Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 7.12.2011

Opava - Policisté objasnili sedm případů vloupání do různých objektů a ... (14 případů) 

 
Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K dopravní nehodě došlo dne 7.prosince 2011 v době 02:05 hodin v Dolním Benešově. Devatenáctiletý muž z Hlučínska řídil, po ulici Osada Míru, osobní automobil tovární značky Škoda Octavia, kdy vlivem své silné podnapilosti narazil do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, zaparkovaného na travnatém pásu u silnice. Po střetu řidič nezastavil a pokračoval dále v jízdě k ulici Bolatické. Tuto projel v přímém směru jízdy, přičemž pokračoval dále v jízdě po ulici Záhumení, ze které odbočil na ulici Nádražní, ve směru do centra města. Před vchodem do tamní strojírenské společnosti uvedl shora jmenovaný na mokré vozovce svůj automobil do smyku, najel na chodník do protisměru, kde narazil do dopravní značky. I po tomto druhém střetu řidič svůj vůz nezastavil a po ulici Nádražní pokračoval v jízdě. Na přímém úseku silnice, v oblasti křižovatky s ulicí Petra Bezruče, uvedl vozidlo opětovně do smyku, přičemž narazil do kovového oplocení (s betonovou podezdívkou) jednoho z rodinných domů. Toto oplocení řidič vozidlem prorazil a následně přední části automobilu narazil do na zahradě rostoucího listnatého stromu. Zde se vozidlo vlivem poškození zastavilo. Přestože se jmenovaný snažil vozidlo nastartovat a z místa odjet, toto se mu již nepodařilo. Ihned po jeho zastavení vyšel před dům na zahradu pětašedesátiletý majitel tohoto domu, který viděl na místě řidiče sedět shora jmenovaného. Všechny dveře vozidla byly zavřeny a v okolí se nikdo nenacházel. 
Ke zranění řidiče nedošlo. Došlo k hmotným škodám na vozidlech Škoda Octavia, Škoda Felicia, dopravní značce, oplocení rodinného domu a listnatém stromu. Způsobená škoda byla celkově vyčíslena na částku 81.000,- Kč.
Na výzvu hlučínských policistů se řidič na místě nehody podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. V pětiminutových intervalech byly jmenovanému postupně naměřeny hodnoty 2,31, 2,52 a 2,35 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Ještě před příjezdem dopravních policistů na místo nehody, zjistili hlučínští policisté ve svých databázích, že shora jmenovaný není a nikdy nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění. Navíc v databázích vyčetli, že na tohoto muže vydalo Okresní státní zastupitelství v Novém Jičíně v měsíci srpnu tohoto roku předchozí souhlas s jeho zadržením. Policisté proto řidiče dle trestního řádu zadrželi a převezli ho na policejní služebnu v Hlučíně. Zde se pro něj dostavili novojičínští policisté, kteří ho následně eskortovali na Územní odbor Policie České republiky v Novém Jičíně.   
Samotnou dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.
  
Dopravní nehoda s těžkým zraněním
K druhé dopravní nehodě došlo téhož dne, tedy dne 7.prosince 2011, avšak v době kolem 18:40 hodin v Opavě na křižovatce ulic Krnovské, Hany Kvapilové a Mařádkové. Sedmapadesátiletá žena z Bruntálu řídila po ulici Krnovské osobní automobil tovární značky Škoda Fabia, a to ve směru jízdy k opavské části Jaktař. U křižovatky s ulicí Hany Kvapilové se svým vozem zastavila a dávala přednost chodcům, jdoucích po přechodu pro chodce. Tou dobou odbočovala z ulice Hany Kvapilové vlevo na ulici Krnovskou cyklistka, šestapadesátiletá žena z Opavy. Cyklista jedoucí na jízdním kole značky Leader Fox hodlala v této křižovatce odbočit vpravo na ulici Mařádkovou. Poté, co chodci po přechodu prošli, se řidička s vozidlem Škoda Fabia rozjela v přímém směru jízdy, avšak vzhledem k tomu, že se pravděpodobně plně nevěnovala řízení svého vozu, přední částí automobilu narazila do zadní části jízdního kola cyklistky. Cyklistka v té době již jela v přímém směru jízdy po ulici Krnovské. Po střetu došlo k pádu cyklistky na vozovku a k jejímu následnému zranění.
Ke zranění řidičky automobilu nedošlo. Zraněná cyklistka byla vozidlem rychlé lékařské pomoci převezena k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy žena utrpěla zranění povahy těžké, zlomeninu nohy, s předpokládanou dobou léčení dvou měsíců. Dechové zkoušky obou řidiček byly negativní.
Dopravní nehodu šetří komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě jako podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 7.prosince 2011 celkem pět dopravních nehod, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění povahy těžké a dvě osoby byly zraněny lehce. Hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 145.000,- Kč.  
Vozidlo řídila pod vlivem omamných a psychotropních látek
Hlučínští policisté provedli dne 7.prosince 2011 v 10:35 hodin v Hlučíně na ulici Zahradní silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídila osmadvacetiletá žena z Ostravy, která se na výzvu policistů podrobila odbornému měření pomocí přístroje Drager, s negativním výsledkem. Následně se žena na další výzvu podrobila orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5, ke zjištění, zda není pod vlivem omamných a psychotropních látek. Výsledek testu vyzněl pozitivně na látku amfetamin a Methamphetamin. Poté se řidička bezdůvodně odmítla podrobit, přestože byla předem poučena a vyzvána, odbornému lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu. Silniční kontrolou policisté mimo shora uvedené také zjistili, že přední díl registrační značky nebyl k vozidlu přidělen a toto vozidlo nebylo vybaveno povinnou výbavou. Shora jmenovaná navíc policistům nepředložila řidičský průkaz ani doklady do vozidla. Hlučínští policisté jí na místě zakázali další jízdu a věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti plynulosti silničního provozu.
Vloupání do chaty v Hradci nad Moravicí
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 5. na 6.prosince 2011 v Hradci nad Moravicí na ulici Opavské. Na tomto místě vnikl, po překonání oplocení pozemku jednoho z rodinných domů a následném vypáčení vchodových dveří, do vnitřních prostor zahradní chatky. Z chaty pachatel následně odcizil dámské jízdní kolo značky Author, červené barvy, v hodnotě 10.000,- Kč a zahradní nůžky, v hodnotě 1.000,- Kč. Poškozením vstupních dveří chatky způsobil navíc škodu 3.000,- Kč, to vše sedmašedesátiletému muži z Opavy.
Ze zahrady dalšího rodinného domu nacházejícího se na této ulici odcizil pachatel elektrický třížílový měděný kabel (délce 85 metrů) v hodnotě 3.000,- Kč, ke škodě šestašedesátiletého muže z Hradce nad Moravicí.
Hradečtí policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Šest případů krádeží v prostorách jedné firmy
Opavští policisté zahájili dne 7.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil hned v šesti případech, a to v době od 3.října do 6.prosince tohoto roku v Opavě na ulici Palhanecké, v sídle tamní společnosti:
  • K prvnímu případu došlo v přesněji nezjištěné době, v období od 3.října do 15.listopadu 2011. Bez užití zjevného násilí, vnikal do výrobní haly této společnosti, odkud postupně odcizil blíže neupřesněné množství honovaných ocelových hydraulických trubek, dále dvě stokilogramové kovové matice, cca 300 kg chromovaných pístnic a velký výpalek plechu, vše v hodnotě přibližně 100.000,- Kč.
  • V době od 15.listopadu do 16.listopadu, opět bez užití zjevného násilí, odcizil z uzamčené skříňky nacházející se v uzamčené kanceláři, finanční hotovost 13.000,- Kč.
  • Ke třetímu případu došlo rovněž z 15. na 16.listopadu 2011. Neznámý pachatel odcizil z volně odložené tašky v neuzamčené kanceláři finanční hotovost 12.000,- Kč.
  • Ke čtvrtému skutku došlo v době z 22. na 23.listopadu 2011. Z uzamčené skříňky v uzamčené kanceláři, kam se pachatel dostal opět bez užití zjevného násilí, odcizil finanční hotovost 4.000,- Kč.
  • K pátému případu krádeže došlo v prostorách této firmy v době od 2.prosince do 5.prosince 2011. Pachatel ze stolu v uzamčené kanceláři odcizil mobilní telefon značky Sony Ericsson, v hodnotě 1.000,- Kč.
Tedy, neznámý pachatel způsobil této společnosti odcizením všech shora uvedených věcí a finanční hotovosti celkovou škodu ve výši 130.000,- Kč,
  • K poslednímu, šestému případu došlo dne 6.prosince 2011 v době od 12:00 hodin do 15:30 hodin. Z peněženky, která byla uložena v otevřené skříňce, v otevřené místnosti šatny, odcizil neznámý pachatel finanční hotovost 1.200,- Kč. V tomto případě způsobil škodu čtyřiapadesátiletému zaměstnanci firmy.
  
Vloupání do bytu
K případu vloupání do bytu panelového domu nacházejícího se na ulici Jaselské v Opavě došlo dne 7.prosince 2011 v době od 11:30 hodin d 12:30 hodin. Neznámý pachatel do bytu devětašedesátileté obyvatelky domu vnikl dosud nezjištěným způsobem. Ze šatní skříně v ložnici odcizil ženě obálku s finanční hotovostí 13.000,- Kč a ze zde uložené peněženky finanční hotovost 200 Eur (v přepočtu 5.000,- Kč). Z ložnice pak pachatel ještě odcizil stříbrné šperky, v hodnotě 1.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Byla přistižena při krádeži zboží v opavské prodejně
Opavští policisté zahájili dne 7.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelá čtyřicetiletá žena z Bruntálu.
Shora uvedeného skutku se měla podezřelá žena dopustit dne 7.prosince 2011 v době kolem 18:35 hodin v opavském hypermarketu Albert na ulici Olomoucké. Z regálů v prodejně měla odcizit celkem šest párů značkové sportovní obuvi, v celkové hodnotě 5.394,- Kč. Odcizenou obuv měla dát v prostorách prodejny do tašky, přičemž pokladnami prošla bez zaplacení. Za pokladnami pak byla přistižena pracovníkem ostrahy hypermarketu, který na místo přivolal policejní hlídku. Po provedeném šetření vrátili policisté nepoškozené zboží zpět do prodeje. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Okradl obsluhující herny
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil dne 7.prosince 2011 kolem dvacáté hodiny v opavské herně na ulici Pekařské. Pod záminkou zapadlé peněženky vylákal pětadvacetiletou obsluhující k automatům. V nestřeženém okamžiku pak otevřel šuplík pod barem, ze kterého odcizil černou koženou peněženku, v hodnotě 500,- Kč, s finanční hotovostí 20.870,- Kč. Škodu pachatel způsobil jedné opavské společnosti.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
  
Podnapilý řidič v Dolním Benešově

Hlučínští policisté provedli dne 7.prosince 2011 krátce před půlnocí v Dolním Benešově, části Zábřehu, silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Peugeot. Vozidlo řídil dvaadvacetiletý muž z Hlučínska, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger. Výsledek měření byl pozitivní. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,40 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,41 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s výsledky odborného měření souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Hlučínští policisté mu zakázali další jízdu a věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Podnapilý řidič v Kravařích
Další silniční kontrolu provedli kravařští policisté. Dne 7.prosince 2011 ve 22:50 hodin zastavili a následně kontrolovali v Kravařích na ulici Novodvorské řidiče osobního automobilu tovární značky Peugeot. Pětačtyřicetiletý muž Kravařska se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí Dräger, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byly v pětiminutových intervalech postupně naměřeny hodnoty 0,70, 0,80 a 0,72 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřeným hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Kravařští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Požár lakovny v obci Dolní Životice
K požáru v objektu dílny (lakovny), nacházející se na ulici U Sušárny v obci Dolní Životice došlo dne 7.prosince 2011 ve 22:45 hodin. Požár oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158 dvaapadesátiletý muž. Na místo se dostavili heraltičtí policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava, kteří provedli ohledání požářiště a následnou kontrolu objektu. Samotný požár totiž uhasili ještě před příjezdem hasičů zaměstnanci dílny. Na místo se dostavil i vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu požáru předběžně určil závadu na elektroinstalaci zářivkového tělesa, které následně zapříčinilo požár v prostoru lakovny. Případ si poté vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená hmotná škoda na zařízení lakovny byla předběžně odhadnuta na částku 50.000,- Kč, a to jedné dolnoživotické společnosti.
 
Byli přistiženi při vloupání do prodejny smíšeného zboží, navíc jsou podezřelí ze spáchání další trestné činnosti
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 7.prosince 2011 trestní stíhání dvou mužů z Ostravy. Muži ve věku dvaceti a dvaadvaceti let byli obviněni z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného formou spolupachatelství. Mladšímu z obou mužů bylo navíc sděleno obvinění ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Ze spáchání tří níže uvedených skutků je podezřelý jen jeden z nich, poslední, čtvrtý měli spáchat společně.
  • K prvnímu případu mělo dojít v polovině měsíce října tohoto roku v Hlučíně na ulici Dukelské, na tamním parkovišti. Mladší z obviněných mužů měl násilím, pomocí provázku, vniknout do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Ze zavazadlového prostoru vozidla měl následně odcizit hydraulický zvedák a plátěnou tašku s různým nářadím a náhradními součástkami (utahovací klíče, kleště, náhradní pojistky, žárovky a další), vše v celkové hodnotě 1.000,- Kč.
  • Druhého skutku se měl dvacetiletý obviněný dopustit v nočních hodinách z 2. na 3.listopadu 2011 v Hlučíně na ulici Severní. V tamním garážovém komplexu měl vniknout, po odstranění visacího zámku a následném vypáčení vrat, do jedné z garáží. Odtud měl odcizit dvoupístový dvacetilitrový kompresor a tašku s osmi pivy, vše v hodnotě dvou tisíc korun. Poškozením zařízení měl přitom způsobit navíc škodu rovněž ve výši 2.000,- Kč.    
  • Mladší z obou mužů je podezřelý také z toho, že v době od poloviny měsíce října tohoto roku do 6.prosince 2011 řídil celkem třikrát osobní motorové vozidlo, ačkoli to má dvěma rozhodnutími, rozhodnutím Magistrátu města Ostravy a Městského úřadu v Hlučíně, zakázáno. Zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel má vysloven do měsíce listopadu roku 2013. Ve všech třech případech měl řídit jiný typ automobilu, a to vždy z Ostravy do Hlučína a zpět a vždy v době, kdy mělo dojít k trestné činnosti.    
  • Čtvrtého skutku se měli oba jmenovaní dopustit společně, a to dne 6.prosince 2011 v době mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní v obci Darkovice na ulici Dlouhé. Za užití zjevného násilí, po předchozím odstranění venkovní mříže a okenní tabule, měli tímto oknem vniknout do zadních prostor tamní prodejny smíšeného zboží. Odtud měli odcizit cigarety různých značek a drogistické zboží, to vše v předběžné hodnotě 23.962,- Kč, ke škodě opavského obchodního družstva. Poškozením zařízení prodejny byla způsobena škoda, která nebyla dosud blíže specifikována.  
Odcizené zboží oba muži vložili v prostorách prodejny do šesti igelitových tašek, přičemž oba muže na místě činu zadrželi hlučínští policisté.
Hlučínští policisté následně oba podezřelé muže zadrželi podle trestního řádu a umístili je do cel v budově hlučínské policejní služebny. O jejich zadržení policisté vyrozuměli Okresní státní zastupitelství v Opavě. Po provedení procesních úkonů a sdělení obvinění byli oba muži dne 7.listopadu 2011 v odpoledních hodinách propuštěni ze zadržení na svobodu. Na zadržení obou podezřelých mužů krátce po spáchání jejich trestné činnosti měli podíl nejen hlučínští policisté ale i policejní kynolog prap. Jakub Hertel se služebním psem Horem. Odcizené zboží z prodejny policisté vrátili nepoškozené zpět do prodeje.
Opavští kriminalisté objasnili případy vloupání do čtyř objektů
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 6.prosince 2011 trestní stíhání dvou mužů, sedmadvacetiletého muže z Trutnova a devatenáctiletého muže z Opavska. Oba byli obviněni ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se měli dopustit hned ve čtyřech případech, a to v době od 21.října do 5.prosince tohoto roku ve třech obcích na Opavsku.
  • Prvního skutku se měli dopustit oba obvinění společně, a to koncem měsíce října tohoto roku v obci Melč. Na budově, která slouží na fotbalovém hřišti jako šatna hráčů a klubovna, měli nalezeným železným předmětem páčením vyháčit vstupní dveře. Stejným předmětem pak měli vypáčit a vyštípat další dřevěné dveře v budově, dveře samotné klubovny. Odtud měli společně vykutálet dva padesátilitrové sudy s pivem, které měli uschovat v blízkém křoví. Poškozením zařízení a odcizením věcí měli Obecnímu úřadu Melč způsobit celkovou škodu ve výši 7.000,- Kč.
  • Druhého skutku se měl dopustit starší z obou mužů sám dne 30.listopadu 2011 v ranních hodinách v obci Branka u Opavy na ulici Havlíčkové. Po předchozím překonání oplocení, měl vniknout na pozemek jednoho z rodinných domů. Do samotných prostor domu měl vniknout po následném vypáčení okna v suterénu. Z domu měl odcizit notebook značky Acer, v hodnotě 10.000,- Kč a pět půllitrových lahví alkoholu různých značek, v hodnotě 500,- Kč. Jednapadesátiletému majiteli domu měl způsobit poškozením okna navíc škodu ve výši tří tisíc korun.
  • Ze spáchání třetího skutku je podezřelý naopak mladší z mužů. Činu se měl dopustit v nočních hodinách z 1.na 2.prosince 2011 v Hradci nad Moravicí na ulici Podolské. Po předchozím překonání oplocení měl ze zadní strany vniknout na pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Odtud měl odcizit celkem osm metrů měděných okapových svodů (o průměru 100 mm), sedm měděných okapových rohových kolen (o průměru 100 mm) a měděný díl spojující okap se svodem, tzv. kotlík., vše v celkové hodnotě 6.800,- Kč, ke škodě dvaačtyřicetiletého muže z Hradce nad Moravicí.
  • Posledního, čtvrtého skutku se měli oba obvinění dopustit společně v nočních hodinách z 5. na 6.prosince 2011 v obci Branka u Opavy na ulici Havlíčkové, v místě zvaném „U Trňáku“. Po vysazení branky oplocení z pantů a následném vytlačení okna měli oba vniknout do zděné chaty. V chatce měli přespat, částečně zkonzumovat a poté i odcizit alkoholické nápoje v hodnotě 570,- Kč.
Ve shodné době a na stejném místě měli ze sousedního pozemku další chaty odcizit na schodišti u sklepa volně odloženou kovadlinu vyrobenou z kolejnice a kovového trnu. Z bývalé králíkárny nacházející se vedle této chatky pak měli odcizit i kovový kruhový stojan na slunečník a stavební kolečka, vše v celkové hodnotě 1.000,- Kč.
Případ objasnili opavští kriminalisté, kteří oba muže krátce po spáchání posledního skutku podle trestního řádu zadrželi. O zadržení obou mužů informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Komisař poté, co provedl další procesní a identifikační úkony a poté, co oběma mužům sdělil obvinění ze spáchaných skutků, oba muže dne 6.12.2011 ve večerních hodinách propustil ze zadržení na svobodu.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem