Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 8.2.2013

Opava - Odcizení pohonných hmot z automobilů na Opavsku a další...(9 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 08.02.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 6.000,- Kč.


Krádeže měděných okapových svodů z rodinných domů v obci Darkovičky

Dne 08.02.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“, přečinu „Krádež“ a přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že :
1) v době kolem 01:10 hod. dne 08.02.2013 na ulici U Zámečku v Hlučíně-Darkovičkách přeskočil plot na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a pokusil se z fasády tohoto domu odcizit dva měděné okapové svody, přičemž k odcizení či poškození nedošlo, poněvadž byl vyrušen majitelem domu (mužem ročníku narození 1965 z Hlučína) a z místa svého protiprávního jednání utekl
2) v přesně nezjištěné době od 16:00 hod. dne 07.02.2013 do 07:30 hod. dne 08.02.2013 na ulici Sadové v Hlučíně-Darkovičkách po otevření vstupní branky vnikl na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy z přístřešku tohoto domu odcizil dva měděné okapové svody o průměru 100 mm a o délce 4 metry s výpustmi na dešťovou vodu a dále poškodil držáky těchto svodů a zároveň odvody dešťové vody zabudované v dlažbě. Poškozené ženě ročníku narození 1981 z Hlučína tak byla způsobena předběžná škoda ve výši 6.000,- Kč
3) v blíže neustanovené době od 16:00 hod. dne 07.02.2013 do 16:30 hod. dne 08.02.2013 na ulici Vřesinské v Hlučíně-Darkovičkách po vstupu na nezajištěný pozemek jednoho z rodinných domů odcizil z fasády tohoto domu měděný okapový svod o průměru 120 mm a o délce 4 metry, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1955 z Hlučína škodu v předběžné výši 3.000,- Kč.


Odcizení batohu z nákupního vozíku v prodejně na ulici Jánské v Opavě

Dne 08.02.2013 v době kolem 04:30 hod. neznámý pachatel spáchal v prodejně Pont v budově železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že využil chvilkové nepozornosti poškozené ženy ročníku narození 1967 z Opavy-Kateřinek a z nákupního vozíku jí odcizil volně odložený černý plátěný batoh v hodnotě 350,- Kč, ve kterém se nacházel mobilní telefon značky Samsung černé barvy v hodnotě 2.000,- Kč, dámský parfém v hodnotě 1.300,- Kč a dámská šedočerná plátěná peněženka se vzorem v hodnotě 70,- Kč s různými osobními doklady a s platební kartou. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.720,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení nafty z nákladního automobilu v areálu firmy na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích

Dne 08.02.2013 v době mezi 02:00 hod. a 03:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ tím, že po nadzvednutí a podlezení pletiva vstoupil do uzamčeného areálu společnosti Bohemia asfalt, kdy zde ze zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Tatra 815 Mix domíchavač po vylomení oka plastového víka palivové nádrže odcizil celkem 150 litrů motorové nafty v hodnotě 5.280,- Kč, kdy poškozením víka nádrže vznikla škoda ve výši 500,- Kč. Poškozené společnosti z Prahy tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.780,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dva mladíci odcizili zboží v prodejně v Obchodním centru Breda-Weinstein v Opavě

Dne 08.02.2013 v 13:10 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1981 z Hlavnice, že před chvíli zadržela za pokladnou prodejny oděvů v Obchodním centru Breda-Weinstein na ulici U Fortny v Opavě nějakého mladíka, který společně s dalším mladíkem, jenž z prodejny utekl, odcizil volně vystavené zboží v hodnotě 179,- Kč. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě, která prověřila celou událost a zadrženého mladíka převezla do budovy opavských policistů. Další policejní hlídka na základě sděleného popisu pátrala v centru města po druhém z pachatelů přestupkového jednání proti majetku, kdy jej uviděla na ulici Olomoucké v Opavě. Na výzvu ze strany zakročujících policistů k zastavení tento mladík nereagoval a dal se na útěk. Jeden z policistů jej však dostihl a musel použít donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany bez zranění zúčastněných osob či bez škody na majetku. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně zjištěno, že se jedná o mladistvého chlapce ročníku narození 1997 z Opavy a nezletilého chlapce ročníku narození 1998 z Ostravy. O celé situaci byla vyrozuměna pracovnice OSPODu Magistrátu města Opavy a vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Neplachovice

Dne 08.02.2013 v době kolem 01:15 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích stavěla a kontrolovala v obci Neplachovice řidiče osobního motorového vozidla značky Nissan Almera, a to muže ročníku narození 1991 z Kravař. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní, a to na návykovou látku Cannabis. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se jednadvacetiletý řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dva muži odcizili kabely v areálu soukromé společnosti na ulici Švermové ve Vítkově

Dne 08.02.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1957 z Vítkova a muži ročníku narození 1959 z Vítkova, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že oba muži společně v době kolem 15:00 hod. dne 08.12.2012 vstoupili do nezajištěného areálu společnosti Vítkovská Obchodní spol. s r.o. na ulici Švermové ve Vítkově, odkud odcizili dva silonové pytle s elektrickými kabely a s dalšími kovovými součástkami, které chtěli odevzdat ve sběrně druhotných surovin. Shora uvedené společnosti tak způsobili celkovou škodu ve výši 3.670,- Kč. Případ objasnili policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově. Mladší z mužů se protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě z listopadu roku 2009 odsouzen za trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 5 měsíců, kdy trest si vykonal v srpnu roku 2010. Rovněž u staršího z mužů se jedná o recidivu, poněvadž byl také v posledních 3 létech pravomocně odsouzen, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z března roku 2012, přičemž byl odsouzen za trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 8 měsíců, jenže výkon tohoto trestu mu byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 2 roků, a to do března roku 2014. Věc byla původně šetřena jako přestupek proti majetku a na základě výpisů z rejstříků trestů byla překvalifikována na shora uvedenou trestnou činnost.


Čtyřiačtyřicetiletý muž spadl ze střechy hangáru v obci Mikolajice

Dne 08.02.2013 v době kolem 13:00 hod. v areálu soukromé firmy v obci Mikolajice došlo k pádu muže ročníku narození 1968 z Hradce nad Moravicí ze střechy. V té době čtyřiačtyřicetiletý muž pracoval na opravě eternitové krytiny střechy hangáru, přičemž se touto střechou propadl a zřítil se z výšky 6,3 metrů na zem. Pádem utrpěl středně těžká zranění hrudníku, páteře a hlavy, tedy zranění, která si vyžádala okamžitou lékařskou pomoc s leteckým transportem na traumatologické oddělení Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě s dosud nezjištěnou dobou léčení. Prvotním šetřením ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově nebyla zjištěna ta skutečnost, že by se na pádu muže ze střechy podílela jiná osoba, tedy že nebylo zjištěno cizí zavinění. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Odcizení benzínu z osobního automobilu na ulici Na Sídlišti v Budišově nad Budišovkou

Neznámý pachatel spáchal na ulici Na Sídlišti v Budišově nad Budišovkou přečin „Krádež“ tím, že v blíže neurčené době od 17:00 hod. dne 03.02.2013 do 17:00 hod. dne 08.02.2013 nejprve neznámým předmětem vytvořil otvor ve spodní části palivové nádrže u zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, přičemž následně odcizil 15 litrů benzínu Natural 95 v hodnotě 421,- Kč. Poškození nádrže vznikla škoda ve výši 3.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1993 z Budišova nad Budišovkou tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.421,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem