vloupal do osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia, zaparkovaného před panelovým domem na ulici Grudové v Opavě – Kateřinkách. Pachatel vypáčil zámek pravých předních dveří, vnikl dovnitř, přičemž se z vozu pokusil odcizit autorádio, což se mu nakonec nepodařilo. Ze zavazadlového prostoru ale odcizil batoh v hodnotě 300,- Kč, ve kterém měl sedmačtyřicetiletý muž z Opavy své osobní doklady. Poškozením zařízení vozidla způsobil pachatel škodu opavské taxislužbě, a to ve výši 3.000,- Kč.
  2. Ke čtvrtému případu vloupání do motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia došlo v Opavě – Kylešovicích na parkovišti přiléhajícímu k ulici Liptovské. I v tomto případě neznámý pachatel vnikl do vozu, po předchozím vypáčení zámku pravých předních dveří. Z automobilu poté odcizil autorádio značky Sencor s CD a MP3 přehrávačem v hodnotě 1.499,- Kč a dále doklady od tohoto vozidla. Pětačtyřicetiletému majiteli vozidla tak pachatel způsobil odcizením autorádia a poškozením vozidla celkovou škodu ve výši 2.048,- Kč.
Opavští policisté případ šetří jako přečin krádež vloupáním. 
  • Vloupání do tří vozidel v Opavě - Kateřinkách  
  1. Pátý případ vloupání do motorového vozidla se udál na ulici Fügnerové v Opavě – Kateřinkách. Neznámý pachatel vnikl dosud nezjištěným způsobem do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Z vozu následně odcizil řetězovou motorovou pilu značky Fivea, svářečku značky CMI a úhlovou brusku, vše v hodnotě 4.900,- Kč, ke škodě šestatřicetiletého muže z Opavy. Na zařízení vozidla pachatel žádnou škodu nezpůsobil.  
  2. K dalšímu případu vloupání do vozidla v této čtvrti došlo na ulici U Lučního mlýna. Zde pachatel, opět nezjištěným způsobem, vnikl do osobního automobilu tovární značky Škoda Favorit. Z vozu odcizil autorádio značky Pioneer a batoh. V batohu měl devatenáctiletý majitel vozidla značkové sportovní boty, tepláky a triko, vše v celkové hodnotě 3.600,- Kč.
  3. Poslední, sedmý případ, který opavští policisté dokumentují je případ vloupání do motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, které stálo zaparkováno před rodinným domem na ulici Hlučínské. Do automobilu pachatel vnikl rovněž nezjištěným způsobem a z přihrádky vnitřní strany levých předních dveří odcizil černou koženkovou peněženku. Třiadvacetiletý muž z Opavy měl v peněžence finanční hotovost 2.200,- Kč, své osobní doklady a platební kartu, vše v celkové hodnotě 2.400,- Kč. Z tohoto vozidla pachatel odcizil i autorádio v hodnotě 800,- Kč, ke škodě devětatřicetiletého majitele vozidla.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
  
Podvod na internetových stránkách
 
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 6.dubna 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v době od 6.března do 6.dubna tohoto roku na jednom z internetových portálů, na němž nabízel k prodeji  mobilní telefon značky Apple Iphone 4 32GB za částku 13.508,- Kč. Devětatřicetiletý muž, který měl o tento telefon zájem, zaslal uvedenou částku na účet neznámého pachatele s tím, že objednané zboží mu bude dodáno do čtyřiadvaceti hodin. Od zaplacení ale uplynul měsíc a poškozený muž shora uvedený mobilní telefon neobdržel a ani mu nebyla vrácena zpět zaplacená finanční částka.  
Mobilní telefon odcizil cestujícímu v trolejbuse
K případu došlo dne 6.dubna 2011 v době od 14:16 hodin do 14:30 hodin v Opavě při jízdě trolejbusem ze zastávky „Hlučínská“ na zastávku „U Divadla“. Neznámý pachatel odcizil z kapsy bundy, kterou měl čtyřiatřicetiletý muž z Vítkova na sobě, mobilní telefon značky Nokia, v hodnotě 2.400,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež na osobách.  
Vloupání do garáže v obci Jezdkovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to od 26.března do 6.dubna tohoto roku v obci Jezdkovice. Nezjištěným způsobem poškodil eternitovou stěnu garáže, která se nachází na volně přístupné zahradě u právě rekonstruovaného a v současné době neobydleného rodinného domu. Pachatel do této garáže vnikl a odtud odcizil dvě čerpadla Sigma, dva elektromotory, dále blíže neurčené množství spojovacího stavebního materiálu (šroubky, hřebíky, cín, matky) a neurčené množství ručního stavebního a zednického nářadí (klíče, šroubováky, špachtle, vrtáky, dláta, kladiva apod.). Neznámý pachatel odcizil třiatřicetiletému majiteli garáže věci v předběžné hodnotě 11.000,- Kč, přičemž poškozením eternitu mu způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Objasnění případu odcizení ocelového lana ze silničního zábradlí
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územní odboru Policie České republiky Opava zahájil dne 6.dubna 2011 trestní stíhání devětadvacetiletého muže ze Zlína, jako podezřelého ze spáchání přečinu krádeže.
Skutku se měl podezřelý muž dopustit v měsíci lednu tohoto roku na katastru obce Budišov nad Budišovkou, v blízkosti hráze vodní nádrže Lobník. Z úseku dlouhého 480 metrů vedoucího podél účelové komunikace od hráze nádrže do obce Dvorce měl demontovat ze silničního zábradlí umístěného na pravé straně komunikace celkem 690 metrů ocelového lana. Lano mělo průměr 25 mm, mělo 172 kotví, 172 šroubů a 344 matic. Společnosti Lesy České republiky tím podezřelý muž způsobil škodu v celkové výši 11.250,- Kč. Policisté přitom šetřením zjistili, že část demontovaného zábradlí (530 m ocelového lana, 132 kotví, 132 šroubů a 264 matic) z místa odvezl a prodal do sběrných surovin a zbytek ponechal na místě poté, co byl při demontáži vyrušen právě projíždějícím automobilem.
Jedná se o muže s trestní minulostí. Za majetkovou trestnou činnost byl v měsíci listopadu roku 2006 potrestán rozsudkem Okresního soudu Opava k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců. V současné době je podezřelý muž na základě rozhodnutí Okresního soudu Opava ve výkonu vazby ve Věznici Hradec Králové. Případ byl objasněn na základě místní a osobní znalosti policistů vítkovského obvodního oddělení ve spolupráci s opavskými kriminalisty.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 6.dubna 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 15.000,- Kč.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem