Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.1.2014

Opava - Pátrací akce po 45-ti letém muži mezi Opavou a Ostravou a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 9.1.2014 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 3.000,- Kč.


Odcizení nafty z nákladních vozidel v areálu firmy v obci Ludgeřovice

Dne 9.1.2014 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně neuvedené době ode dne 20.12.2013 do dne 9.1.2014 vstoupil do řádně nezajištěného areálu firmy Kominictví na ulici Na Návsi v obci Ludgeřovice, kdy po odstranění uzamčeného víčka palivové nádrže odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Tatra 60 litrů motorové nafty, po vypáčení víčka palivové nádrže odcizil z vedle stojícího traktorobagru 60 litrů motorové nafty a dále po odstranění uzamčeného víčka palivové nádrže odcizil z dalšího pracovního stroje 100 litrů motorové nafty, vše v hodnotě 8.000,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 1.500,- Kč. Poškozené soukromé firmě z okresu Frýdek-Místek tak byla způsobena celková škoda ve výši 9.500,- Kč.


Pátrací akce po pětačtyřicetiletém muži mezi Opavou a Ostravou

Dne 9.1.2014 v 07:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1968 z Ostravy (t.č. bezdomovec, bydlící na různých ubytovnách v Ostravě), že má problémy s nohou, doktoři jej nechtějí ošetřit a ani policie mu nechce pomoci. Dále uvedl, že je bezdomovec, život ho již nebaví, má u sebe v lese, kde se právě nachází, lano a jde se oběsit. Na otázku policisty z Integrovaného bezpečnostní centra pouze uvedl, že je někde v lese mezi Opavou a Ostravou a poté ihned zavěsil, aniž by přesně sdělil své místo pohybu či pobytu. Na základě tohoto oznámení byly okamžitě prováděny prvotní úkony ke zjištění osoby oznamovatele, jakož i k možné lokalitě jeho výskytu, kdy bylo zjištěno, že by se mohl nacházet kolem obce Dolní Lhota. Následně byla vyhlášena i pátrací akce po tomto muži, a to v době od 07:45 hod. do 15:20 hod. dne 9.1.2014, která proběhla v obci Dolní Lhota, Kyjovice, Zátiší a v tomto bezprostředním okolí, do níž bylo nasazeno 28 policistů SPJ (Speciální pořádkové jednotky) Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava, 4 policejní psovodi, 7 policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě a policista z krizového řízení. V 15:20 hod. dne 9.1.2014 byl hledaný muž nalezen ze strany zakročujících policistů u restaurace U Tondy v obci Zátiší, byl bez zranění a při prvotním výslechu uvedl, že se během svého pohřešování zdržoval neustále v obci Dolní Lhota a v jejím okolí. Po provedených procesních úkonech byl shora uvedený pětačtyřicetiletý muž převezen na žurnál Psychiatrické nemocnice v Opavě, kdy službu konající lékařka rozhodla o jeho hospitalizaci na jednom z místních oddělení.


Odcizení měděných parapetů z budovy tělocvičny ZŠ na ulici Mařádkové v Opavě

V blíže neustanovené době od 17:30 hod. dne 7.1.2014 do 06:30 hod. dne 9.1.2014 neznámý pachatel spáchal na ulici Mařádkové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že z budovy tělocvičny Základní školy Mařádkova odcizil 3 kusy vnějších okenních parapetů z měděného plechu a dále se pak pokusil odcizit i další parapet, což se mu však nepodařilo, došlo však k jeho poškození, čímž byla poškozené organizaci ZŠ Mařádkova Opava způsobena celková škoda ve výši 8.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Husové v Opavě

V přesně nezjištěné době od 18:30 hod. dne 7.1.2014 do 10:45 hod. dne 9.1.2014 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Husové v Opavě přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacího zámku dveří vnikl do sklepního boxu poškozené ženy z Opavy, odkud odcizil její pánské horské jízdní kolo značky Kellys stříbrné barvy, čímž vznikla celková škoda na majetku ve výši 5.100,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola z venkovní kolárny Mariana na ulici Rooseveltové v Opavě

Dne 9.1.2014 v době kolem 16:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Rooseveltové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil do uzamčené venkovní kolárny u budovy sociální služby Marianum, odkud odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené horské jízdní kolo značky Sundance šedočerné barvy, čímž byla poškozené ženě z Opavy způsobena celková škoda ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepní místnosti v činžovním domě na ulici Havlíčkové v Opavě

V blíže neuvedené době od 12:00 hod. dne 6.1.2014 do 17:00 hod. dne 9.1.2014 neznámý pachatel spáchal v jednom z činžovních domů na ulici Havlíčkové v Opavě přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vylomení zámku dveří vnikl do sklepní místnosti poškozených manželů z Opavy, který prohledal, nic zde neodcizil, na zařízení však způsobil celkovou škodu ve výši 200,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

 

Vloupání do areálu zemědělského družstva v obci Nové Lublice

Neznámý pachatel spáchal v obci Nové Lublice přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v době mezi 15:00 hod. dne 8.1.2014 a 11:00 hod. dne 9.1.2014 po poškození drátěného oplocení vstoupil do areálu zemědělského podniku AG Družstvo Kružberk, kdy odstraněním plechu vnikl do posklizňové haly, ze které nic neodcizil, dále se však vloupal do objektu kravína, odkud odcizil 2 kusy akumulátorů a vytrhl a odcizil 16 kabelů různé elektroinstalace, čímž odcizením vznikla škoda ve výši 6.000,- Kč a na poškozeném zařízení škoda činí 6.000,- Kč. Shora uvedené poškozené soukromé společnosti tak byla způsobena celková škoda ve výši 12.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.1.2014 ve 22:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1961 z Vřesiny, že jeho syn (muž ročníku narození 1988 z Vřesiny) je v této chvíli v místě společného bydliště v podnapilém stavu a slovně jej napadá a vyhrožuje i napadením fyzickým. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že pětadvacetiletý muž je opravdu v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,27 promile alkoholu v dechu), i před přivolanými policisty se chová arogantně a agresivně vůči svému otci i své matce (žene ročníku narození 1965 z Vřesiny), kdy bouchá i do různých věcí v bytě. Vzhledem k těmto skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.1.2014 ve 22:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistila v obci Bělá muže ročníku narození 1967 z Bělé, který v silně podnapilém stavu ležel na zemi před jedním z rodinných domů, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem