Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.11.2011

Opava - Policisté objasnili tři majetkové přečiny a další události (11 případů) 

Dopravní nehoda s těžkými zraněními řidiče a jeho spolujezdce

K dopravní nehodě došlo dne 9.listopadu 2011 ve 14:20 hodin na silnici III. třídy č. 0468 mezi obcemi Oldřišovem a Pustými Jakarticemi. Třiašedesátiletý muž z Opavy řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy na Pusté Jakartice, nákladní automobil tovární značky Avia. Na vozidle měl naložen pracovní stroj (válec na úpravu živice tovární značky STA, o hmotnosti 1160 kilogramů). Při průjezdu levotočivé zatáčky ale řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému stavu pozemní komunikace, vlastnostem vozidla a nákladu, vůz uvedl do smyku a následně s vozidlem vyjel vpravo mimo silnici, do silničního příkopu. V příkopu poté levou přední části kabiny narazil do listnatého stromu, ten přerazil a následně se s automobilem převrátil na pravý bok. Vlivem nárazu došlo k poškození naloženého pracovního stroje, který byl po nehodě vymrštěn do pole.
Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění řidiče i jeho sedmdesátiletého spolujezdce. Řidič byl z místa nehody převezen vozidlem rychlé lékařské pomoci k ošetření do opavské nemocnice, kde byl na oddělení chirurgie hospitalizován. Předpokládaná doba jeho léčení byla ošetřujícím lékařem odhadnuta na dobu cca dvou měsíců. Spolujezdec byl z místa nehody letecky transportován k lékařskému vyšetření a následné léčbě do ostravské fakultní nemocnice. Předpokládaná doba léčení zraněného spolujezdce byla ošetřujícím lékařem stanovena na dobu tří až čtyř měsíců.
Dechová zkouška řidiče byla negativní. Hmotná škoda na vozidle Avia byla odhadnuta na částku 90.000,- Kč, na převáženém pracovním stroji na 40.000,- Kč a škoda na poraženém ovocném stromu byla vyčíslena na částku 10.000,- Kč. Na místě nehody zasahovali kromě policistů z opavského obvodního oddělení a dopravního inspektorátu také členové Hasičského záchranného sboru Opava.
Věc této dopravní nehody bude předána Službě kriminální policie a vyšetřování v Opavě. Řidič je podezřelý ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Řidič, který není držitelem řidičského oprávnění, byl pod vlivem požití alkoholických nápojů a pod vlivem omamných a psychotropních látek
Dopravní policisté dne 9.listopadu 2011 v době kolem 06:05 hodin zpozorovali v Opavě na ulici Jánské osobní automobil tovární značky Škoda Favorit. Čtyřiadvacetiletý řidič tohoto vozidla z Ostravy projel křižovatkou ulic Prasková, Jánská a Zámecký okruh v přímém směru jízdy, tedy na ulici Praskovou. Po projetí touto křižovatkou řidič náhle prudce změnil směr jízdy a s vozidlem odbočil do jednosměrné ulice Hrnčířské. Zde pak svůj automobil zaparkoval, a to v protisměru, na prvním místě po pravé straně, na místě, které je vyhrazeno pro služební vozidla Policie České republiky.
Dopravní policisté proto přistoupili k řidiči tohoto vozidla a vyzvali ho k předložení dokladů. Lustrací ve svých databázích následně zjistili, že jmenovaný není a nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění. Poté policisté řidiče vyzvali, aby se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. S odstupem pěti minut mu byly v dechu naměřeny hodnoty 2,09 a 1,99 promile alkoholu. Následně policisté jmenovaného vyzvali k podrobení se testu na přítomnost jiných omamných a psychotropních látek pomocí přístroje Drugwipe 5. I výsledek tohoto testu byl pozitivní. Z tohoto důvodu se řidič podrobil i dalšímu odbornému lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu, a to na opavské protialkoholní záchytné stanici. Po provedeném lékařském vyšetření policisté jmenovaného na stanici umístili k vystřízlivění.
Policisté opavského dopravního inspektorátu věc šetří jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 9.listopadu 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem šest dopravních nehod. Při těchto nehodách došlo u dvou osob k těžkým zraněním, jedna osoba utrpěla zranění povahy lehké a způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 216.000,- Kč.  
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu přes jednu promili alkoholu

Strážníci Městské policie Hlučín provedli dne 9.listopadu 2011 krátce po půlnoci v Hlučíně, části Bobrovníkách, na ulici Osvoboditelů, silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Renault Megane. Vozidlo řídil osmatřicetiletý muž z Ostravy, který se na výzvu strážníka podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alcosenzor. Vzhledem k tomu, že výsledek měření byl pozitivní a jmenovanému byla v dechu naměřena hodnota přes jednu promili, byla na místo přivolána hlídka Policie České republiky. Za přítomnosti hlučínských policistů byly tomuto řidiči následně v pětiminutových intervalech postupně naměřeny hodnoty 1,10, 1,20 a 1,11 promile alkoholu v jeho dechu. Tedy jmenovaný vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. S naměřenými hodnotami řidič souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Hlučínští policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Případ šetří jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Vloupání do stavební kůlny v obci Markvartovice
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 8. na 9.listopadu 2011 v obci Markvartovice na ulici Nad Hřištěm. Do dřevěné kůlny nacházející se u tamní novostavby rodinného domu pachatel vnikl po předchozím odstranění visacího zámku zajišťující dřevěné dveře. Z kůlny následně odcizil vrtací kladivo značky  Protol, pokosovou pilu značky MAC Allister, včetně kotouče na dřevo, kotoučovou ruční pilu značky Protol, motorovou pilu značky Stihl a ruční rozbrušovačku značky Black Decker. Sedmačtyřicetiletému muži z Ostravy odcizil neznámý pachatel nářadí v celkové hodnotě 23.900,- Kč, přičemž odcizením visacího zámku mu způsobil dvousetkorunovou škodu. Do novostavby rodinného domu vniknuto nebylo.  
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Silně podnapilý muž se domáhal vstupu do domu
Sedmadvacetiletá žena dne 9.listopadu kolem 21:40 hodin oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že její osmašedesátiletá matka má problémy se svým devětapadesátiletým druhem. Případ se odehrál v Žimrovicích, kde silně podnapilý muž rušil noční klid. Hlasitě nadával, domáhal se vstupu do domu a svým chováním rušil ostatní obyvatele domu. Vzhledem k tomu, že muž budil veřejné pohoršení občanů a zasahující hradečtí policisté měli důvodnou obavu, že ve svém protiprávním jednání bude i nadále pokračovat, tohoto muže zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Na stanici byla podnapilému muži pomocí přístroje Dräger naměřena v dechu hodnota 2,65 promile alkoholu.
Věc šetří hradečtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Řídil vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek
Kravařští policisté provedli dne 8.listopadu 2011 krátce před třiadvacátou hodinou v Kravařích na ulici Opavské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Peugeot 406. Vozidlo řídil dvaadvacetiletý muž z Vítkovska, který se na výzvu policisty podrobil testu na přítomnost omamných a psychotropních látek pomocí přístroje Drugwipe 5. Výsledek měření byl pozitivní na látku amfetamin. Následně se jmenovaný na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. Kravařští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc je předmětem dalšího šetření.
Vloupání do dvou rodinných domů v Opavě - Kylešovicích
Opavští policisté zahájili dne 9.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 9.listopadu 2011 v době od 16:40 hodin do 18:40 hodin v Opavě – Kylešovicích, kde se vloupal do dvou rodinných domů:
  • K prvnímu případu vloupání došlo na ulici Slovenské. Do rodinného domu jednapadesátileté ženy vnikl po předchozím vypáčení okna. Prostory domu pachatel prohledal a z batohu odloženého na chodbě odcizil netbook značky Asus, černé barvy, v hodnotě 6.500,- Kč. Z místnosti ložnice nacházející se v prvním patře domu dále odcizil náramek s řetízkem ze žlutého kovu, různé zlomkové zlato a pletenou peněženku s finanční hotovostí 20 USD (v přepočtu 360,- Kč), toto v celkové hodnotě 6.360,- Kč. Poškozením okna způsobil neznámý pachatel navíc škodu ve výši 10.000,- Kč. 
  • Ve druhém případě policisté neznámého pachatele podezřívají z pokusu vloupání. K tomuto skutku došlo ulici Vaníčkové. Na pozemek tohoto domu pachatel vnikl přes ocelový okrasný plot vysoký 170 centimetrů. Přestože odstranil v suterénu domu ocelovou mříž, sloužící jako ochrana před pádem do odtokové části před sklepním oknem, a následně se pokoušel samotné sklepní okno vypáčit, do domu nakonec nevnikl. Přesto, devětačtyřicetileté ženě způsobil poškozením okna škodu ve výši 7.000,- Kč.
Objasnění případu krádeže jízdního kola
Heraltičtí policisté sdělili dne 6.listopadu 2011 pětatřicetiletému muži z Bruntálu podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 20.září tohoto roku v dopoledních hodinách obci Brumovice, části Pustý mlýn. Zde navštívil osmapadesátiletého muže a v době, když odcházel, tak ze dvora rodinného domu odcizil dámské horské jízdní kolo. Kolo, které mělo hodnotu 2.000,- Kč patřilo sedmdesátileté ženě z Brumovic. Policisté následnou lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Bruntále v roce 2009. Vzhledem k tomu, že jsou v dané věci splněny podmínky dle trestního řádu, šetří policisté tento případ formou zkráceného přípravného řízení.
 
Silně podnapilý muž slovně napadl své příbuzné
Sedmadvacetiletý muž z Brna dne 9.listopadu 2011 krátce před dvacátou hodinou telefonicky oznámil Policii České republiky prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že byl společně s devatenáctiletou ženou a sedmašedesátiletým mužem slovně napaden ze strany dvacetiletého muže. K napadení došlo v rodinném domě v jedné z obcí na katastru Velkých Heraltic. Podezřelý muž, který byl v silně podnapilém stavu, shora jmenované slovně napadl a navíc poškodil věci v kuchyni domu. Na rozbitém talíři a odpadkovém koši způsobil pětisetkorunovou škodu. Na místo se dostavili heraltičtí policisté, kteří agresivního muže zajistili, neboť měli důvodnou obavu, že muž bude ve svém protiprávním jednání pokračovat. Následně podnapilého muže převezli a umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Muž nebyl schopen se podrobit dechové zkoušce.
Věc šetří heraltičtí policisté jako přestupky proti majetku a občanskému soužití.
Je podezřelý z krádeže nafty a další trestné činnosti
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 9.listopadu 2011 trestní stíhání pětadvacetiletého muže z Kravař, jako podezřelého ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže vloupáním a dále z přečinu krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil hned ve dvou případech:
  • K prvnímu případu došlo dne 25.května 2011 v době kolem 12:50 hodin v Kravařích, části Koutech, na ulici Hlučínské. Dvaašedesátileté ženě z Kravař měl odcizit nákupní tašku, kterou měla uloženou v košíku svého jízdního kola. Vše se událo v průběhu jízdy, když shora jmenovaný jel rovněž na jízdním kole, a to souběžně s oznamovatelkou. Poté, co tašku odcizil, z místa činu rychle ujel. Okradená žena měla v tašce nákup (mrkev, housky, uzenou makrelu a další drobnosti), rozkládací deštník, dále černou koženou peněženku s osobními doklady a s finanční hotovostí 2.000,- Kč, vše v celkové hodnotě 2.400,- Kč.
  • K druhému případu došlo v době od počátku měsíce července do dne 8.srpna tohoto roku v Kravařích na ulici Bolatické. Nejméně v jedenácti případech měl podezřelý muž vniknout, po předchozím vyhnutí spodní části drátěného oplocení, do areálu tamní společnosti. Ze zde zaparkovaných tří zemědělských traktorů měl postupně odcizit celkem 460 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 14.799,- Kč, ke škodě tří mužů z Kravař.
Případ objasnili policisté Obvodního oddělení PČR v Kravařích ve spolupráci s opavskými kriminalisty. Lustrací ve svých databázích policisté mimo jiné zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu v Opavě byl v roce 2009 odsouzen k trestu výkonu obecně prospěšné práce ve výměře čtyř set hodin, které doposud nevykonal.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem