Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 7.4.2012

Opava - Poškození osobních automobilů na Opavsku a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 07.04.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, se škodou na majetku ve výši 14.000,- Kč.


Poškození osobního automobilu na ulici Pode Zdí v Hlučíně

Dne 07.04.2012 započali policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně šetření ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 07.04.2012 v době mezi 01:00 hod. a 21:45 hod. na parkovišti u Pivovaru Avar na ulici Pode Zdí v Hlučíně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Audi A8, a to vodorovnými vrypy do laku automobilu (levé zadní a přední dveře, levý zadní i přední blatník, přední a zadní kapota, nárazník, pravé zadní i přední dveře, pravý zadní i přední blatník a zadní i přední plastové kryty světlometů), čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1973 z Ostravy celkovou škodu ve výši 80.000,- Kč. Do automobilu vniknuto nebylo a nebylo z něj nic odcizeno.


Odcizení měděných okapových svodů z budovy ZŠ na ulici Komenského v Kravařích

V přesně nezjištěné době od 18:00 hod. dne 06.04.2012 do 07:00 hod. dne 07.04.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Komenského v Kravařích přečin „Krádež“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení vysokého 130 cm vnikl do areálu Základní školy, kde z budovy školy odcizil měděný okapový svod o délce 10 metrů a o průměru 150 mm v hodnotě 7.000,- Kč a titanzinkový okapový svod o délce 5 metrů a o průměru 100 mm v hodnotě 1.000,- Kč, kdy tento titanzinkový svod zanechal v areálu školy zcela zmačkaný a zničený. Poškozené organizaci Město Kravaře tak byla způsobena celková škoda ve výši 8.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 07.04.2012 ve 04:00 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1927 z Opavy, že před chvíli neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do jednoho z bytových domů na ulici Tyršové v Opavě, čímž způsobil majiteli domu (muži ročníku narození 1950 z Hradce nad Moravicí) škodu ve výši 1.000,- Kč. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě, která jako pachatele zjistila a poblíž místa protiprávního jednání majetkového charakteru zajistila muže ročníku narození 1990 z Rohova. Vzhledem k tomu, že tento muž byl v podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,43 promile alkoholu v dechu), bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.


Krádež zboží a fyzické napadení v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě

Dne 07.04.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“ spáchaného ve formě spolupachatelství a ve věci přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 07.04.2012 v době kolem 12:30 hod. muž ročníku narození 1993 z Opavy za přítomnosti nezletilého chlapce ročníku narození 1997 z Opavy odcizil v prodejních prostorách supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě z prostoru košů s cukrovinkami 2 kusy bonbonů, a to po předchozím roztržení sáčku Smile gummy nims 2, které zkonzumoval, čímž způsobil na zboží škodu ve výši 12,- Kč. Tento případ učinil i přes tu skutečnost, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž mu byl rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z prosince roku 2009 uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v délce 1 roku a 9 měsíců s výkonem v březnu roku 2011. Následně, když shora jmenovaný osmnáctiletý muž prošel přes pokladní zónu, byl osloven pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny, a to mužem ročníku narození 1978 z Krnova, okres Bruntál s tím, zda-li je ochoten zaplatit za zboží dlužnou částku. Toto pachatel majetkové trestné činnosti odmítl, přičemž došlo k fyzické potyčce, do níž se zapojil i nezletilý čtrnáctiletý mladík, který chytil pracovníka ochranky za ruce, čehož využil osmnáctiletý muž a udeřil poškozeného čelem do oblasti nosu. Čtyřiatřicetiletému muži tak bylo způsobeno zranění (zlomenina nosních kůstek) s dosud neustanovenou dobou léčení, bez vystavení pracovní neschopnosti. Vše je i nadále předmětem dalšího prověřování a prošetřování za účasti pracovníků OSPODu Magistrátu města Opavy a dalších oprávněných osob.


Odcizení kabely z neuzamčeného automobilu na neznámém místě v Opavě

V blíže neustanovené době od 10:30 hod. dne 04.04.2012 do 07:00 hod. dne 07.04.2012 neznámý pachatel spáchal na blíže neupřesněném místě v Opavě přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že z nezajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 406 odcizil koženou kabelu hnědé barvy v hodnotě 300,- Kč, ve které se nacházela lupa bez hodnoty, 20 kusů fotografií s vyobrazením motocyklů veteránů a příruční kožená taška černé barvy, ve které byla kožená náprsní peněženka hnědé barvy s různými osobními doklady, s platební kartou a s klubovou kartou Veterán klubu. Poškozenému muži ročníku narození 1940 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 300,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Poškození osobního automobilu na ulici Tyršové v Opavě

Dne 07.04.2012 v době mezi 00:15 hod. a 06:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Tyršové v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky BMW, kdy na laku karosérie dveří spolujezdce a na zadních pravých dveří způsobil jemné mnohočetné vrypy a dále poškrábal okno dveří spolujezdce a za spolujezdcem, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1988 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 14.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do objektu v areálu kamenolomu v obci Litultovice, část Luhy

V noční době od 21:30 hod. dne 06.04.2012 do 05:45 hod. dne 07.04.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Litultovice, část Luhy přečin „Krádež“ tím, že vstoupil do volně přístupného areálu kamenolomu firmy Thorssen a po vylomení vložky Fab hlavních vstupních dveří vnikl do elektrodílny, kterou prohledal a z ní odcizil 10 kusů mosazných ok, které slouží jako koncovky na elektrické kabely v hodnotě 500,- Kč, dále odcizil 3 cívky s elektrickým kabelem (3 x 1,5 mm černé barvy o délce jedné cívky 100 metrů) v hodnotě 4.500,- Kč. Ve stejné době a na stejném místě po rozbití okna vnikl do zámečnické dílny, odkud odcizil 2 prodlužovací kabely s koncovkami na 380V (délka kabelů je 30 metrů a 10 metrů, barva kabelů je černá) v hodnotě 6.000,- Kč, elektrický kabel černé barvy o délce 15 metrů v hodnotě 1.000,- Kč, startovací kabely šedé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, svařovací kabely černé barvy s kleštěmi o délce 35 metrů v hodnotě 8.000,- Kč, 3 páry mosazných ventilů na svařovací soupravu (ventily na kyslíkové a acetylenové láhve) v hodnotě 3.000,- Kč, pákové nůžky v hodnotě 1.500,- Kč a dílenské nářadí v hodnotě 2.000,- Kč, vše ke škodě poškozené společnosti Thorssen spol. s r.o. Litultovice. V této dílně rovněž odcizil motorovou pilu značky Husqvarna 30 oranžové barvy v hodnotě 3.000,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1954 z Vršovic. Neznámý pachatel dále prohledal sklad PHM, odkud nic neodcizil, po přestřižení visacího zámku vrat vnikl i do budovy haly, ze které odcizil sekeru v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě shora uvedené společnosti. Škoda na zařízení byla vyčíslena na finanční částku ve výši 950,- Kč. Celková škoda tak činí 32.450,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Otické v Opavě

Dne 07.04.2012 v době kolem 20:30 hod. řídil muž ročníku narození 1990 z Opavy-Kateřinek osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Forman po ulici Purkyňové v Opavě, kdy v křižovatce s ulicí Otickou (u městského hřbitova) začal odbočovat vlevo ve směru k Vaškovému náměstí, přičemž jej při tomto odbočování ještě předjelo z levé strany za ním jedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Clio, které řídil muž ročníku narození 1979 z Velkých Hoštic. Po tomto předjetí řidič automobilu Renault přibrzdil a zablokoval řidiči vozu Škoda cestu, v důsledku čehož došlo k lehčímu nárazu levého rohu předního nárazníku vozidla značky Škoda Forman do pravého boku vozidla značky Renault. Jelikož popsané dopravní nehodě předcházelo ze strany řidiče vozidla Renault Clio pronásledování osádky vozidla Škoda Forman, kdy v jednom případě došlo k verbálnímu konfliktu, při kterém řidič vozu Renault zablokoval cestu vozu Škoda Forman, vystoupil z automobilu a snažil se otevřít dveře u řidiče Škody Forman, na což tento reagoval tak, že z místa vycouval a odjel, tak z obavy o svůj život a zdraví řidič automobilu Škody Forman na místě dopravní nehody na ulici Otické v Opavě nezastavil a pokračoval v cestě až na ulici Vaškovo náměstí, a to na parkoviště Obvodního oddělení Policie České republiky. Přitom bylo vozidlo Škoda Forman stále pronásledováno vozidlem Renault Clio, kdy na křižovatce ulic Vaškovo náměstí a Rooseveltova toto vozidlo způsobilo další dopravní nehodu, kdy při odbočování vlevo levým bokem narazilo do levého zadního rohu osobního motorového vozidla značky Ford Focus, jenž řídil muž ročníku narození 1981 ze Stěbořic a který odbočoval z ulice Vaškovo náměstí vpravo na ulici Rooseveltovou ve směru k ulici Otické. Po střetu vozidel řidič automobilu Renault Clio na místě dopravní nehody nezastavil a pokračoval v jízdě.
Při dopravních nehodách nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celou záležitost ihned začali řešit přivolaní opavští policisté. Na místo se dostavili i policisté ze skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, kdy orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u jednadvacetiletého řidiče osobního automobilu značky Škoda Forman negativně, rovněž tato dechová zkouška byla negativní i u třicetiletého řidiče osobního automobilu značky Ford Focus. Odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager u třiatřicetiletého řidiče osobního automobilu značky Renault Clio vyznělo pozitivně s naměřenými hodnotami 3,02 promile, 2,6 promile a 2,87 promile alkoholu v dechu. Tento muž byl následně vyzván ze strany zakročujících policistů k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž se dobrovolně podrobil. Vzhledem k tomu, že třiatřicetiletý řidič vozidla Renault Clio svým protiprávním jednáním naplnil skutkovou podstatu přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, neboť vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, dále způsobil dopravní nehodu, byl za takový to čin v posledních dvou letech odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě z roku 2011 a byl v silně podnapilém stavu, bylo rozhodnuto ze strany opavských policistů o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celková hmotná škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 16.000,- Kč a celá záležitost je i nadále v prověřování a v prošetřování.


Odcizení bundy z nezajištěné šatny v přízemí hotelu Koruna na Horním náměstí v Opavě

V přesně neuvedené době od 23:00 hod. dne 06.04.2012 do 05:00 hod. dne 07.04.2012 neznámý pachatel spáchal v přízemí hotelu Koruna na ulici Horní náměstí v Opavě přečin „Krádež“ tím, že z nezajištěné šatny odcizil zde volně odloženou koženou bundu černé barvy v hodnotě 3.000,- Kč, ve které byl mobilní telefon značky Samsung Galaxy S2 černé barvy v hodnotě 9.000,- Kč a pánská peněženka černé barvy bez hodnoty, která obsahovala finanční částku na hotovosti 3.000,- Kč a osobní doklady, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1982 z Bulharska způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Osmadvacetiletý muž z Brumovic fyzicky napadl zakručující policisty

Dne 07.04.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Násilí proti úřední osobě“ a přečinu „Výtržnictví“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že v době kolem 21:30 hod. dne 07.04.2012 muž ročníku narození 1983 z Brumovic v restauraci Záložna na ulici Hlavní v obci Brumovice slovně napadl ženu ročníku narození 1967 z Krnova, okres Bruntál, která je zaměstnána jako obsluha této restaurace a poté začal rozhazovat vnitřní vybavení restaurace, kdy jeho agrese se stupňovala a začal napadat i dalších 5 hostů, které slovně urážel a snažil se je napadnout i fyzicky. Po jeho vyvedení z restaurace a uzamčení hlavního vchodu do budovy, začal kopat do těchto uzamčených dveří, přičemž rozbil skleněnou výplň dveří a dále kopal do osobního motorového vozidla značky VW Passat Variant shora uvedené poškozené ženy, jenž bylo zaparkováno před restaurací, na kterém urazil levé zpětné zrcátko a poškodil lak automobilu na levých zadních dveřích. Následně po příjezdu přivolané policejní hlídky z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích se pokusil fyzicky napadnout jednoho ze zakročujících policistů a se slovy : „Tak pojďte, Vy zmrdi!“ vylezl na kovové zábradlí o výšce 80 cm a se zaťatými pěstmi se vrhl na policistu se zcela zřejmým úmyslem tohoto fyzicky napadnout, kdy toto se mu nepodařilo, neboť bezprostředně po útoku oba policisté použili donucovací prostředky (hmaty a chvaty) a nasadili mu služební pouta. Přesto při služebním zákroku proti osmadvacetiletému útočníkovi došlo ke zranění obou policistů, kdy jeden z nich utrpěl pohmoždění kotníku nohy a druhý pohmoždění kolene, což si vyžádalo jejich jednorázové lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Výše jmenované poškozené ženě byla na automobilu způsobena celková škoda ve výši 3.500,- Kč, poškozené Obci Brumovice na poškozených dveřích vznikla škoda ve výši 500,- Kč a zakročujícím policistům byla způsobena újma na zdraví. Ihned po použití donucovacích prostředků byl osmadvacetiletý agresivní muž zajištěn a vzhledem k tomu, že jevil známky podnapilosti, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem