Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.11.2009

Sprejerství na Opavsku, vloupání do panelových bytů v Opavě a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla, jenž bylo taženo na laně mezi obcemi Klokočov a Vítkov

Dne 9.11.2009 v době kolem 06:30 hod. řídil muž ročníku narození 1964 z Vrchů, okres Nový Jičín osobní motorové vozidlo značky Ford Mondeo, a to po silnici číslo 4429 mezi obcemi Klokočov a Vítkov ve směru na Vítkov, kdy z důvodu závady na motoru tohoto vozidla byl tažen na tažném laně za osobním motorovým vozidlem značky Škoda Octávia combi, jenž řídil muž ročníku narození 1972 z Vítkova. Při tažení vozidla došlo k přejetí automobilu značky Ford Mondeo částečně do protisměru, kde levou přední částí narazil do levé přední části v opačném směru jízdy jedoucího osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, které řídil muž ročníku narození 1952 z Vítkova. Při šetření dopravní nehody bylo u všech tří řidičů motorových vozidel provedeno odborné měření dechovou zkouškou na možnou přítomnost alkoholických nápojů u těchto účastníků dopravní nehody, kdy toto odborné měření vyznělo negativně u řidičů vozidel značek Škoda Octávia combi a Škoda Felicia. U pětačtyřicetiletého řidiče vlečeného automobilu značky Ford Mondeo vyzněla dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger pozitivně s naměřenou hodnotou 1,21 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné odborné měření vyznělo rovněž pozitivně s výsledkem 1,16 promile alkoholu v jeho dechu. Tomuto řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na havarovaných vozidlech Ford Mondeo a Škoda Felicia byla vyčíslena na částku v celkové výši 80.000,- Kč. Případ je předmětem dalšího šetření.


Vzájemné slovní a fyzické napadení několika osob na ulici Rybí trh v Opavě – známí pachatelé

Dne 9.11.2009 v 07:45 hod. oznámil policistům z obvodního oddělení PČR v Opavě muž ročníku narození 1961 z Opavy, že na ulici Rybí trh v Opavě došlo téhož dne v době kolem 07:40 hod. k fyzickému napadení dívky ročníku narození 1992 ze Slavkova ze strany nezletilého hocha ročníku narození 1995 z Opavy. Provedeným šetřením ze strany opavských policistů bylo zjištěno, že fyzickému napadení předcházely urážky ze strany mladistvé dívky na adresu nezletilého chlapce, a to slovy : „ty šikmooká černá kurvo“. Chlapec po těchto urážkách sedmnáctiletou dívku fyzicky napadl, kdy jí zranění nezpůsobil, dívku však začal bránit shora uvedený oznamovatel, který čtrnáctiletého chlapce uchopil za oděv, hoch se mu však vysmekl a z místa utekl. Osmačtyřicetiletý muž chlapce krátce pronásledoval a když mu tento utekl, vrátil se zpět na místo celé události, tedy na ulici Rybí trh v Opavě a zde opět bránil mladistvou dívku, které slovně vyhrožoval napadením další mladík ročníku narození 1993 z Opavy. Výše uvedený muž tohoto šestnáctiletého mladíka fyzicky napadl, kdy jej uchopil za krk a vykřikl na něj a na dalšího mladíka ročníku narození 1993 z Opavy, že jsou cikánské kurvy, kdy do posledně jmenovaného mladíka strčil hrudníkem. Svědkem celé události byla rovněž 15-ti letá dívka z Hlučína, která bránila mladistvou ženu a které bylo ze strany šestnáctiletých mladíků vyhrožováno zbitím. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo, případ je nadále v šetření. O právní kvalifikaci bude rozhodnuto v následujících dnech, rovněž tak o účasti a vině jednotlivých osob na tomto protiprávním jednání.


Odcizení hliníku z areálu firmy v obci Radkov – neznámý pachatel

V blíže neustanovené době od 5.10.2009 do 2.11.2009 neznámý pachatel odcizil z areálu firmy Kovoblesk KPS v obci Radkov celkem 230 kg hliníkového elektrovodného drátu značky Al MgSi o průměru 8 mm, čímž byla poškozené společnosti Kovoblesk KPS Opava spol. s r.o. Opava způsobena celková škoda ve výši 13.850,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro trestný čin „Krádež“.


Vloupání do hospodářské budovy na katastru obce Zlatníky – neznámý pachatel

V době od 11:00 hod. dne 8.11.2009 do 08:45 hod. dne 9.11.2009 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Zlatníky trestný čin „Krádež“ tím, že po vysazení pantů vstupních dveří (vrat) vnikl do kůlny zahradní chaty, ze které odcizil benzínovou elektrocentrálu značky Asist typu AE8G240-F červené barvy v hodnotě 3.000,- Kč, v jejíž nádrži bylo 7 litrů benzínu Natural 95 v hodnotě 192,- Kč, řetězovou motorovou pilu značky Grizzly v hodnotě 2.000,- Kč, elektroměřič do 500 voltů (voltmetr s přepínáním na měření voltů, ampérů a ohmů) červenočerné barvy v hodnotě 250,- Kč a černý plastový kanystr o objemu 5 litrů v hodnotě 150,- Kč, obsahující 5 litrů benzínu Natural 95 v hodnotě 138,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1937 ze Stěbořic způsobena celková škoda ve výši 5.730,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Sprejerství, poškození fasád budov a oplocení v obci Držkovice – neznámý pachatel

V době od 20:00 hod. dne 6.11.2009 do 08:00 hod. dne 7.11.2009 neznámý pachatel spáchal v obci Opava, městské části Držkovice trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že :
1) na ulici Držkovické nastříkal na omítku fasády budovy konečné autobusové zastávky MHD Opava sprejem černé barvy různé nápisy, čímž způsobil dosud neupřesněnou škodu majiteli budovy, a to Statutárnímu městu Opava
2) na křižovatce ulic Držkovická-Povodňová nastříkal na omítku fasády vodárenské budovy sprejem černé a stříbrné barvy různé nápisy, čímž způsobil dosud neupřesněnou škodu nestanovenou škodu majiteli budovy, společnosti SmVaK Ostrava
3) na ulici Držkovické nastříkal na oplocení rodinného domu, jenže je tvořeno z dřevěných palubových desek sprejem černé barvy různé nápisy, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1977 z Opavy způsobena škoda ve výši 1.500,- Kč.
Případy šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.11.2009 v 11:10 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě u hypermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1970 z Karviné, který téhož dne v době kolem 06:10 hod. utekl z areálu Psychiatrické léčebny Opava, ačkoliv má soudem nařízenu ochrannou ústavní léčbu, kdy po něm bylo vyhlášeno pátrání a policisté jej zde kontrolovali v době, kdy byl v silně podnapilém stavu (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,17 promile alkoholu v jeho dechu). Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění a případ je nadále v šetření, poněvadž tento devětatřicetiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“.


Sprejerství, poškození fasády a dalších objektů v obci Jakubčovice – neznámý pachatel

V době od 22:30 hod. dne 6.11.2009 do 14:30 hod. dne 7.11.2009 neznámý pachatel spáchal v obci Jakubčovice trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že :
1) postříkal sprejem stříbrné barvy fasádu jednoho z rodinných domů, kdy na zeď domu nastříkal nápis GANG 131 o velikosti 30 cm, kdy tímto vznikla poškozenému muži ročníku narození 1961 z Ostravy škoda ve výši 10.000,- Kč
2) postříkal fasádu dalšího z rodinných domů, kdy na zeď nastříkal stříbrnou barvou opět nápis GANG 131 o velikosti 30 cm, kdy tímto ženě ročníku narození 1964 z Hradce nad Moravicí nevznikla žádná škoda, z důvodů budoucího zateplování fasády domu
3) nastříkal stejným sprejem na plechové dvířka hlavního uzávěru plynu u dalšího rodinného domu nápis 131 o velikosti 30 cm, kdy tímto žádná škoda nevznikla, protože plechové dvířka se budou natírat vzhledem k jejich korozi
4) nastříkal stejným sprejem na dřevěné opěradlo pevné lavice v autobusové čekárně nápis Raiders o velikosti písma 25 cm, kdy Městskému Úřadu Hradec nad Moravicí vznikla dosud přesně nevyčíslená škoda.
Případy šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do panelových bytů na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Opavští policisté z obvodního oddělení Policie České republiky zahájili dne 9.11.2009 úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ ve stádiu pokusu a trestného činu „Porušování domovní svobody“, neboť v době mezi 07:30 hod. a 11:00 hod. dne 9.11.2009 se dosud neznámý pachatel pokusil vloupat do dvou bytů ve třetím patře jednoho z panelových domů na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách. Pachatel rozlomil u vstupních dveří bytu ženy ročníku narození 1980 z Opavy-Kateřinek vložku zámku Fab v hodnotě 1.000,- Kč, kdy dovnitř se mu vniknout nepodařilo. Po vypáčení zámku Fab vstupních dveří však vnikl do vedlejšího bytu muže ročníku narození 1963 z Opavy-Kateřinek, ze kterého nic neodcizil, na dveřích a zámku způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Celková škoda tedy činí 3.000,- Kč.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou – neznámý pachatel

Dosud neznámý pachatel vnikl dne 9.11.2009 v době mezi 18:30 hod. a 19:35 hod. po vypáčení zámku pátých (zadních) dveří do osobního motorového vozidla tovární značky Citroen Xsara, které bylo zaparkováno u jednoho z domů na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou. Ze zavazadlového prostoru tohoto vozidla odcizil benzínovou motorovou pilu značky Stihl typu MS 361 v hodnotě 12.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1963 z Budišova nad Budišovkou. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro trestný čin „Krádež“.

 


Poškození vstupních dveří rodinného domu na ulici Chelčického v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Dne 9.11.2009 v době kolem 19:00 hod. došlo k poškození vstupních dveřích rodinného domu muže ročníku narození 1962 z Opavy, a to na ulici Chelčického v Opavě-Kateřinkách. Na místo byli přivoláni hasiči HZS Opava, vyšetřovatel hasičů určil jako příčinu vzniku požáru úmyslné zapálení adventního věnce ze strany dosud neznámé osoby, kdy věnec byl umístěn na těchto dveřích. K ohrožení obyvatel domu nedošlo, k žádnému zranění osob nedošlo a způsobena škoda byla vyčíslena na částku 10.000,- Kč. Případ zůstává nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehodovost

Dne 9.11.2009 došlo na Opavsku ke čtyřem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při nichž byla jedna osoba zraněna lehce. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí podle odhadu Policie České republiky 115.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem