Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 7.9.2011

Opava - Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklistky a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 7.září 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění povahy těžké, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 50.000,- Kč.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklistky
K dopravní nehodě došlo dne 7.září 2011 v 17:45 hodin v Opavě na křižovatce ulic Pekařské a Nákladní. Třiaosmdesátiletá žena z Opavy jela na svém jízdním kole po ulici Pekařské, ve směru jízdy z centra města k ulici Nákladní. Před křižovatkou s ulicí Nákladní najela s kolem na chodník a následně vjela do podloubí domu. Po průjezdu podloubím vjela s kolem na řádně označený přechod pro chodce nacházející se na ulici Nákladní, a to bezprostředně do jízdní dráhy osobního automobilu tovární značky Mitsubishi Colt. Vozidlo řídila devětačtyřicetiletá žena z Opavy, která v této křižovatce s vozem odbočila vlevo, ze směru od ulice Pekařské na ulici Nákladní. Došlo ke střetu mezi levým bokem jízdního kola a přední částí vozidla Mitsubishi Colt. Po střetu upadla cyklistka na vozovku.
Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění cyklistky, která byla z místa nehody převezena vozidlem rychlé lékařské pomoci na heliport záchranné služby, odkud byla následně letecky transportována do ostravské nemocnice. U řidičky byla dechová zkouška negativní, u cyklistky byl nařízen odběr vzorku krve v rámci jejího lékařského vyšetření. Hmotná škoda na vozidle a jízdním kole byla celkově vyčíslena na částku 11.000,- Kč. Ke zranění řidičky osobního automobilu nedošlo.
Věc je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu.
Poškodil pět oken na budově vlakového nádraží
Hlučínští policisté zahájili dne 6.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 6. na 7.srpna tohoto roku v Dolním Benešově na ulici Nádražní. Na tamní budově vlakového nádraží pachatel rozbil pět skleněných výplní okenních křídel (o rozměrech 160 cm x 80 cm) a jednu skleněnou okenní výplň (o rozměru 60 cm x100 cm). Celkovou škodu ve výši 10.760,- Kč způsobil neznámý pachatel společnosti Správa železniční dopravní cesty se sídlem v Praze. Hlučínští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody ale případ dne 6.září 2011 překvalifikovali, jak je shora uvedeno.  
Vozidlo řídil pod vlivem omamných a psychotropních látek
Hlučínští policisté provedli dne 7.září 2011 v době kolem 00:50 hodin v Hlučíně na ulici ČSA silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Peugeot 306. Vozidlo řídil, ve směru jízdy na obec Darkovičky, osmadvacetiletý muž z Hlučínska. Vzhledem k tomu, že z chování řidiče bylo patrné, že je pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, policisté jej vyzvali k odbornému měření pomocí přístroje Drager, s negativním výsledkem. Jmenovaného proto policisté následně vyzvali k podrobení se rychlému drogovému testu pomocí přístroje Drugwipe 5+, který vyzněl pozitivně na látky amfetamin a metamfetamin. Poté se řidič na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. Hlučínští policisté jmenovanému na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc dále prošetřují.
Vloupání do novostavby rodinného domu
K případu vloupání do novostavby rodinného domu na ulici U Obory v obci Šilheřovice došlo v noční době z 6. na 7.září 2011. Do novostavby, která byla řádně zajištěna, avšak zatím neoplocena, vnikl neznámý pachatel dosud nezjištěným způsobem. Z domu následně odcizil součásti omítacího stroje, konkrétně kompresor a čerpadlo, a dále též přímočarou pilu a padesát metrů prodlužovacího kabelu s bubnem. Osmatřicetileté ženě z Hlučínska tak neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 46.700,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Na výzvu policisty se odmítl podrobit dechové zkoušce
Opavští policisté provedli dne 7.září 2011 krátce po půlnoci v Opavě – Kateřinkách na ulici U Cukrovaru silniční kontrolou osobního automobilu tovární značky Ford Fiesta. Vozidlo řídil dvaadvacetiletý muž z Opavy, který se na výzvu policisty bezdůvodně odmítl podrobit odbornému měření pomocí přístroje, ke zjištění zda není ovlivněn požitím alkoholického nápoje před jízdou. Opavští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc dále šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve správním řízení hrozí ze spáchání tohoto přestupku peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, na dobu od jednoho roku do dvou let.  
Odcizil čtrnáct propanbutanových lahví z klece u prodejny v obci Kyjovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 6. na 7.září 2011 v obci Kyjovice. Po předchozím odstranění visacího zámku na kovové kleci, nacházející se vedle tamní prodejny smíšeného zboží, do této vnikl a odtud odcizil celkem čtrnáct naplněných desetilitrových propanbutanových lahví. Opavskému obchodnímu družstvu tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 15.194,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví
Opavští policisté sdělili dne 6.září 2011 šestatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání dvou přečinů: výtržnictví a ublížení na zdraví.
Vyjmenovaných skutků se měl podezřelý muž dopustit dne 17.června tohoto roku v nočních hodinách v opavské restauraci na ulici Zacpalové. Na místě veřejnosti přístupném, se měl dopustit hrubé neslušnosti tím, že bezdůvodně napadl šestadvacetiletého muže z Opavy. Opakovanými údery pěstí do hlavy mu podezřelý muž způsobil zranění povahy lehké (tržnou ránu na hlavě), se kterým byl následně hospitalizován v opavské nemocnici. Celková doba léčení napadeného muže trvala dva týdny. 
Vloupání do prodejny v obci Bohdanovice
K vloupání do prodejny smíšeného zboží v obci Jakartovice, části Bohdanovice, došlo v noční době z 6. na 7.září 2011. Neznámý pachatel nejdříve demontoval visací zámek zajišťující venkovní dveřní kovovou mříž, poté vypáčil dveře a následně překonal i vnitřní kovovou mříž. Tímto způsobem vnikl do samotné prodejny, odkud ze šuplíku pod pokladnou odcizil cigarety různých značek, v dosud nezjištěném množství, v hodnotě zjevně přesahující částku 5.000,- Kč. Škodu pachatel způsobil dvěma poškozeným majitelům: opavskému obchodnímu družstvu a devětatřicetileté ženě z Opavska.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do restaurace v obci Stěbořice
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 6. na 7.září 2011 v obci Stěbořice. U budovy restaurace nacházející se na tamním fotbalovém hřišti pachatel vytrhl železnou mříž chránící okno, následně toto okno rozbil a vzniklým otvorem poté vnikl do vnitřního prostoru restaurace. Odtud odcizil celkem 52 krabiček cigaret různých značek v celkové hodnotě 3.560,- Kč. Pachatel dále odcizil kovové mince různých nominálních hodnot v ceně 1.500,- Kč a dva padesátilitrové sudy s pivem značky Gambrinus 10°, v hodnotě 4.700,- Kč. Odcizením zboží způsobil pachatel stěbořické firmě celkovou škodu ve výši 9.760,- Kč, přičemž škoda na poškozeném zařízení byla vyčíslena na částku 1.000,- Kč. Z restaurace pachatel navíc odcizil i notebook v hodnotě 14.000,- Kč, ke škodě třiatřicetiletého muže z Opavska.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích.
Z odcizeného mobilního telefonu protelefonoval částku deset tisíc korun
Vítkovští policisté zahájili dne 7.září 2011, na základě oznámení třicetiletého muže z Vítkova, úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže. Tohoto skutku se dne 3.srpna 2011 dopustil neznámý pachatel. Z vítkovské firmy, nacházející se na ulici Dělnické, odcizil mobilní telefon nezjištěné značky, včetně SIM karty, v hodnotě 1.500,- Kč. Odcizený firemní mobilní telefon byl provozován na paušální služby, které neznámý pachatel neoprávněně využíval po dobu jedenácti dní, čímž této firmě způsobil navíc škodu ve výši 10.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                                                                                                                     

vytisknout  e-mailem