Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 8.10.2011

Opava - Odcizení kabelky z ruky poškozené v Opavě a další...(7 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 8.10.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 6 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 180.000,- Kč.


Srážka osobního vlaku se sedmnáctiletým mladíkem v obci Velké Hoštice

Dne 8.10.2011 v 03:55 hod. dozorčí důstojník IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava telefonicky oznámil policistům z obvodního oddělení PČR v Kravařích, že v železniční stanici Velké Hoštice došlo ke střetu vlakové soupravy s neznámou osobou. Šetřením na místě bylo ze strany kravařských policistů zjištěno, že muž ročníku narození 1957 z Kravař vyjel dne 8.10.2011 v 03:40 hod. jako strojvedoucí motorového vozu (jednosoupravového osobního vlaku) ze žst. ČD Opava-východ do žst. ČD Hlučín. Do železniční stanice ve Velkých Hošticích tedy vjížděl ze směru od obce Malé Hoštice, a to předepsanou rychlostí, kdy v prostoru asi 5 metrů před tamní čekárnou zaregistroval osobu, která seděla na kraji nástupiště a nohy měla spuštěné do kolejiště. Tělo bylo mírně v předklonu a přes hlavu měla osoba nataženou kapuci tmavě hnědé barvy. Bezprostředně po zaregistrování osoby v kolejišti uvedl strovedoucí do činnosti brzdu, přičemž při dobrzďování došlo ke střetu osoby s motorovým vozem. Tou neznámou osobou byl následně zjištěn mladistvý muž ročníku narození 1994 z Opavy, který utrpěl tržnou ránu nad levým uchem a oděrku na levém lýtku, kdy byl jednorázově lékařsky ošetřen ve Slezské nemocnici v Opavě. Škoda na motorovém voze nevznikla. V době střetu bylo ve vlaku 6 cestujících, kteří neutrpěli žádné zranění. Šetření na místě se zúčastnil pracovník Drážní inspekce Územního inspektorátu Brno a vrchní inspektor odboru šetření mimořádných událostí Správy železniční dopravní cesty. U strojvedoucího vlaku byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem. Pracovníkem depa kolejových vozidel Olomouc, provozní středisko Opava-východ byl zajištěn rychloměrný proužek motorového vozu k vyhodnocení. Na trati mezi žst. Opava a Kravaře ve Slezsku byl přerušen provoz v době od 03:48 hod. do 06:15 hod. dne 8.10.2011. Celá záležitost je i nadále v prověřování a prošetřování, kdy se bude zjišťovat jak a proč k celému případu došlo a proč mladík seděl v bezprostřední blízkosti kolejiště.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Oldřišov

Dne 8.10.2011 v 10:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1960 z Oldřišova, že před chvíli nalezl při výkopových pracích na zahradě u svého rodinného domu na ulici Opavské v Oldřišově nějaký předmět, který vypadá jako nevybuchlá munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl leteckou pumu s označením AO o váze 2,5 kg a výroby SSSR.


Odcizení kabelky a bundy v baru Jam na ulici Otické v Opavě

Dne 7.10.2011 v době mezi 23:00 hod. a 23:15 hod. neznámý pachatel spáchal v baru Jam na ulici Otické v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že odcizil z lavice u stolu volně odloženou dámskou kabelku značky Puma černé barvy v hodnotě 600,- Kč, ve které se nacházela dámská peněženka značky Horsfeaters pestře zelené barvy v hodnotě 400,- Kč s finanční částkou na hotovosti 50,- Kč, s různými osobními doklady, s platební kartou, s dámským deštníkem modré barvy v hodnotě 100,- Kč, s mobilním telefonem značky Sony Ericsson typu C510 černé barvy v hodnotě 3.100,- Kč a se svazkem pěti klíčů Fab v hodnotě 250,- Kč. Dále neznámý pachatel s kabelkou odcizil i volně odloženou dámskou plátěnou bundu černé barvy v hodnotě 1.500,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1993 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení dámské kabelky z ruky poškozené ženy na ulici Purkyňové v Opavě

Dne 8.10.2011 v době kolem 09:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Purkyňové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že při chůzi poškozené ženy ročníku narození 1926 z Opavy k hypermarketu Albert Hypernova jí vythl z pravé ruky její dámskou koženou kabelku černé barvy v hodnotě 300,- Kč, ve které se nacházela dámská kožená peněženka černé barvy v hodnotě 300,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 1.847,- Kč a se svazkem pěti klíčů v hodnotě 200,- Kč, čímž shora uvedené poškozené ženě byla způsobena škoda v celkové výši 2.647,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Čtyřicetiletý muž odcizil kovové schody od domu na ulici Zámecký okruh v Opavě

Dne 8.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1971 z Ľutiny na Slovensku, neboť tento v době kolem 23:30 hod. dne 7.10.2011 odcizil od zadního vchodu do panelového domu na ulici Zámecký okruh v Opavě volně odložené kovové schody se zábradlím, které byly uzamčeny řetězem s visacím zámkem a byly postavené ke kovovému lešení, čímž vznikla společnosti Office Service spol. s r.o. Ostrava celková škoda ve výši 4.000,- Kč. Uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se čtyřicetiletý muž dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě z března roku 2008 pro trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 1 roku, kdy trest vykonal v lednu roku 2009 se zkušební dobou na tři roky a tudíž se u něj jedná o recidivu.


Bezpečnostní opatření v souvislosti s fotbalovými zápasy v Opavě a v Hlučíně

V době od 14:00 hod. do 19:30 hod. dne 8.10.2011 proběhlo na území měst Hlučína a Opavy bezpečnostní opatření v rámci fotbalových utkání. V Hlučíně se hrál od 15:00 hod. zápas mezi celky FC Hlučín a Baník Ostrava U21, kdy do tohoto opatření bylo veleno 10 policistů z obvodního oddělení PČR v Hlučíně se 4 služebními automobily, 2 družstva SPJ (speciální pořádková jednotka) KŘP MsK Ostrava se 3 služebními motorovými vozidly a pomáhali i 4 strážníci Městské policie Hlučín s jedním automobilem. Tomuto utkání přihlíželo 485 diváků, z toho 6 fanoušků hostů. Dále se konalo od 16:00 hod. fotbalové utkání mezi celkem SFC Opava a FK Baník Sokolov, přičemž do tohoto bezpečnostního opatření bylo veleno 20 policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě se 2 služebními motorovými vozidly, 4 policisté z dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě se 2 policejními vozy, 3 psovodi KŘP MsK Ostrava s jedním autem, 3 policisté ICP Krnov s 1 vozidlem a dále 2 družstva SPJ MsK Ostrava s 3 služebními motorovými vozidly, které se přesunuly z Hlučína do Opavy. Na stadiónu bylo kromě pořadatelské služby i 8 strážníků Městské policie Opava se 2 motorovými vozidly. Utkání shlédlo 1252 diváků, z toho 15 diváků hostů. V průběhu obou fotbalových utkání nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku ani občanskému soužití.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem