Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 7.7.2011

Opava - Objasnění případů vloupání do objektů na Vítkovsku a další události (13 případů) 

Dopravní nehodovost
V průběhu čtvrtka 7.července 2011 šetřili dopravní policisté v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava dvě dopravní nehody, při kterých utrpěly tři osoby lehká zranění. Hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 72.000,- Kč.
Pokus vloupání do objektu vojenského opevnění
Neznámý pachatel je podezřelý z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Tohoto skutku se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to od 26.června do 3.července 2011v lesním porostu na katastru obce Šilheřovice, kde dosud nezjištěným předmětem poškodil visací zámek Fab a vstupní mříže do objektu památníku Československého opevnění MO-S 11. Přestože pachatel do objektu památníku nevnikl a nic odtud neodcizil, poškozením mříží a visacího zámku způsobil škodu v předběžné výši čtyř tisíc korun, ke škodě společnosti Klubu vojenské Historie, se sídlem v Ostravě.
Případ šetří hlučínští policisté.
Jízdní kolo odcizil ze stanu
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 6.července 2011 v době od 21:00 hodin do 23:15 hodin v prostorách autokempu na ulici Jahodové v Hlučíně. Poté, co pachatel odepnul zip jednoho ze stanových přístřešků, odcizil odtud jízdní kolo značky Favorit, světle modré barvy, v hodnotě 6.000,- Kč. Spolu s tímto kolem odcizil pachatel i další k němu lankovým zámkem uzamčené jízdní kolo značky Eska, tmavě červené barvy, v hodnotě 1.000,- Kč. Pachatel rovněž odcizil i zde odloženou pánskou šusťákovou větrovku v hodnotě 300,- Kč i lankový zámek, kterým k sobě byla obě jízdní kola uzamčena. Škodu v celkové výši 7.500,- Kč způsobil neznámý pachatel šestapadesátiletému muži z Chrudimi.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež.
Odcizení jízdního kola
K dalšímu případu odcizení jízdní kola došlo dne 7.července 2011 v době od 12:10 hodin do 15.00 hodin na autobusovém nádraží v Hlučíně. Pětadvacetiletý muž z Hlučína měl své jízdní kolo značky GT uzamčeno lankovým zámkem ke stojanu na jízdní kola. Neznámý pachatel zámek přestřihl a zanechal jej na místě činu. Shora jmenovanému tím způsobil škodu v celkové výši 8.100,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
Hlučínští policisté zahájili dne 7.července 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Tohoto skutku se pachatel dopustil dne 7.července 2011 v době od 15:00 hodin do 18:35 hodin v Hlučíně na ulici Jahodové u místního kempu. Na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Škoda Superb rozbil okno pravých předních dveří, kterým poté vnikl dovnitř. Z vozu následně odcizil navigaci značky Pioneer a ovládací panel Climatronic, obojí v celkové hodnotě 19.000,- Kč. Rozbitím okna a poškozením vnitřního zařízení, včetně palubní desky, způsobil neznámý pachatel škodu v předběžné výši 20.000,- Kč, to vše jednadvacetiletému majiteli vozidla z Ostravy.
Vloupání do motorového vozidla v obci Šilheřovice
K dalšímu vloupání do motorového vozidla došlo dne 7.července v době od 16:00 hodin do 19:25 hodin v obci Šilheřovice v blízkosti budovy Zámku. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím rozbití okna dveří zavazadlového prostoru, do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky VW Polo. Z vozidla odcizil kabelku, ve které měla dvaapadesátiletá žena z Ostravy značkový parfém, dioptrické brýle, náušnice ze žlutého kovu, digitální fotoaparát značky Nicon a dámskou koženou peněženku s finanční hotovostí 200,- Kč, svými osobními doklady a dvěma platebními kartami. Neznámý pachatel odcizil shora jmenované věci v celkové hodnotě 8.300,- Kč a poškozením zařízení vozidla jí způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč.
I tento případ šetří hlučínští policisté. Neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Reklamní slunečník odcizil z prostor kravařské zahradní restaurace
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 6. na 7.července 2011 v obci Kravaře na ulici Novodvorské. Na pozemek tamní zahradní restaurace vnikl po vysazení zadní vchodové branky, která byla uzamčená visacím zámkem. Ze zahrady odcizil reklamní slunečník (velikosti 4 m x 4 m), červené barvy, s potiskem pivovaru Ostravar. Slunečník byl posazen do stojanu a zajištěn šroubem. Jeho odcizením způsobil pachatel jednačtyřicetileté ženě z Kravařska škodu ve výši 8.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Mobilní telefon mu odcizil z kapsy kalhot
Sedmatřicetiletý muž z Opavy dne 7.července 2011 oznámil na služebně opavského obvodního oddělení odcizení svého mobilního telefonu značky Nokia 3310. Neznámý pachatel mu telefon v hodnotě 300,- Kč odcizil z přední kapsy kalhot, a to v době když seděl na lavičce v parku na ulici Náměstí Joy Adamsonové v Opavě. Oznamovatel byl okraden dne 7.čevence 2011 v době od 12:50 hodin do 14:00 hodin.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež na osobách.
Odcizil výčepní hlavu
K případu došlo v noční době z 6. na 7.července 2011 v Opavě na ulici Lipové. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím překonání oplocení, do areálu opavského fotbalového klubu. Zde odvázal provázky, jimiž k sobě byly připevněny jednotlivé dílce stojícího párty stanu. Do tohoto stanu, nacházejícího se v blízkosti tribuny A fotbalového stadiónu, následně vešel a odtud odcizil výčepní hlavu tzv. Kobru, dvě narážecí hlavy a plastové hadice vedoucí od chlazení a výčepního zařízení k výčepní hlavě. Celkovou škodu ve výši 15.000,- Kč způsobil pachatel jedné opavské společnosti.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přečin krádež vloupáním.
Pachatel využil nepozornosti ženy a batoh s doklady a peněženkou jí odcizil v době, kdy dávala nákup z nákupního vozíku do vozidla
Skutku se dopustil neznámý pachatel dne 7.července 2011 v době kolem 15:40 hodin v Opavě na ulici Těšínské na parkovišti před hypermarketem Globus. Pachatel využil nepozornosti čtyřicetiletého ženy z Opavy, která tou dobou z nákupního vozíku vykládala nákup a ukládala ho do zavazadlového prostoru svého osobního automobilu tovární značky WV Passat. Přes uzavřené, avšak neuzamčené dveře řidiče jí pachatel ze sedadla spolujezdce odcizil cyklistický batoh. V batohu měla poškozená žena dva mobilní telefony (jeden značky Nokia 1600, druhý značky MIO), svazek klíčů a dámskou koženou peněženku s finanční hotovostí 3.500,- Kč, osobními doklady a platební kartou, vše v celkové hodnotě 6.750,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku
Jízdní kolo odcizil z neuzamčené garáže
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. Činu se dopustil v době od 3. do 6.července 2011 v obci Litultovice. Z neuzamčené garáže, která se nachází na oploceném pozemku rodinného domu, odcizil dámské horské jízdní kolo v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě šedesátileté ženy z Litultovic.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.
Vítkovští policisté vypátrali chovance, který byl na útěku z ústavu
Vítkovští policisté dne 6.července 2011 krátce po dvacáté hodině vypátrali v obci Radkov pohřešovaného čtrnáctiletého chlapce. Ten byl od měsíce května tohoto roku na útěku z Výchovně diagnostického ústavu v okrese Ústí nad Orlicí, kde má rozsudkem Okresního soudu Opava nařízenou ústavní výchovu. Od doby útěku byl veden v celostátním pátrání po pohřešovaných osobách. Poté, co chovance vítkovští policisté vypátrali, zajistili ho a po domluvě následně převezli a předali do diagnostického ústavu v Bohumíně.
Objasnění případů vloupání do objektů v obci Klokočov na Vítkovsku

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 7.července trestní stíhání čtyř mužů ve věku od 18ti do 36ti let z Vítkova, jako podezřelých ze spáchání pokračujících přečinů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.
Shora uvedených skutků se měli podezřelí muži dopustit v období od poloviny měsíce dubna tohoto roku do 13.června 2011, kdy se měli v celkem devíti případech vloupat do různých objektů nacházejících se v převážné většině v obci Klokočov na Vítkovsku. V jednom případě se měli shora jmenovaní dopustit krádeže vloupáním v obcích Jakartovice a Radkov a v jednom případě měli násilím vniknout do objektu v obci Otice. Na spáchaných skutcích se měli podezřelí muži podílet různě. Dva případy měli spáchat všichni společně, na dalších se měli podílet jen tři či dva ze shora jmenovaných. Policisté evidují i dva případy, které spáchal jeden z podezřelých mužů sám. Celková škoda, kterou měli svou trestnou činností způsobit, byla vyčíslena na částku 75.245,- Kč. Trestní stíhání všech shora jmenovaných je vedeno na svobodě. U jednoho z podezřelých mužů policisté ve svých databázích zjistili, že byl za trestnou činnost majetkového charakteru již odsouzen. Rozsudkem Okresního soudu v Opavě byl v roce 2009 potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou dvou let. Případ objasnili vítkovští policisté ve spolupráci s opavskými kriminalisty.
Přehled devíti případů, z jejichž spáchání jsou shora jmenovaní podezřelí:
  • V obci Klokočov měli v měsíci dubnu tohoto roku vniknout na neoplocený pozemek u rodinného domu, odkud měli odcizit 10 m elektrického kabelu k okružní pile. Poté měli násilím vniknout do stodoly, odkud měli odcizit čtyři kompletní kola s hliníkovými disky a letními pneumatikami k osobnímu automobilu, dále elektrickou svařovací soupravu, dva svařovací kabely, sadu gola klíčů a akumulátorovou vrtačku, vše v celkové hodnotě 18.530,- Kč.
  • O čtrnáct dní později měli, opět v obci Klokočov, násilím vniknout do garáže neobývaného rodinného domu. Garáž sice prohledali, avšak nic odtud neodcizili.
  • Začátkem měsíce května se měli vloupat do rekreační chaty v Klokočově. Přinesenými pákovými kleštěmi měli přestřihnout visací zámek petlice zajišťující dveře do nářaďovny, dveře měli vypáčit a vniknout dovnitř. Z nářaďovny měli odcizit tři hliníkové mlékárenské konve, hliníkový žebřík, dva prodlužovací kabely a plastový desetilitrový kanystr, vše v celkové hodnotě 5.100,- Kč. Poškozením zařízení měli přitom způsobit škodu 300,- Kč. Do této rekreační chaty se měli podezřelí muži vloupat i o pět dní později. I ve druhém případě měli přinesenými pákovými kleštěmi přestřihnout visací zámek na dveřích nářaďovny a z této následně odcizit benzínovou elektrocentrálu v hodnotě 4.495,- Kč. Poškozením zařízení měli způsobit škodu ve výši 400,- Kč. 
  • O dalších pár dní později měli, již podruhé násilím vniknout do stodoly u rodinného domu (viz první skutek). Opět přinesenými pákovými kleštěmi měli přestřihnout kovový řetěz zajišťující vrata do stodoly, vnikli dovnitř, ale nic odtud neodcizili. Přestřihli však a následně odcizili visací zámek petlice zajišťující dveře do dílny. Z dílny měli následně odcizit motorový křovinořez, radiomagnetofon s CD přehrávačem, plastový pětilitrový kanystr a jeden litr oleje na mazání řetězu motorové pily, vše v celkové hodnotě 20.530,-Kč.
  • V polovině měsíce května měl jeden z podezřelých mužů sám rozstříhat drátěné pletivo na vstupní bráně do areálu společnosti v obci Radkov. Měl vniknout na nádvoří a odtud odcizit celkem 400 kilogramů nového hliníkového drátu na výrobu bleskosvodů, v celkové hodnotě 30.120,- Kč. Poškozením pletiva měl způsobit škodu ve výši 200,- Kč.
  • O dva dny později se měli tři z podezřelých mužů vloupat do další rekreační chaty nacházející se v Klokočově. Po vyhnutí sloupku branky oplocení měli vniknout na pozemek chaty, kde přineseným krompáčem měli vypáčit dvoje dveře na samostatně stojící zděné kůlně, odkud měli následně odcizit křivinořez v hodnotě 3.500,- Kč. Škoda na poškozeném zařízení byla vyčíslena na částku 1.000,- Kč.
  • Koncem měsíce května měli tři ze shora jmenovaných vniknout do oploceného objektu lihovaru nacházejícího se v obci Jakartovice. Poté, co se vloupali do skladu kotelny lihovaru, měli vejít od destilační síně, odkud měli z kádě odcizit topné a chladící potrubí z měděných trubek o hmotnosti 350 kilogramů v celkové hodnotě 35.000,- Kč, které měli následně prodat ve sběrných surovinách.
  • Posledního skutku, ke kterému došlo dne 13.června 2011, se měl jeden z podezřelých mužů dopustit sám. V obci Otice na ulici Hlavní se měl vloupat, po přestřižení drátěného pletiva oplocení, do objektu bývalého vepřína. Odtud měl odcizit a k plotu vně objektu si k odcizení nachystat celkem 17 kusů kovových roštů v hodnotě 1.700,- Kč. Následujícího dne měl pro nachystaný lup přijet osobním automobilem spolu s dalším podezřelým. K místu činu ale oba přijeli a odjeli cestou přes úsek pole dlouhý 1,5 km, jenž byl oset vzrostlou ozimou pšenicí. Tím došlo k poškození pšeničného pole, a to ve výši 5.500,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem